جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading
بازگشت محافظه‌کاری نو به سپهر سیاسی و اقتصادی انگلستان

انگلستان در ورطه محافظه کاری

۱۳۹۵/۰۹/۲۰ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: رأی مثبت مردم انگلستان به همه‌پرسی خروج از اتحادیه اروپا، پیامدهای عینی و گفتمانی متفاوتی را به‌همراه داشته است.

 *دکتر حسین مفیدی احمدی

به‌نظر می‌رسد تقویت مجدد ایده‌های نومحافظه‌کاری نو را نیز باید از پیامدهای این تحول به‌حساب آوریم. درواقع به‌نظر می‌رسد برگزیت، جعبه فرصت بروز و ظهور مجدد گفتمان‌های تاریخی کشور را گشوده است و موجبات تشدید تعارضات گفتمانی در این کشور شده است.

امروزه دیدگاهی وجود دارد که معتقد است جناح راست حزب محافظه‌کار به سمت احیای ایده‌های محافظه‌کاران نو در دوران تاچر حرکت می‌کند. مثلاً تیتر یکی از مقالات روزنامه گاردین چنین است: «مارگارت تاچر موجب برگزیت نشد، ولی برگزیت تاچریسم را باز خواهد گرداند» (Beckett, 2016). لازم به یادآوری است که «در ایدئولوژی محافظه‌کاری معاصر در غرب و ازجمله در انگلستان، دو جناح پدید آمده است: یکی جناح هودار سیاست‌های کنیزی قدیم یا پدرسالاری محافظه‌کارانه؛ و دیگری جناح هوادار دولت کوچک و سیاست مداخله درعرضه پول (پول‌مداری) محافظه‌کاری» (بشیریه، ۱۳۹۱: ۱۳۷۶ـ۷۷).

بازگشت ایده‌های اقتصادی دوران خانم تاچر، ازجمله در قالب «دکترین شوک» قابل ارزیابی است. در چهارچوب این دکترین، سرمایه‌داری افسارگسیخته معمولاً از دوره‌های سردگمی، هرج‌ومرج و ترس حاصل از شوک بحران‌ها، برای بازپیکربندی خود استفاده می‌کند (Gray, John, 2007). درواقع در چهارچوب دکترین شوک است که این ادعا مطرح شده که بعد از برگزیت، جناح راست حزب محافظه‌کار فرصت منحصربه‌فردی به‌دست آورده است که انقلابی را در ابعاد تحولات اقتصادی و اجتماعی دهه هشتاد موجب شود. دراین‌راستاست که تلاش برای حذف موانع نظارتی غیرضروری در فضای کسب‌وکار ازجمله در حوزه قواعد محیط زیستی و قواعد مربوط به صندوق‌های سرمایه‌گذاری و بازتر کردن دست شرکت‌ها در دستور کار جناح راست این حزب قرار گرفته است (Hotson, 2016). به‌عنوان مثال، طرحی در دولت انگلستان در دست بررسی است که مالیات بر شرکت‌ها را از بیست درصد به ده درصد کاهش دهد. بهانه‌های طرفداران این طرح آن است که تحقق این سیاست، قدرت رقابتی اقتصاد انگلستان را افزایش می‌دهد؛ مانع خروج شرکت‌ها از انگلستان می‌شود و هزینه‌های طرف اروپایی را برای عدم پذیرش شروط انگلستان در مذاکرات خروج افزایش می‌دهد (ایرنا).

تأکید زیاد بخش‌هایی از حزب حاکم محافظه‌کار به انگاره‌های میهن‌پرستانه و ملی نیز در چهارچوب ایده‌های موجود در ایدئولوژی محافظه‌کار قابل ردیابی است. «می‌دانیم که در اندیشه محافظه‌کاری، مالکیت، خانواده، سنت، مذهب، دولت و سایر نهادهای اجتماعی مواریث ارزشمند گذشته هستند و آنچه در بوته تاریخ آزمایش شده شایان ستایش است. در ضمن به‌طور کلی، محافظه‌کاران به شیوه خاص خود از ضرورت ترجیح منافع کل ملت بر منافع طبقاتی دفاع کرده‌اند؛ و به‌همین‌جهت میان محافظه‌کاری و ناسیونالیسم نیز رابطه نزدیکی وجود داشته است» (بشیریه، ۱۳۹۱: ۱۳۷۶ـ۷۷). در این چهارچوب است که در دوران جنگ سرد که کمونیسم سرمایه‌داری را با خطر مواجه کرده بود، سرمایه‌داری با بهانه الحادی بودن مارکسیسم، از ایده‌های هویت دینی مسیحی محافظه‌کاری، برای مقابله با مارکسیسم استفاده می‌کرد. در ضمن، سرمایه‌داری مایل به استفاده از ملی‌گرایی مستتر در اندیشه محافظه‌کاری برای مقابله با ایده انترناسیونالیستی مارکسیسم بود.  (Ian, Sovereignty).(1)

گرایش بخش‌هایی از حزب محافظه‌کار به تقویت انگاره‌های ملی، مورد نقد نیز قرار گرفته است؛ برای مثال، سخنگوی حزب لیبرال ـ دموکرات، از گرایش افراطی محافظه‌کاران به سمت میهن‌پرستی افراطی به‌جای سیاست‌گذاری براساس عقلانیت گله می‌کند؛ گله‌ای که در واکنش به منع استفاده از متخصصان غیرانگلیسی مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن از دادن مشاوره به وزارت امور خارجه درمورد برگزیت صورت گرفت (Henley, 2016). طرح دولت درخصوص لزوم انتشار لیستی از کارمندان خارجی شرکت‌ها نیز در چهارچوب مؤلفه ملی‌گرایی اندیشه محافظه‌کاری قابل تحلیل است.

پی‌نوشت
باوجوداین، امروزه این ایده در بخش‌هایی از حزب محافظه‌کار وجود دارد که باید از توهم اینکه منافع سیاسی سرمایه‌داری با منافع محافظه‌کاری یکی است رها شد و به این باور رسید که سرمایه‌داری گاهی دشمن محافظه‌کاری است؛ برای مثال، امروزه سرمایه‌داری، جهانی‌اندیش است، به انحلال دولت ـ ملت می‌اندیشد، حامی بازار جهانی همراه با مرزهای کمتر است، با ایده محافظه‌کارانه مخالفت با بازاریابی سودآور برهنگی همراه نیست و با گرایش مخالف ورود مهاجران غیرمسیحی مستتر در اندیشه محافظه‌کاری موافق نیست (Ian, Sovereignty).

منابع
ایرنا، انگلیس به‌دنبال انتقام‌جویی از بروکسل با کاهش مالیات بر شرکت‌هاست، ۰۳/۰۸/۱۳۹۵٫
بشیریه، حسین، (۱۳۹۱)، تاریخ اندیشه‌های سیاسی در قرن بیستم، تهران، نشر نی، چاپ یازدهم.

 Beckett, Andy, 2016, Margaret Thatcher didn’t cause Brexit – but Brexit will bring back Thatcherism, Guardian, 1 July, in:    https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jul/01/margaret-thatcher-brexit-thatcherism-leave-1980s

Henley, Jon, 2016, LSE academics specialising in EU affairs have been briefing the Foreign Office on Brexit, The Guardian, 7 October,  https://www.theguardian.com/politics/2016/oct/07/lse-brexit-non-uk-experts-foreign-academics
Hotson, Howard, 2016, Disaster capitalism: the shocking doctrine Tories can’t wait to unleash, The Guardian, Monday 4 July, in:   https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jul/04/disaster-capitalism-tory-right-brexit-roll-back-state
Fletcher, Ian, Is capitalism conservative anymore? Sovereignty, in: www.sovereignty.org.uk/features/articles/capcon.html
Gray, John, 2007, The Guardian, The End of the World as We Know It, The Guardian, September 15, in: https://www.theguardian.com/books/2007/sep/15/politics

 منبع: اندیشکده روابط بین الملل

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *