جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

اعتراضات حامیان فلسطین، دانشگاهی را در فرانسه به تعطیلی کشاند

تهران – ایرنا – دانشگاه «ساینس پو» فرانسه امروز (جمعه) پس از این‌که مذاکره میان ریاست این دانشگاه و دانشجویان معترض حامی فلسطین درباره حملات رژیم صهیونیستی به غزه نتوانست تنش‌ها را کاهش دهد، تعطیل شد.

آیا حذف زبان فارسی در افغانستان ممکن است؟

رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی پیشین افغانستان گفته است که در دوره دوم حاکمیت طالبان «فارسی‌زدایی» عملا به گونه نظام‌مند صورت می‌گیرد.

شویگو:ارتش روسیه از ابتدای امسال، کنترل 547 کیلومترمربع از قلمرو مناطق جدید را به دست گرفته

سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه گفت: از ابتدای سال جاری، ارتش روسیه 547 کیلومتر مربع از قلمرو مناطق جدید کشور را تحت کنترل خود درآورده است. در دو هفته گذشته شهرک های نووباخموتوفکا، سمیونوکا و بردیچی در جمهوری خلق دونتسک آزاد شدند.

عربستان و آمریکا به توافق نزدیک شدند؟

منابع آگاه اعلام کردند دولت جو بایدن و عربستان درحال بررسی‌های نهایی درباره توافقی درخصوص ضمانت‌های امنیتی آمریکا به عربستان و کمک به این کشور در زمینه هسته‌ای برای اهداف غیرنظامی هستند.

Loading

مداخله نظامی چین در ونزوئلا؟!

۱۳۹۸/۰۲/۰۴ | دفاعی و امنیتی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: پکن با توجه به نیازهای داخلی و مشکلات احتمالی پیش رو، در کوتاه مدت تلاش دارد ضمن مدیریت روابط با آمریکا، از افزایش تنش در روابط پرهیز می‌کند و ترجیح می‌دهد تأمین منافع اقتصادی را حتی در صورت تغییر دولت در ونزوئلا اولویت اول خود قرار دهد، لذا در قبال ونزوئلا، چین همچنان بر اقدامات سیاسی و تشکیل گروه‌های بین‌المللی حامی دولت مادورو تأکید خواهد داشت و از ارسال نیروی نظامی به حیاط خلوت آمریکا اجتناب خواهد داشت.

اسدالله کاوه – کارشناس امور شرق آسیا

در ادامه تحولات ونزوئلا، اواسط فروردین ماه 1398 (اوایل آوریل 2019) و پس از رسیدن محموله کمک‌های دارویی چین، برخی اخبار از حضور 120 نظامی ارتش آزادی بخش چین در ونزوئلا خبر دادند.

این درحالی است که پیش از این اخباری مبنی بر حضور نظامیان و ادوات روسی در ونزوئلا برای کمک به دولت قانونی نیکولاس مادورو، خشم مقامات آمریکایی را برانگیخته و منجر به هشدار واشنگتن به مسکو در جریان گفتگی تلفنی وزرای خارجه دو کشور گردید. هرچند سخنگوی وزارت امور خارجه چین حضور نظامیان چینی را به شدت رد کرده است، اما در این نوشتار تلاش می‌شود امکان پذیری این اقدام با بازخوانی سیاست‌های پکن بررسی شود.

  • تأمین منافع اقتصادی، اولویت اصلی چین در روابط با کشورهای دیگر است و ونزوئلا نیز با توجه به منابع عظیم نفتی و یکی از اعضای اوپک از این قاعده مستثنی نیست. مجموع سرمایه‌گذاری و وام‌های اعطا شده به کاراکاس از سال 2007 میلادی، بیش از 60 میلیارد دلار برآورد شده و به همین دلیل است که چین تلاش می‌کند با اتخاذ مواضعی مبنی بر حمایت از دولت مستقر و در کنار آن حمایت از خواست مردم ونزوئلا، شرایط را برای ادامه حضور در ونزوئلا به جهت تأمین منافع اقتصادی فراهم آورد و خبرهایی مبنی بر مذاکرات دولت چین با مخالفان دولت مادورو از سال 2017 در همین راستا ارزیابی می‌شود. پکن به خوبی می‌داند که استقرار یک دولت گوش به فرمان واشنگتن در ونزوئلا، سرمایه‌گذاری عظیم چین در پروژه‌های نفتی ونزوئلا را با تهدید جدی مواجه خواهد کرد.
  • باید در نظر داشت که به دو دلیل عمده، چین برای تأمین منافع خود، به ابزار نظامی در ونزوئلا متوسل نخواهد شد: اولاً چین به عنوان یک قدرت نوظهور همواره از اقدامات یک جانبه و لشکرکشی‌های نظامی آمریکا انتقاد کرده و تأکید بر استفاده از ابزارهای سیاسی برای حل مسائل و مشکلات بین‌المللی دارد. بدین معنی که پکن به عنوان یک قدرت بزرگ، رفتاری متفاوت را مدنظر داشته و در صورت تصمیم به حضور نظامی برای تأمین منافع، این اقدام کاملاً حساب شده و در برنامه‌ریزی میان مدت و بلند مدت در نظر گرفته می‌شود. ثانیاً علی رغم پیشرفت‌ها و چابک‌سازی صورت گرفته در ارتش آزادی بخش به عنوان یک نیروی استراتژیک در کلاس جهانی در دوره ریاست جمهوری شی جین پینگ، مقامات چینی از یک سو به دلیل آنکه هنوز فاصله معناداری با توانمندی نظامی آمریکا دارد و ارتش چین تمایلی ندارد در یک درگیری نظامی گسترده با آمریکا حتی در ائتلاف مشترک با روسیه شرکت داشته باشد؛ و از سوی دیگر به دلیل مسائل اقتصادی و تجاری در روابط با آمریکا، تمایلی به اقدام نظامی در حیاط خلوت واشنگتن ندارد.
  • از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا، هیئت حاکمه آمریکا تلاش دارد برخی از خطوط قرمز چین مانند موضوع تایوان و دریای جنوبی چین را به چالش کشیده و زمینه بهره‌برداری بیشتر از شرایط بحرانی در منطقه پیرامونی چین را فراهم نماید. از این روست که حضور مستمر ناوهای جنگی آمریکا در تنگه تایوان و دریای جنوبی چین به عنوان یک رویه در پیش گرفته شده و حتی فروش تسهیلات نظامی مانند جنگنده اف 16 به تایوان مورد تصویب دولت و کنگره قرار گرفته است. اما در مقابل چین همواره در قبال این مسائل، به موضع‌گیری اکتفا کرده و صبر استراتژیک پیشه نموده است. به همین دلیل تصور اقدام نظامی برای حمایت از دولت مخالف آمریکا در منطقه آمریکای لاتین چندان با سیاست‌های پکن همخوانی ندارد. مقامات آمریکایی نیز به خوبی می‌دانند که اقدامات اقتصادی چین اثرات بیشتری برای حفظ دولت مادورو خواهد داشت؛ اظهارات پمپئو در ریاکار خواندن دولت چین تأییدی بر این مدعا است: «پکن از کشورهای دیگر می‌خواهد در امور داخلی ونزوئلا دخالت نکنند، اما مداخله اقتصادی چین در ونزوئلا به نابودی آن کمک کرده است».

به عنوان جمع‌بندی، از نگاه چین، تحولات ونزوئلا از دو زاویه اهمیت دارد: به خطر افتادن منافع اقتصادی و تقابل با آمریکا. پکن با توجه به نیازهای داخلی و مشکلات احتمالی پیش رو، در کوتاه مدت تلاش دارد ضمن مدیریت روابط با آمریکا، از افزایش تنش در روابط پرهیز می‌کند و ترجیح می‌دهد تأمین منافع اقتصادی را حتی در صورت تغییر دولت در ونزوئلا اولویت اول خود قرار دهد، لذا در قبال ونزوئلا، چین همچنان بر اقدامات سیاسی و تشکیل گروه‌های بین‌المللی حامی دولت مادورو  تأکید خواهد داشت و از ارسال نیروی نظامی به حیاط خلوت آمریکا اجتناب خواهد داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *