جدیدترین مطالب

Loading

أحدث المقالات

کاخ سفید اعلام کرد که آمریکا سامانه پاتریوت آزاد برای اوکراین ندارد

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده سامانه های دفاع هوایی پاتریوت آزاد برای ارسال به اوکراین ندارد و تمامی سامانه های موجود آمریکا در سراسر جهان برای محافظت از نیروهای آمریکایی مستقر هستند.

روایت العربی الجدید از طرح اضطراری مصر درباره تهاجم قریب‌الوقوع به رفح: به همه پزشکان برخی استان‌ها دستور داده شد از مرخصی‌ها بازگردند تا برای شرایط اضطراری آماده باشند

منابع خصوصی مصری فاش کردند که دستورالعمل‌هایی به تعدادی از بخش‌ها در سه استان منطقه کانال سوئز: اسماعیلیه، سوئز و پورت سعید، علاوه بر استان‌های شرقی، شمال و جنوب سینا صادر شده است تا سطح آماده باش را افزایش دهند و با اجرای طرح اضطراری که از سه شنبه آینده آغاز می‌شود، تعطیلات را لغو کنند و این ممکن است نشان دهنده حمله قریب الوقوع رفح باشد.

بلینکن: چین می تواند از طریق نفوذش بر ایران در کاهش تنش‌ها نقش داشته باشد

آنتونی بلینکن وزیر خارجه دولت جو بایدن که به چین سفر کرده است، روز جمعه در پکن با شی جین پینگ، رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفتگو کرد و گفت که در خصوص چگونگی نقش سازنده چین در «بازدارندگی حکومت ایران» و گروه‌های وابسته به آن در تشدید تنش‌ها در خاورمیانه (غرب آسیا) گفتگو کرده است. بلینکن تصریح کرد: «من فکر می‌کنم روابطی که چین [با حکومت ایران]دارد می‌تواند در تلاش برای آرام کردن تنش، جلوگیری از تشدید و گسترش آن مثبت باشد و ما توافق کردیم که به طور منظم در باره این موضوع در ارتبط باشیم و مطمئنم که این طور خواهد بود.»

بمب گذار میدان تقسیم استانبول به ۷ بار حبس ابد و هزار و ۸۰۰ سال زندان محکوم شد

 دادستانی استانبول حکم “احلام البشیر” که در سال ۲۰۲۲ با بمبگذاری در میدان تقسیم استانبول باعث کشته شدن ۶ نفر و مجروح شدن ۹۹ نفر دیگر شد را صادر کرد. بر اساس این حکم، البشیر به اتهام “تخریب اتحاد و یکپارچگی حکومت” و “قتل عمد” ۶ نفر به ۷ بار حبس ابد محکوم شد. وی همچنین به اتهام “اقدام به قتل عمد”، “پیدا کردن بدون اجازه مواد خطرناک” در مجموع به ۱۷۹۴ سال زندان و ۲۲ هزار لیره جزای نقدی محکوم شد.

ببینید | کاخ سفید مسجد شد!

نماز جماعت توسط بیش از ۵۰۰۰ نفر از تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در قلب آمریکا، واشنگتن دی سی اجرا شد./ مهر

تکرار ادعای کاخ سفید: مدرکی مبنی بر نسل کشی اسرائیل در غزه وجود ندارد

نیویورک  – ایرنا- «جان کربی» هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید برغم کشتار بیش از ۳۴ هزار فلسطینی به رغم اعتراف به کشتار زیاد و مرگ فلسطینیان بر اثر گرسنگی همچون دیگر مقامات آمریکایی همچنان به تبرئه رژیم اسرائیل پرداخت و با تکرار ادعاهای واشنگتن مدعی شد: مدرکی مبنی بر نسل کشی اسرائیل در غزه وجود ندارد.

جنبش دانشجویی آمریکا خواب را از چشم قاتلان کودکان غزه ربوده/ دانشگاه‌های جهان حمایت کنند

تهران- ایرنا- سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در بیانیه‌ای با محکوم کردن برخوردهای پلیس و دولت آمریکا با دانشجویان حامی فلسطینیان در این کشور، خواستار حمایت جهانی دانشجویان، دانشگاه‌ها و مراکز فرهنگی و علمی جهان از این جنبش دانشجویی اصیل شد.

Loading

پایداری روابط تجاری ترکیه – مصر در دوران تنش سیاسی

شورای راهبردی آنلاین- رصد: روابط دیپلماتیک ترکیه و مصر در سال 2013 و در پی انتقاد شدید ترکیه از برکناری اجباری محمد مرسی از ریاست جمهوری مصر تیره شد، اما باوجود وخیم شدن روابط دوجانبه، تجارت میان دو کشور با نرخ چشمگیری رشد کرد.

عمر عدلی در گزارشی که در وب‌سایت اندیشکده کارنگی آمریکا منتشر شد، نوشت: مصر و ترکیه در سال 2005 توافقی در زمینه تجارت آزاد امضا کرده بودند که در سال 2007 به اجرا درآمد.  این توافق از تنش‌های سیاسی میان دو کشور جان سالم به در برده و همچنان پابرجاست.

حجم کلی تجارت میان دو کشور بین سال‌های 2007 و 2020 تقریباً سه برابر شد و از 4.42 میلیارد دلار به 11.4 میلیارد دلار رسید. این امر نشان می‌دهد که دو کشور تلویحاً بر سر جدا کردن تبادلات اقتصادی از مشاجرات سیاسی به توافق رسیده‌اند.

با توجه به این که از سال 2007 به بعد کفه روابط اقتصادی و مازاد تجاری به نفع ترکیه بوده، حفظ توافق تجارت آزاد برای ترکیه منطقی به نظر می‌رسید، اما انگیزه مصر برای حفظ آن چه بود؟ پاسخ به این سؤال را می‌توان در بهبود نسبی موقعیت تجاری مصر در ارتباط با ترکیه بعد از سال 2013 یافت. نه‌تنها کسری تجاری مصر پس‌ازآن سال کاهش یافت، بلکه با رشد پایدار تولید کالا، ساختار صادرات مصر نیز تغییر کرد. بنابراین کنار گذاشتن توافق تجارت آزاد در واقع مجازاتی برای تولیدکنندگان مصری بود و آن‌ها را مجبور می‌کرد بازارهای ارزشمند خارجی را دقیقاً در زمانی که کشورشان با کمبود شدید ارزی روبرو بود، از دست بدهند.

یکی دیگر از عوامل حفظ توافق تجارت آزاد، وجود نشانه‌های جدی از «تجارت درون صنعتی» یا تبادل محصولات متعلق به یک بخش صنعتی در روابط اقتصادی مصر-ترکیه بود. در «تجارت درون صنعتی»، اغلب دو کشور کالاهای تولیدی و نه مواد خام را تولید و مبادله می‌کنند. در این وضعیت تولیدکنندگان، کارگران، سرمایه‌گذاران، مشتریان و توزیع‌کنندگان بیشتری در این رابطه اقتصادی مشارکت دارند و در صورت اختلال در تبادلات، هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم افزایش می‌یابد.

انعطاف روابط تجاری ترکیه و مصر بر یکپارچگی منطقه‌ای ژئواکونومی در خاورمیانه نیز تأثیراتی دارد. اول این‌که پیوند اقتصادی از طریق تجارت، در مقایسه با تبادلات سرمایه‌ای و کاری که از زمان اولین شوک نفتی در سال 1973 تاکنون، وجه غالب معاملات میان کشورهای خاورمیانه بوده است، از پتانسیل رشد بیشتری برخوردار است. تبادل سرمایه-کار تا سال 2011 بر انتقال مازاد نیروی کار از کشورهای پرجمعیت و کم‌سرمایه مانند مصر، اردن، لبنان، سودان و یمن به کشورهای سرمایه‌دار کم‌جمعیت و تولیدکننده نفت در خلیج‌فارس و نیز لیبی مبتنی بوده است. این رویکرد به ایجاد یا متنوع‌سازی زنجیره‌های اقتصادی منطقه‌ای از طریق تجارت یا سرمایه‌گذاری نپرداخته است.

دوم این‌که تمهیدات تجاری در مواجهه با تنش‌های سیاسی و خصومت‌ها در مقایسه با اَشکال سنتی‌ تبادل منطقه‌ای سرمایه-کار، از انعطاف و ثبات بیشتری برخوردارند. علت این امر این است که اختلال در تجارت، بازیگران بیشتری از بخش‌های مربوط به کسب‌وکار را تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند برای تمام طرف‌های درگیر ازجمله اقتصادهای ملی هزینه‌های بالایی به بار آورد. در گذشته، برعکس، برای کشورهای ثروتمند مانند اعضای شورای همکاری خلیج (فارس) خودداری از ارائه کمک، اعتبار و سرمایه در طول مناقشات سیاسی یا حتی جلوگیری از دسترسی به بازارهای کار، کار ساده‌تری بود.

پابرجا ماندن توافق تجارت آزاد مصر و ترکیه و توسعه مداوم تجارت میان مصر و ترکیه از سال 2013 تاکنون موردی منحصربه‌فرد نیست. ترکیه شراکت تجاری با بسیاری از رقبای منطقه‌ای مانند ایران، اسرائیل، عربستان و امارات را نیز حفظ کرده است. علت این‌که این الگو در مورد ترکیه بیشتر از سایر کشورها مطرح است، به این دلیل است که ترکیه صنعتی‌ترین کشور منطقه محسوب می‌شود و 80 درصد صادرات کل این کشور در سال 2017 را کالاهای تولیدی تشکیل می‌داد. این آمار برخلاف دیگر کشورهای منطقه است که همچنان به صادرات سوخت‌های فسیلی و دیگر مواد خام وابسته‌اند. در این راستا، روابط تجاری ترکیه-مصر در تضاد با تجارب پیشینی است که در آن تقریباً همیشه مناقشات سیاسی، عامل تخریب روابط اقتصادی بود.

ممکن است اجرای الگوی پایداری روابط تجاری مصر-ترکیه در دوران خصومت‌های سیاسی، برای دیگر کشورهای خاورمیانه دشوار باشد. در کل، سطح متوسط صنعتی شدن در منطقه باعث می‌شود تبادل کار – سرمایه ‌جای تجارت را بگیرد.

با این حال، شیوه مصر و ترکیه برای پیوند اقتصادی از طریق تجارت آزاد نیز محدودیت‌های خاص خود را دارد. به نظر می‌رسد که این شیوه فقط برای درهم‌تنیدگی منطقه‌ای میان کشورهایی قابل اجرا باشد که ارتباطات اقتصادی‌شان چندان گسترده نیست و آزادسازی تجاری را با حذف موانع تعرفه‌ای و غیرتعرفه‌ای انجام می‌دهند. این شیوه فاقد مقرراتی هماهنگ در خصوص جریان آزاد سرمایه‌گذاری و کار است. تمهیدات مربوط به درهم‌تنیدگی سطحی و کم‌عمق اقتصادی مستلزم آن است که دولت‌ها از ایجاد اختلال در جریانات تجاری و سرمایه‌ای موجود خودداری کنند. چنین تمهیداتی در صورتی که مناقشه سیاسی به عرصه اقتصادی کشیده شود، به شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

برعکس این وضعیت، ایجاد درهم‌تنیدگی عمیق‌تر اقتصادی، مانند اتحادیه اروپا یا مرکوسور، نیازمند طی روندهایی طولانی برای نهادسازی و هماهنگ‌سازی مقررات است و باید با توافقات سیاسی پیش برود، نه این‌که از آن‌ها فقط در برابر اختلافات سیاسی حفاظت شود. با توجه به‌شدت و کثرت رقابت‌های ژئوپلیتیک میان قدرت‌های مهم خاورمیانه ازجمله مصر، ایران، اسرائیل، قطر، عربستان، ترکیه و امارات، احتمالاً مبانی لازم برای پیوند عمیق‌تر در بلوک‌های رقیب در این منطقه در آینده‌ای نزدیک فراهم نخواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *