جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بی بی در هزار تو

بی بی در هزار تو

با وجود گذشت ۸ ماه از آغاز کشتار و جنایت رژیم صهیونیستی در غزه، اکنون این رژیم در یک هزارتوی سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی، اجتماعی و نظامی قرار دارد؛ وضعیتی پیچیده و متناقض که امکان تصمیم گیری و اتخاذ یک راهبرد درست را از نتانیاهو و دیگر مقامات ابینه‌اش گرفته است. از یک سو شاهد تداوم و تشدید اعتراضات مردمی به دلیل تعلل نتانیاهو در تبادل اسرا و به نتیجه رساندن مذاکرات با حماس هستیم که این موضوع، خود مهم‌ترین عامل در خودداری ارتش رژیم صهیونیستی در حمله به رفح شده است. همزمان برخی از مقامات تندروی کابینه نتانیاهو هم هشدار داده‌ و تهدید کرده‌اند که در صورت عدم حمله به رفع، از دولت کنار خواهند رفت. همزمان هم نتانیاهو با تبعات ناشی از جنات و کشتار در غزه در محافل حقوقی بین المللی مواجه شده است؛ آن هم در شرایطی که بسیاری از ناظران معتقد بی بی در آستانه محاکمه داخلی هم به واسطه پرونده‌های فساد هم قرار دارد که یک وضعیت بی‌سابقه را برای رژیم صهیونیستی به وجود آورده است. یعنی نخست وزیر این رژیم، هم در داخل سرزمین‌های اشغالی و هم در بیرون از آن با امکان تعقیب و محاکمع قضایی رو به رو است. 

تأکید دیده‌بان حقوق بشر بر لزوم بازداشت مقامات اسرائیلی

یک سازمان برجسته حقوق‌بشری با تأکید بر لزوم جلوگیری از هرگونه فشار سیاسی علیه دادگاه لاهه در زمینه صدور حکم بازداشت مقامات سیاسی و نظامی اسرائیل به‌خاطر جنایات آنها علیه مردم فلسطین، خواستار صدور هرچه سریعتر این حکم و مجازات صهیونیست‌ها شد.

درخواست کمیته وزرای کشورهای عربی و اسلامی برای تحریم اسرائیل

حاضران در نشست کمیته وزرای کشورهای عربی و اسلامی در ریاض خواستار تحریم رژیم صهیونیستی به خاطر جنایات جنگی آن و انجام اقدامات موثر برای توقف جنگ غزه شدند و وزیر خارجه عربستان نسبت به عواقب فجیع تداوم این جنگ هشدار داد.

اعتراضات دانشگاهی شکاف‌های حزب دموکرات را عمیق‌تر کرد

تهران – ایرنا – روزنامه نیویورک تایمز امروز در گزارشی از اعتراض‌های دانشجویان آمریکایی نسبت به جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه نوشت: هرج‌ و مرج به وجود آمده در پردیس‌های دانشگاهی سراسر آمریکا موجب ایجاد اختلافات داخلی در حزب دموکرات شده و برای این حزب در سال انتخابات مخاطرات سیاسی به همراه دارد.

سفیدشدگی مرجان‌ها گریبان خلیج فارس را گرفت

تهران_ایرنا_آژانس علمی NOAA روز چهارشنبه ۱۵ آوریل از وقوع چهارمین رویداد جهانی سفیدشدگی آبسنگ‌های مرجانی خبر داد.
مدیرکل دفتر زیست‌بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست ایران هم امروز درگیر شدن خلیج فارس با این پدیده را تأیید کرد.

Loading

قدرت بازدارندگی در اروپای قرن 21

۱۳۹۴/۰۳/۲۶ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: از زمان پایان جنگ سرد، ناتو تمرکز خود را بر مدیریت بحران و وظایف مربوط به همکاری امنیتی قرار داده است، اما امروزه رقابت‌های جهانی میان ابرقدرت‌ها بازگشته اند؛ نه فقط در منطقه آتلانتیک و به خاطر سیاست مدعیانه جدید روسیه، بلکه در نتیجه حضور گسترده تر چینی ها در دریای چین جنوبی، همچنین در پهنه اقیانوس آرام و هند، خلیج فارس و حتی مدیترانه. البته قطب شمال و آفریقا هم به عرصه های جدیدی برای رقابت تبدیل شده اند.

بری پاول و ماگنوس نوردنمن در مقاله‌ای که اندیشکده جرمن مارشال فاند آمریکا به چاپ رساند، نوشتند: در این میان ناتو یک اتحاد منطقه ای قدرتمند است، نه یک اتحاد جهانی. در جهانی که صحنه رقابت ابرقدرت‌هاست، با تجاوز روسیه به همسایه اروپایی خود، یک بار دیگر ناتو باید دفاع جمعی را به صورت کلی و بازدارندگی را به صورت خاص، در راس برنامه های سازمان قرار دهد.

بازدارندگی در برابر روش‌های جنگی با ماهیت دوگانه

عملیات نظامی و دوگانه­ای که روسیه علیه گرجستان و اوکراین انجام داده، همراه با دیگر فعالیت‌های قهرآمیزی که علیه اعضای ناتو صورت داده است (نظیر حملات سایبری که علیه استونی انجام شد)، نشان از آن دارد که کشورهای اروپایی غیر عضو ناتو ممکن است در سال‌های آینده، قربانی خشونت های روسیه شوند.

به عبارت دیگر  در نتیجه اقدامات قهری روسیه و برخی دیگر از کشورها، نظم امنیتی اروپا که کشورهای اروپایی به همراه آمریکا بعد از جنگ سرد تلاش بسیاری برای استقرار آن کردند، به خطر خواهد افتاد و اروپا بار دیگر به صحنه ناامنی تبدیل خواهد شد. روسیه در سال‌های آینده  به اعمال خود به منظور ارزیابی دفاع جمعی و عکس العمل‌های بازدارنده ناتو ادامه خواهد داد تا از این طریق بتواند نقاط ضعف اروپا را کشف، حوزه نفوذ خود را تقویت و پایه‌های اتحاد ناتو را متزلزل کند. لذا ناتو باید برای حفظ یکپارچگی خود و بازسازی امنیت اروپا که منجر به صلح و ثبات در منطقه، شکوفایی اقتصادی و همکاری‌های گسترده منطقه ای شده بود، سیاست های بازدارندگی خود را با سلاح‌های معمولی و هسته ای، سایبری و دیگر ابزارها تقویت کند.

چالش هایی که ناتو در شرایط فعلی با آن دست و پنجه نرم می‌کند متفاوت از خطراتی هستند که بعد از جنگ سرد از جانب روسیه ایجاد شده بود. لذا ناتو نیازمند بازبینی و طراحی مجدد سیاست های بازدارنده و دفاعی خود است.

مسئله بازدارندگی برای ناتو، کاملا متفاوت از آن چیزی است که در جریان جنگ سرد با آن مواجه بود. در این میان، روشهای جنگی با ماهیت دوگانه که اخیرا مورد استفاده قرار گرفته اند، دارای ابعاد متعدد و متفاوتی هستند حال آنکه تنها پاسخی که ناتو برای این روش‌های جنگی دوگانه در نظر گرفته، قدرت نظامی است. دبیرکل ناتو بر این عقیده است که  روشهای جنگی با ماهیت دوگانه « بخش تاریک یک رویکرد جامع است».

بازدارندگی سلاح های عادی

عملا در مناطقی نظیر دریای سیاه یا بالتیک، قدرت روسیه بسیار تاثیرگذار است و موجبات وحشت اعضای ناتو را فراهم آورده است. لذا بازدارندگی عادی در مرزهای شرقی و جنوبی ناتو باید برای سال‌های آینده تقویت شوند. اقداماتی که در اجلاس سران ناتو در ویلز در قالب هزینه‌های دفاع و عکس‌العمل سریع انجام شد، رضایت‌بخش به نظر می‌رسد، اما اصلا کافی نیست.

ناتو باید به صورت دائمی نیروهایش را در کشورهای بالتیک و لهستان مستقر سازد. علاوه بر این، کشورهای آتلانتیک، باید کمک به دولت اوکراین را نیز در برنامه خود قرار دهند. اگر چه اوکراین عضو ناتو نیست، اما کمک به این کشور می تواند هزینه حضور در اوکراین را برای روسیه افزایش دهد؛ لذا قدرت بازدارندگی ناتو در اروپا را افزایش خواهد داد.

بازدارندگی هسته ای

ناتو باید نقش سلاح هسته ای را در اعاده امنیت اروپا دوباره بررسی کند. روسیه یک قدرت هسته ای بزرگ است و خطر برخورد نظامی با روسیه نباید ناچیز شمرده شود. به علاوه که روسیه قایل به دکترینی است که احتمال استفاده از سلاح های هسته ای، برای مواجهه با یک بحران یا مخاصمه را پذیرفته است. روسیه همچنین به سرعت در حال توسعه سلاح های هسته ای خود است. در نتیجه ناتو به یک سیاست هسته ای متقاعدکننده نیازمند است تا بتواند مسکو را متقاعد کند هر حمله هسته ای به اعضای ناتو پاسخ شدیدی خواهد داشت.

به علاوه ناتو باید سیاست دفاع موشکی خود را با توجه به اقدامات جدید روسیه مورد بازبینی قرار دهد. اعضای ناتو باید بر گسترش فناوری و سامانه‌های دفاع موشکی برای مقابله با روسیه، تمرکز کنند.

بازدارندگی اقتصادی

اتحادیه اروپا همچنین می تواند نقش مهمی به صورت غیرنظامی، در جلوگیری از حمله به اروپا بازی کند. اقتصاد روسیه با اقتصاد اروپا به شدت در هم تنیده است و اعمال تحریم های اروپا بر بانک ها، تجارت و بخش انرژی روسیه می تواند موجبات نگرانی پوتین را فراهم کند. به علاوه اقتصاد روسیه در اثر تحریم های فعلی و کاهش شدید قیمت سوخت وضعیت چندان مطلوبی ندارد. هر چند اعمال تحریم بر روسیه مستلزم تحمیل هزینه بر منطقه اروپا خواهد بود، اما چنانچه اروپا این هزینه را الان متقبل نشود، چه بسا در آینده متحمل هزینه های سنگین تری از بابت عدم وجود امنیت در اروپا خواهد شد.

همکاری اتحادیه-ناتو

به منظور ارتقای سطح دفاع و بازدارندگی با ماهیت دوگانه، همکاری و هماهنگی موثرتری میان ناتو و اتحادیه اروپا لازم است. عمده چالش هایی که موجد تهدیدهای دوجانبه برای اروپا شده اند، ماهیتا مربوط به حقوق داخلی هستند و می توانند از طریق اجرای قانون و اصلاحات سازمانی حل و فصل شوند. بیشتر موارد فوق مسائل داخلی، اما نیازمند حل و فصل در یک  مجرای راهبردی هستند تا با تلاش‌های ناتو که بیشتر بعد بازدارندگی نظامی دارند، هماهنگ شود.

به علاوه تصمیمات پیرامون سیاست انرژی اروپا و چکونگی کاهش وابستگی اروپا به منابع سوخت روسیه اگر چه توسط اتحادیه اروپا اتخاذ می شود، اما اثر مستقیم بر امنیت کشورهای منطقه آتلانتیک هم دارد. در حالی که ناتو به طور جدی در زمینه عناصر دفاعی سایبری تلاش می کند، امنیت سایبری به شدت اتحادیه اروپا و حاکمیت های ملی اروپایی را نیز نگران کرده است. لذا گسترش همکاری اتحاریه و ناتو در ابعاد مختلف یک ضرورت انکارناپذیر است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *