اریک برتبرگ در مطلبی که بنیاد کارنگی آن را منتشر کرد، نوشت: چرا این مسئله اهمیت دارد؟ چشمانداز افزایش انزوای آمریکا مانع از آن نشده تا ترامپ از پیشبرد دستورکار تجاری یکجانبه و ملیگرایانهاش در نشست سران گروه 7 در کبک کانادا دست بر دارد. چنین رویکرد جدایینگری و تفرقهاندازانهای، وحدت و اتحادی را نشانه رفتهاست که دههها نظام اقتصادی چندجانبه را گرد هم آوردهاست.
در کانون سیاست تجاری ترامپ این مفهوم قرار دارد که اقتصاد جهانی به شکل ناعادلانهای خلاف منافع آمریکا است. ترامپ دوستان و همسایگان آمریکا را تحقیر میکند و آنها را فریبکار، مفتخور و مفتسوار قلمداد میکند. ترامپ متقاعد شدهاست که میتواند کسری تجاری را با اجتناب از مذاکرات چندجانبه به نفع معاملات دوجانبه کاهش دهد. این در حالی است که استراتژی موسوم به مذاکرات چندجانبه اساس و بنیانی را شکل دادهاست که طی چند دهه نظام اقتصادی بینالمللی بنیان نهاده است.
اما رویکرد قطبی و جدایینگری ترامپ هنوز امتیازات قابل توجهی به همراه نداشتهاست. وی وحدت میان کشورهای اروپایی و اهمیتی را که ملل اروپایی صارداتمحور برای تجارت چندجانبه قائل هستند، دست کم گرفتهاست.
کشورهای اروپایی فرانسه، آلمان، ایتالیا و انگلیس همراه با کانادا و ژاپن به جای اینکه تسلیم خواستههای ترامپ شوند و راه مصالحه و آشتی در پیش بگیرند، خود را برای مقابله با سیاست تجاری ملیگرایانه ترامپ مصمم نشان دادهاند. رهبران این کشورها به اتفاق آرا نگرانی و ناامیدی خود را ابراز داشته و اقدام قاطع در برخورد با سیاستهای تجاری ترامپ در قالب برقراری متقابل تعرفهها و به چالش کشیدن آمریکا در سازمان تجارت جهانی را وعده دادهاند. هم جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا و هم امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه به نظر میرسد به این نتیجه رسیدهاند که تلاشهای آنها برای متقاعد ساختن ترامپ ثمری نداشتهاست. از این رو، کشورهای یادشده رویکرد تقابلی در برابر آمریکا و رفتار مقابله به مثل را در برخورد با این کشور برگزیدهاند.
گام بعدی چیست: اینکه اختلاف کنونی بر سر تعرفههای فولاد و آلومینیوم چگونه حل و فصل خواهد شد، نامعلوم است. آلمان میخواهد با ترامپ به توافقی دست یابد که کلیه تعرفههای تجاری فراآتلانتیکی را حذف کند، اما فرانسه مخالف ورود به این قبیل مذاکرات تحت شرایطی است که چماق بالای سر آنها قرار دارد. حتی اگر در نهایت ترامپ موضع خود را تلطیف کند، باز هم وی لطمات غیرقابل جبرانی را بر اعتبار و رهبری آمریکا وارد ساختهاست.
ختم کلام اینکه ترامپ توانستهاست دوستان آمریکا را علیه خودش متحد سازد. در حالیکه کشورهای اروپایی، کانادا و مکزیک با آمریکا گلاویز و درگیر شدهاند، روسیه و چین در نقش برندگان واقعی ظاهر شدهاند.
0 Comments