جدیدترین مطالب

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

Loading

أحدث المقالات

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

Loading

اختلاف بر سر حکمرانی فضای سایبر

۱۳۹۴/۰۵/۲۱ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: فضای سایبر «فضاهای مجازی جهانی مانند اینترنت، ترکیب نظام‌های اطلاعاتی، شبکه‌های ارتباطی اطلاعاتی و نظام‌های مشابهی هستند که میزان و تنوع زیادی از اطلاعات را به گردش در می‌آورند». دیدگاه‌های مختلفی درباره حکمرانی فضای سایبر (خصوصا اینترنت) وجود دارد که تقریبا می‌توان آن‌ها را در دو دسته جای داد.

موسسه ملی مطالعات دفاعی ژاپن با انتشار تفسیری درباره مناقشه بر سر حکمرانی در فضای سایبر نوشت: گروه نخست که عمدتا توسط کشورهای غربی هدایت می‌شود، مروج آزادی اطلاعات و اهمیت همکاری میان دولت‌ها و بخش‌های خصوصی است و به آن مدل چند ذینفعی (multi-stakeholder) گفته می‌شود. گروه دیگر که توسط دولت‌های نوظهور و به ویژه دولت‌های اقتدارگرا هدایت می‌شود، بر نقش مسلط دولت در فضای سایبر و ضرورت کنترل دولت بر اطلاعات تاکید می‌کند و در همین راستا حامی سانسور نیز هست.

گروه کارشناسان دولتیِ کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل، کنفرانس سران جامعه اطلاعات و کنفرانس جهانی فضای سایبر، اصلی‌ترین کنفرانس‌های بین‌المللی هستند که از دیدگاه‌های مختلف به این مساله پرداخته‌اند و ذیلا به خلاصه فعالیت‌های هریک اشاره می‌شود.

گروه کارشناسان دولتی

گروه کارشناسان دولتی با قطعنامه «توسعه اطلاعات و ارتباطات راه دور در بستر امنیت بین‌المللی» مسائل مربوط به فضای سایبر را بدوا از نقطه نظر امنیت بین‌المللی مورد بررسی قرار داده است. از آن زمان به بعد کمیته به منظور «بررسی تهدیدهای موجود و بالقوه در حوزه امنیت اطلاعات و اقدامات مشترک ممکن برای حذف این تهدیدات، و برای بررسی مفاهیم مرتبط بین‌المللی با هدف تقویت امنیت نظام‌های اطلاعات و ارتباطات راه دور جهانی» فعالیت منظم داشته است.

نخستین جلسه گروه در ژوئن 2004 تشکیل شد که به دلیل اختلاف‌نظر شدید میان مشارکت کنندگان نتوانست به شکل اجماعی گزارشی تنظیم کند. با این وجود از سال 2006 که روسیه قطعنامه «توسعه اطلاعات و ارتباطات» را برای حمایت سایر کشورها باز گذاشته، کشورهای بسیاری از جمله کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و ایالات متحده به حامیان قطعنامه پیوسته‌اند. حملات سایبری گسترده از سال 2000 یکی از دلایل این تغییر موضع بوده است.

در سایه این تغییرات بود که دومین نشست گروه کارشناسان در سال 2009 منجر به حصول اجماع و تنظیم گزارش شد. در این گزارش به ضرورت بازنگری دستورالعمل‌های موجود در زمینه حفاظت از زیربناهای اساسی، اعتماد سازی، ظرفیت سازی و نیز در خصوص تعاریف و واژگان تاکید شده بود.

در سومین نشست گروه کارشناسان در سال 2010 تا 2013، پیشرفت قابل توجهی حاصل شد. گزارش اجماعی متعاقب نشست تایید کرد که «حقوق بین‌الملل و به ویژه منشور سازمان ملل متحد قابل اعمال است» و «تلاش‌های دولتی برای پرداختن به امنیت فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات باید به همراه رعایت حقوق بشر و آزادی‌های بنیادینی باشد که در اعلامیه جهانی حقوق بشر و سایر اسناد بیان شده است».

 

اجلاس سران درباره جامعه اطلاعات

قطعنامه دسامبر 2001 مجمع عمومی که پیرو قطعنامه سال 1998 کنفرانس تام‌الاختیار اتحادیه بین‌المللی ارتباطات راه دور صادر شد، مبنای برگزاری اجلاس سران درباره جامعه اطلاعاتی بود. این اجلاس بنا بود که در دو مرحله، در سال 2003 در ژنو و در سال 2005 در تونس برگزار شود.

اجلاس بدوا تاکید خود را بر توسعه اقتصادی و رفع شکاف دیجیتال میان کشورهای پیشرفته و در حال ظهور گذاشت. با این وجود کمیته تدارکات جلسه ژنو حکمرانی اینترنت را به عنوان نقطه تمرکز و چالش تعیین کرد. برخی کشورهای نوظهور خواستار مدیریت چندجانبه یا مدیریت سازمان‌های بین‌المللی شدند. هم‌چنین این کشورها عنوان کردند که ایالات متحده از نظر مدیریت منابع مزیت‌هایی نسبت به دیگران دارد که نگران کننده بوده و نیاز به مدیریت چندجانبه را افزایش می‌دهد.

از سوی دیگر، ایالات متحده و کشورهای اروپایی از مدیریت کنونی اینترنت توسط بخش خصوصی حمایت کرده و مخالف مداخله دولتی بودند. این اختلاف نظرها در اجلاس تونس نیز کم و بیش ادامه یافت و نهایتا با تسلط دیدگاهی که حفظ وضعیت موجود را ترویج می‌کرد، خاتمه یافت. به دلیل این اختلاف نظرها بود که در پایان اجلاس تونس دستورکاری صادر و از مجمع عمومی سازمان ملل درخواست شد که مجمعی برای حکمرانی اینترنت تاسیس کند.

نخستین مجمع در اکتبر 2006 در یونان، و از آن زمان به صورت سالانه برگزار می‌شود. امسال قرار است مجمع عمومی سازمان ملل به بررسی خروجی‌های اجلاس پرداخته و نیز در خصوص لزوم تداوم مجمع تصمیم‌گیری کند.

در این اوضاع و احوال، اداره ارتباطات ایالات متحده نیز تصمیم گرفته مدیریت منابع اینترنت را که پیش از این به بخش خصوصی واگذار کرده بود، به یک اجتماع چند ذی‌نفعی جهانی بسپارد. به نظر می‌رسد مساله ادوارد اسنودن که در 2013 اتفاق افتاد، در این تصمیم موثر بوده است.

کنفرانس جهانی درباره فضای سایبر

این کنفرانس را که یکی از نمونه‌های مدل چند ذی‌نفعی است، نخستین بار بریتانیا در نوامبر 2011 در لندن برگزار کرد و از جمله مکان‌های خارج از سازمان ملل است که بحث حکمرانی فضای سایبر در آن جریان دارد. اهداف اصلی کنفرانس رسیدن به فضای سایبری باثبات، اتخاذ گام‌های ضروری در راستای امنیت بین‌المللی، ترویج اقداماتی علیه جرایم سایبری و ایجاد هنجارهای بین‌المللی است.

ویلیام هاگ، رییس کنفرانس لندن تاکید کرد که مباحثات کنفرانس باید بر اساس فعالیت‌های موجود اجلاس‌های ژنو و تونس و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه و غیره باشد.

در کنفرانسی که متعاقبا در سئول برگزار شد «چارچوب سئول برای تعهد به فضای سایبر باز و امن» تصویب شد که بر مبنای قطعنامه‌های مجمع عمومی و گزارش‌های گروه کارشناسان و اصول توافقی اجلاس ژنو تنظیم شده بود.

اگرچه در کنفرانس‌های مذکور کماکان اختلاف نظر درباره نقش دولت در کنترل فضای سایبر وجود دارد، اما اهمیت آن در نشان دادن نقش بازیگران متعدد و تاثیر پیوستن آن‌ها به مذاکرات و امکان شفاف‌سازی و باز بودن فضای سایبر و اتخاذ سیاست‌هایی است که آزادی آن را تضمین می‌کند.

جمع بندی

در حال حاضر مباحث زیادی درباره مبنای قواعد و هنجارها در حکمرانی فضای سایبر وجود دارد. با توجه به تفاوت‌های آشکار دیدگاه دولت‌ها، برگزاری کنفرانس‌های بین‌المللی مختلف که امکان پرداختن به موضوع را از زوایای گوناگون می‌دهد، معقول به نظر می‌رسد.

مساله حکمرانی فضای سایبر یک شبه حل نمی‌شود. به همین دلیل موقعیت‌های مختلف امکان تعمیق مذاکرات را فراهم می‌کند. از طرف دیگر تعدد ارگان‌هایی که به مساله می‌پردازند ممکن است انسجام فضای سایبر را به خطر بیندازد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *