جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading
کارشناس انديشکده شوراي آتلانتيک پيشنهاد کرد

5 راه برای ثمربخش شدن برجام برای ایران

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: از زمان اجرای توافق هسته‌ای در تاریخ شانزدهم ژانویه، ایرانی ها از این موضوع ناامید شده اند که با وجود پایبندی به تعهدات خود، هنوز از مزایای اقتصادی چشمگیر توافقنامه هسته ای برخوردار نشده اند.

باربارا اسلاوین در تحلیلی که اندیشکده شورای آتلانتیک منتشر کرد، نوشت: دولت باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا تحریم های موسوم به تحریم های ثانویه را که مانع از بازگشت شرکت های خارجی به ایران برای فعالیت های تجاری می شد، لغو کرد، اما محدودیت های باقی مانده – به ویژه محدودیت های اعمال شده بر بخش بانکی و مبادلات با دلار- و نیز نگرانی شرکت های خارجی از اعمال تحریم های جدید در دولت بعدی آمریکا، مانع از اجرای بسیاری از تفاهم‌نامه‌های امضا شده بین ایران و شرکت های خارجی شده است.

با اینکه هیچ دولتی نمی تواند شرکت های خصوصی را به اقداماتی وادار کند که با خطر همراه است، دولت اوباما می تواند پنج گام را در جهت تسهیل مبادلاتی بردارد که به موجب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مجاز و قانونی است.

نخستین گام اجازه دادن به بانک های ایرانی برای تماس غیرمستقیم با دلار در زمان تبدیل وجوه کلان خارجی به یورو است.

مقامات آمریکایی انجام مبادلات موسوم به یو-ترن (U-Turn) را منع کرده اند که ایران از آن طریق می توانست دلار را از طریق یک بانک مستقر در نیویورک وصول کند. دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا می تواند اجازه استفاده از دلار را به عنوان ابزاری برای محاسبه ارزش میلیاردها دلار درآمدهای نفتی ایران – که قبلاً مسدود شده بود و هم اکنون در قالب ارزهایی همچون روپیه هند، ریال عمان و یوان چین نگهداری می شود- صادر کند. اگر چنین تغییری صورت نگیرد، ایران – بر خلاف وعده ای که در برجام به این کشور داده شده است- در دسترسی به وجوه خود در بانک های خارجی همچنان با مشکل رو به رو خواهد بود.

به عنوان دومین گام، دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا می تواند با صدور مجوزی کلی، اتباع آمریکایی را که سمت های ارشدی در بانک های خارجی دارند، به نظارت بر پایبندی ایران به مقررات و هنجارهای بانکی بین المللی مجاز کند.

جرج کلینفلد، نماینده حقوقی و کارشناس تحریم ها در شرکت حقوقی «کلیفورد چنس» مستقر در واشنگتن، در نشستی که به تازگی در زوریخ برگزار شد، گفت یکی از دلایل بی میلی شرکت های بزرگ اروپایی برای بازگشت به ایران این است که مقامات بلندپایه اجرایی بسیاری از این شرکت ها، آمریکایی هستند و به سختی می توان بر اساس آنچه در برجام قید شده است، آنها را از معاملات تجاری با ایران جدا کرد. وی گفت دفتر کنترل دارایی های خارجی می تواند با صدور «مجوزی کلی که نهادهای مالی خارجی را به مشارکت دادن کارکنان آمریکایی» در مبادلات تجاری قانونی مرتبط با ایران مجاز خواهد کرد، به این مسئله رسیدگی کند.

گام سوم را الیزابت روزنبرگ، مقام سابق وزارت خزانه داری آمریکا در جلسه استماع کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان در هفته گذشته پیشنهاد کرد. وی که هم اکنون از اعضای بلندپایه «مرکز امنیت نوین آمریکا» است، در این جلسه گفت کارشناسان فنی آمریکا باید به طرقی اجازه یابند برای بهبود «شفافیت و پاسخگویی مالی» ایران و کمک به جلوگیری از پولشویی، به این کشور مشاوره دهند.

قصور ایران در رعایت معیارهای بین المللی در این زمینه یکی از دلایلی است که موجب شده است «گروه ضربت اقدام مالی» مستقر در پاریس، بانک های ایرانی را حوزه ای قلمداد کند که به شدت در معرض خطر پولشویی قرار دارد و در مبارزه با تروریسم مالی همکاری نمی کند. همانطور که روزنبرگ اعلام کرد این نوع کمک آمریکا «به نفع سیاست آمریکا برای شفاف سازی  بیشتر صنعت مالی ایران خواهد بود و به طور قطع ثابت خواهد کرد که آمریکا مانعی در مسیر اصلاحات اقتصادی نیست.»

چهارمین گام  اجازه دادن به بانک های آمریکا برای مدیریت مستقیم مبادلات با بانک های ایرانی برای اهدافی است در برجام به طور علنی مجاز شمرده شده است.

این مبادلات مجاز عبارتند از: تامین اقلام بشردوستانه همچون مواد غذایی و دارو، و فروش هواپیماهای غیرنظامی به ایران. اگر دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا چنین مجوز علنی را صادر نکند، امضای قراردادهای بزرگ دشوار خواهد بود. توافقنامه با ایران برای خرید هواپیماهای ایرباس در حال حاضر تا حدی به علت مسائل مربوط به تامین مالی بلاتکیف مانده است؛ مشکلات مشابهی نیز ممکن است هر گونه فروش هواپیماهای شرکت بوئینگ را به ایران تحت تاثیر قرار دهد. «کارگروه ایران» در شورای آتلانتیک سه سال قبل پیشنهاد راه اندازی یک مجرای مستقیم بانکی را بین آمریکا و ایران برای تجارت اقلام بشردوستانه مطرح کرد. این پیشنهاد هم اکنون باید اجرا شود.

آخرین تغییری که دولت اوباما می تواند ایجاد کند، صدور مجوز وام دهی نهادهای بین المللی مالی همچون بانک جهانی به ایران است.

سال‌هاست که آمریکا از وام دهی «سازمان جهانی محیط زیست» به ایران برای اجرای طرح های مهم محیط زیست از جمله ترسیب کربن (فرآیندی که در آن کربن از ذخیره اتمسفری آن جذب و به سایر ذخایر کربنی مانند زیست توده گیاهی، خاک، اقیانوس ها و مخازن مختلف ژئوپلیتیکی منتقل می شود)، ارتقای مدیریت منابع طبیعی و حفاظت از تنوع زیستی جلوگیری کرده است. دلیل مناسبی برای جلوگیری از اعطای این وجوه به ایران در گذشته وجود نداشته است و به طور قطع در حال حاضر نیز توجیه خوبی برای ادامه این روند وجود ندارد. ایران به علت تغییراب آب و هوایی، مدیریت ضعیف آب و اقدامات همسایگان خود همچون افغانستان با بحران محیط زیستی بزرگی رو به روست.

منتقدان برجام معتقدند جمهوری اسلامی ایران، مسئول برخوردار نشدن فعلی از مزایای بزرگ اقتصادی پس از امضای توافقنامه هسته ای است، اما باید گفت ایران به تعهدات خود برای کاهش تعداد سانتریفوژهای فعال، کاهش سطح غنی سازی اورانیوم، از بین بردن امکان تولید پلوتونیوم و بازرسی های سرزده ناظران بین المللی از فعالیت های هسته ای خود عمل کرده است. برداشت ها در ایران مبنی بر اینکه این کشور در ازای پایبندی به تعهدات خود مزایایی را که در برجام وعده داده شده بود دریافت نکرده است، خطر بر هم خوردن توافقنامه هسته ای و تقویت مخالفت با توافقنامه هسته ای را در ایران در پی دارد.

 

نقد و نظر:

این مقاله را می توان اعتراف صریحی به قصور آمریکا در پایبندی به روح برجام و ضرورت پایبندی این کشور به این توافق دانست. همان گونه که در متن آمده است این رفتار آمریکا می تواند باعث بر هم خوردن توافق و تشدید بدبینی در اجرای برجام شود. قاعدتا در فضایی که مطالبات نخبگان و افکار عمومی از ثمربخش شدن برجام رساتر شنیده می شود، طرف های مقابل بیش از پیش در معرض نقد قرار می گیرند و بیشتر ملزم به پاسخگویی خواهند شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *