جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading

اقتصاد چین از آمریکا پیش افتاده است؟

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: صندوق بین‌المللی پول، به طور رسمی در سال 2014 چین را به عنوان قدرت اقتصادی اول جهان شناخته است. این محاسبه بر اساس مقایسه قدرت خرید کشورها در آمریکا و چین، به این صورت است که پول چین به دلار تبدیل می شود.

کلود مه یر در مقاله‌ای در اندیشکده فرانسوی ایفری (موسسه مطالعات بین المللی فرانسه) این سوال را مطرح کرده است که آیا آنچنان که آمارهای صندوق بین المللی پول بیان می دارند، چین از آمریکا پیش افتاده است؟

در این مطلب با اشاره به نحوه محاسبه تولید ناخالص داخلی در صندوق بین المللی پول بر اساس قدرت خرید در هر کشور آمده است: اگر این تبدیل به نرخ بازار صورت پذیرد ( حدود شش یوآن برای هر دلار) یا بر اساس برابری قدرت خرید (هر دلار حدود سه ممیز هفت یوآن) ماجرا متفاوت است.

معیار اخیر که با محاسبات پیچیده ای همراه است، نشان می دهد که با داشتن مبلغ یوآن مشابه می توان در پکن دو همبرگر و در نیویورک یک همبرگر خرید. واقعیت این است که مقایسه دو کشور بر اساس یوآن تبدیلی به نرخ برابری قدرت خرید در درازمدت کارایی اقتصادی یک کشور را بدون در نظر گرفتن آثار تبدیل ارزی در نظر می گیرد و بالاخص اجازه می دهد که تولید ناخالص داخلی سرانه یک کشور را و در نتیجه سطح زندگی یکی را با دیگری مقایسه کرد.

 

معیاری قابل توجه

اما تبدیل به نرخ بازار شاخصی است که وزن و قامت هر کشور را در اقتصاد جهانی نشان می دهد که قدرتمندی اقتصادی در جهان در این معیار قابل توجه است. بر اساس این معیار دوم، چین در سال 2014 همچنان قدرت دوم اقتصادی جهان است و میزان تولید ناخالص داخلی اش 40 درصد از آمریکا کمتر است.

این رده بندی اعتبار بیشتری در جهان دارد در غیر این صورت اگر معیار برابری قدرت خرید را در نظر بگیریم فرانسه از ششمین قدرت اقتصادی در جهان به رده هشتم می رود و هند با هفت پله صعود به رده سوم می رسد.

دو استدلال این جایگاه دومی چین را قوت می بخشد. محاسبه برابری قدرت خرید خیلی پیچیده است و گاه در آن بازنگری های عمده صورت می گیرد. بر این اساس پیش بینی صندوق بین المللی پول درباره میزان تولید ناخالص چین در سال 2014 در یک گزارش منتشرشده این سازمان در آوریل رقمی خیلی پایین تر از گزارش مشابه در اکتبر این سال را نشان می دهد.

وانگهی پکن خودش را به هیچ وجه در آمار و ارقام صندوق بین المللی پول شناسایی نمی‌کند و همچنان خودش را بر اساس اعلام 23 ژانویه گذشته نخست وزیر این کشور در داووس قدرت دوم اقتصادی جهان تلقی می کند.

 

سرنوشت محتوم چین

با همه این اوصاف این نکته را نمی توان رد کرد که چین در 10 سال آینده از هر جهت قدرت اول اقتصادی جهان خواهد شد. پیش بینی می شود که تولید ناخالص داخلی این کشور بر اساس محاسبه ارزی به نرخ بازار در نیمه اول دهه آینده از آمریکا بیشتر شود. وقتی این اتفاق رخ دهد یک پرانتز خیلی طولانی بسته خواهد شد، زیرا چین تا اوایل قرن نوزدهم میلادی قدرت اقتصادی اول جهان بود.

بازگشت این کشور به جایگاه نخست به دلیل گستردگی سرزمینی و جمعیتی این کشور از آن زمان به این طرف کامل قابل توضیح است. به علاوه اینکه باید منابع مالی عظیم چین را نیز در نظر بگیریم. با همه این احوال این مقایسه ها در زمینه کمی صورت می پذیرد و فاصله کیفی چین با آمریکا همچنان خیلی زیاد است. در سال 2030 میزان درآمد سرانه در چین تنها یک سوم درآمد مشابه در آمریکا خواهد بود.

در میان انواع چالش هایی (اعم از رشد پایدار، محیط زیست، تامین اجتماعی و غیره) که پیش روی توسعه چین وجود دارد، جبران عقب ماندگی فن‌آوری اصلی ترین اولویت چین برای به دست آوردن مزیت رقابتی است. برنامه گسترده این کشور برای سال های 2005 تا 2020 پیشرفت های بزرگی را برای چینی ها به همراه آورده است تا جایی که چین در سال 2013 به اولین اعطا کننده مجوزهای تجاری در جهان تبدیل شد.

در این زمینه نیز باید توجه داشت که عمده این مجوزها برای بازار داخلی بوده است و از این جهت چین در عرصه اقتصاد خارجی از آمریکا و ژاپن خیلی عقب تر است. با این حال چین در نهایت در عرصه فن‌آوری نیز حرف اول را خواهد زد، همچنانکه در گذشته چنین بوده است و در جریان بازی های المپیک 2008 پکن این نمونه های تاریخی را که شامل چهار اختراع بزرگ چینی ها بود در معرض تماشا گذاشتند: قطب نما، کاغذ، چاپ و باروت.

 

نتیجه گیری

غول چینی با دو برابر کردن بودجه تحقیقات و توسعه در 15 سال آینده زمینه لازم را برای جبران عقب‌ماندگی در حوزه فن‌آوری فراهم کرده است. در افق 2030 چین به طور گسترده از نظر اقتصادی آمریکا را پشت سر خواهد گذاشت و یک قدرت نظامی بزرگ خواهد شد. اما سوال این است که آیا چین برای تبدیل شدن به ابرقدرت جهانی و به عهده گرفتن مسئولیت رهبری جهانی آمادگی خواهد داشت؟ مقامات چینی مرتبا می گویند که کشورشان فقط می خواهد به جایگاه شایسته و بایسته خود برسد و جاه طلبی هژمونیک ندارد. بر همین اساس خواستار گفتگوی برابر با آمریکا در مسایل جهانی هستند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *