جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading
اندیشکده استراتفور بررسی کرد

جنگ های آینده و گام‌های جلوتر روسیه از رقبا

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – ترجمه: در بن بست بزرگ میان روسیه و غرب، یکی از پیام های راهبردی که مسکو همواره برای رقبای خود ارسال می کند، از طریق رزمایش نظامی به گوش می رسد. تجربه رزمایش «زاپاد» بالاترین سطحی است که روسیه در قمار جنگ بازی می کند.

اندیشکده استراتفور نوشت: این تمرین های نظامی از زمان آغاز آنها در اواسط دهه 1970، به عنوان بازتابی از روابط بین مسکو و طرف های غربی آن محسوب شده و پیش درآمد اقدامات نظامی و تکنیک های جنگ های آینده به شمار می رود.

 

از آموزش جنگ سرد تا نشانه های احیای روسیه

رزمایش زاپاد در عصر شوروی به عنوان زمینه های برای آزمایش سامانه های تسلیحاتی جدید، کاهش اهمیت قابلیت همکاری میان اعضای پیمان ورشو، و نمایش قدرت نظامی این کشور، انجام شد. به عقیده سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، این رزمایش در سال 1981 هنگامی به اوج خود رسید که بین 100 هزار تا 150 هزار نیروی نظامی شوروی در این رزمایش ها شرکت کرده و حمله به آلمان و آرایش حملات هسته ای علیه غرب را شبیه سازی کردند. پس از فروپاشی شوری، سرعت و شدت این رزمایش ها کاهش یافت اگرچه در بازه های زمانی مختلف همچنان ادامه داشت. اما در سپتامبر 2009، یعنی تنها یک سال پس از جنگ روسیه-گرجستان که ظهور روسیه به عنوان قدرت منطقه ای را رقم زد، رزمایش زاپاد همچون رویدادی منظم احیا شده و این بار با مشارکت بلاروس انجام شد. این دو کشور از آن زمان همواره در این رزمایش شرکت کرده اند.

این رزمایش نظامی در اولین سال انجام مشترک آن، به عنوان بزرگترین رزمایش مشترک محسوب می شد که روسیه در دوره پس از شوروی انجام می داد. بیانیه های رسمی اعلام کردند که 12500 پرسنل نظامی (7000- نفر8000 از بلاروس و 5000-6000 نفر از روسیه) به همراه تانک، خودروهای زرهی، توپخانه، 100 هواپیمای جنگنده و 20 کشتی جنگی در رزمایش سال 2009 شرکت کردند. این رزمایش در منطقه حساس پیرامون منطقه بالتیک انجام شد و نه تنها تهاجم به لهستان بلکه حمله هسته ای تاکتیکی به اعضای ورشو را شبیه سازی می کرد که مایه نگرانی کشورهای عضو ناتو شد. بلوک نظامی غرب تلاش کرد تا جت های جنگنده آلمان را برای جلوگیری از یک هواپیمای رادار روسی بفرستد که در طول رزمایش نزدیک حریم هوایی استونی پرواز می کرد.

روسیه و بلاروس رزمایش بعدی زاپاد را در سپتامبر 2013 انجام دادند. گسترش این رزمایش به همه شاخه های ارتش روسیه و همچنین واحدهای واکنش سریع سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) ، حاکی از آن است که این رزمایش بطور قابل توجهی از رزمایش قبلی بزرگتر بوده است، هرچند که تعداد دقیق آن جای بحث دارد. (طبق گزارش منابع رسمی تنها 12000 پرسنل شرکت کرده بودند اما مقامات نظامی غربی اظهار کردند حداقل دوبرابر این پرسنل در آن مشارکت داشتند). این رزمایش یک حمله توسط «تروریست های بالتیک» به بلاروس را شبیه سازی کرد که منجر به واکنش جنگ ترکیبی هوایی، دریایی و شهری شد و همانطور که تا آن زمان به سنت تبدیل شده بود، رزمایش با شبیه سازی حمله هسته ای، و این بار علیه سوئد، پایان یافت. از همه مهمتر، روسیه بیش تر همان تاکتیک هایی ( از جمله، استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین) را بکار گرفت که در رزمایش زاپاد 2013 تمرین کرده و دو سال بعد از آن وارد جنگ اکراین و سوریه شده بود.

 

ارسال پیام

در حال حاضر تنش ها بین روسیه و غرب درحالی افزایش می یابد که برای رزمایش زاپاد در 14-20 سپتامبر برنامه ریزی می شود. پس از آنکه روسیه در سال 2014 کریمه را ضمیمه خود کرد و به حمایت از نیروهای جدایی طلب اوکراین پرداخت، آمریکا و غرب نیروهای خود را در امتداد مرزهای اروپا تجهیز کردند. کشورهای غربی بصورت چرخشی پیوسته، گردانی متشکل از 1000 نیرو در کشورهای بالتیک و لهستان مستقر ساخته و حضور خود را در دریای سیاه افزایش دادند. همزمان، روسیه نیروهای خود را در امتداد مرزهای خود تقویت کرده و پشتیبانی امنیتی از متحدان منطقه ای خود و سرزمین های جداگانه را تشدید کرده است. اکنون که واشنگتن تحریم های خود علیه مسکو را وسیع تر ساخته است (و کرملین هم وعده پاسخ “نامتقارن” داده است)، روسیه به دنبال آن است که در رزمایش نظامی امسال خود پیامی به غرب ارسال کند.

ناظران غربی احتمال می دهند که رزمایش زاپاد آینده، بزرگترین این رزمایش ها از زمان اتخاذ شکل مشترک آنها خواهد بود. برخی از مقامات ناتو برآورد کرده اند که بیش از 100 هزار پرسنل نظامی در این رزمایش شرکت خواهند کرد. اگرچه این رقم احتمالا مبالغه آمیز است اما تعداد نیروهای شرکت کننده  یقینا از 12-13 هزاری که روسیه تخمین می زند، بیشتر خواهد بود. مقامات کشورهای نزدیک بالتیک اظهار نگرانی کرده اند که روسیه در واکنش به تقویت ناتو در منطقه، از این رزمایش ها برای تثبیت حضور نظامی دائمی خود در بلاروس استفاده کند. مقامات اوکراین در مورد برنامه ریزی روسیه برای استفاده از سامانه های دفاع هوایی در مرز اوکراین با بلاروس هشدار داده اند و حتی میخائیل ساکاشویلی، رئیس جمهور پیشین گرجستان، هشدار داد که روسیه بلاروس را طی رزمایش های زاپاد «ضمیمه» خود خواهد کرد.

 

زاپاد 2017: یک خطر احتمالی

تاسیس پایگاهی دائمی در بلاروس یا تصرف این کشور به این منظور، احتمالا جزء راهبرد جنگ ترکیبی مسکو علیه غرب باشد. با این حال، هر دو سناریو محتمل است. بلاروس هم اکنون به عنوان عضو سازمان پیمان امنیت جمعی و دولت متحد روسیه ، یکی از مهمترین متحدان امنیتی مسکو بشمار می رود. درنتیجه، روسیه با الحاق بلاروس چیز زیادی بدست نمی آورد. علاوه بر این، چشم انداز پایگاه نظامی روسیه در بلاروس برای مردم این کشور نیز ناخوشایند است، بطوری که، به دنبال شایعه ایجاد پایگاه هوایی توسط مسکو در شهر لیدا در بلاروس، معترضان در کشورهای شوروی سابق به خیابان ها ریختند و پرزیدنت الکساندر لوکاشنکو با حضور دائمی روسیه مخالفت کرد. (درعوض، لوکاشنکو ترجیح می دهد روابط امنیتی کشور خود را با روسیه از طریق پیگیری طرح های مشترک دفاع هوایی و خرید هواپیماهای جنگنده روسی تقویت کند.)

به همین ترتیب، روسیه احتمالا از زاپاد 2017 به عنوان پوششی برای آغاز اقدامات تهاجمی در اوکراین یا کشورهای بالتیک استفاده نخواهد کرد. حمله به منطقه بالتیک ناقض ماده 5 ناتو خواهد بود و حمایت غیر مستقیم از جنگ در شرق اوکراین تلاشی است که در مقایسه با حمله مستقیم به این کشور، هزینه کمتری برای روسیه به دنبال دارد. مضاف براین، ده ها کشور عضو ناتو ( از جمله کشورهای حوزه بالتیک) برای مشاهده این رزمایش دعوت شده اند و بعید است که روسیه جلوی این مخاطبان زیاد و محتاط، به قمار تهاجمی آشکاری دست بزند. با این حال، کشورهای حوزه بالتیک با تاکید بر اندازه، عظمت و خطر احتمالی رزمایش زاپاد، توانسته اند حمایت مضاعف کشورهای غربی را بدست آورند –که از نظر آنها مانوری راهبردی است. ناتو وعده داده است که حفاظت هوایی را در این منطقه افزایش دهد و واشنگتن اعلام کرده است که یک گروهان نیروی هوایی در استونی مستقر خواهد کرد. همینطور، مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا، اظهار کرده است که آمریکا درحال بررسی استقرار موشک در منطقه بالتیک است.

با این وجود، حتی اگر روسیه در طول رزمایش زاپاد از اقدام تهدیدآمیز و فاجعه بار خودداری کند، بازهم می تواند از این رزمایش ها برای تمهید اقدام نظامی در آینده استفاده کند. احتمال دارد که نیروهای روسیه پس از پایان رزمایش، برای تقویت موقعیت امنیتی مسکو در منطقه، تجهیزات نظامی و سامانه های تسلیحاتی را در بلاروس باقی بگذارند. همچنین، روسیه می تواند پس از پایان زاپاد، حضور وسیع نیروهای خود را در منطقه جداگانه کالینینگراد یا در بخش های غربی سرزمین وسیع خود حفظ کند ( مناطقی که به لحاظ سیاسی تنش زیادی ایجاد نمی کنند). به هر حال، با همه نگرانی ها و توجه غرب به رزمایش زاپاد، کرملین می تواند از این فرصت برای آماده سازی نیروهای خود برای تقویت نیروهای نظامی اش در درگیری های موجود، نظیر درگیری های شرق اوکراین، استفاده کند.

رزمایش زاپاد به الحاق و تهاجمی که اوکراین و کشورهای بالتیک از آن بیمناک هستند، منجر نخواهد شد. با این حال، این رزمایش عملکرد نمادین و عملی روسیه در پاسخ به غرب محسوب شده و روسیه را برای اقدامات آینده مهیا می سازد. بدون شک، این رزمایش به تجهیز نظامی روسیه و غرب در برابر یکدیگر دامن زده و همزمان نشان می دهد که روسیه قدرت نظامی خود را کجا و چگونه بکار خواهد برد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *