جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

روند بحران بدهی جهانی و چشم‌انداز پیش‌رو

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با فروکش کردن همه‌گیری کرونا، کارشناسان در حال بررسی میراث این بحران بر اقتصاد جهانی هستند. ایمان صمدی نیا - پژوهشگر دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع)

یکی از این میراث‌های اصلی پاندمی، افزایش قابل‌توجه سطح بدهی دولت‌ها در جهان است. تنها در ایالات‌متحده آمریکا که پارسال سطح بدهی‌اش 23 هزار میلیارد دلار بود، در شهریور امسال به 27 هزار میلیارد دلار رسیده است. این میزان بدهی چیزی در حدود 135 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می‌دهد و باعث افزایش ریسک اعتباری بزرگ‌ترین اقتصاد جهانی شده است.

 

بحران بدهی چیست؟

بحران بدهی، موقعیتی است که در آن دولت از بازپرداخت بدهی‌های خود عاجز می‌شود. کشورها زمانی وارد بحران بدهی می‌شوند که برای مدتی نسبتاً طولانی درآمدهای مالیاتی کم‌تر از هزینه‌های دولتی باشد. (1) در هر کشوری، مالیات‌ها یکی از منابع مهم تامین هزینه‌های دولت است. زمانی که درآمدهای مالیاتی ناکافی باشند، دولت می‌تواند با استقراض و انتشار اوراق خزانه دولتی، فعالیت‌های خود را تأمین مالی کند.

دولتی که از شهرت کافی و بدهی اندکی برخوردار باشد، بهترین نامزد دریافت وام از وام‌دهندگان است. چنین دولتی در بازپرداخت این بدهی‌ها دچار مشکل نخواهد شد. بااین‌حال اگر دولتی بدهی سنگینی داشته باشد، ریسک عدم بازپرداخت بدهی‌ها و بالطبع نگرانی سرمایه‌گذاران بیشتر شده و نرخ بهره بالاتری را برای این اوراق درخواست می‌کنند. بدین ترتیب هزینه سرمایه این اوراق به‌مرورزمان افزایش می‌یابد و بازپرداخت بدهی‌ها به‌تدریج از توان دولت خارج می‌شود.

 

بحران بدهی سال 2008

بسیاری از کشورها بحران بدهی را تجربه کرده‌اند؛ مانند کشورهای آمریکای لاتین در دهه 1980 و کشورهای اروپایی در آغاز 2009 که با این بحران دست‌وپنجه نرم می‌کردند. بحران بدهی سال 2008 که با سقوط سیستم بانکی ایسلند آغاز شد به سایر کشورها مثل پرتغال، ایتالیا، ایرلند، یونان و اسپانیا کشیده شد. این بحران سبب شد که کسری بودجه برخی از کشورهای اروپایی به 10 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشورها برسد. اوج این بحران بین سال‌های 2010 تا 2012 بود که بحران یونان و عدم شفافیت در اعلام کسری بودجه در این کشور بر آتش این بحران افزود.

نمودار 1: کسری بودجه و بدهی عمومی کشورهای اروپایی در سال 2009

در پایان نیز این بحران به کمک ضمانت مالی کشورهای اروپایی که از سقوط یورو و نظام مالی اتحادیه می‌ترسیدند و همچنین صندوق بین‌المللی پول (IMF) کنترل شد. ازجمله آثار سیاسی این بحران، استعفای گسترده مقامات دولتی کشورهای اروپایی و حتی سقوط برخی از احزاب قدرتمند کشورهایی چون ایرلند، پرتغال، اسپانیا، اسلوونی، هلند و یونان بود. برخی از آثار اقتصادی بحران سال 2008، شامل بیکاری گسترده در کشورهای بحران‌زده، تصاحب دارایی‌های رهنی مردم توسط بانک‌ها و بی‌خانمانی بسیاری از مردم، کاهش شدید رشد اقتصادی، کاهش قیمت دارایی‌ها و بسیاری از فجایع دیگر می‌شود.

نمودار 2: کسری بودجه و بدهی کشورهای اروپایی در سال 2012

ازجمله علل ایجاد بحران در منطقه یورو، مشکلات ساختاری حاصل از جهانی‌سازی فاینانس، شرایط آسان اعتباری در سال‌های 2002 تا 2008، عدم تعادل در تجارت جهانی، ترکیدن حباب بازار املاک و سایر عوامل بود که منجر به رکود بزرگ سال‌های 2008 تا 2012 شد.(2)

 

بحران در پیش رو

پس‌ازاین قضایا، امروز در عرصه جهانی با همان پیش‌زمینه رکود بزرگ 2008 مواجه هستیم. جایی که اقتصاد جهان زخمی عمیق از ویروس کرونا را بر دوش می‌کشد. همه‌گیری ویروس کرونا باعث شد که بنا بر آمار سازمان جهانی کار،400 میلیون نفر مشاغل تمام‌وقت خود را در سرتاسر جهان از دست بدهند و کشورهای G20 بیش از 3.4 درصد رشد اقتصادی منفی را تجربه کنند. دفتر برنامه‌ریزی و توسعه سازمان ملل تخمین زده که 220 میلیارد دلار از درآمد کشورهای درحال‌توسعه از همه‌گیری بحران کرونا کاهش یافته است.(3)(4)

نمودار 3: بدهی جهانی به تفکیک بدهی خصوصی و عمومی به درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) طی سال‌های 1970-2019

بااینکه بدهی درصورتی‌که در بخش‌های مولد سرمایه‌گذاری شود می‌تواند خودش را جبران کند و درآمد حاصله از آن می‌تواند هم پول اصلی و هم سود آن را تأمین کند؛ لکن بدهی‌های دولت‌ها در دوران کرونا بیشتر صرف بخش‌های غیرمولد شده است. از سوی دیگر رشد اقتصادی قدرتمند می‌تواند منجر به کاهش بدهی‌ها شود؛ زیرا تولید ناخالص داخلی را افزایش و نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی را کاهش می‌دهد؛ اما متأسفانه رشد اقتصادی جهان از سال 2008 و پس از بحران مالی جهانی با نرخ‌های بهره پایین، تزریق نقدینگی و کسری بودجه پایدار مانده و درواقع در حالت تنفس مصنوعی بوده است.

با کاهش درآمدهای شرکت‌ها و افزایش خطر ورشکستگی مالی، ریسک عدم پرداخت بدهی‌ها در جهان افزایش خواهد یافت. همچنین شرکت‌ها برای بقا در فضای کسب‌وکار ناشی از کرونا با بدهی‌های بیشتری مواجه خواهند شد و این خود موجب افزایش بدهی‌های عمومی و همچنین افزایش ریسک و بالطبع افزایش نرخ بهره خواهد شد و هزینه تأمین مالی را برای دولت و بخش خصوصی بالا خواهد برد. پس می‌توان گفت که شرایط برای بازگشت رکود بزرگ 2008 از همیشه فراهم‌تر است.

نمودار 4: بدهی عمومی و GDP ایالات‌متحده آمریکا (منبع: فدرال رزرو)

بررسی آمار‌های اقتصادی آمریکا دقیقا نشان‌دهنده همین امر است. بنا بر آمارهای پایگاه usdebtclock.org، بدهی ملی آمریکا چیزی نزدیک به 28 تریلیون دلار است. درحالی‌که GDP این کشور 21 تریلیون دلار است و نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشور تقریباً 1.3 است و نشان‌دهنده ریسک بالای اعتباری این کشور است. بهره بدهی این کشور، سالانه 393 میلیارد دلار است که بایستی با درآمدهای سالانه دولت آمریکا پرداخت شود و درآمد مالیاتی که منبع اصلی درآمدهای دولت آمریکا است سه و نیم تریلیون دلار است که درواقع هرساله یک‌دهم از درآمدهای این کشور صرف پرداخت بهره می‌شود و در سال‌های آینده نیز شاهد افزایش این نسبت خواهیم بود. بدین ترتیب درآمدهای کمتری برای هزینه در بخش غیرمالی در آمریکا باقی خواهد ماند. برای این‌که عمق فاجعه ملموس‌تر شود، کافی است بدانیم که درآمد سرانه دولت آمریکا 10449 دلار و بدهی سرانه این کشور 222191 دلار است؛ بدین معنا که بدهی سرانه تقریباً 22 برابر درآمد سرانه است!

 

پیامدهای بحران پیش رو

اگر به تئوری تکرار تاریخ باور داشته باشیم با نگاهی به آینه گذشته، رخ آینده را نیز نمایان خواهیم دید. با نگاهی به بحران مالی گذشته، می‌توانیم پیامدهای بحران بدهی پیش رو را دریابیم. بررسی رکود بزرگ 2008، به ما نشان می‌دهد که ترکیدن حباب قیمتی که موجب سقوط نظام مالی و اعتباری و بالطبع، کاهش نقدشوندگی دارایی‌ها در آمریکا شد و رکود گسترده را در این کشور به بار آورد؛ تجارت و سرمایه‌گذاری جهانی را نیز با سقوط روبه‌رو کرد و در نهایت موجب رکود در تمام اقتصادهای توسعه‌یافته گشت؛ اما نکته‌ای که شایان توجه است، کنترل نهایی این بحران با استفاده از سیاست‌های انقباضی مالی در طی سه الی چهار سال بود.

حال تحقیقات جدید واحد اطلاعاتی نشریه اکونومیست نیز نشان می‌دهد که بدهی بالای ایجادشده در طول دوره بحران کرونا با ارائه بسته‌های مشوق مالی گسترده توسط دولت‌ها، می‌تواند به معنای بحرانی عمیق‌تر و رکودی دوباره در برخی از کشورها باشد. اکونومیست در گزارشی درباره بحران بدهی‌ می‌نویسد: «احتمالاً بحران بدهی در راه است. در حال حاضر دولت‌ها در حال افزایش هزینه برای مبارزه با همه‌گیری هستند تا معماری اقتصاد خود را حفظ کرده و کارگران را در سر شغل‌های خود نگاه دارند. درنتیجه در سال‌های آتی کسری بودجه به‌شدت افزایش خواهد یافت.»

این اتفاق نه‌تنها در آمریکا بلکه در شرکای اصلی اقتصادی این کشور چون ژاپن و بریتانیا نیز در حال تکرار است و می‌توان گفت که یکی از مهم‌ترین موتور‌های محرک اقتصاد جهانی در حال نابود شدن است و به علت اتصال زنجیره‌ای اقتصاد کشورها به اقتصاد‌های بزرگ، دست‌کم اگر نگوییم یک فروپاشی اقتصادی در انتظار جهان است لکن حداقل شاهد رکود بزرگ جهانی خواهیم بود. بدین ترتیب، بحران بدهی بعدی با تورم‌های افسارگسیخته و کاهش ارز کشورها همراه خواهد بود که منجر به کاهش قدرت خرید بدهی می‌شود. همچنین رشد اقتصادی را برای مدتی طولانی در بسیاری از کشورها، کاهش خواهد داد. به همین علت است که بسیاری از کشورها ازجمله چین و روسیه و برخی از کشورهای اروپایی در حال فروش اوراق قرضه دولت آمریکا و جایگزینی آن با طلا و دارایی‌های باارزش هستند. هنگامی‌که این فروپاشی اتفاق بیفتد قطعاً کشورهایی که کمترین وابستگی را با نظام مالی و تجاری جهان دارند کم‌ترین آسیب و بیشترین منفعت را خواهند برد.

البته این تحلیل خوش‌بینانه، در صورتی است که در پی این بحران و در پی کاهش همگرایی، تقویت حکومت‌های ملی و سیاست‌های ملی‌گرایانه، جهان چندقطبی و افزایش واگرایی جهانی، قوهای سیاه دیگری چون جنگ جهانی در انتظار جهان نباشد.

 

منابع

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *