جدیدترین مطالب

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

Loading

أحدث المقالات

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

Loading
سوخت زغال سنگ، تغییرات اقلیمی و سرنوشت فقرای جهان

چرا نباید انرژی هسته‌ای را کنار گذاشت

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: بحران راکتورهای هسته‌ای فوکوشیما در سال 2011، خطرات استفاده از شکافت هسته‌ای به عنوان منبع انرژی را به وضوح نشان داد. در پی این فاجعه، حمایت عمومی از انرژی هسته‌ای در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته کاهش یافت و انرژی هسته‌ای در چشم بسیاری به رویایی شکست‌خورده تبدیل شد.

راینهارد ولف در دومین شماره از چاپ 2015 مجله اینترنشنال افرز اندیشکده چتم هاوس نوشت: آلمان به عنوان کشوری توسعه‌یافته، تصمیم گرفت همه راکتورهای عملیاتی خود را طی یک دهه تعطیل کند و ژاپن 52 راکتور از 54 راکتور خود را جهت بازرسی ایمنی به طور موقت تعطیل کرد. اما آیا رها کردن انرژی هسته‌ای در عصر گرمایش کره زمین، می‌تواند برای کشورهای توسعه‌یافته یک گزینه باشد؟

مسئولیت جهانی مستلزم این است که نیروگاه‌های هسته‌ای موجود تا زمانی که انرژی‌های تجدید‌پذیر حداقل جایگزین همه نیروگاه‌های سوخت زغال سنگ شوند، به کار خود ادامه دهند. بنابراین کشورها و به طور خاص کشورهای توسعه‌یافته، مادامی که نیروگاه‌های سوخت فسیلی باعث انتشار مقادیر عظیم دی‌اکسید‌کربن می‌شوند، نباید از عملکرد آلمان پیروی و انرژی هسته‌ای را رها کنند، چرا که این اقدام نقض تعهد کشورهای ثروتمند به کاهش خسارات تغییرات اقلیمی است که در حال حاضر در کشورهای در حال توسعه ایجاد شده است.

کشورهای توسعه‌یافته باید بار مخاطرات ناشی از مصرف انرژی خود را بر عهده گیرند و نمی‌توانند این خطرات را به راحتی به جوامعی که اولاً از انرژی مصرفی کشورهای توسعه‌یافته به ندرت سود می‌برند و ثانیاً به مراتب کمتر قادر به مقابله با افزایش دمای جهانی هستند، منتقل کنند.

تعهد به عدم تحمیل آسیب فیزیکی جدی به دیگران به عنوان یک وظیفه بدیهی پذیرفته شده و این ادعا اصل بنیادین هر دکترین اخلاقی است که انسان را به ماهو انسان به عنوان غایت می‌شناسد. به این ترتیب، در مواجهه با انتخاب میان نیروگاه سوخت زغال سنگ و راکتور هسته‌ای، دولت‌ها باید همواره مورد دوم را انتخاب کنند و سوخت زغال سنگ باید هر چه زودتر کنار گذاشته شود.

 

تعهد عدم تحمیل ضرر به کشورهای در حال توسعه

اکثریت قریب به اتفاق قربانیان فعلی و آینده تغییرات اقلیمی، در کشورهای در حال توسعه و یا کمتر توسعه‌‌‌یافته آفریقا و جنوب شرق آسیا زندگی می‌کنند. بسیاری از این کشورها فاقد منابع لازم جهت مقابله با افزایش دمایی هستند که به واسطه دخالت انسان به وجود آمده است. سازمان تجارت جهانی تخمین زده است که در سال 2004 میلادی 115 هزار مورد مرگ مبتنی بر تغییرات اقلیمی در آفریقا و جنوب شرق آسیا رخ داد، حال آنکه تنها 1000 نفر در اروپا در نتیجه افزایش دما جان خود را از دست دادند.

به طور مشابه، صندوق میراث جهانی محاسبه کرده است 99 درصد از بیماری‌های فعلی مربوط به تغییرات آب و هوا در کشورهای در حال توسعه رخ می‌دهد و 98 درصد از مردم ساکن در این کشورها به طور جدی تحت تاثیر گرم شدن کره زمین قرار گرفته‌اند.  

از سوی دیگر، مسببان اصلی تغییرات اقلیمی در کشورهای ثروتمند نیمکره شمالی زندگی می‌کنند. کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه مسئول انتشار تقریباً 60 درصد دی‌اکسیدکربن منتشر‌شده به واسطه فعالیت بشری از سال 1890 هستند، به طوری که موسوینی، رئیس جمهور اوگانادا تغییرات اقلیمی را “مصداقی از تجاوز کشورهای ثروتمند علیه فقرا” اعلام کرد.

بنابراین با وجود بعد جهانی تغییرات اقلیمی، منصفانه است بگوییم که این مسئله از یک سو علل و از سوی دیگر آثار و پیامدهای به شدت منطقه‌ای داشته است. کشورهایی که متحمل بیشترین تأثیرات شده‌اند کمترین مسئولیت را در ایجاد این مخمصه دارند. این توزیع نامتوازن علل و عواقب باید برای منتشر‌کنندگان اصلی گازهای گلخانه‌ای آثار هنجاری داشته باشد.

برخی حقوقدانان بین‌المللی تغییرات اقلیمی را نقض حقوق بشر تلقی کرده‌اند، چرا که انتشار گازهای گلخانه‌ای حقوق اساسی میلیون‌ها انسان، از جمله حق بر حیات و حق بر سلامت را به مخاطره انداخته است. وظیفه‌ کاهش خطرات اقلیمی با تصمیماتی که به واسطه ترک انرژی هسته‌ای، ترک سوخت زغال‌سنگ را به تأخیر می‌اندازد، ناسازگار است.

بنابراین زمانی که دولت‌ها، به ویژه دولت‌های توسعه‌یافته، با گزینه‌ای میان انهدام یک راکتور هسته‌ای و  یک نیروگاه سوخت زغال‌سنگ مواجه هستند، تصمیم صحیح مشخص است: تعهد آنها در قبال قربانیان تغییرات اقلیمی، مستلزم تعطیلی نیروگاه زغال سنگ خواهد بود.

 

خطرات مربوط به سلامت و فواید اقلیمی راکتورهای هسته‌ای

خطر یک نیروگاه هسته‌ای بر ساکنان محلی، به ندرت با خطر سوخت زغال‌سنگ بر قربانیان تغییرات اقلیمی قابل انطباق است.

مطالعات اپیدمیولوژیک نتوانسته‌اند مدرک قطعی ناظر بر اینکه نیروگاه‌های سوخت هسته‌ای خطرات سلامتی مضاعفی بر جوامع پیرامونی‌شان تحمیل می‌کنند، ارائه دهند. صرفاً برخی مدارک اولیه مبنی بر افزایش سرطان خون میان کودکان پیش از سن مدرسه در مناطق بسیار نزدیک به راکتورهای هسته‌ای وجود دارد. دیگر مطالعات آماری هیچ افزایشی در نرخ ابتلا به سرطان میان ساکنان محلی نشان نداده‌اند.

در مقایسه با خطرات شدید ناظر بر سلامت به واسطه گرم شدن کره زمین، چنین سطح اندکی از خطر چندان نمی‌تواند توجیه‌کننده‌ خاتمه انرژی هسته‌ای باشد. مولکول‌های دی‌اکسید‌کربن پس از انتشار، قرن‌ها در اتمسفر باقی می‌ماند و تغییرات اقلیمی ناشی از آن به مراتب پیامدهای وخیم‌تری نسبت به بلایای هسته‌ای دارند.

تغییرات اقلیمی تغییراتی اساسی بر شیوه زندگی میلیون‌ها تن تحمیل خواهد کرد و در برخی موارد حتی می‌تواند به طور کامل به انهدام ملت‌ها یا جوامع قومی منجر شود. متأسفانه یافتن مکان مناسب جهت دفع دائم زباله‌های هسته‌ای بسیار بیش از آنچه مورد انتظار بود، دشوار شده است. اما به هر صورت مشکلات استفاده از انرژی هسته‌ای نسبت به خطرات فجایع اقلیمی به مراتب بیشتر قابل کنترل به نظر می‌رسند.

شاید منصفانه باشد بگوییم استفاده از راکتور هسته‌ای تجاری متضمن خطراتی مرگ‌بار برای هزاران ساکنان محلی است، اما این مسئله صرفاً در بدترین مواردی رخ می‌دهد که مقامات محلی به مسئولیت‌های خود بی‌اعتنا باشند.

 

نتیجه

در عصر گرمایش جهانی، خروج زودهنگام از انرژی هسته‌ای یک سیاست غیراخلاقی است. انرژی هسته‌ای “نجات‌دهنده‌ اقلیم” نخواهد بود، اما زندگی‌های بسیاری را میان اقشار آسیب‌پذیر جهان نجات خواهد داد، کسانی که در غیر اینصورت مجبور خواهند بود با عواقب ناگوار مصرف انرژی کشورهای ثروتمند زندگی کنند. تا زمانی که نیروگاه‌های زغال‌سنگ در کشورهای توسعه‌یافته خطرات عظیمی را به کشورهای جنوب “صادر می‌کنند”، از دور خارج کردن راکتورهای هسته‌ای سیاستی غیر قابل دفاع باقی می‌ماند.


اصل مقاله از این لینک قابل دریافت است.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *