جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading
پژوهشگر اندیشکده راسي تحليل کرد

روسیه در پی خلق فرصت های راهبردی

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شوراآنلاین – ترجمه: با وجود دشمنی آشکار میان روسیه و آمریکا، توافق اخیر درباره سوریه حاکی از آن است که این دو کشور می توانند با هم همکاری داشته باشند، به وی‍ژه هنگامی که روسیه در پی افزایش فرصت های راهبردی خویش باشد.

سارا لین در تحلیلی که اندیشکده انگلیسی راسی منتشر کرد، نوشت: تبادل صریح و شفاف دیدگاه ها، میان آمریکا و روسیه همچنان ادامه دارد. اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا، در سخنرانی خود در هفتم سپتامبر در دانشگاه آکسفورد اقدامات روسیه را «بلندپروازی آشکار برای زدودن نظم سازمان یافته بین المللی» توصیف کرد، «نظمی که به بهترین نحو در خدمت آمریکا، متحدان و شرکای این کشور، جامعه بین المللی و در واقع خود روسیه است».

انتقاد کارتر بی پاسخ نماند و سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در پاسخ متقابل اظهار کرد که هیچ کس «نباید نظم بین الملل را با نظم آمریکایی اشتباه بگیرد». آمریکا به همراه شرکای غربی خود پایه و اساس اصلی نظم بین المللی موجود را پیوسته نابود می کنند که با بوسنی و کوزوو شروع شد و شامل عراق و لیبی هم شده است».

بی شک، این تبادلات از رقابت راهبردی بین این دو قدرت حکایت می کند که دارای درجات مختلفی است. با این حال، همانطور که توافق اخیر آمریکا- روسیه در مورد سوریه به طور بالقوه نشان می دهد، این امر همچنین بیانگر آن است که کرملین هنگامی که منافعش ایجاب کند، به همکاری نیز متمایل است.

مداخله روسیه در سوریه دلایل مختلفی دارد، اما این اقدام در راستای تمایل دیرینه مسکو به بررسی واکنش احتمالی آمریکا به تنظیم «نظم جهانی بین المللی» صورت گرفته است. روسیه در این کار موفق شده است و توافق اخیر روسیه-آمریکا درباره آتش بس در سوریه هدف کلیدی روسیه را تقویت می کند که همان ایجاد تصویری است که آمریکا و روسیه را در حل و فصل بحران خاورمیانه، همتایی مساوی قلمداد کند.

این همکاری ناشی از انگیزه دیگری نیز هست. روسیه از چیزی که آن را نظام مشروع سوریه تلقی می کند، یعنی از بشار اسد، حمایت کرده است. با این حال، روسیه باید بداند که تا زمانی که از نظام دمشق حمایت کند و این نظام پیروزی قاطع نظامی به دست نیاورد، روسیه در جنگی که پایان آن معلوم نیست گرفتار خواهد بود. از این رو، توافق روسیه با آمریکا به طور غیرمستقیم به نفوذ بالقوه مسکو در این نظام می افزاید.

تنها در چند هفته و روزهای  آینده مشخص خواهد شد که آیا روسیه و متحدان وی ضوابط این توافق را رعایت می کنند یا خیر. تایید این توافق توسط اسد و به ویژه ایران، زنگ خطر را برای آمریکا به صدا درآورده است مبنی بر اینکه این توافق ممکن است به عنوان راهی برای ربودن گوی سبقت از دست ائتلاف به رهبری آمریکا و گروه های معارضه شورشی مورد استفاده قرار گیرد.

از سوی دیگر، آمریکا به خوبی از خطر مشارکت اطلاعاتی با روسیه آگاه است و می داند که روسیه نیز ممکن است این اطلاعات را در اختیار نظام سوریه بگذارد تا گروه های مورد حمایت آمریکا را مورد هدف قرار دهد. بنابراین، اگرچه روسیه و آمریکا، گروه های داعش و جبهه فتح الشام (سابقا جبهه النصره) را هدف قرار می دهند، اما تردید روسیه به موضع رسمی واشنگتن و حمایت آن از برخی گروه های شورشی تحت عنوان «معارضه» مشروع، قابل درک است. با توجه به اینکه جبهه فتح الشام با گروه های دیگری همکاری می کند که آمریکا آنها را تروریست تلقی نمی کند، هر نوع مشارکت اطلاعاتی بین واشنگتن و مسکو به روسیه (و حتی به دولت سوریه) امکان می دهد تا طیف گروه های مخالف مورد هجوم خود را وسیع تر کنند.

با وجود همه این نقایص بالقوه، توافق با آمریکا فرصت های بیشتری در اختیار روسیه قرار می دهد و مخصوصا به دولت سوریه اعلام می کند که مسکو می تواند درصورتی که شرایط ایجاب کند در همکاری های خود انعطاف داشته باشد. همچنین، این توافق به کرملین امکان می دهد تا به مردم روسیه نشان دهد که رهبری کشور به تطویل این جنگ طولانی متمایل نیست آن هم در زمانی که اقتصاد کشور ضعیف است، روسیه متحد (حزب پوتین) بیش از پیش در حال از دست دادن محبوبیت خود در آستانه انتخابات پارلمانی است و اعتصاب‌های و اعتراض های پراکنده ای به اوضاع اقتصادی کشور صورت گرفته است.

معلوم نیست که مسکو دقیقا چقدر در دولت سوریه نفوذ دارد. واقعیت این است که اسد اغلب حرف هایی زده و کارهایی انجام داده است که در تضاد با جبهه «متحد» ائتلاف روسیه- سوریه بوده است و این امر احتمالا از نفوذ محدود روسیه در وی حکایت دارد. در تایید این مطلب، شایعات تایید نشده حاکی از آن است که روسیه در سال گذشته از اسد درخواست کرده است که از قدرت کناره گیری کند و ظاهرا رهبر سوریه هم آن را نپذیرفته است. به هر حال، تفسیر دیدگاه های اسد چند ساعت قبل از آخرین آتش بس، از تصمیم وی به ماندن در قدرت حکایت داشت و تصریح می کرد که وی همه سرزمین های تحت اختیار «تروریست ها» را باز پس گرفته و کشور را بازسازی می کند.

همچنین، این مورد هم ممکن است صحت داشته باشد که روسیه عمدا نمی خواهد در اسد نفوذ کند تا از دستاویز عدم کنترل بر دولت مستقل، به عنوان بهانه ای آسان برای اهداف آتی خود بهره ببرد. می توان فرض کرد که اگر روسیه واقعا خواهان حرف شنوی اسد بود، مسکو در سپتامبر 2015به راحتی می توانست حمایت هوایی خود را که برای بقای نظام دمشق حیاتی بود، از وی دریغ کند. همچنانکه این فرضیه می تواند بخشی از انگیزه پشت پرده اعلام «خروج» بخش اصلی نیروهای روسی در مارس 2016  بوده باشد. با وجود این، نه روسیه واقعا از جنگ خارج شد و نه رفتار بشار اسد در مذاکرات صلح متحول شد. هر چند که عقب نشینی واقعی روسیه از سوریه در حالی که جنگ همچنان شدید بود (در حالی که هیچ نشانه ای از رسیدن به یک نتیجه قاطع در آینده نزدیک دیده نمی شود) می توانست بدین معنا باشد که کلا مداخله روسیه بیهوده بوده است و در صورت سقوط اسد، مسکو بیش از پیش نفوذ ژئوپولیتیکی خود را از دست می دهد.

از این رو، گرچه توافق آمریکا- روسیه همواره مورد تردید است، اما این توافق نشان می دهد که چگونه مسکو برای خود در سوریه موقعیت و فرصت فراهم می کند. روسیه در سوریه پیروز نخواهد شد، همانطور که هیچ قدرتی نمی تواند پیروز شود، اما این کشور تطابق پذیری و گاها هم مصلحت گرایی خود را نشان داده است. توافق با آمریکا، روسیه را در صحنه بین المللی به جایگاهی می رساند که خواهان آن است. اما، این توافق همچنین سابقه ای برای همکاری های آینده برجای می گذارد که از وابستگی روسیه به ایران، اسد و حزب الله می کاهد. مسکو احتمالا برای حفظ منافع خود موضع گیری بهتری را انجام خواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *