جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading
تحولات بازارهای انرژی جهان، ظهور مثلث راهبردی و سیاست آمریکا

بازی بزرگ جدید

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: «فرضیه اوج تولید نفت» یعنی با توجه اینکه سرعت اتمام منابع کنونی از منابع جدید قابل دسترس پیشی می گیرد، بنابراین چیزی نمی گذرد که جهان به نقطه حداکثر تولید نفت می رسد، باعث ایجاد راهبردهای مشترک سیاسی و مالی از یک طرف و بیم و نگرانی کشورهای مصرف کننده نفت از طرف دیگر شد، اما تحولات عظیم در آمریکا در بخش عرضه و در چین یعنی در حوزه تقاضا باعث دگرگونی بازارهای انرژی جهان شد.

الیزابت روزنبرگ، دیوید گوردون، الی مارویاما و الکساندر سولیوان در گزارشی که اندیشکده مرکز امنیت آمریکای نوین منتشر کرد، نوشتند: ظرف سه سال گذشته تصور تداوم افزایش سریع تقاضا و نگرانی از امنیت تامین انرژی، به ویژه با توجه به بی ثباتی فزاینده در غرب آسیا، بر بازارهای انرژی حاکم بوده است. این عوامل دست به دست هم داده و باعث صعود قیمت انرژی شده است.

بر این اساس، نوآوری های فنی باعث افزایش بی سابقه در تولید انرژی در آمریکا شد، به طوری که در کمتر از یک دهه تولید نفت خام و گاز طبیعی به ترتیب 80 درصد و 50 درصد افزایش یافت. دولت اوباما، در تقابل با طرفداران محیط زیست، به این نتیجه رسید که رونق نفت شیل می تواند منبع رشد اقتصادی باشد و با توجه به آلایندگی کمتر گاز طبیعی، توجه راهبردی را از زغال‌سنگ به خود جلب کند.

از سوی دیگر موج تقاضای انرژی چین که در دهه اخیر 60 درصد از رشد تقاضای انرژی جهان را به خود اختصاص داده بود، اکنون به پایان رسیده است و این کشور دیگر 25 درصد تولید ناخالص داخلی خود را برای سرمایه گذاری در دارایی های ثابت از طریق ساخت صدها شهرک جدید هزینه نمی کند.

شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، کشور را در مسیری قرار داده است تا در اقتصاد خود بین تولید و خدمات، سرمایه گذاری و مصرف و صادرات و مصرف داخلی توازن برقرار سازد. در نتیجه، رشد مورد انتظار اقتصاد چین تا حدود 40 درصد کاهش یافت و انرژی مورد نیاز آن هم به سرعت فروکش کرد. این امر به نوبه خود رشد تقاضای انرژی جهان را کندتر ساخت.

این تحولات بازار باعث شد که ریسک بازارهای انرژی جهان از مصرف کننده به تولیده کننده تغییر یابد و فرصت های بزرگی برای هر دو کشور آمریکا و چین فراهم سازد. آمریکا در آستانه ورود به دوره ای جدید به عنوان صادرکننده عمده انرژی قرار گرفت و از اهرم انرژی برای اعمال تحریم های بین المللی علیه ایران بهره گرفت. از طرف دیگر نیز شرایط جدید بازار باعث تخفیف دغدغه های چین درباره تامین انرژی شد و گزینه های جدیدی در اختیار مشارکت های بین المللی انرژی گذاشت و زمینه بلندپروازی های چین در طرح جاده ابریشم جدید با هدف اتصال شرق آسیا به غرب آسیا و اروپا را فراهم ساخت.

پیامد تحولات بازار انرژی برای روسیه که اقتصاد آن فوق‌العاده به منابع انرژی‌اش وابسته است، مشکل‌ساز بود و به صورت کاهش قیمت و افزایش رقابت بین تولید کنندگان نمود یافت. این تحولات در بازار جهانی انرژی همزمان با اختلاف روسیه با آمریکا و متحدان اروپایی اش بر سر اوکراین اتفاق افتاد. پس از آنکه روسیه کریمه را ضمیمه خود کرد کشورهای غربی تحریم‌هایی علیه روسیه اعمال کردند که مهم‌ترین آنها فن‌آوری‌های کلیدی و جریان تامین مالی بود که برای توسعه تولید انرژی روسیه حیاتی محسوب می شد. پوتین در برابر درخواست غرب سر فرود نیاورد و در عوض، محور توجه روسیه را به آسیا و به ویژه به چین چرخاند.

بر همین اساس نیز مقامات ارشد روسیه و چین چندین بار با یکدیگر دیدار کردند و هر بار به گسترش جنبه ای از روابط خود تعهد می‌دادند. تعدادی موافقتنامه قابل توجه برای صدور گاز روسیه به چین منعقد شد و واضح بود که چین در آینده به سرمایه گذار عمده برای توسعه انرژی روسیه تبدیل خواهد شد.

با این حال، روابط روسیه- چین در حوزه انرژی و احتمال ایجاد اتحاد راهبردی به همین سادگی تداوم نیافت. با وجود گذشت دو سال از انعقاد موافقتنامه بزرگ آنها هنوز به نظر می رسد که محور انرژی روسیه- چین علیرغم تداوم تفاهم‌نامه و سایر توافقات، شتاب و حرکت یک توافق خوب را ندارد. کاهش تقاضای انرژی چین و تنوع در گزینه های چین برای تامین گاز طبیعی، ضرورت توافق انرژی روسیه-چین را برطرف کرده است و بنابراین، چین به فرصت های جدید سرمایه گذاری که مسکو ارایه می کند، پاسخی نداده است. به طور کلی و در حالی که چین خواهان امتیاز بیشتری از این معاملات از جمله، قیمت پایین‌تر و بهره‌مند شدن از فرجه زمانی بیشتر است، روسیه نمی خواهد آنها را بپذیرد.

امروزه روسیه و اروپا از نظر اقتصادی در مورد نفت و گاز در هم تنیده شده اند و بعید است که در آینده نزدیک تغییرات چشمگیری ایجاد شود. روسیه و اروپا در بخش انرژی برای صادرات و واردات به همدیگر وابسته هستند. با این حال، با توجه به تنش های اخیر بین روسیه و همسایگان این کشور، اروپا با تحریک آمریکا در حال تجدید سیاست های بلند-مدت خود برای قطع وابستگی خود به انرژی روسیه است.

آمریکا در حال حاضر در وضعیتی نیست که از شرایط جدید بازار برای پیشبرد منافع ملی خود بهره ببرد. بر خلاف چین و روسیه که به موقع واکنش نشان دادند و برای مقابله با آسیب پذیری های خودشان و مقاوم سازی آن سیاست هایی اتخاذ کردند، مقامات آمریکا در پیشبرد رهبری جهانی آمریکا و استفاده از فرصت به دست آمده برای تحدید تهاجم خارجی روسیه، سرعت عمل لازم را نداشتند.

این گزارش معتقد است که آمریکا بایستی سیاست ها و چشم اندازهای خود را به روز گرداند تا نمودی از موضع این کشور به عنوان قدرت برتر انرژی باشد. این رویکرد جدید مستلزم ایجاد قوانین، تمهیدات و حتی سازمان های جدیدی است که بیانگر رهبری آمریکا در انرژی در سطح جهان باشند.

در پرتو این نگرانی ها، گزارش حاضر پیشنهادهایی برای سیاستمداران آمریکا ارائه می کند از جمله آنکه چهارچوب نقش آمریکا را در بهبود و حفاظت از بازار جریان انرژی جهان و تجارت موثر روشن سازند، برای مقاوم سازی و بیشینه سازی منافع راهبردی به اتخاذ سیاست های داخلی انرژی بپردازند، با تعدادی از شرکای آسیایی به تاسیس دفتر انرژی اقیانوسیه اقدام کنند و همکاری انرژی بین آمریکا و چین را توسعه دهند.

همچنین، آمریکا باید سیاستی اتخاذ کند تا از طریق مقاوم سازی انرژی اروپا و توسعه همکاری با کشورهای اروپایی و سایر شرکا،  با فعالیت های تهاجمی روسیه در بازار بین المللی انرژی مقابله کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *