جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

پایان عصر طلایی روسی –  ترکی

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: در پی سقوط جنگنده روسی توسط ترکیه، روابط عمیق سیاسی و اقتصادی مسکو و آنکارا با بحران جدی مواجه شد. هر چند که پیش از این، روابط دو کشور زیر سایه سنگین رویارویی مواضع آنها بر سر سوریه متشنج شده بود، اما سرنگون کردن هواپیمای جنگی روسیه در 24 نوامبر را می توان پایانی بر عصر طلایی روابط روسیه و ترکیه تلقی کرد.

پاول شلیکوف در تحلیلی که اندیشکده کارنگی منتشر کرد، نوشت: رقیبان سنتی سابق که با شناسایی منافع مشترک خود، قادر به رفع اختلافات فیمابین و بهبود روابط سیاسی و اقتصادی شان شده بودند و در این مسیر از رابطه نزدیک رهبران خود یعنی رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین بهره برده بودند، اینک با سقوط جت جنگنده سوخو 24، آتش خشم شان به قدری شعله ور شده است که پوتین همتای ترک خود را به عنوان هم‌دست تروریست ها معرفی می کند.

این تحول تا حدی به تغییر سیاست خارجی ترکیه پس از انتخابات اول نوامبر نیز مرتبط است. پس از آنکه حزب عدالت و توسعه با آرای قاطع به عنوان رهبر حزب حاکم در ترکیه انتخاب شد، دولت درصدد برآمد تا با اقتدار بیشتری نه فقط علیه شبه نظامیان کرد پ ک ک، بلکه در انتقاد از عملیات نظامی روسیه در سوریه عمل کند. همچنانکه مقامات ترکیه ساقط کردن هواپیمای روسی را در دفاع از هموطنان ترکمن خود در مرزهای سوریه عنوان کرده اند که گفته می شود مورد هدف حملات هوایی روسیه قرار گرفته اند.

با این حال مساله کردی برای ترکیه بسیار کلیدی تر است. به نحوی که در شرایط کنونی اهمیت مبارزه با پ ک ک برای آنکارا اگر از داعش بیشتر نباشد، کمتر نیست. برهمین اساس نیز دولت ترکیه از حزب اتحاد دموکراتیک سوریه که توسط واشنگتن به صورت دوفاکتو به رسمیت شناخته شده است، بسیار متنفر است. از سوی دیگر هر چند ایالات متحده هنوز هم  پ ک ک را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی می کند، اما هرگونه حمله ترکیه به حزب دموکراتیک سوریه را که با پ ک ک اتحاد نزدیک دارد، خط قرمزی می داند که نباید از آن عبور کرد.

علاوه براین، مداخله نظامی روس ها در سوریه باعث سرخوردگی ترکیه نه فقط به دلیل حفظ بشار اسد که به دلیل تقویت مواضع کردها شده است. در عین حال که امکان همکاری میان روسیه و غرب در مقابله با داعش که از زمان حمله تروریستی 13 نوامبر به پاریس فراهم شده است، به افزایش نگرانی های ترکیه درباره بی توجهی کشورهای غربی به منافع این کشور در سوریه دامن زده است. براین اساس می توان تقاضای ترکیه برای تجدید همبستگی با ناتو را که پس از حادثه 24 نوامبر رقم خورد، حربه ای از سوی آنکارا برای بازگرداندن نفوذ ترکیه در سوریه قلمداد کرد. مضاف برآنکه مقامات ترکیه با ارتباط دادن نقض حریم هوایی این کشور به نقض حریم هوایی اعضای ناتو، سعی در جلب حمایت این سازمان در برابر روسیه داشته اند.

با این حال اقدام ترکیه در بازی با کارت ناتو، ضربه اساسی به روابط شخصی اردوغان و پوتین که به عنوان پایه و اساس روابط  استراتژیک دو کشور محسوب می شود، وارد کرد. پوتین در 24 نوامبر با دلخوری تمام اظهار داشت؛ “ترکیه به جای اینکه با ما ارتباط بگیرد و دلایل این اقدام خود را توضیح دهد به سمت هم پیمانانش رفته و با ناتو تماس داشته است. آنها طوری رفتار می کنند که انگار ما بوده ایم که جنگنده ترکیه را سرنگون کرده ایم.”

تا پیش از این واقعه، روابط اقتصادی چشمگیر  دو کشور به ارزش میلیاردها دلار، آنها را از شوک ها سیاسی محافظت کرده بود. این دو کشور به تازگی برای ساخت لوله گاز ترکیه به عنوان جایگزین خط لوله جنوبی، توافق کرده بودند. روس ها همچنین قرارداد ساخت یک نیروگاه هسته ای در آکویو در جنوب ترکیه را امضا کردند. سالانه نیز تعداد زیادی از گردشگران روسیه به مناطق گردشگری ترکیه سفر می کنند.

این سطح از روابط اقتصادی، دو کشور را  قادر به غلبه بر اختلافات خود در سوریه و مدیریت چالش های پیش رو کرده بود، مانند زمانی که ترکیه از فرود اجباری یک فروند هواپیمای روسی مشکوک به حمل سلاح در فرودگاه آنکارا خبر داد و یا زمانی که اردوغان روس ها را به دفاع از حقوق تاتارها در کریمه تهدید کرد.

اما شلیک به سوخو 24 موضوعی کاملا جدی است که روابط سیاسی دو کشور را وارد چالش بی سابقه ای کرده است. در حالی که روس ها مدعی لغو همکاری های نظامی خود با ترکیه هستند، شایعاتی نیز در خصوص لغو پروژه های تجاری دو کشور شنیده می شود. سرگئی لاوروف نیز ضمن لغو سفر خود به ترکیه، به گردشگران روس در خصوص باقی ماندن در ترکیه هشدار داد.

هرچند این اقدامات کوتاه مدت هستند و می تواند از طریق تلاش های دیپلماتیک معکوس شود. اما با این وجود، همه نشانه ها، حاکی از رکود تازه ای در روابط دو کشور و افزایش تنش ها بر سر سوریه است.

ستاد کل نیروهای مسلح روسیه نیز به تازگی از تصمیم مسکو برای افزایش حضور نظامی این کشور در منطقه از طریق استقرار موشک های کروز در سواحل سوریه و ارسال جت های جنگنده بمب افکن به این مناطق خبر داد. این اقدامات احتمال افزایش حوادث جدید در فضای آسمان سوریه را افزایش می دهد.

به عبارت دیگر تمام مناسبات اقتصادی و سیاسی که طی چند سال گذشته میان مسکو و آنکارا شکل گرفته بود، به یکباره در حال فروپاشی و از بین رفتن است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *