جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading

راهکار نظامی، محتمل ترین گزینه بحران قطر

۱۳۹۶/۰۶/۱۹ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: پس از به بن بست خوردن "ابتکار عمل" غافلگیرکننده قطر برای گفت‌وگو با کشورهای محاصره کننده دوحه، بحران میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در حال حاضر شدت یافته است و کمپین‌های رسانه‌ای شدید میان دو قطب اصلی این بحران یعنی عربستان و قطر شدت گرفته است.

عبدالباری عطوان، تحلیل نویس مشهور عرب در مقاله‌ای با این مقدمه در روزنامه مستقل رای الیوم نوشت، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا باید از سر تاسف به این دلیل که روی شکل گیری ائتلاف میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و کشورهای عربی حساب باز کرده بود، دستش را روی دستش بگذارد. وی می‌خواست که این ائتلاف با تهدیدهای ایران در مرحله پسا داعش در سوریه و عراق و همچنین با نفوذ ایران در این دو کشور مقابله کند.

شبکه العربیه، شاخه رسانه‌ای قوی ائتلاف چهارجانبه (عربستان، امارات، بحرین و مصر) علیه قطر بیانیه‌ای دولتی فوری را منتشر کرد که تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر تماس تلفنی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان برقرار ساخته و آمادگی خود را برای مذاکراه با نمایندگان کشورهای تحریم کننده و بررسی خواسته‌های آنها به گونه‌ای که منافع همگان را حفظ کند، ابراز کرده است. العربیه تاکید کرد که محمد بن سلمان از این تماس استقبال کرده و وعده داد که پس از رایزنی با شرکای خود در ائتلاف، پاسخ رسمی خود را بدهد.

این خبر که پیش از نیمه شب منتشر شد و ما نمی‌دانیم که چرا تمامی اخبار و تحولات بحران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در ساعات پایانی شب منتشر می‌شود؛ نوعی خوش بینی را جهت نزدیک بودن پایان این بحران به وجود آورد اما این شادی تکمیل نشد و در کمتر از یک ساعت، همان شبکه العربیه خبری را مبنی بر اتخاذ تصمیمی از سوی عربستان جهت توقف تمامی تماس‌هایش با قطر منتشر و اعلام کرد تا زمانی که قطر موضع واقعی خود را اعلام نکند برقراری تماس به حالت “تعلیق” درمی‌آید. پس از آن، تحلیلگران عربستانی و مصری در شبکه العربیه حضور یافتند و به شدت قطر را مورد انتقاد قرار دادند و گفتند که تمیم بن حمد در قطر تصمیم گیرنده اول و آخر نبوده و این کشور در حل بحران جدی نیست.

“اسم شبی” که باعث این موج خشم عربستان شد، شبکه الجزیره بود؛ به همین دلیل این چهار کشور در راس فهرست خواسته‌های 13 گانه‌شان بستن شبکه الجزیره را مطرح کردند. الجزیره بیانیه‌ای رسمی را در مورد “تماس‌ها” میان تمیم بن حمد و محمد بن سلمان بر اساس هماهنگی از سوی دونالد ترامپ منتشر ساخت. الجزیره اعلام نکرد که این امیر قطر بوده است که به این تماس مبادرت ورزیده است و اینگونه القاء کرد که این تماس‌ها در راستای پاسخ به تلاش‌های دونالد ترامپ جهت حل بحران صورت گرفته است و اینکه هر گفت‌وگویی در آینده در شرایط احترام به حاکمیت کشورها صورت خواهد گرفت.

طرف عربستانی می‌خواهد کشور قطر در قالب طرفی نشان دهد که کوتاه آمده است و به مطرح ساختن درخواست آشتی مبادرت ورزیده و خواسته‌های ۱۳ گانه را پذیرفته است، این در حالی است که طرف قطری در مقابل می‌خواهد تاکید کند که به هیچ امتیازدهی که به حاکمیت آن لطمه وارد کند، مبادرت نورزیده و صرفاً درخواستی از سوی رئیس جمهور آمریکا را اجابت کرده است.

بحران میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به خانه اول بازگشته و میزان اعتماد میان طرف‌های آن به کمترین سطح کاهش یافته است و فرصت‌های سازش‌های سیاسی در آینده‌ای نزدیک از بین رفته است مگر اینکه قطر پرچم سفید را به نشانه تسلیم شدن بالا ببرد و امیر این کشور به ریاض رفته و خواهان بخشودگی شود و ما معتقد نیستیم که وی این کار را دست کم در روزهای آتی انجام دهد.

صباح الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت در جریان سفرش به واشنگتن و نشستش با رئیس جمهور آمریکا در روز پنج‌شنبه خواست که آمریکا قویاً در ابتکار عمل کویت نقش داشته باشد اما این امر کاملاً نتایج عکس داد و مداخله رئیس جمهوری آمریکا و گفت‌وگوهای تلفنی وی با رهبران عربستان و امارات و قطر به پیچیده‌تر شدن بحران انجامید و این ضرب المثل بر وی انطباق می‌یابد: “خواست ابرویش را درست کند چشمش را کور کرد”.

این بحران و تحولاتش ثابت کرد که هیچ یک از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس یا حتی کشورهای عربی حاکمیت ندارند بلکه این کاخ سفید است که حاکمیت واقعی را در اختیار دارد و هرگونه صحبت مغایری با موضع کاخ سفید به منزله فریب دادن خود است.

در سایه بسته بودن چشم انداز دیپلماتیک و وخیم شدن اختلافات، راه حل نظامی برای بحران میان کشورهای عرب حوزه خیلج فارس تبدیل به نزدیک‌ترین راه حل شده است و زمانی که امیر کویت در کنفرانس خبری در واشنگتن تاکید کرد که میانجی‌گری وی مانع از مداخله نظامی شد، مبالغه نکرد و ما بر این باوریم که “کویت این راه حل نظامی را به تعویق انداخت”.

لندن، پایتخت انگلیس در روز پنج‌شنبه جاری میزبان کنفرانس مخالفان قطری خواهد بود و بسیج رسانه‌ای و سیاسی گسترده‌ای برای این کنفرانس و در بالاترین سطوح در حال انجام است. پیش‌بینی‌هایی مبنی بر این امر مطرح شده است که عبدالله بن علی آل ثانی “امیر در سایه” قطر با سخنرانی در این کنفرانس افتتاح‌کننده این کنفرانس باشد و چه بسا نکات غافلگیرکننده‌ای در این سخنرانی مطرح شود.

ما بعید نمی‌دانیم که دونالد ترامپ مستقیما‍ً ظرف روزهای آتی درخصوص این بحران وارد عمل شود و راه حل‌های خود را بر همه طرف‌ها تحمیل کند یا اینکه جانبدار یک طرف علیه طرف دیگر باشد و احتمال این امر بیشتر است که وی جانب طرفی را بگیرد که از لحاظ مالی قوی‌تر است و قدرت سیاسی و اقتصادی بیشتری دارد و توانایی بیشتری برای درک طرز تفکر بازرگانان را دارد.

منبع: ایسنا

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *