جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

چشم‌انداز روند مذاکرات صلح افغانستان در دوحه

۱۳۹۸/۰۴/۳۰ | خبر تاپ, سیاسی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: هم دولت، هم طالبان و هم آمریکا به این نتیجه رسیده‌اند که تداوم درگیری‌ها به غلبه یکی بر دیگری منجر نخواهد شد. لذا ماحصل این برداشت، حرکت طرفین به سمت مذاکره و سازش است. نوذر شفیعی - کارشناس مسائل افغانستان

دور جدید مذاکرات صلح بین‌الافغانی در دوحه در تاریخ اواسط تیرماه در شرایطی برگزار شد که بر اساس بیانیه این اجلاس می‌توان آن را  یک گام رو به جلو توصیف کرد. به این مفهوم که طرفین متعهد شدند تا از حمله به غیرنظامیان و اماکن عمومی پرهیز کنند. البته به نظر می‌آید مخاطب این بیانیه بیشتر طالبان باشد، چرا که این گروه به غیرنظامیان و تاسیسات دولتی که عمومی به شمار می‌روند، حمله می‌کنند.

نشست قطر گفت‌وگویی است میان نیروهای داخلی در افغانستان که به مذاکرات «بین الافغانی» موسوم شده است. این کنفرانس می‌تواند کمکی به مذاکرات بعدی میان همه جریان‌های اجتماعی مهم در افغانستان باشد تا راه را برای پایان بخشیدن به جنگ و تدوین قانون‌اساسی آتی هموار کنند. محافل دیپلماتیک برای پایان دادن به کشمکش ‌در افغانستان، سخت در تکاپو هستند.

لازم به ذکر است آمریکا از ژوئیه سال ۲۰۱۸ مذاکراتی مستقیم را با نمایندگان طالبان شروع کرده‌ است؛ مذاکراتی که عمدتا به خروج نیروهای نظامی از افغانستان و تضمین طالبان برای مقابله با تروریسم مربوط هستند.

به نظر می‌رسد بی‌نتیجه بودن تداوم درگیری‌ها منجر به سرخوردگی مردم هم از دولت، هم از طالبان و هم از آمریکایی‌ها شده است. علاوه بر این هم دولت، هم طالبان و هم آمریکا به این نتیجه رسیده‌اند که تداوم درگیری‌ها به غلبه یکی بر دیگری منجر نخواهد شد. لذا ماحصل این برداشت، حرکت طرفین به سمت مذاکره و سازش است. منظور از سازش، انعطاف در مواضع، کاهش مطالبات و منطقی‌ کردن انتظارات است و می‌توان تحلیل کرد که طرفین در این مسیر در حال حرکت هستند.

در رابطه با فلسفه کلی مذاکرات سیاسی باید توجه داشت که وقتی طرفین پشت میز مذاکرات حاضر می‌شوند به این معنا است که خواسته‌هایشان را که از طریق نظامی غیرقابل حصول بوده می‌خواهند از طریق سیاسی تامین کنند.  همچنین وقتی طرفی پای میز مذاکره حاضر می‌شود بدین مفهوم است که بخشی از انتظاراتش حداقل از طریق نظامی قابل دسترسی نبوده است. بنابراین طالبان تمامیت‌خواه که در پی تاسیس یک حکومت اسلامی از نوع خودشان در افغانستان بودند اکنون به این نتیجه رسیدند که تحقق چنین انتظاری دشوار است.

بنابراین در حال حاضر این گروه در حال تطبیق خود با واقعیت است. تا دیروز طالبان مذاکره را منع می‌کردند امروز آن را پذیرفته‌اند؛ تا دیروز فقط مذاکره با آمریکا را قبول داشتند اما امروز با دولت، گروه‌های مدنی و احزاب سیاسی نیز مذاکره می‌کنند؛ طالبان تا دیروز خواهان اسلامی شدن قانون اساسی بودند اما اکنون پذیرفته‌اند که قانون اساسی افغانستان می‌تواند سه وجه لبیرالی، اسلامی و سنتی افغانستان را همزمان پوشش دهد.

طالبان در حوزه عمل این مسائل را پذیرفته‌اند زیرا شاهد بودیم که در مذاکرات اخیر دوحه فقط نیروهای دولتی حضور نداشتند بلکه نیروهای جامعه مدنی، زنان  و قشرهای جوان با تحصیلات غربی نیز در این مذاکرات حضور داشتند.

برآیند این مسائل بیانگر آن است که طالبان می‌خواهد خود را با بخشی از واقعیت‌های جامعه افغانستان منطبق کند.

در نتیجه طالبان دچار دگردیسی‌هایی شده است؛ تا پیش از این طالبان نیروهای دینی جهانگرای جهان‌وطن بودند اما طالبان امروز، طالبان شریعت‌گرا، ملی‌گرا و تجددگرا هستند.

این دگردیسی در طالبان نشان می‌دهد که آنها نیز واقعیات را پذیرفته‌اند و به نظر می‌رسد که غیرمعقول بودن انتظارات در گذشته و عقلانی شدن انتظارات در شرایط فعلی، طالبان و دولت آمریکا را به پای میز مذاکره کشانده است. اکنون که در این مسیر گام برداشته شده است احتمالا هرچه جلوتر رویم انتظارات بیشتر تعدیل‌ خواهد شد و به نقطه‌ای می‌رسد که رضایت تمام جناح‌های درگیر را به طور متوسط شامل خواهد شد و آینده افغانستان را این مذاکرات رقم خواهد زد.

نباید فراموش کرد که از سال 2001 تا به امروز درگیری بین دولت افغانستان و آمریکا با طالبان برقرار و خواسته‌های افراطی از سوی هر یک از این بازیگران مطرح بوده لذا تعدیل این خواسته‌ها اندکی دشوار است. در نتیجه می‌توان انتظار داشت که مذاکرات به صورت کند پیش برود ولی با وجود کند بودن به نظر می‌آید که در مسیر درستی در حال حرکت است و اغلب تحلیلگران و کارشناسان سیاسی نیز نسبت به آینده آن امیدوار هستند. اگرچه باید انتظار داشت که این روند با فرازونشیب‌هایی مواجه باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *