جدیدترین مطالب

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

Loading

أحدث المقالات

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

Loading

چالش‌های انتخاب نخست‌ وزیر جدید عراق

۱۳۹۸/۰۹/۱۶ | خبر تاپ, رصد, سیاسی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: استعفای عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، از سال 2003 تا کنون در عراق بی سابقه بوده است. پیش از تعیین جانشین او، باید به پرسش های بسیاری پاسخ داد و همزمان انتظار می رود که ناآرامی ها نیز تداوم یابد.

عباس کدهیم در یادداشتی که اندیشکده شورای آتلانتیک آن را منتشر کرد؛ نوشت: اولین نگرانی درباره قانون اساسی است. اگرچه قانون اساسی عراق، درباره جایگزین نخست وزیر پس از برکناری به واسطه رای عدم اعتماد پارلمان، انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات جدید بحث کرده است، اما در مورد استعفای نخست وزیر چیزی نگفته است.

در صورت وقوع سناریوی فوق، بر اساس ماده 64 [قانون اساسی عراق]، نخست وزیر «مستعفی تلقی شده و دولت سرپرستی امور را برعهده خواهد داشت» تا نخست وزیر جدید تعیین شود. در صورتی که پارلمان نخست وزیر را برکنار کند، ماده 61 قانون اساسی به دولت اجازه می دهد تا کشور را به مدت حداکثر سی روز اداره کند تا دولت جدید تشکیل شود. اگر به هر دلیل دیگری، پست نخست وزیری خالی بماند، طبق ماده 81 رئیس جمهور تا تشکیل دولت جدید مسئولیت نخست وزیری را برعهده خواهد داشت و باید در مدت پانزده روز نخست وزیر جدید را تعیین کند.

بر این اساس، هنوز مشخص نیست کدام روش برای انتخاب جایگزین عبدالمهدی به کار گرفته خواهد شد و ممکن است این فرایند به صدور حکم دادگاه دیوان عالی [عراق] نیاز داشته باشد.

مساله دیگری که باید حل و فصل شود، احتمال نقض قانون اساسی همانند اکتبر 2018 است. در آن زمان، برهم صالح رئیس جمهور عراق بر اساس توافق پارلمان، عبدالمهدی را پیش از تعیین جناح اکثریت پارلمان، به نخست وزیری منصوب کرد. ماده 76 قانون اساسی به رئیس جمهور اجازه داده است نخست وزیر را از جناح اکثریت پارلمان معرفی کند. با این حال، حتی بعد از معرفی عبدالمهدی چنین جناحی مشخص نبود و این موضوع پارلمان و رئیس جمهور را در این زمان نامشخص و بحث برانگیز با سوالات زیادی مواجه کرد.

در حال حاضر اگر رئیس جمهور، بدون تعیین جناح اکثریت، به معرفی نخست وزیر بپردازد، وی در دادگاه به چالش کشیده خواهد شد. اگر وی عینا از قانون اساسی پیروی کند، تا زمان تعیین جناح اکثریت، فرصت خواهد داشت و در این مدت، همانطور که گفته شد، دولت به طور موقت اداره امور را سرپرستی خواهد کرد، اما اگر مسیر ماده 81 انتخاب شود، تنها 15 روز برای تعیین جناح اکثریت و معرفی نخست وزیر جدید فرصت خواهد بود.

علاوه بر پیچیدگی این شرایط، تهدید نفوذ خارجی نیز وجود دارد. دوره تشکیل دولت در عراق همواره مورد توجه قدرت های منطقه ای و دیگر قدرت های بین‌المللی بوده است تا روی بغداد تمرکز کرده و برای تغییر موازنه به نفع منافع خود (یا آنچه آن را منافع عراق تلقی می کنند) از همه قدرت خود بهره گیرند.

از سال 2003، مردم عراق پیوسته اولین نخست وزیر منتخب خود را از دست داده و به گزینه مورد توافق قدرت های خارجی رضایت داده‌اند. علیرغم مخالفت پرسروصدای معترضان با دخالت خارجی در امور عراق (هم در شعار و هم در عمل) واقع گرایانه نیست که انتظار داشته باشیم فرایند تشکیل دولت آینده بطور چشمگیری متفاوت باشد. در واقع، خطرات تشکیل دولت بعدی در مقایسه با دوره های قبل احتمالا بیشتر خواهد بود و بنابراین، تشکیل این دولت با کارزار فشار بی سابقه ای همراه خواهد بود.

تعیین دولت جدید با همه بلاتکلیفی های حاکم بر آن، تنها نیمی از تصویر وقایع عراق و عوامل موثر بر آینده نزدیک این کشور است. نصف دیگر (و مهمتر) آن به واکنش معترضانی مربوط است که نیروی تعیین کننده پشت این بحران محسوب می شود.

خواسته های معترضان عراقی (که بیانگر دیدگاه اکثریت قریب به اتفاق مردم این کشور است) صرفا سرنگونی دولت عراق و جایگزینی آن با مقاماتی از همان نخبگان سیاسی غیرقابل اعتماد نیست. شعارهای این معترضان («ما وطنمان را می خواهیم» و «ما برای مطالبه حقوق خود اعتراض کرده ایم») خواسته ای فراتر از تغییر مهره ها در نظام سیاسی است.

خواسته های آنها از ایجاد فرصت های اقتصادی و اشتغال گرفته تا تغییر اساسی نظام سیاسی و اصلاحات واقعی را شامل می شود؛ همچنانکه باید به حل و فصل مساله فساد و سیستم تقسیم قدرت سیاسی بپردازد که کنترل کشور را در انحصار چند حزب سیاسی ممتاز در آورده است.

همچنین، معترضان خواهان کشوری مستقل بدون نفوذ خارجی هستند. هر نوع دولتی که فاقد برنامه ای معتبر برای برآورده کردن این خواسته های وسیع بوده و عزم اجرای چنین برنامه ای را نداشته باشد، مورد تایید این معترضان نخواهد بود و موجب ثبات و امنیت، یعنی پیش نیازهای پیشرفت عراق، نخواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *