جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading

انگیزه‌‌ها و اهداف امارات در روابط با پاکستان

۱۳۹۷/۰۳/۰۵ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- دیدارهای مقامات سیاسی دو کشور در سال‌های گذشته افزایش‌ یافته و در سال گذشته شیخ خلیفه هنگام دیدار با نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، روابط امارات و پاکستان را برجسته و درحال‌توسعه توصیف کرد.

پاکستان از اولین کشورهای دارای روابط دیپلماتیک با امارات متحده عربی است. روابط امارات متحده عربی و پاکستان چشم‌انداز همکاری گسترده در زمینه‌های مختلف را نشان می‌دهد. در این میان، هر چند امارات عربی متحده، شامل ابوظبی، دبی، شارجه، عجمان، فجیره، راس‌الخیمه و ام‌القوین هر کدام در سیاست‌های داخلی روش و تصمیم‌گیری‌های خاص خود را دارند و برنامه دقیقی برای تعیین سیاست خارجی کشور وجود ندارد، اما طبق سخنان مسئولان، سیاست خارجی امارات بر پایه دوستی و عدم ‌مداخله در امور سایر کشورها، اقتصاد آزاد، همزیستی مسالمت‌آمیز و احترام به قواعد بین‌المللی اعلام‌ شده است. در همین راستا، این نوشتار به انگیزه‌ها و اهداف امارات در روابط با پاکستان پرداخته است.

الف) سیاسی و ژئوپلیتیک

درواقع، سیاست خارجی امارات در رابطه با پاکستان نیز بر پایه دوستی و عدم‌ مداخله در امور سایر کشورها، اقتصاد آزاد و همزیستی مسالمت‌آمیز و احترام به قواعد بین‌المللی اعلام ‌شده است. دراین‌بین امارات متحده عربی به‌عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای خلیج‌فارس برای تبدیل به بازیگری مهم در خاورمیانه در چند سال گذشته بیشتر وارد حوزه منطقه‌ای شده و کاهش تهدیدات و افزایش نقش منطقه‌ای از ابعاد مهم روابط منطقه‌ای امارات در روابط با پاکستان است. در همین راستا، دیدارهای مقامات سیاسی دو کشور در سال‌های گذشته افزایش‌ یافته و در سال گذشته شیخ خلیفه هنگام دیدار با نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، روابط امارات و پاکستان را برجسته و درحال‌توسعه توصیف کرد و بر ضرورت همکاری دو طرف برای ادامه نقش خود در زمینه سود دوجانبه و تأکید بر تمایل امارات برای ادامه حمایت از مردم پاکستان تأکید کرد.

گذشته از این، به‌رسمیت‌شناسی طالبان از سوی امارات در گذشته و تبدیل‌شدن دوبی به مقر مذاکراتی طالبان از پتانسیل‌های همکاری مشترک امارات و پاکستان است، این در حالی‌ بوده که پاکستان همچنان تردید دارد حمایت از گروه‌های خشونت‌آمیز را به‌عنوان ابزار نفوذ منطقه‌ای در نظر نگیرد. حمله ژانویه 2017م در قندهار و مرگ 5 کارمند دیپلماتیک امارات توسط طالبان افغان در شرایطی بود که افغانستان پاکستان را متهم کرد. این امر به‌نوعی چالشی در اختلاف‌نظر پاکستان با امارات تلقی می‌گردد.

در بعد دیگری، با وجود تلاش برای توسعه روابط سیاسی در حوزه‌هایی، اختلاف‌نظرهایی بین دو کشور وجود دارد. جنگ یمن و سپس، بحران قطر چالشی در روابط امارات و پاکستان در سال‌های اخیر بوده و وضعیت روابط سیاسی آن دو پس از خودداری پاکستان از اشتراک در اقدام نظامی علیه یمن رو به چالش گرایید و حتی گزارش‌هایی بیان‌کننده نارضایتی امارات از مواضع سیاست خارجی پاکستان بود و اماراتی‌ها درخواست شفاهی سفارت پاکستان در ابوظبی برای تنظیم مکالمه تلفنی نخست‌وزیر پاکستان با نخست‌وزیر امارات را موکول به هماهنگی از طریق مجاری رسمی نمودند. بر همین اساس، انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات، در پیامی پاکستان را متهم به بی‌وفایی و تنهاگذاشتن دوستان عرب نمود و تهدید به ‌تلافی کرد. در برابر، از نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، استقبال و قراردادهای سیاسی،‌ امنیتی و اقتصادی متعددی را با دشمن سنتی پاکستان امضا نمود و سپس، به‌عنوان میهمان ویژه در مراسم روز استقلال و رژه اردوی هند شرکت کرد. در ادامه این نوع اختلاف‌ها، موضع میانه پاکستان در بحران عربستان و امارات با قطر و حمایت قطر از جریانات اخوانی در منطقه و جماعت اسلامی پاکستان و همراهی با دولت ترکیه ناخشنودی اماراتی‌ها را در پی داشت و ضربه‌ای به روابط امارات و پاکستان وارد آورد.

در بعد ژئوپلیتیک نیز بندر گوادر پاکستان به‌‌عنوان بخشی از پروژه کمربند و جاده چین 2013م نقش مهمی در انتقال کالاها از چین به کشورهای خلیج فارس و خاورمیانه بازی می‌‌کند. اهمیت بندر، موقعیت استراتژیک آن در جنوب غرب پاکستان مشرف به دریای عرب و در نزدیکی تنگه هرمز، در حالی است که دبی با سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها برای تبدیل‌شدن به یکی از بزرگ‌ترین مراکز جهانی برای تجارت، امور مالی و گردشگری حرکت می‌کند و به طرز مسلم گوادر را رقیبی برای خود می‌بیند. بر این پایه، رقابتی بین امارات متحده عربی، هند و آمریکا از یک‌سو و چین، پاکستان، قطر و روسیه از سوی دیگر در میان است. امارات نسبت به طرح چینی پاکستان حساس است. این امر در شرایطی است که قصد سرمایه‌گذاری قطر در بندر گوادر پاکستان نیز نفوذ استراتژیک دبی در منطقه را تهدید می‌کند. این‌‌گونه، چنین نقطه بحرانی باعث جنگ اقتصادی خاموش پاکستان و چین ازیک‌طرف و آمریکا و امارات متحده عربی خواهد شد. درواقع، گسترش بندر گوادر پاکستان تأثیر منفی بر منافع امارات متحده عربی دارد و همین موضوع گاه سبب شده برخی مقام‌های اماراتی چون ضاحی خلفان، رئیس پلیس دبی، در حمایت از «بلوچستان مستقل» مواضعی را اعلام کنند.

ب) دفاعی- نظامی

پس از استقلال امارات، سهم پاکستان در تکامل نهادهای کلیدی امارات مانند؛ نیروهای مسلح، پلیس و غیره مهم بوده و در دهه 1970م پاکستان با پروتکلی نظامی مأموران پاکستانی را برای آموزش و خدمت در نیروهای مسلح و پلیس این کشور فعال کرد. درواقع، ارتش پاکستان نقشی تاریخی در کمک به آموزش و تجهیز ارتش امارات چون؛ آموزش خلبانان جنگنده نیروی هوایی آن داشته و بسیاری از نظامیان پاکستان پس از بازنشستگی، همکار یا مشاور امنیتی دولت امارات بوده‌اند. در این میان، امارات به‌عنوان کشوری با وسعت و جمعیت اندک، آسیب‌پذیری‌های عمده‌ای دارد و این امر باعث همکاری‌های ژئوپلیتیک و سیاسی امنیتی این کشور با قدرت‌های بزرگ و منطقه‌ای است. با این ‌حال، امارات در پی تعقیب اهداف و منافع خود در روابط خارجی در عرصه دفاعی و نظامی، به توسعه همکاری‌ها و خریدهای تسلیحاتی عمده‌ای اقدام کرده است. از نگاه اماراتی‌ها، افزایش همکاری‌های نظامی و دفاعی با پاکستان در حوزه‌هایی چون؛ افتتاح دانشکده افسری امارات در وزیرستان، سرمایه‌گذاری در کارخانه مهمات‌سازی پاکستان (بزرگ‌ترین تولیدکننده سلاح و تسلیحات نظامی این کشور) و قراردادهای مشترک برای اجرای پروژه‌های مشترک پیرامون تولیدات نظامی و گسترش روابط دفاعی مدنظر است.

پ) اقتصاد

امارات به‌ یکی از مهم‌ترین شرکای اقتصادی پاکستان تبدیل‌ شده و تجارت بین دو کشور در سال‌های اخیر به بیش از 10 میلیارد دلار رسیده است. هم‌اکنون، امارات از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران شورای همکاری خلیج‌فارس در پاکستان هست. شرکت‌های چندملیتی در بخش‌های مختلفی در پاکستان برای سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و سرمایه‌گذاری مشترک حضور دارند. امارات جزو چند سرمایه‌گذار خارجی بزرگ در پاکستان و ارزش این سرمایه‌گذاری‌ها در حدود 20 میلیارد دلار است. در بعد دیگری، از جمعیت حدود 9 میلیون‌نفری امارات تنها یک‌میلیون را اماراتی‌های بومی تشکیل می‌دهند و پاکستان از کشورهایی است که حدود 1.4 میلیون نفر از مردم آن در امارات متحده عربی مشغول به کار هستند. مهاجران پاکستانی در امارات متحده عربی سالانه میلیاردها دلار به پاکستان می‌فرستند. در حال حاضر، بیش از 26 شرکت اماراتی در پاکستان در بخش‌های جدید توسعه اقتصادی و مبادلات تجاری حضور دارند و بیش از 28 موافقت‌نامه و یادداشت تفاهم شامل اجتناب از مالیات مضاعف و ارتقاء و حفاظت از سرمایه‌گذاری دوجانبه و غیره بسته شده است. با این ‌حال، امارات هند را از پاکستان مهم‌تر می‌داند و این اولویت‌بندی در روابط با دو همسایه آسیای جنوبی در مقایسه تجارت 60 میلیارد دلاری امارات و هند و 7 میلیارد دلاری امارات و پاکستان در 2015م پیداست.

ت) دیپلماسی عمومی:

امارات در چشم‌انداز 2021م خود را به‌عنوان الگوی توسعه در منطقه مطرح کرده و می‌‌کوشد به‌عنوان یکی از قدرت‌های تأثیرگذار منطقه در عرصه بین‌المللی خودنمایی کند. در این راستا، برای نفوذ در افکار عمومی و تأثیرگذاری در دیپلماسی عمومی از ابزارها و اقدامات مختلفی بهره می‌‌گیرد. در این میان، ظهور سازمان‌های غیردولتی امدادرسان و خیریه امارات در سیاست خارجی (حدود ۶۰ مؤسسه چون؛ موسسه دبی لرعایه النساء والأطفال و مؤسسه محمد بن راشد آل مکتوم للأعمال الخیریه والإنسانیه) در سیاست‌گذاری‌ها و قدرت نرم این کشور مدنظر است. این مؤسسات با توجه به مباحثی همچون؛ فرهنگی و آموزشی، پرداخت هزینه‌های تحصیل و پرداخت بودجه برای برنامه‌های فرهنگی، امارات را به‌عنوان یکی از الگوهای موفق توسعه به‌‌منظور کسب وجهه بین‌المللی، اثرگذاری منطقه‌ای و گسترش اسلام صوفیانه، مرجع فصل نوین تمدن اسلامی معرفی می‌کند. این مورد در ژانویه 2011م به قصد کمک به پاکستان برای کاهش تأثیر سیل و بازسازی زیرساخت‌ها به اجرا گذاشته شد. به تازگی هم امارات قراردادهای سرمایه‌گذاری 200 میلیون دلاری با پاکستان امضا کرد. در مرحله سوم، سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مشترک با پاکستان، کمک به مردم و تکمیل پروژه‌های همگانی مدنظر قرار گرفت.

منبع: شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *