جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading

پیامدهای اروپایی تقابل موشکی آمریکا و روسیه

۱۳۹۷/۱۲/۱۰ | دفاعی و امنیتی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مهمترین ضررکننده خروج آمریکا از پیمان INF کشورهای اروپایی هستند. به این دلیل که بخشی از این پیمان، استقرار موشک‌های میان برد و کوتاه برد هسته‌ای در اروپا را منع کرده بود و در شرایط کنونی با خروج آمریکا این شرایط تغییر می‌کند.

 شعیب بهمن/ کارشناس مسائل روسیه

مناسبات آمریکا و روسیه بعد از تصمیم دونالد ترامپ در مهر ماه برای خروج از معاهده موشکی ۱۹۸۷ با روسیه یا همان INF  با تحولاتی  روبرو شد و دو کشور را در وضعیت تقابلی جدیدی قرار داد. پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد (آی‌ان‌اف) در سال ۱۹۸۷ در واشنگتن میان رهبران ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی برای حذف موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد امضاء شد و رونالد ریگان، رئیس جمهوری آمریکا و میخائیل گوباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی آن را امضاء کرده‌اند.

اخیرا مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا در تاریخ ۱۲ بهمن ماه اعلام کرد که این کشور شش ماه دیگر رسما از پیمان موشک‌های هسته‌ای میان‌برد با روسیه خارج می‌شود.

دررابطه با مناسبات روسیه و آمریکا مسائل و مباحث مختلف و متعددی وجود دارد که طی سال‌های گذشته بر این روابط تاثیرگذار بوده است. از اختلافات ژئوپلیتیک تا رقابت‌های نظامی که همواره بین دو کشور وجود داشته است. در شرایط فعلی به نظر می‌رسد که اقدام آمریکا در خروج از پیمان INF موجب افزایش رقابت تسلیحاتی بین دو کشور خواهد شد و روابط مسکو و واشنگتن را احتمالا وارد مرحله جدیدی خواهد کرد.

مرحله‌ای که در آن رقابت تسلیحاتی به یکی از اساسی‌ترین موضوعات در روابط دو کشور مبدل می‌شود. در نتیجه اگر آمریکا و روسیه نتوانند در آینده درخصوص توافقی جدید در این زمینه به تفاهم دست یابند می‌توانیم شاهد افزایش تحرکات نظامی از سوی دو کشور باشیم. لذا علاوه بر اینکه هر دو طرف اقدام به تولید تسلیحات جدید خواهند کرد به احتمال زیاد شاهد آن خواهیم بود که آمریکایی‌ها دستکم این نوع از موشک‌های خود را در سه منطقه شرق اروپا، شرق و غرب آسیا مستقر کنند یا به کشورهایی که در این مناطق متحد آمریکا هستند بفروشند. اگر چنین اتفاقی بیفتد قاعدتا با توجه به پیامدهایی که دارد می‌تواند توازن قوای نظامی را در این مناطق برهم ریزد. بدون شک روسیه نیز در برابر چنین اقدامی آرام و ساکت نخواهد بود لذا امکان دارد در پی افزایش رقابت تسلیحاتی و برهم خوردن توازن قوای نظامی در اقصی نقاط جهان، اختلافات ژئوپلیتیکی دیگری نیز در روابط مسکو و واشنگتن ظهور و بروز پیدا کند.

از این جهت می‌توان گفت اقدام آمریکا در شرایط فعلی یک اقدام تحریک‌آمیز است و می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای را به دنبال داشته باشد.

در این رابطه مهمترین ضررکننده خروج آمریکا از پیمان INF کشورهای اروپایی هستند. به این دلیل که بخشی از این پیمان، استقرار موشک‌های میان برد و کوتاه برد هسته‌ای در اروپا را منع کرده بود و در شرایط کنونی با خروج آمریکا این شرایط تغییر می‌کند. به این مفهوم که هم آمریکایی‌ها می‌توانند این نوع از موشک‌ها را در اروپا مستقر کنند و هم روس‌ها می توانند در بخش‌های غربی کشور و در مجاورت شرق اروپا و یا کشورهایی که به روسیه نزدیک هستند، موشک‌هایشان را استقرار دهند.

به این ترتیب این امر باعث گسترش نظامی‌گری در داخل اروپا به‌ویژه در منطقه شرق اروپا خواهد شد و این موضوع می‌تواند حساسیت‌ها را در منطقه افزایش دهد. علاوه بر این، رویکرد آمریکا می‌تواند استقلال اروپا را در حوزه نظامی زیر سوال ببرد. به هر حال اروپایی‌ها تصمیم داشتند ارتش مستقل اروپایی را تشکیل دهند؛ مسئله‌ای که توسط فرانسوی‌ها مطرح شد و برخی از کشورهای اروپایی نیز از آن حمایت کردند. در شرایط فعلی با توجه به اینکه اروپایی‌ها از سوی روسیه احساس خطر بیشتری می‌کنند این ایده می‌تواند در نطفه خفه شود. لذا اروپایی‌ها ناگزیر هستند مجددا به همکاری با آمریکا روی بیاورند و امنیت خود را در پناه آمریکا جستجو کنند. اگر چنین اتفاقی بیفتد حرف دونالد ترامپ مبنی بر اینکه اروپایی‌ها در ازای تامین امنیت‌شان بهای لازم را پرداخت نکرده‌اند به کرسی می‌نشیند. چرا که در این شرایط اروپایی‌ها مجبور هستند بهای بیشتری را برای تامین امنیت خودشان به آمریکا پرداخت کنند.

پرداخت این هزینه نیز در شرایطی که اکثر کشورهای اروپا با چالش‌ها و مشکلات اقتصادی مواجه هستند می‌تواند آنها را در تنگناهای مالی قرار دهد و حتی در مراحل بعدی، آنها را ناگزیر کند که شروط اقتصادی آمریکا را نیز پذیرا باشند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *