جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

Loading

ترور سردار سلیمانی؛ نقض آشکار حقوق بین‌الملل توسط آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ترور سردار سلیمانی توسط آمریکا موجب شده تا متحدان واشنگتن تمایلی برای حمایت از ترامپ جهت مقابله با ایران نداشته باشند.

دیوید مدنیکف در مطلبی که اندیشکده آمریکایی نشنال اینترست آن را منتشر کرد، با این مقدمه، سوالاتی را در خصوص آثار این ترور برای آمریکا مطرح و تلاش کرد به آن‌ها پاسخ دهد. گزیده‌ای از این مقاله از نظرتان می‌گذرد.

 

1) در چنین درگیری، نقش و جایگاه حقوق بین‌الملل چیست؟

کشورهای بزرگ بعد از جنگ جهانی دوم، نظام کنونی دنیا را مبتنی‌بر حقوق بین‌الملل با سه هدف عمده بنا نهاده‌اند. اولین و مهم‌ترین هدف این است که حقوق بین‌الملل باید جنگ در مقیاس جهانی را به حداقل برساند.

دوم اینکه تنها دلایل و توجیهات مورد قبول در حقوق بین‌الملل برای راه‌اندازی جنگ، دفاع از خود و امنیت جمعی براساس ماموریت و مجوز سازمان ملل است.

سوم اینکه نظام حقوقی بین‌المللی از دولت‌ها انتظار دارد منافع راهبردی خود را مطابق با دو هدف مهم یعنی صلح و همکاری جهانی دنبال کنند.

 

2) چه کسی حقوق بین‌الملل را اجرا می‌کند؟

حقوق بین‌الملل براساس این ایده وضع شده‌ است که کشورها از اختیار و قدرت لازم برای اداره کشور متبوعشان برخوردار هستند و نباید تحت فشار و اجبار حکمرانی جهانی باشند. این امر بدان مفهوم است که اجرای حقوق بین‌الملل عمدتاً منوط به پذیرش دولت‌ها و تمکین آن‌ها است.

چنین پذیرشی به طور کلی صورت می‌گیرد، چراکه کشورها همچون انسان‌ها انگیزه‌های مختلفی برای رعایت قوانین دارند. حقوق بین‌الملل عمدتاً از طریق معاهدات وضع می‌شود که کشورها آن‌ها را (معاهدات) مذاکره و امضا می‌کنند. کشورها به معاهدات پایبند هستند، چراکه آن‌ها را سودمند می‌دانند.

نهایتاً اینکه سازمان‌های بین‌المللی بروکراسی‌های عظیمی برای اعمال فشار و حل‌وفصل اختلافات در چارچوب حقوق بین‌الملل به شمار می‌روند. دیوان بین‌المللی کیفری می‌تواند افرادی که جنایات سنگینی را مرتکب می‌شوند محاکمه و مجازات نماید.

در چنین چارچوبی، آمریکا با قلدری همواره میل به نقض حقوق بین‌الملل دارد و نقض حقوق بین‌الملل توسط این کشور دارای آثار و تبعاتی است.

 

3) حمله آمریکا به به یک مقام نظامی ایران نقض حقوق بین‌الملل است؟

حمله آمریکا به مقام نظامی ایران نقض حقوق بین‌الملل است. قتل یک مقام رسمی کشور دیگر توسط آمریکا بدون وجود یک تهدید آشکار یا نبود تهدید به حمله، اقدامی غیرقانونی و اقدام جنگی محسوب می‌شود.

انجام چنین حمله و به قتل رساندن مقام رسمی کشور دیگر در خاک عراق توسط آمریکا، بدون رضایت عراق مشکل دیگری است. اگرچه فعالیت آمریکا در خاک عراق براساس موافقتنامه دوجانبه است، اما این موافقتنامه به واشنگتن اجاره نمی‌دهد آزادانه به مقامات کشورهای دیگر در خاک عراق حمله کند.

توسل به زور در حقوق بین‌الملل باید با نظرداشت مسائلی همچون ضرورت، فوریت و تناسب باشد. اما جامعه جهانی در قتل مقام نظامی رسمی ایران در خاک عراق توسط آمریکا هیچیک از سه نکته یادشده را مشاهده نکرده است. به علاوه، شواهدی دال بر ضرورت و فوریت ترور یادشده برای دفاع مشروع آمریکا وجود نداشته است.

در حقیقت پایبندی ایران درچارچوب توافق هسته‌ای و مبارزه سردار سلیمانی برای نابودی داعش و القاعده حاکی از آن است که ایشان و دولت ایران تهدید اساسی برای آمریکا نبوده‌اند.

 

4) آیا پاسخ ایران به پایگاه‌های آمریکا در عراق در چارچوب حقوق بین‌الملل، قانونی بود؟

حقوق بین‌الملل عمل متقابل را مجاز می‌شمارد و پاسخ ایران نیز در این چارچوب قانونی بود. به علاوه، منطقی است که قتل عمد یک مقام رسمی توسط ترامپ را اقدام جنگی تفسیر کنیم. لذا چارچوب دفاع مشروع و دفاع از خود، اقدام متقابل را مجاز می‌شمارد و پاسخ ایران متناسب با حمله آمریکا و علیه اهداف نظامی این کشور صورت گرفت.

در چارچوب خروج آمریکا از توافق هسته‌ای که ایران همچنان به آن پایبند است و اقدام جنگی آمریکا در ترور مقام نظامی رسمی ایران، حملات موشکی ایران، پاسخ موجهی است.

 

5) چرا نقض حقوق بین الملل باید برای آمریکایی ها مهم باشد؟

آمریکایی‌ها، ازجمله ترامپ وقتی که اقدامات آن‌ها علیه حقوق بین‌الملل باشد، نقض حقوق بین‌الملل را نادیده می‌گیرند. نقض حقوق بین‌الملل توسط آمریکا، اعتماد دیگر کشورها را به واشنگتن شدیداً کاهش می‌دهد.

پیامدهای عملی ناشی از نقض حقوق بین‌الملل از سوی ترامپ در توسل به زور علیه کشورهای دیگر بروز کرده است. اقدام جنگی آمریکا، دیگران و رقبا را خشمگین ساخته و عزم آن‌ها را راسخ خواهد ساخت.

ایرانی‌ها از اقشار مختلف گردهم آمده‌اند تا یک صدا به ترور سردار سلیمانی اعتراض کنند. ایرانی‌ها سطح بی‌نظیری از همبستگی و خشم علیه آمریکا را به نمایش گذاشتند.

به علاوه، وقتی کشوری حقوق بین‌الملل را نقض می‌کند، دیگر کشورها خشمگین و عصبانی می‌شوند. نظم بین‌الملل به تشریک مساعی متقابل و اعتماد نیاز دارد.

نقض حقوق بین‌الملل توسط آمریکا موجب گردیده تا دیگر کشورها میلی به همکاری با واشنگتن در موضوعاتی همچون مهاجرت، تجارت و جنایات بین‌المللی نداشته باشند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *