جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

بورل: اسرائیل خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است

لندن- ایرنا- جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به جنگ غزه و بحران انسانی در این باریکه تصریح کرد که پاسخ نامتناسب (رژیم) اسرائیل به عملیات هفتم اکتبر (طوفان الاقصی)، خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است.

آیا آتش‌بس در غزه از کانال مصر برقرار می شود؟

«دولت مصر به تازگی از طرح جدید خود برای آتش بس در جنگ غزه رونمایی کرده است. طرحی که در ادامه ابتکارهای پیشین مصری ها در این رابطه قرار دارد و البته اما و اگرهای زیادی در مورد به نتیجه رسیدن این طرح وجود دارد.»

Loading
درپرتوی نقض برجام :

بررسی نقش موازنه‌گری اروپا در روابط آمریکا با کشورهای دیگر

۱۳۹۶/۰۵/۱۶ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها : کارشناسان می گویند اصولاً اروپا همواره در همه زمینه‌ها تلاش می‌کند نقش موازنه‌گری را در روابط آمریکا با کشورهای دیگر ایفاکند.

نشست تخصصی دفتر سیاسی این مرکز در خصوص الزامات روابط ایران و اروپا در پرتو نقض برجام، با حضور سید جلال ساداتیان سفیر سابق ایران در انگلیس و علی صباغیان استاد دانشگاه تهران و تعدادی از پژوهشگران و کارشناسان برگزار شد.

گفتنی است در این نشست رویکردهای منفی دولت و کنگره آمریکا به برجام و احتمال نقض آن توسط این کشور بررسی شد و الزامات و راهبرد ایران در قبال اروپا مورد تحلیل قرار گرفت.

شایان ذکر است در ابتدای این نشست، ساداتیان هدف آمریکا از اتخاذ سیاست مقابله با ایران و تصویب تحریم‌ها توسط کنگره را، اعمال فشار بیشتر برای واداشتن ایران به اتخاذ واکنشی تند عنوان کرد تا با این ادعا که ایران خود برجام را نقض کرده است، این توافق را از بین ببرد.

وی بر این نکته تاکیدکردکه از دیدگاه آمریکا، ایران در برجام منافع عینی کسب کرده، در حالیکه منافع واشنگتن از این توافق به آینده موکول شده است، این در حالی است که با لغو تحریم‌های شورای امنیت توسط برجام، ایران از قدرت بازیگری بیشتری نسبت به گذشته برخوردار شده است.

وی در پاسخ به چگونگی واکنش عملی اتحادیه اروپا در صورت نقض برجام توسط آمریکا و امکان‌سنجی حمایت یا نادیده گرفتن تحریم‌های امریکا توسط اروپایی‌ها بر این نکته تأکیدکرد که روابط اروپا و آمریکا در عین درهم‌تنیدگی، دچار شکاف‌هایی نیز هستند و رقابت‌های بنیادینی میان آنها وجود دارد کهب اید از سوی ایران مورد توجه ویژه قرار گیرد.

علی صباغیان در ادامه این نشست، به این مسئله اشاره کرد که اصولاً اروپا همواره در همه زمینه‌ها تلاش می‌کند نقش موازنه‌گری را در روابط آمریکا با کشورهای دیگر ایفاکند.

وی بر این نکته اساسی تأکیدکرد که در کشور در خصوص روابط ایران با اتحادیه اروپا صرف‌نظر از توافق برجام،‌ هیچ راهبرد و اساسی مشخصی وجود ندارد و این در حالی است که اروپا با همه کشورهای جهان در سطح روابط دوجانبه، چندجانبه و گروهی دارای مبنای خاص و تعریف‌شده‌ای است.

صباغیان در ادامه به ترجیحات تجاری اروپا با ایران و مقایسه آنها با آمریکا اشاره کرد و بر این نکته تأکیدکرد که در حوزه فراآتلانتیک، مناسبات اروپا و آمریکا به حدی در‌هم‌تنیده و عمیق است که نمی‌توان آنها را جدای از یکدیگر تصور کرد. بنابراین نباید انتظار داشت که اروپایی‌ها در صورت نقض برجام توسط آمریکا، دچار چالش اساسی با این کشور شوند یا به طور کامل از ایران حمایت کنند.

این استاد دانشگاه تهران تأکیدکرد که پارلمان اروپا در پیشبرد روابط اتحادیه اروپا با کشورهای جهان نقش مهمی دارد. اما متأسفانه در ایران درک درستی از پارلمان اروپا وجود ندارد. بنابراین به نظر می‌رسد، حل مسئله روابط ایران و اروپا مستلزم شناخت دقیق از مجموعه نهادهای اروپایی از جمله پارلمان اروپاست.

وی ادامه داد:‌ ایران در گذشته روابط بالایی با اروپایی‌ها داشته و اکنون نیز صرف‌نظر از توافق برجام باید به این روابط ادامه دهد و این مسئله نیازمند تدوین سندی راهبردی برای تنظیم روابط با اروپا در سطوح مختلف دوجانبه، چندجانبه، منطقه‌ای و گروهی از سوی ایران است.

در پایان این نشست سخنرانان مجدداً بر این مسئله تأکیدکردندکه میان آمریکا و اروپا منافع و ارزش‌های مشترک و درهم تنیده‌ای وجود دارد که نباید مورد غفلت قرار گیرد. بنابراین رویکرد ایران به اروپا نباید بر محور رقابت آنها با آمریکا شکل گیرد. همچنین ایران باید منافع خود را با اروپا از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل کند و در این راستا لازم است از چالش‌ها و شکاف‌های محدودی که در روابط اروپا و آمریکا وجود دارد به نحو احسن استفاده کند.

در نهایت نیز الزاماتی برای ارتقاء روابط ایران با اروپا مطرح شد که از جمله اساسی‌ترین آنها، انجام برنامه‌ریزی‌های دقیق پیرامون تنظیم روابط ایران و اتحادیه اروپا بود. بدین منظور لازم است کمیته‌های تخصصی از نمایندگان کمیسیون‌های مربوطه در مجلس، اساتید دانشگاه‌ها، دیپلمات‌های برجسته و متخصصین تشکیل و در هر یک از آنها برای سیاست‌گذاری و نظارت در تنظیم روابط ایران و اروپا راهبردهایی ارائه گردد.

منبع: مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *