جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

Loading

بدبینی اروپا به بهبود روابط فراآتلانتیکی در میان‌مدت

شورای راهبردی آنلاین – رصد: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، به‌طور بی‌سابقه‌ای توجه ناظران اروپایی را جلب کرده است. اروپا از انتخابات 2016 آمریکا درس گرفته و می‌داند که صرف‌نظر از برنده انتخابات 2020، باید برای مدیریت پیامدهای آن آماده شود.

اریک براتبرگ و دیوید وینری در یادداشتی که وب‌سایت موسسه کارنگی آن را منتشر کرد، نوشتند: پیروزی دونالد ترامپ در آمریکا بسیاری را در اروپا غافلگیر کرد. برای دیپلمات‌های اروپایی در واشنگتن، شخصیت ترامپ و مواضع سیاسی تیم وی عمدتا ناشناخته بود. این امر بسیاری از کشورهای اروپایی را بر آن داشت تا با اعضای دولت جدید تماس برقرار کرده و اولویت‌های آن را بشناسند. اکنون دولت‌های اروپایی مصمم هستند تا از تکرار این اشتباه اجتناب کرده و برای پیامدهای احتمالی انتخابات آینده آمریکا برنامه‌ریزی راهبردی داشته باشند؛ بنابراین، سفرای کشورهای اروپایی و معاونان آن‌ها در واشنگتن، وضعیت فعلی روابط فراآتلانتیک را چگونه ارزیابی می‌کنند؟ از نظر آن‌ها انتخاب دوباره ترامپ و یا پیروزی دموکرات‌ها چه پیامدهایی برای روابط فراآتلانتیک خواهد داشت؟

به اعتقاد بسیاری از سفرای اروپایی مستقر در واشنگتن، روابط فراآتلانتیک در زمان ریاست جمهوری ترامپ در بدترین وضع خود در تاریخ اخیر قرار دارد. بسیاری از آن‌ها معتقدند که بین دولت‌های اروپایی و دولت ترامپ اختلافات سیاسی جدی وجود دارد که تنش‌ها بر سر تعرفه‌ها، بودجه دفاعی و خروج یکجانبه آمریکا از توافق اقلیمی پاریس و توافق هسته‌ای ایران از مهم‌ترین آن‌ها است.

 

دیپلمات های اروپایی نگران عدم شایستگی دیپلماسی امریکا در قبال اروپا

بسیاری از این سفرا از شکاف ایدئولوژیکی بی‌سابقه بین متحدان فراآتلانتیک خبر می‌دهند. اگرچه دولت قبلی آمریکا با اروپا اختلافات سیاسی داشت، اما امروز ازنظر ایدئولوژیکی نیز باهم اختلاف پیدا کرده‌اند. مخصوصاً، مخالفت ترامپ با چندجانبه‌گرایی بیانگر تفاوت فلسفی بین واشنگتن و پایتخت‌های اروپایی است.

دیپلمات‌های اروپایی از «عدم شایستگی» دیپلماسی آمریکا در قبال اروپا شدیداً نگران هستند. آن‌ها اظهارات مکرر ترامپ را به معنای توصیف اتحادیه اروپا به‌عنوان «دشمن»، «رقیب» و «مهاجم» از سوی طرف دیگر فراآتلانتیک قلمداد می‌کنند. برخی از این دیپلمات‌ها همراهی با دولت ترامپ را دشوار می‌دانند. آن‌ها رئیس‌جمهور آمریکا را «دمدمی مزاج» و «غیرقابل‌پیش‌بینی» توصیف می‌کنند که تصمیم وی به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه در دسامبر 2019 و حمله پهپادی به مقام ارشد نظامی ایران بدون مشورت با متحدان اروپایی، سند این مدعاست.

بسیاری از دیپلمات‌های ارشد اروپا به چالش‌های ناشی از «ناهماهنگی بین ترامپ و مقامات وزارت امور خارجه دولت وی» اشاره می‌کنند که طرف‌های اروپایی را به تجدیدنظر در مورد موضع سیاسی واقعی آمریکا در خصوص یک موضوع معین وادار می‌سازد. سیاست دولت ترامپ در قبال روسیه نیز نمونه بارز دیگری است که در آن، تغییرات زیاد در پرسنل دولت آمریکا موجب می‌شود تا دیپلمات‌های اروپایی در تعامل با آمریکا برای تعیین سیاست خارجی دچار مشکل شوند.

دیپلمات‌های اروپایی از روابط بیش‌ازحد تعاملی و انفرادی امریکا با اروپا ابراز نگرانی می‌کنند. کاخ سفید به‌جای پیگیری اهداف راهبردی کلی و مشترک، به دنبال اهداف کوتاه‌مدت نظیر کاهش کسری تجاری بوده و اعضای ناتو را وادار می‌کند تا 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینه‌های دفاعی کنند. حتی در مسائلی نظیر چین، ترامپ از کمک به اتحادیه اروپا کوتاهی کرده و اتحادیه اروپا را «بدتر از چین» می‌خواند.

بااین‌حال، علیرغم این ارزیابی‌های منفی، نظر اروپا نسبت به روابط فرا آتلانتیک کلاً منفی نیست. اظهارات برخی از این دیپلمات‌ها مؤید آن است که روابط دوجانبه کشور متبوع آن‌ها با دولت ترامپ در پشت درهای بسته بهتر است. روابط دوجانبه امنیتی بسیاری از کشورها (به‌ویژه در شمال، شرق و مرکز اروپا) با آمریکا رشد داشته و هزینه‌های نظامی آمریکا در اروپا از سال 2017 افزایش یافته است.

بااین‌وجود، دیپلمات‌های اروپایی در مورد بهبود روابط فراآتلانتیک در مدت باقیمانده دوره اول ترامپ تردید دارند؛ اما آن‌ها نمی‌خواهند دست روی دست گذاشته و منتظر پایان دوره ترامپ شوند، بلکه تداوم تعامل با آمریکا را ضروری می‌دانند. همچنین، رهبری جدید اتحادیه اروپا نیز از قصد خود برای بهبود روابط فرا آتلانتیک در سال 2020 خبر داده است هرچند که نمایندگان اروپا در واشنگتن چندان به آن امیدوار نیستند.

دیپلمات‌های اروپایی در مورد چشم‌انداز دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ نظرات مختلفی دارند. ازیک‌طرف، آن‌ها معتقدند که تنش‌های فراآتلانتیک در دوره دوم ترامپ به‌ویژه در مسائل مورد مناقشه نظیر تغییرات اقلیمی و تجارت و هزینه‌های دفاعی افزایش خواهد یافت. حتی برخی در مورد آینده ناتو و تعهد ترامپ به ماده 5 این ائتلاف نگران هستند. به‌طورکلی، بسیاری از آن‌ها احتمال می‌دهند که گفتمان خصمانه ترامپ در قبال اروپا ادامه یافته و حتی بدتر خواهد شد.

از طرف دیگر، برخی دیپلمات‌ها نسبت به بهبود روابط فراآتلانتیک در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ ازجمله در کنترل تسلیحات، چین، 5 جی، امنیت انرژی، عملیات ضدتروریسم و حفاظت از اقلیت‌های دینی ابراز امیدواری کرده‌اند.

به‌طورکلی، صرف‌نظر از انتخاب مجدد ترامپ یا پیروزی دموکرات‌ها، شرکا و متحدان اروپایی آمریکا در خصوص بهبود چشمگیر روابط فرا آتلانتیک طی دوره میان‌مدت خوش‌بین نبوده و احتمال می‌دهند که تنش‌های جاری در فرا آتلانتیک ادامه خواهد داشت. به‌زعم آن‌ها، دولت دموکرات‌ها در بیان و در سبک سیاسی بیشتر از دولت ترامپ به همکاری روی خواهند آورد، اما اختلافات طرفین در برخی مسائل کلیدی نظیر چین، تجارت و بودجه دفاعی بین طرفین همچنان ادامه خواهد داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *