جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

سیاست خارجی روسیه در بستر تاریخی و کنونی

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: الحاق جزیره کریمه به روسیه در مارس 2014 موجب حیرت جهانیان شد. در حالی که اروپا از زمان فروپاشی اتحاد شوروی، در آرامش به سر می برد، تجاوز یک کشور اروپایی به تمامیت ارضی کشوری دیگر، بسیاری از ناظران اروپایی و آمریکایی را متحیر ساخت. متعاقبا حمایت پیدا و پنهان مسکو از جنبش جدایی طلبان شرق اوکراین هم به همان اندازه بهت‌آور بوده است. در این میان، رهبران کشورهای غربی همچنان درباره این موضوع بحث می کنند که به راستی هدف روسیه چیست و چه انگیزه ای در پشت این اهداف است و برای کاهش خطر خشونت بیشتر در اروپا چه باید کرد؟

الگا اولیکر، کریستوفر شیویس، کیث کرین، اولیسا تکاچوا و اسکات بوستون در تحلیلی که اندیشکده رند منتشر کرد، نوشتند: هرچند به لحاظ تاریخی، روس ها، اوکراین را به عنوان کشوری اساسا با فرهنگ و دارای سنت های روسی می پندارد (هرچند که اوکراینی ها با این موافق نیستند)، اما، ویژگی های مداخله روسیه در اوکراین تعجب آور است. در حالی که بسیاری از کارشناسان، درگیری روسیه با گرجستان در سال 2008 را که پایان سال‌ها تنش بود، پیش بینی می کردند، تنها تعداد کمی در داخل یا خارج روسیه عملیات نظامی در اوکراین را پیش بینی کرده بودند. به ویژه آنکه طرح اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا برای سال‌ها در دستور کار بود و روسیه تا قبل از 2013 مخالفتی با آن نداشت.

اما در سال 2013، تغییری در نگرش روسیه در قبال اتحادیه اروپا به وجود آمد. در این سال، گسترش اتحادیه اروپا به شرق موجب نگرانی روسیه شد و بعضی از سیاستمداران روسیه آن را تهدیدی علیه منافع اقتصادی روسیه قلمداد کردند، هرچند که تا سال 2013 این دیدگاه در اقلیت بود. با این حال، اتحادیه اروپا، همچون ناتو، به عنوان متجاوز به منافع روسیه توصیف شد. با وجود چنین نگاهی، در آن زمان به نظر بعید می آمد که پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا باعث بروز زنجیره ای از حوادث شود که به تهاجم روسیه به اوکراین بینجامد.

نقش اقتصاد روسیه در سیاست خارجی این کشور

سیاست خارجی تهاجمی روسیه در زمان تصدی پوتین پیامدهای اقتصادی چشمگیری داشته است. رشد اقتصادی اخیر روسیه این احساس را به وجود آورد که این کشور حق استیلا بر اطراف خود از جمله اوکراین را داراست. به ویژه آنکه قیمت بالای نفت و درآمدهای حاصل از صادرات، منابع لازم و آزادی عمل را برای دولت روسیه فراهم کرده بود. با این وجود، بحران فعلی به ویژه تحریم‌های غرب آسیب شدیدی به سلامت مالی و اقتصادی روسیه وارد کرده است.

نظام حمایت از تولیدات داخلی به عنوان وزنه تعادل انسجام

در دو دهه گذشته، رویکرد اصلی مسکو در زمینه سیاست اقتصادی بر آزادسازی اقتصاد و ادغام آن با بازار‌های جهانی متمرکز بوده است. با این حال، منافع شخصی و جناحی، ضد این عمل کرده و به دنبال دخالت بیشتر دولت در اقتصاد و حمایت بیشتر از صنعت داخلی بوده است. در دهه گذشته، پوتین و محفل وی و مدیران شرکت های دولتی بر احیای سیاست حمایت از تولید داخلی تمرکز کرده اند که بیشتر به نفع مدیران شرکت های دولتی و مقامات بوده تا اقتصاد.

با در نظر گرفتن چنین الگویی، به نظر می‌رسد الحاق کریمه در تضاد با منافع روسیه بوده، چرا که فعالیت اقتصادی اصلی کریمه گردشگری و میزبانی از ناوگان روسیه (و اوکراین) در دریای سیاه است و در دهه گذشته نیز، در حال رقابت با مقصدهای توریستی ترکیه و مصر بود. اما با آغاز بحران اوکراین و الحاق کریمه به روسیه، گردشگران روسی و اوکراینی دیگر تمایلی برای سفر به آنجا ندارند و سایر مقصدها را به خاطر خدمات بهتر و ارزانی ترجیح می دهند. این مساله خسارت‌های مالی فراوانی برای کریمه و روسیه به همراه داشته است، ضمن آنکه تعقیب اهداف روس ها در اوکراین نیز هزینه های بسیاری را برای مسکو به بار آورده است.

نقش نخبگان و افکارعمومی در سیاست خارجی روسیه

به سختی می‌توان تایید کرد که گروه‌ها یا شخصیت‌ها (به استثنای شخص پوتین) در تصمیم‌های نظام متمرکزی همچون روسیه نفوذ داشته باشند. با این حال، به نظر می رسد که پوتین اهمیت زیادی برای افکار عمومی روسیه (اگر نگوییم نخبگان) قائل است و بعضی مواقع هم به شکل‌دهی آن می‌پردازد. این بدین خاطر است که اگر دیدگاه عمومی با نظام هم راستا باشد، اداره کشور آسان خواهد بود.

علت اقدام اخیر روسیه در اوکراین

رفتار دولت ها همیشه هم قابل پیش بینی نیست و علم سیاست هم جام جهان بین ندارد. با این وجود، فهم علل رفتار روسیه در اوکراین به تصمیم گیران سیاسی کمک می کند تا در آینده، سیاست مناسبی در قبال روسیه اتخاذ کنند.

به نظر می رسد که اقدام روسیه در اوکراین ناشی از ترس از هزینه اقتصادی پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا نباشد. همچنین، انضمام کریمه و جنگ اوکراین برای جلب افکار عمومی روسیه هم نیست، بلکه سیاست خارجی روسیه ریشه در باورهای دیرینه در مورد حق روسیه در منطقه (حیات خلوت) خود دارد – باورهایی که از تاریخ روسیه و شرایط ژئوپولیتیکی آن ناشی می شود. این باورها با دیدگاه رقابت مستمر با آمریکا بعد از اتحاد شوروی تشدید شده است. علاوه بر این، رژیم فعلی از نیروی طرفدار دموکراسی یا طرفدار غرب که به طور فزاینده‌ای آن را از زمان جنگ سرد احاطه کرده واهمه دارد. روسیه، به طور عام و پوتین، به طور خاص، اوکراین را به عنوان عضوی از قلمرو راهبردی مسکو (و نه اتحادیه اروپا) قلمداد می کنند.

بنابراین روش و دیدگاه رهبری شخصی پوتین احتمالا نقش تعیین‌کننده‌ای در اقدامات صورت گرفته داشته است. در واقع، سردرگمی اولیه در مورد تمایل روسیه نسبت به کریمه نشان می‌دهد که تصمیم الحاق کریمه احتمالا تصمیم شخص پوتین بوده و مشورت زیادی در این باره نداشته است.

در چنین شرایطی چه چیزی می تواند محاسبات  روسیه را در مورد اوکراین تغییر دهد؟

تلاش مداوم آمریکا و اروپا برای فشار آوردن بر روسیه از طریق تحریم‌های اقتصادی برای تغییر سیاست این کشور در اوکراین ظاهرا آنقدر اثرگذار نیست که کرملین را مجبور به خروج از اوکراین کند. با این حال، هزینه مالی و نظامی اشغال قسمتی از اوکراین در نهایت به روسیه لطمه‌هایی وارد خواهد کرد. باید توجه کرد که روسیه به دنبال اشغال خاک اوکراین نیست، بلکه به دنبال تداوم استیلای خود بر آنجاست.

اگر روسیه عقب نشینی نکند هم این کشور و هم اوکراین در سال های آتی خسارت اقتصادی و انسانی بسیاری متحمل خواهند شد. روسیه در نهایت به این نتیجه می رسد که استقرار نیروی نظامی در اوکراین غیر اقتصادی بوده و نیروهای خود را خارج می کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *