جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

نماینده پاکستان: عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل برای حل مناقشه کنونی بسیار حائز اهمیت است

اسلام‌آباد- ایرنا- نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل مصونیت از مجازات را علت اصلی سرکشی رژیم آپارتاید اسرائیل از اجرای قطعنامه آتش‌بس شورای امنیت در غزه دانست و تاکید کرد: برداشته شدن حق وتو و تصویب عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل برای حل مناقشه کنونی بسیار حائز اهمیت است.

پلیس آمریکا دانش‌آموز مسلح را در محوطه مدرسه کشت

تهران- ایرنا- اداره پلیس شهر مونت هورب در ایالت ویسکانسین آمریکا روز چهارشنبه (به وقت محلی) در بیانیه‌ای اعلام کرد که در جریان یک حادثه تیراندازی در محوطه بیرونی یک دبیرستان در این شهر، یک دانش‌آموز مسلح به دست افسران پلیس کشته شد.

مقام حماس: پایان رژیم صهیونیستی اجتناب ناپذیر است

تهران- ایرنا- عزت الرشق عضو دفتر سیاسی جنبش حماس در واکنش به قطع رابطه دیپلماتیک کلمبیا با رژیم صهیونیستی و اعتراضات گسترده افکار عمومی جهانی در حمایت از غزه گفت که همه این رویدادها متغیرهایی هستند که نشان می‌دهد پایان رژیم صهیونیستی اجتناب ناپذیر است.

ببینید | لحظه اصابت 3 موشک خوشه‌ای اوکراینی به ارتش روسیه

طبق گفته اوکراینی‌ها محل تجمع نیروهای روسی به وسیله موشک‌های دارای کلاهک خوشه‌ای ATACMS مورد اصابت قرار گرفته، باتوجه به ویدئو حداقل سه موشک در حمله استفاده شده است.اگر به لحظات اول ویدئو توجه کنید در ثانیه دوم پیش از رسیدن موج بمب‌های خوشه‌ای یک برخورد بزرگ دیده می‌شود که در واقع حاصل اصابت کلاهک ‌خوشه‌ای خالی شده موشک ATACMS در فاز آخر است./Viral vids

Loading

رقابت ترکیه و امارات؛ مانع موفقیت دیپلماسی در لیبی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ازسرگیری برخوردها در لیبی نشان داده است که ماهیت درگیری در این کشور غیرقابل‌مهار است.

آماندو لاپو در مطلبی که موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی آن را منتشر ساخت، نوشت: غیرقابل‌پیش‌بینی بودن درگیری لیبی تنها چالش واکنش ضعیف جامعه بین‌المللی نیست، بلکه نشان‌دهنده اختلافات بازیگران بین‌المللی درباره لیبی است.

درگیری بین ارتش ملی لیبی به رهبری حفتر و نیروهای مسلح لیبی وابسته به دولت وحدت ملی در ابو قرین واقع در 90 کیلومتری جنوب مصراته در ژانویه 2020 از سر گرفته شد. خشونت عمده یک هفته قبل از کنفرانس برلین درباره لیبی بین دسته‌های رقیب در گرفت که گامی تخریبی در روند صلح شکننده بوده است.

حملات نیروهای حفتر به طرابلس که از آوریل 2019 تاکنون ادامه داشته است، فرصتی برای مجموعه‌ای از بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی جهت افزایش حمایت خود از طرف‌های درگیر در این کشور فراهم کرده است. بازیگران بومی که توسط حامیان خارجی پشتیبانی می‌شوند همچنان از میزان قابل توجهی از خودمختاری برخوردارند. مخالفت رسمی حفتر با آتش‌بس نشان می‌دهد که ابعاد داخلی و بین‌المللی درگیری اغلب از هم جدا هستند.

تنها چند روز بعد از آتش‌بس مورد توافق در 13 ژانویه 2020 در مسکو و در آستانه کنفرانس برلین، حفتر محاصره پایانه‌های نفتی در شرق لیبی را اجرایی کرد و تردیدهایی درباره توانایی کشورهای دیگر برای اِعمال نفوذ بر گروه‌های نیابتی خود و نیز کارآمدی ابتکارهای بین‌المللی، ازجمله کنفرانس برلین ایجاد کرده است.

 

موقعیت برتر حفتر

دلیل اصلی شکنندگی آتش‌بس به موقعیت برتر حفتر برمی‌گردد. در اوایل 2020، نیروهای حفتر حرکت به سمت طرابلس را از سر گرفتند و پیشرفت‌های فراوانی داشته‌اند. در 6 ژانویه 2020، نیروهای حفتر شهر سیرت را تصرف کردند و پایگاه هوایی قرضابیه را در کنترل خود گرفتند. این پایگاه هوایی از حیث راهبردی برای دولت وحدت ملی مستقر در طرابلس مهم است و نقش محوری برای دریافت پشتیبانی از سمت ترکیه دارد.

موفقیت‌های حفتر در میدان نبرد به وی اهرم بیشتری در مذاکرات مسکو و برلین داد و فرصتی برای وی فراهم کرد تا تقاضاهای سختگیرانه‌تری از دولت وحدت ملی همچون انحلال شبه‌نظامیان طرفدار دولت ظرف 90 روز داشته باشد. با مخالفت دولت وحدت ملی با تقاضاهای حفتر، نیروهای تحت امر وی نه‌تنها به ابوقرین حمله کردند، بلکه حملات هوایی به طرابلس را شدت بخشیدند.

 

تحریم تسلیحاتی سازمان ملل

حضور نیروهای خارجی خواه رسمی خواه مزدور و عرضه تسلیحات و تجهیزات نظامی به گروه‌های مسلح، نقض آشکار تعهدات پذیرفته‌شده در کنفرانس برلین است و مانعی بر سر روند برقراری صلح در لیبی است. ترکیه با حمایت از دولت وحدت ملی و امارات با حمایت از نیروهای حفتر ازجمله کشورهایی هستند که تحریم تسلیحاتی علیه لیبی را دور می‌زنند و پشتیبانی از نیروهای نیابتی خود را مضاعف ساخته‌اند.

اگرچه دو کشور یادشده در کنفرانس برلین خود را متعهد به تحریم تسلیحاتی لیبی نشان دادند، لکن بعد از کنفرانس یادشده، مأموریت پشتیبانی سازمان ملل متحد در لیبی گزارش داد که ترکیه و امارات میزان قابل‌توجهی از تسلیحات پیشرفته، خودروهای زرهی، مشاوران نظامی و جنگجویان به لیبی گسیل داشتند.

فقط در چند هفته گذشته فعالیت هوایی شدید در پایگاه هوایی الخادیم و بنینه تحت کنترل ارتش ملی لیبی ثبت شده است، جایی که حمل‌ونقل هوایی شدید متعلق به امارات دیده شده است.

همین‌طور، ترکیه از پروازهای چارتری برای انتقال شورشیان سوریه به لیبی استفاده کرده است. دو ناو جنگی ترکیه در 28 ژانویه 2020 به سواحل لیبی اعزام شدند که نقض تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه لیبی است. بر اساس اعلام مقامات فرانسوی، دو ناو یادشده یک کشتی باری به مقصد طرابلس را محافظت می‌کردند.

 

اختلاف بین اروپایی‌ها

عدم پایبندی آنکارا و ابوظبی به تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه لیبی موجب گردیده تا کمیته بین‌المللی پیگیری که در کنفرانس برلین تشکیل شد و نیز شورای امنیت سازمان ملل متحد وظیفه دشواری برای یافتن راه‌های اجرای مفاد قطعنامه داشته باشند. این امر یک وظیفه سنگین و دشواری است، چراکه در داخل اتحادیه اروپا و شورای امنیت سازمان ملل متحد اختلاف‌نظر وجود دارد. بحث و تبادل‌نظر در جریان مذاکرات طولانی بر سر قطعنامه 2510 که نتایج کنفرانس برلین را تائید کرد مؤید این امر است.

نکته حائز اهمیت، احیای بالقوه عملیات دریایی اتحادیه اروپا در مدیترانه بوده است. این عملیات ابتدا در سال 2015، شروع شد و هدف آن مقابله با مهاجرین غیرقانونی در مدیترانه و کمک به اجرای تحریم تسلیحاتی علیه لیبی بوده است. عملیات دریایی اتحادیه اروپا تا مارس 2019 عملیاتی نشده بود.

گفتگوهای جدید برای عملیات دریایی اتحادیه اروپا به دلیل مخالفت اتریش ناکام ماند. ایتالیا موافق این امر بود مشروط به اینکه این عملیات صرفاً متمرکز بر نظارت بر تحریم تسلیحاتی لیبی باشد. البته احیای مأموریت دریایی اتحادیه اروپا در مدیترانه به‌واسطه افزایش تنش‌ها در شرق مدیترانه متعاقب امضای موافقت‌نامه حدود مرز دریایی بین ترکیه و دولت حدت ملی لیبی پیامدهای راهبردی خواهد داشت.

با ورود ناوهای ترکیه به طرابلس و اعلام رئیس‌جمهور فرانسه برای استقرار ناو فرانسوی بعد از گفتگو با نخست‌وزیر یونان، خطر تقابل دریایی را در سواحل لیبی و گسترش اختلاف بین متحدان ناتو را افزایش می‌دهد.

 

پیشنهاد الجزایر برای گفتگوهای فراگیر

هر راهبردی برای اجرای تحریم تسلیحاتی لیبی نه‌تنها باید بُعد حمل‌ونقل دریایی و هوایی تسلیحات و نیروها را مدنظر داشته باشد، بلکه باید مرزهای زمینی لیبی را نیز موردتوجه قرار دهد. به این دلیل نشست کشورهای همسایه لیبی که در 23 ژانویه 2020 در الجزایر برگزار شد. این نشست تا حدودی در پاسخ به فقدان فراگیری کنفرانس برلین بود که موردانتقاد کشورهایی همچون تونس بود که در دقیقه نود دعوت‌نامه دریافت کرده بود، علیرغم اینکه به‌طور مستقیم متأثر از بحران لیبی است.

نشست الجزایر همراه با نشست اعضای کمیته عالی اتحادیه آفریقا در برازاویل درباره لیبی بُعد آفریقایی بحران لیبی و ضرورت هماهنگی بیشتر در میان کشورهای همسایه را مشخص ساخت. این قبیل نشست‌ها ضرورت هماهنگی میان کشورهای الجزایر، مصر و تونس از یکسو و چاد، نیجر و سودان را از سوی دیگر نمایان ساخت.

کشورهای آفریقایی با هرگونه راه‌حل نظامی یا مداخله خارجی در لیبی مخالفت کرده و در عوض از تمامی گروه‌های لیبایی برای ازسرگیری روند صلح به رهبری سازمان ملل متحد با حمایت اتحادیه آفریقا تأکید نمودند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *