جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

حملات هوایی بریتانیا در سوریه

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: پس از آنکه جناح محافظه کار به رهبری دیوید کامرون، اکثریت کرسی های پارلمان را در انتخابات 2015 انگلیس کسب کرد، دولت بریتانیا، طرح حمله هوایی این کشور در سوریه را به مجلس ارائه کرد که البته با انتقاد تند بعضی از نمایندگان مجلس و در راس آنها جرمی کربن، رهبر حزب کارگر نیز مواجه شد.

مالکولم چالمرز در تحلیلی که اندیشکده بریتانیایی راسی منتشر کرد، نوشت: در حالیکه منتقدان، حملات هوایی را به دلیل نبود نیروی زمینی قابل اتکا، ناکارآمد دانسته و از ادامه راه حل های دیپلماتیک و سیاسی برای پایان دادن به درگیری ها در سوریه حمایت می کنند، طرفداران این طرح معتقدند که چنین حملاتی می تواند به اهدافی همچون حفاظت از مناطق  کردنشین در شمال سوریه، حمله به پایگاه اصلی داعش در رقه و ممانعت از از ادامه حمایت های لجستیکی و پشتیبانی از داعش برای تشدید حملات خود در عراق و سوریه کمک کند.

با این حال آنها نیز تاکید دارند که دولت باید در خصوص ابعاد و دوره حملات هوایی به نحوی عمل کند که در نهایت به نتایج راهبردی و تعیین‌کننده منجر شود.

 

منافع بریتانیا، دلایل اقدام

بسیاری از کسانی که مخالف اقدام نظامی بریتانیا در سوریه‌اند، به واقع مخالف نقش آفرینی این کشور در پایان دادن به درد و رنج مردم سوریه و یا حمایت از متحدان اروپایی شان در مقابله با داعش نیستند. به ویژه آنکه آنها نیز به خوبی از خطرات بازگشت تروریست‌ها و افزایش تلفات جنگ و آواره شدن میلیون‌ها نفر در آینده آگاهند.

با این حال داشتن نیت خوب و منافع قوی به منزله موفقیت حتمی در آینده نخواهد بود. بنابراین لازم است تا دلایل قانع کننده‌ای برای انجام عملیات هوایی در سوریه وجود داشته باشد که نشان دهد که منافع آن حداقل در زمان فعلی بیش از هزینه هایش خواهد بود.

 

دلایل بریتانیا برای دخالت نظامی

حمایت از کردها

یکی از دلایل اصلی دولت برای آغاز حملات هوایی در سوریه، تقویت کردهای شمال این کشور است که همواره به عنوان یک نیروی زمینی موثر، نقش قابل توجهی در مقابله با داعش داشته‌اند. بنابراین حمایت از کردها علاوه بر جنبه انسان دوستانه آن، از نقطه نظر عملیاتی نیز دارای اهمیت است. مضاف بر آنکه حمایت از کردها می‌تواند به تحقق ایجاد منطقه امن در شمال سوریه کمک کند.

 

مناطق امن

در حالی که جنوب سوریه به دلیل عدم تمرکز جنگ، گزینه مناسبی برای ایجاد منطقه امن محسوب نمی‌شود، شمال و غرب سوریه نیز به دلیل عملیات هوایی روسیه فاقد شرایط لازم برای اجرای این طرح است. ضمن آنکه آمریکا هم به دلیل جلوگیری از ورود به یک جنگ سرد جدید، تمایلی به رویارویی با روسیه در این مناطق ندارد. در این میان ورود نظامی بریتانیا به صحنه سوریه، می‌تواند به هماهنگی تلاش‌ها برای ایجاد منطقه امن در سوریه کمک کند.

 

مقابله با روسیه

هر چند که دخالت نظامی مستقیم روسیه در سوریه تا حد زیادی به نگرانی مقامات کرملین از سرایت گروه‌های افراطی به این کشور و حوزه پیرامونی آن مربوط است، اما در عین حال می‌تواند انعکاسی از روند فزاینده ماجراجویی‌های نظامی مسکو پس از حمله به کریمه در فوریه 2014 نیز باشد. به نحوی که این اقدامات، مقامات روسی را به استفاده از نیروی نظامی برای مواجهه با نفوذ قدرت های غربی ترغیب کرده و حتی در آینده می‌تواند به سایر حوزها از جمله عراق نیز گسترش یابد.

در این میان ایجاد یک منطقه پرواز ممنوع و حمایت از مخالفان میانه‌رو در ممانعت از دخالت نظامی بیشتر مسکو در سوریه موثر خواهد بود. براین اساس، بریتانیا می تواند نقشی اساسی در این فرایند داشته باشد.

 

ایران

با وجود حمایت های گسترده مالی و امنیتی ایران از نظام سوریه، این کشور با حضور به موقع خود در بغداد و کردستان عراق، نقش موثری در مقابله با داعش ایفا کرده است. همچنانکه پس از توافق هسته ای، تمایل خود را برای مشارکت بیشتر در فرایند صلح عراق و سوریه نیز نشان داده است. با این حال، استمرار تلاش ایران برای تحکیم محور تهران، بیروت و دمشق، همچنان تهدیدی جدی برای پادشاهی های حوزه خلیج فارس محسوب می‌شود. بنابراین نقش آفرینی نوین انگلیس در عقب راندن ایران از صحنه نظامی سوریه و متعاقب آن وارد ساختن این کشور در فرایندهای دیپلماتیک، می‌تواند اهمیت به سزایی داشته باشد.

 

متحدان غیرمطمئن

محاسبات آمریکا و بریتانیا در آینده، به دلیل مواضع دو متحد منطقه‌ای‌شان یعنی عربستان و ترکیه پیچیده‌تر نیز خواهد شد. اگرچه هر دو کشور، عضو ائتلاف ضدداعش به رهبری آمریکا هستند، اما در عمل آنها اهداف دیگری را دنبال می‌کنند.

آنها به شدت از مخالفان تندرو حمایت می کنند و کمتر مخالفان میانه‌رو مورد حمایت آمریکا را مدنظر قرار می‌دهند. در واقع عربستان با هدف مقابله با نفوذ ایران و ترکیه با چشم‌انداز ممانعت از تشکیل کشور مستقل کردستان در شمال سوریه، توانایی‌های خود را چندان برای اهداف ائتلاف به کار نمی گیرد.

با توجه به این وضعیت، در صورتی که روند همکاری قدرت‌های غربی و متحدان منطقه‌ای آنها با این روال ادامه پیدا کند، آینده مبارزه با داعش در خطر خواهد بود و همین مساله ضرورت بازیگری نظامی بریتانیا در سوریه را دوچندان می‌کند.

 

چشم انداز

با وجود آنکه اخیرا نشانه‌هایی از پیشرفت در جبهه دیپلماتیک ظاهر شده است، اما همچنان اختلافات عمیقی میان بازیگران خارجی بر سر رسیدن به یک راه حل سیاسی مشترک و جامع درباره آینده سوریه وجود دارد. این اختلافات که احتمال ادامه جنگ و خونریری در سوریه تا چند سال آینده را متصور می‌سازد، بیانگر پذیرش تعهدی نوین از سوی بریتانیا برای حفاظت از منافع خود و همچنین پایان دادن به درد و رنج مردم سوریه در کمترین زمان است. ضمن آنکه بریتانیا به دلیل ارتباطات گسترده خود با پادشاهی‌های منطقه خلیج فارس و اردن و همچنین عضویت در نهادهای مهم بین‌المللی همچون شورای امنیت، شرایط پذیرش نقش برجسته‌تری در تحولات آتی سوریه را دارد. همه این ها به معنای آن است که بریتانیا می‌تواند نقش محوری در ادامه تلاش‌های دیپلماتیک حل بحران سوریه ایفا نموده و به موازات آن نیز یک سری از حملات هوایی طولانی مدت را برای پشتیبانی از این تلاش ها در دستور کار خود قرار دهد.

 

با این حال، ورود نظامی به صحنه سوریه حداقل سه پیامد الزام آور برای بریتانیا به همراه خواهد اشت:

نخست، تعهد نظامی بریتانیا باید به اندازه‌ای باشد که در صورت لزوم، برای یک دوره بلندمدت ادامه یابد. هرچند که این تعهد نباید به سایر تعهدات پایدار بریتانیا در مناطق دیگر مثل افغانستان و همچنین حفظ آمادگی این کشور برای مقابله با تهدیدات امنیتی داخلی آسیب زند.

دوم، در مواقع ضروری، اقدامات نظامی خود برای یک دوره کوتاه مدت را حتی بدون مجوز پارلمان تشدید نماید.

و آخر اینکه، اگر تلاش های دیپلماتیک به ثمر نشست، از نیروهای نظامی خود برای حمایت از دولت وحدت ملی و آتش بس احتمالی بهره برده و نقش کلیدی را در تضمین حقوق جامعه سوری ایفا نماید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *