جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

بازداشت ۱۴۷ مظنون پ.ک.ک در استان‌های ترکیه

عملیات مشترک پلیس و نیروهای ژاندارمری ترکیه در سراسر ۲۹ استان این کشور که امروز (یکشبه) انجام شد، به دستگیری ۱۴۷ مظنون حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) منجر شده است

کارشناس یمنی: وعده صادق، شکستن مستحکم‌ترین قلعه جهان بود

«سلیم المنتصر»، کارشناس یمنی در ویدئویی تحلیلی به پیامدهای منطقه‌ای و بین‌المللی عملیات وعده صادق جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی و تأثیرات آن در تغییرات معادلات بازدارندگی به‌سود محور مقاومت پرداخته است.

Loading

درس‌های آمریکا از جنگ سرد برای اقیانوسیه

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: کارشناسان آمریکایی معتقدند با بهره‌گیری از تجارب جنگ سرد می توانند راه بهتری جهت حفظ صلح و امنیت مطلوب کشورشان در منطقه آسیا- اقیانوسیه بیابند و در این مسیر، برقراری مناسبات جمعی و پایاپای میان آمریکا، ژاپن و چین، بسیار مهم خواهد بود. 

مرکز وودرو ویلسون با دعوت از سه کارشناس، موفقیت‌ها و چالش‌های جنگ سرد در منطقه اقیانوسیه و درس‌های این دوره برای عصر فعلی را مورد بررسی قرار داد.

 

مقدمه

همانگونه که شوروی تلاش کرد تا با ایجاد دو خط دفاعی، نیروهای آمریکا را کنترل کند، چین هم در حال ایجاد دو مسیر دفاعی است تا مانع از دسترسی آمریکا شود.

تفاوت‌های قابل توجهی نیز بین آن دوران (دوره شوروی- آمریکا) و عصر فعلی وجود دارد:

  • اقتصاد شوروی در نتیجه مسابقه تسلیحاتی با کشورهای غربی سقوط کرد. قدرت اقتصادی آمریکا در جریان مسابقه تسلیحاتی با چین تهی خواهد شد.
  • شوروی یک ابرقدرت نظامی پیچیده با توانایی راه‌اندازی جنگ هسته‌ای بود. چین هنوز یک مسیر طولانی برای تبدیل شدن به یک قدرت نظامی توانمند به اندازه شوروی در پیش دارد.
  • به علاوه، درحالیکه آمریکا و شوروی درگیر جنگ سرد بودند، آمریکا و چین در چنین وضعیتی (جنگ سرد) نیستند.

 

موفقیت‌های جنگ سرد

ظهور راهبرد دریایی آمریکا

پیتر سوآرتز(Peter Swartz): اهداف عملیاتی اولیه راهبرد دریایی آمریکا در دهه 1980 شامل بازداشتن جنگ متعارف و هسته‌ای بین این کشورو شوروی بود. در صورت شکست چنین بازدارندگی، آمریکا قصد جنگ و پیروزی در مقابل شوروی را داشت.

 

اتخاذ راهبرد ضد زیردریایی مجهز به موشک بالستیک

دیوید وینکلر(David Winkler): در اصل در دهه 1960، آمریکا فکر می‌کرد نیروی دریایی شوروی یک ناوگان تهاجمی را در دست ساخت دارد. در دهه 1970، رابرت هریک استدلال کرد که راهبرد نیروی دریایی شوروی دفاعی بود.

سوارتز: برای آمریکایی‌ها سخت بود که نیروی دریایی عظیم و گسترده شوروی، دفاعی باشد. اما شوروی مثل شوروی فکر می‌کرد و نه مثل آمریکا.

 

جلوگیری از بحران‌ها: درس‌هایی از جنگ سرد

وینکلر: یکی از توافقات که از دل نشست سران آمریکا-شوروی بیرون آمد، موافقتنامه حوادث دریایی بین آمریکا و شوروی(INCSEA) بود. این یک درس مثبت از زمان جنگ سرد می‌باشد.

موافقتنامهINCSEA به عنوان رژیم موفق تغییر رفتار عمل کرد و تاثیر مثبتی بر مناسبات آمریکا-شوروی داشت.

 

پیامد آن برای امروز

شباهت‌ها و تفاوت‌ها

سوآرتز: شوروی و چین از نیروی دریایی خود به شکل مشابه برای جلوگیری از آمریکا برای رسیدن به سواحل خود استفاده می‌کنند و دفاع دریایی تا حداکثر ممکن گسترش می‌دهند. هرچند نیروی دریایی آمریکا کوچک‌تر ، اما توانمندتر است. تفاوت بزرگ دیگر، نبود متحدان اروپایی در منطقه اقیانوسیه است.شوروی در آن زمان یک قدرت جهانی بود، ولی چین امروز یک قدرت منطقه‌ای است.

میچی شیتا: در طول جنگ سرد، شوروی یک ابرقدرت نظامی پیچیده با توانایی راه‌اندازی یک جنگ هسته‌ای جهانی بود. چین رو به رشد است، اما همچنان در سطح پایین‌تری از آمریکا و ژاپن از حیث توانایی‌های متعارف قرار دارد.

خبر بد نیز وجود دارد. درحالیکه تنها مسیرهای خروجی ناوگان شوروی برای پیشروی به سمت اقیانوسیه غربی سه تنگه بود، اما ناوگان چین حداقل 9 تا 11  مسیر دارد که می‌تواند برای اهداف مشابه مورد استفاده قرار گیرد. به علاوه، عملکرد اقتصادی چین برتر از عملکرد اقتصادی شوروی آن زمان است.

برخلاف زمان جنگ سرد وقتی که شوروی چهار جزیره در جنوبی‌ترین قسمت جزیره کوریل را تحت کنترل داشت، امروزه ژاپن جزایر سنکادو را تحت کنترل دارد. اما یک نکته منفی دارد: و آنهم این است که چین می‌تواند در هر زمانی که دوست داشت، حاکمیت ژاپن بر این جزایر را به چالش بکشد.

 

راهبرد دریایی و مفهوم نبرد هوایی-دریایی

سوآرتز: راهبرد دریایی یک مفهومی بود مبنی بر اینکه آمریکا چگونه با شوروی در زمان صلح، بحران و جنگ تمام عیار شامل جنگ هسته‌ای برخورد می‌کرد. نبرد هوایی – دریایی یک مفهوم مورد استفاده در پنتاگون بود برای منطقی ساختن برنامه‌های نیروی دریایی و هوایی تا این برنامه‌ها با یکدیگر تداخل نکند یا دوباره‌کاری نباشد. 

 

حفاظت از ناوهواپیمابر

سوآرتز: نیروی دریایی آمریکا پرسنل خود اعم از زن و مرد را به خوبی آموزش می‌دهد. سیاست‌های ساخت و کنترل آسیب در نیروی دریایی آمریکا بسیار حرفه‌ای و خوب می‌باشد. کشتی‌ها دارای سیستم حفاظت از خود هستند.

وینکلر: ناوهای هواپیمابر با عرشه بزرگ قطعاً برای آمریکا جهت حفظ حضور در مناطق مختلف جهان مهم هستند. البته در سال‌های اخیر از تجهیزات کوچک بدون سرنشین جهت انجام عملیات تهاجمی به کررات استفاده شده‌است.

 

پیشگیری از بحران‌ها

وینکلر: چین و آمریکا ترتیباتی شبیه موافقتنامه حوادث دریایی بین آمریکا و شوروی(INCSEA) را مدنظر قرار داده اند. البته موافقتنامه حوادث دریایی بین چین و آمریکا در آن زمان می‌توانست پیام‌های منفی(وجود مناسبات تقابلی) به همراه داشته باشد، به جای این کار، موافقتنامه نظامی مشورت دریایی را امضا کردند.

سپس چین در سال 2014، نظامنامه برخوردهای برنامه‌ریزی نشده در دریا را پذیرفت.

میچی‌شیتا: به نظر می‌رسد افکار عمومی ژاپن تهدید امنیتی از ناحیه چین را جدی‌تر از تهدید شوروی در زمان جنگ سرد می‌گیرد. وجود اطلاعات گسترده دیداری از فعالیت‌های چین در دریا و هوا در نزدیکی جزایر سنکادو، موجب شده تا مردم ژاپن تهدید چین را  لمس کنند.

 

نقش تفنگداران دریایی آمریکا در آینده  

سوآرتز: تفنگداران دریایی مهارت خوبی در عملیات‌های آبی – خاکی شامل حملات آب – خاکی دارند. آنها آماده واکنش به بحران یا حادثه در هر کجای جهان هستند. آنها همچنین قدرت هوایی خاص خود را دارند که با نیروی زمینی آنها هماهنگ هستند.

 

ژاپن: ماموریت‌ها و چالش‌های مشابه

میچی شیتا: نقش دفاعی ژاپن در درگیری‌ها در آینده در منطقه اقیانوسیه بسیار شبیه درگیری‌های زمان جنگ سرد خواهد بود. پایگاه آمریکا در ژاپن باتوجه به تقویت روزانه توان موشکی چین و کره‌شمالی، بسیار آسیب‌پذیرشده‌است.

ژاپن به موازات اجرای ماموریت‌های دفاعی با چالش‌های مشابهی نیز مواجه خواهد شد. چین ممکن است تلاش‌هایی برای بی‌طرف ساختن ژاپن مثلا با گروگان گرفتن جمعیت اوکیناوا انجام دهد. ژاپن با چالش‌های جدیدی نیز مواجه است که در سال 1990 بروز کرد.باتوجه به جمعیت پیر ژاپن، حفظ نیرو و پرسنل آسان نخواهد بود یعنی تعداد سربازان ذخیره کاهش قابل ملاحظه‌ای داشته، ولی تعداد درجه‌داران افزایش یافته.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *