جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

حماس خواستار فشار بر رژیم اشغالگر برای اطلاع از سرنوشت اسیران غزه شد

تهران-ایرنا-جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) پنجشنبه شب از جامعه جهانی خواست که رژیم اشغالگر را برای دستیابی به وضعیت و سرنوشت اسرای فلسطینی ساکن غزه و بازگرداندن آن‌ها به جمع خانواده‌هایشان زیر فشار بگذارند.

ببینید | حمله جنگنده‌های اسرائیل به دمشق؛ صدای انفجار بلند شد

سخنگوی ارتش اسرائیل اعلام کرد که این رژیم موشک‌هایی را که از سمت سوریه به سمت اسرائیل شلیک شده بود، رهگیری و منهدم کرده و در پاسخ به این حمله ادعایی، مناطقی در حومه دمشق و قنیطره را هدف قرار داده است./ تسنیم

Loading

تلاش کنگره آمریکا برای محدود کردن اختیارات نظامی ترامپ

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اخیراً مجلس نمایندگان آمریکا با تصویب طرحی بر محدود کردن اختیارات ترامپ برای عملیات نظامی تأکید کرده و به رئیس‌جمهور، مردم آمریکا و جهان یادآوری کرد که استفاده از نیروی نظامی آمریکا باید با مجوز کنگره انجام گیرد.

لزلی وینجاموری در تحلیلی که وب‌سایت موسسه چتم هاوس آن را منتشر کرد، نوشت: رئیس‌جمهور دونالد ترامپ تلاش کنگره برای مهار وی را نادیده گرفته و ضمن بازتوئیت جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق خود، این مصوبه کنگره را «خلاف قانون» خوانده است.

این دیپلماسی توئیتی چند روز پس‌ازآن اتفاق افتاد که رئیس‌جمهور آمریکا طی توئیتی اظهار کرده بود «کسب مجوز قانونی از کنگره لازم نیست و در صورت حمله ایران به کارکنان یا اهداف آمریکایی، سریعاً و تمام‌عیار و احتمالاً به شیوه‌ای غیرمتناسب به آن پاسخ داده خواهد شد».

اگرچه حمله آشکار ترامپ به اختیارات کنگره و بی‌توجهی به قانون در دوران ریاست جمهوری وی عادی نیست، اما در طول چند سال گذشته، محدودیت اختیارات قانونی رئیس‌جمهور در استفاده از نیروی نظامی تحلیل رفته بود.

اکنون کنگره می‌خواهد اختیارات خود را بازگرداند. با توجه به ناامیدی برخی از سناتورها از مدیریت رئیس‌جمهور در جنگ‌های جاری، احتمال تصویب این قانون دور از انتظار نیست، هرچند که رئیس‌جمهور بازهم می‌تواند آن را وتو کند.

حقیقت این است که این اقدام کنگره برای محدود ساختن قدرت رئیس‌جمهور، نه‌تنها در موضوع استیضاح بلکه در سیاست خارجی نیز حائز اهمیت است – هرچند که این قانون احتمالاً ترامپ را مهار نخواهد کرد. بااین‌حال، کنگره وارد بازی بلندمدتی شده و عزم فزاینده آن برای تأکید بر اختیارات خویش نه‌تنها در ریاست جمهوری بلکه در آینده نیز مثمر ثمر خواهد شد.

 

محدودیت‌های سیاسی

در کوتاه‌مدت، محدودیت‌های غیرسیاسی اهمیت بیشتری دارند. حتی اگر رئیس‌جمهور ترامپ محدودیت‌های قانونی را نادیده بگیرد، از محدودیت‌های سیاسی مصون نخواهد ماند. هم‌اکنون نشانه‌های حرف‌شنوی ترامپ از متحدان جمهوری‌خواه خود در کنگره مشهود است. هنگامی‌که سناتور لیندسی گراهام با تهدید رئیس‌جمهور برای حمله به میراث فرهنگی ایران مخالفت کرد، ترامپ موضع خود را تغییر داد. همچنین، هنگامی‌که ترامپ از تصمیم خود برای خروج نیروهای آمریکا از شمال سوریه خبر داد، گراهام و سناتور میچ مک کونل با آن مخالفت کردند و مخالفتشان هم نتیجه داد.

همچنین، افکار عمومی، به‌ویژه افکار عمومی جمهوری خواهان، برای ترامپ حائز اهمیت است. نظرسنجی‌های اخیر نشان می‌دهد که تعداد قابل‌توجهی از مردم آمریکا ترور سردار قاسم سلیمانی را موجب افزایش امنیت آمریکا نمی‌دانند. بااین‌حال، این نظرسنجی همچنین نشان می‌دهد که بخشی از مردم آمریکا از ترور سردار قاسم سلیمانی حمایت می‌کنند؛ بنابراین، چه چیزی باعث تغییر افکار عمومی خواهد شد و گام‌های آینده رئیس‌جمهور آمریکا را تغییر خواهد داد؟

مردم آمریکا در حمایت از اعزام نیروی بیشتر به خارج از مرزها تردید دارند. ترامپ نیز از این خواسته مردمی آگاه بوده و پیوسته اظهار کرده است که به دنبال خروج نیروهای آمریکا از خاورمیانه است. این امر در واقعیت برعکس اتفاق افتاده و ترور سردار قاسم سلیمانی بار دیگر آمریکا را به حضور بیشتر در خاورمیانه سوق داده است، به‌طوری‌که در روزهای اخیر آمریکا به ارسال هزاران نیرو به این منطقه مبادرت کرده است.

علاوه بر این، خطر پیش روی غیرنظامیان و کارکنان نظامی آمریکا در خارج از این کشور، مخاطره سیاسی بزرگ‌تری محسوب شده و برای رئیس‌جمهور ترامپ نیز از اهمیت برخوردار است. در صورت کشته شدن آمریکایی‌ها، حمایت از ترور سردار سلیمانی و افزایش حضور آمریکا در منطقه خاورمیانه از بین خواهد رفت.

بااین‌وجود، پاسخ رئیس‌جمهور ترامپ به کشته شدن آمریکایی‌ها مشخص نیست. ظاهراً مرگ یک آمریکایی در حملات شبه‌نظامیان [در عراق] عامل اصلی تصمیم ترامپ به صدور دستور ترور سردار قاسم سلیمانی بوده است. به نظر می‌رسد که پاسخ ایران محدود بوده است تا از واکنش عمومی مردم آمریکا اجتناب کند و در را به روی مدیریت و حل‌وفصل این بحران باز نگه دارد.

بااین‌حال، خطر محاسبات و اقدام اشتباه، بسیار زیاد است. به‌عنوان‌مثال، در پی ترور سردار قاسم سلیمانی، جهان شاهد اخبار دردناک کشته شدن 176 نفر در سقوط هواپیمای اوکراینی بود که در حین پرواز از ایران، به‌طور تصادفی مورد اصابت موشک قرار گرفت.

محدودیت یا عدم محدودیت اختیارات رئیس‌جمهور آمریکا برای مردم این کشور، برای دموکراسی آمریکا و برای سایر مردم جهان پرسشی حیاتی است. اقدامات کنگره به همراه فشار سیاسی و دیپلماتیکی حاکی از آن است که وی با محدودیت روبروست؛ اما واضح است که این محدودیت‌ها باز-تعریف می‌شوند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *