جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | جولان تانک پیشرفته آمریکایی در خیابان‌های روسیه

نظامیان روس در حال جابه‌جاییِ تانک آبرامز ساخت آمریکا از منطقهٔ عملیاتی به مسکو هستند و قرار است این تانک همراه با برخی غنائم جنگی در منطقه‌ای در مسکو به نمایش گذاشته شود. اوکراین به طور موقت تانک‌های آمریکایی آبرامز را به دلیل نگرانی از پهپادهای روسی از مقدم نبرد عقب کشیده است./فارس

Loading

نگرانی شدید آمریکا از تعمیق روابط ایران و چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بسیاری از کشورها در حال بازتعریف روابط قبلی خود با بلوک غرب هستند و در این راستا توجه بسیار بیشتری به کشورهای حوزه شرق مانند چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و حتی روسیه دارند، چرا که می‌دانند در قرن 21 توسعه اقتصادی جهان حول قدرت‌های بزرگ آسیایی می‌چرخد. سید رضا میرطاهر - کارشناس مسائل نظامی و استراتژیک

با توجه به تحولات عظیم و اساسی که در نظام اقتصاد بین‌المللی و تغییرات شگرفی که در نظم بین‌المللی جدید رخ داده و ظهور برخی کشورها تحت عنوان قدرت‌های نوظهور اقتصادی، بسیاری از صاحب‌نظران بر این گمان هستند که قرن ۲۱، قرن آسیا است. همچنانکه پیش‌بینی می‌شود که دو قدرت بسیار مهم آسیایی یعنی چین در شرق آسیا و هند در جنوب آسیا در قرن بیست و یکم و از سال ۲۰۲۵ به بعد طبق بسیاری از شاخص ها به اولین و سومین قدرت اقتصادی دنیا تبدیل خواهند شد. همین مسئله باعث می‌شود که آن‌ها در مورد آسیا به عنوان قطب اقتصاد جهانی با نگاه مثبت‌تری بنگرند.

همه صاحب‌نظران بر این مسئله اتفاق نظر دارند که چین طی چند سال آینده تبدیل به اولین قدرت اقتصادی جهان خواهد شد؛ این امر در پرتو چند واقعیت اقتصادی، جغرافیایی و جمعیت‌شناسی تحقق پیدا می‌کند. چین از لحاظ وسعت، یکی از وسیع‌ترین کشورهای جهان است و بیشترین جمعیت را فعلا در دنیا دارد. از همه مهم‌تر، چین به‌واسطه توسعه اقتصادی که در چند دهه اخیر حاصل کرده به سرعت تبدیل به بزرگ‌ترین بازار جهان و در عین حال یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان کالاهای مختلف شده است. از این رو انتظار می‌رود کشورهای مختلف و بلوک‌های اقتصادی در جهان توجه بیشتری نسبت به چین داشته باشند. به عنوان مثال اتحادیه اروپا که تا پیش از این بزرگ‌ترین شریک تجاری و اقتصادی‌اش، ایالات متحده آمریکا بود به تدریج در حال گردش به سمت چین است و این مسئله به ویژه بعد از بروز تنش‌های متعدد تجاری بین واشنگتن و بروکسل شدت بیشتری پیدا کرده است. اخیرا نیز شاهد نشستی بین سران چین و سران اتحادیه اروپا با هدف تبیین و ایجاد چشم‌اندازهای لازم برای توسعه روابط دو جانبه بودیم.

در این بین کشور هند نیز به‌واسطه وسعت، جمعیت و منابعی که در اختیار دارد به تدریج نقش خود را در اقتصاد جهانی ارتقا داده و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که تا چند سال آینده هند به سومین قدرت اقتصادی جهان تبدیل شود. این مسئله نقش مهمی در تبیین آینده کشور هند و موقعیت آن در اقتصاد جهانی دارد. در عین حال ژاپن به عنوان کشوری که مدت‌ها دومین اقتصاد جهان بود (البته امروز موقعیتش کاهش پیدا کرده)، همچنان در زمره یکی از کشورهای مهم جهان است که نامش در زمینه اقتصادی، تجاری و صنعتی همچنین در زمینه تکنولوژی‌های نوین مطرح است. کشور کره جنوبی نیز به رغم اینکه از لحاظ جمعیت و وسعت چندان به حساب نمی‌آید، اما با توجه به توان و تولید صنعتی‌اش و فناوری پیشرفته‌ای که در اختیار دارد، از جمله کشورهای مطرح اقتصادی در جهان محسوب می‌شود.

روسیه را نیز به عنوان یک قدرت اوراسیایی نباید از قلم انداخت؛ کشوری که یک پایش در اروپا و یک پایش در آسیا است. به همین دلیل روسیه را می‌توان یک کشور نیمه آسیایی محسوب کرد. هرچند روسیه به لحاظ منابع انرژی در جهان حرف اول را می‌زند و قدرت اقتصادی قابل توجهی هم دارد، اما هنوز اقتصادش به صورت قابل توجهی به صادرات نفت و گاز و برخی اقلام صنعتی متکی است. با این وجود روسیه از پتانسیل زیادی برای گسترش روابط با دیگر کشورها برخوردار است.

با توجه به این واقعیت‌ها مشاهده می‌کنیم که آمریکا تلاش زیادی می‌کند تا مانع از افزایش قدرت اقتصادی چین شود و در این مسیر دولت دونالد ترامپ از انواع ابزارهایی که در اختیار دارد از جمله جنگ تجاری و تحمیل تعرفه‌های جدید بر پکن بهره می‌گیرد. دولت واشنگتن و نیروهای مسلح این کشور در قالب وزارت دفاع آمریکا تأکید خود را بر تمرکز نیروهای نظامی آمریکا در منطقه آسیا پاسیفیک قرار داده‌اند و ۶۰ درصد نیروی دریایی آمریکا در این منطقه مستقر شده است. تمام این اقدامات به این دلیل است که ایالات متحده آمریکا از تبدیل شدن چین به قدرت اقتصادی نخست جهان و همچنین افزایش نقش نظامی و نفوذ آن در این عرصه بسیار بیمناک و در عین حال مدعی است که متحدان و شرکای آمریکا در شرق آسیا در این زمینه نگرانی‌هایی دارند و خواهان تداوم و افزایش حضور نظامی آمریکا در این منطقه هستند. به‌طور خاص از کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی و تایوان نام برده می‌شود.

با توجه با این واقعیت‌ها، جمهوری اسلامی ایران که اکنون تحت فشارهای فزاینده غرب به‌طور کلی و آمریکا به‌طور خاص در قالب سیاست یا کارزار فشار حداکثری قرار دارد و متاسفانه واشنگتن در زمینه کاهش صادرات نفتی ایران به توفیقاتی نیز دست پیدا کرده، با توجه به واقعیت‌های خارجی و لزوم کاهش فشارهای آمریکا بر کشور، چرخش قابل توجهی به سمت شرق داشته است. در این راستا ما شاهد مذاکرات بر سر توافق ۲۵ ساله بین ایران و چین هستیم که شش زمینه اصلی از مسائل تجاری، اقتصادی و نفتی گرفته تا فناوری‌های نوین اینترنتی و سرمایه‌گذاری در امور امنیتی و دفاعی را دربرمی‌گیرد.

طبیعتا این مسئله موجب نگرانی آمریکا شده و از هم اکنون آن‌ها ساز مخالف خود را به صدا درآورده‌اند. مقامات واشنگتن مدعی هستند که این توافق موجب ایجاد تهدید بیشتر از جانب ایران برای متحدان منطقه‌ای آمریکا مانند عربستان، رژیم صهیونیستی و … خواهد شد. از این رو واشنگتن در خصوص سند راهبردی ایران و چین بارها مخالفت قاطع خود را اعلام کرده است.

ولی واقعیت این است که نه فقط ایران بلکه بسیاری دیگر از کشورها اکنون در حال بازتعریف روابط قبلی خود با بلوک غرب هستند و در این راستا توجه بسیار بیشتری به کشورهای حوزه شرق مانند چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و حتی روسیه دارند، چرا که می‌دانند در قرن 21، توسعه اقتصادی جهان حول قدرت‌های بزرگ آسیایی می‌چرخد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *