جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | جولان تانک پیشرفته آمریکایی در خیابان‌های روسیه

نظامیان روس در حال جابه‌جاییِ تانک آبرامز ساخت آمریکا از منطقهٔ عملیاتی به مسکو هستند و قرار است این تانک همراه با برخی غنائم جنگی در منطقه‌ای در مسکو به نمایش گذاشته شود. اوکراین به طور موقت تانک‌های آمریکایی آبرامز را به دلیل نگرانی از پهپادهای روسی از مقدم نبرد عقب کشیده است./فارس

Loading

ایران و آینده اوپک

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: نشریه فوربز در گزارشی نوشت اختلاف‌های میان اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) سبب شده است این سازمان به نهادی ضعیف تبدیل شود و زمانی که ایران سهم خود را در بازار نفتی باز یابد، ممکن است عملا دیگر سازمان منسجمی به نام اوپک وجود خارجی نداشته باشد.

پانوس موردوکوتاس در تحلیلی با عنوان «آیا ایران آنچه را که می خواهد، می تواند به دست آورد؟» نوشت: ایران قصد دارد بار دیگر به جایگاه قبلی خود در بازارهای جهانی نفت دست یابد، جایگاهی که تهران قبل از اعمال تحریم های غربی در بازار نفتی جهانی داشت.

این بدان معناست که این کشور می‌خواهد بار دیگر به دومین تولیدکننده بزرگ نفت در سازمان کشورهای صادر کننده نفت تبدیل شود. اما ممکن است این اتفاق هرگز نیفتد، زیرا ممکن است زمانی که ایران سهم خود را از بازار جهانی نفت بازیابد، دیگر سازمانی به نام اوپک وجود نداشته باشد.

از آنجایی که اعضای اوپک و همچنین کشورهای غیرعضو اوپک در حال آماده شدن برای برگزاری نشست در روز هفدهم آوریل در دوحه قطر هستند، ایران در تلاش برای بازیافتن سهم خود در بازار است و این در حالی است که این موضوع می تواند سبب شود بهای نفت در بازارهای جهانی به زیر قیمت متوسط اوپک برسد. ایران به تازگی اعلام کرد متوسط بهای نفت خام سنگین این کشور از آغاز سال جدید ایرانی، بشکه ای 27 دلار و 87 سنت بوده است.

بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به یکم آوریل کاهش یافت و به بشکه ای 34 دلار و 74 سنت رسید و در مقایسه با هفته قبل از آن با کاهش یک دلار و هفت سنتی مواجه شد.

ایران همچنین در حال انعقاد قرارداد با مشتریان مهم اروپایی و آسیایی از جمله قراردادی است که اخیرا با تایوان امضا کرده و بدین ترتیب، تایپه واردات نفتی خود از ایران را تا 27 درصد افزایش می دهد.

در حالی که زود است بخواهیم درباره نتیجه نشست آتی در دوحه قطر اظهار نظر کنیم، اما هر گونه تلاش برای دور هم جمع کردن اعضای اوپک و غیراوپک به منظور متوقف کردن روند کاهش شدید بهای نفت در بازارهای جهانی نشانه ای از این محسوب می شود که قدرت اوپک در حال کاهش است.

سازمان کشورهای صادرکننده نفت زمانی مجموعه ای واحد از کشورهای تولید کننده نفتی بود که یک هدف را دنبال می کردند: افزایش سود از طریق بالا نگه داشتن بهای نفت در بازارهای جهانی. این به معنای تعیین سقف تولید برای اعضای اوپک به منظور از بین بردن مازاد عرضه در بازارها و نگه داشتن بهای نفت در بازارها در سطح دلخواه است. گاهی اوقات اعضای اوپک ممکن است تلاش کرده باشند بیشتر از سقف تعیین شده نفت تولید کنند، اما اوپک راه هایی دارد تا این دسته از اعضا را برای پایبند ماندن به قوانین خود ترغیب کند.

اما این موضوع به دهه 1980 باز می گردد که در آن دوران، عربستان سعودی بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت بود و سازمان کشورهای صادر کننده نفت یک کارتل واقعی بود.

در حال حاضر، اوپک تحت قوانین جدیدی فعالیت می کند. هر یک از اعضا آزاد هستند تا با خریداران مختلف قرارداد امضا کنند (برای نمونه قرارداد ایران با چین، تایوان و پالایشگاه های نفتی و همچنین قرارداد عربستان سعودی با ژاپن).

دلایل خوبی برای تغییر قوانین اوپک وجود دارد. نخست آنکه، آمریکا -که عضو اوپک نیست- بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت در جهان محسوب می شود و در حال تغییر قواعد در بازار نفت است. دوم آنکه، اوپک دیگر یک کارتل واقعی محسوب نمی شود، بلکه مجموعه ای از کشورهای جاه‌طلب است که هم می خواهند عضو این سازمان باقی بمانند و هم آنکه می خواهند به میل خود رفتار کنند و حتی در یک جدال اعلان نشده قرار داشته باشند. سوم آنکه، رشد سریع منابع جایگزین انرژی (برای نمونه انرژی خورشیدی) سبب کاهش تقاضا برای نفت شده است.

به همین دلیل، به صورت فزاینده ای در این باره تردید وجود دارد که آیا ایران به واقع می تواند به آنچه که می خواهد، برسد یا خیر. هر زمان که این کشور سهم خود را در بازار جهانی نفت بازیابد، ممکن است دیگر اوپکی دستکم به شکل قدیمی و قدرتمند آن، وجود نداشته باشد.

در همین حال، خصومت میان کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و جناح‌بندی بین آنها به تشدید نوسانات در بازار نفتی کمک می کند و این موضوع سبب می شود کار سرمایه‌گذاران برای پیش‌بینی چشم‌انداز بهای نفت در بازارهای جهانی دشوار و دشوارتر شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *