جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading
در نشست اندیشکده کارنگی بررسی شد

خیزش دیکتاتورهای پوپولیست علیه دموکراسی

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – ترجمه: بسیاری از کارشناسان علوم سیاسی که به مطالعه موضوع دموکراسی می‌پردازند از تحولات اروپا، آمریکا و سایر کشورها نگران هستند، چراکه راست‌گرایان یا احزاب مخالف وضع موجود، در اروپا، لهستان، فرانسه، یونان و سایر کشورها به قدرت رسیده‌اند.

برای نمونه، در آمریکا بسیاری از کارشناسان حوزه علوم سیاسی علائم هشداردهنده‌ای در خصوص فرسایش دموکراسی مشاهده می‌کنند. این کارشناسان به سخنرانی‌های دونالد ترامپ در رقابت‌های تبلیغاتی، تحسین آشکار وی از ولادیمیر پوتین و انتصابات خاص وی برای سمت‌های عالی در دولت اشاره می‌کنند.

اندیشکده کارنگی با توجه به اهمیت این مسئله، با برگزاری نشستی تخصصی با حضور موسی نعیم، مقاله‌نویس برجسته بین‌المللی و نویسنده کتاب پایان قدرت، آلینا پولیاکوفا، عضو ارشد در طرح آینده اروپا و نویسنده «طرف تاریک اتحاد اروپا» و یاسشا مونک، مدرس دانشگاه هاروارد و نویسنده «بیگانه‌ای در کشور من» به این موضوع پرداخت.

آنچه در ادامه می‌خوانید چکیده‌ای از این نشست است.

پرسش: برای مدت‌زمان طولانی، منطق متعارف بر این مبنا استوار بود که اگر دموکراسی در کشوری به‌طور کامل برقرار شود تا آخر همین منوال ادامه خواهد یافت؛ اما با ظهور رهبران پوپولیست مخالف وضع موجود در اروپا و مناطق دیگر و همچنین انتخاب دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آینده آمریکا، بسیاری از کارشناسان سیاسی دوام دموکراسی‌های لیبرال را زیر سؤال برده‌اند. آقای مونک، با توجه به این موضوع، نظر شما در این خصوص چیست؟

مونک: ازنظر من، نظام سیاسی دارای غرب دو مؤلفه است. مؤلفه نخست دموکراسی است. بهترین راه برای درک معنای دموکراسی نیز این است که بدانیم دموکراسی مکانیسم تبدیل دیدگاه مردم به سیاست‌های دولتی است. نهادهای انتخاباتی و سایر نهادها نیز در دموکراسی گنجانده شده‌اند؛ بنابراین، خواست و باور مردم می‌تواند به فعالیت سیاسی تبدیل شود، اما مؤلفه دیگر لیبرال است. لیبرال به معنای حفاظت از حقوق فردی، حاکمیت قانون و احترام به اقلیت‌های قومی و مذهبی است، اما برداشت من از شرایط کنونی این است که با توجه به تحولات امروز جهان، این دو مؤلفه که قبلاً لازم و ملزوم یکدیگر بودند، اکنون به‌طور فزاینده در حال فاصله گرفتن از هم هستند.

پرسش: آقای نعیم در مورد دموکراسی‌های سایر مناطق، مثلاً آمریکای لاتین چه دیدگاهی دارید؟

نعیم: آمریکای لاتین سابقه‌ای طولانی از نوسان دیکتاتوری و دموکراسی دارد. دموکراسی‌ها همواره در آمریکای لاتین و جاهای دیگر ناقص بوده و این نوسانات نیز از بحران مالی و رکود اقتصادی ناشی می‌شود. به‌طورکلی، در آمریکای لاتین شکاف زیادی بین انتظارات و عملکرد دولتی وجود دارد. البته این شکاف همیشه بوده و در مناطق دیگر نیز وجود دارد. دولت‌ها همیشه در مقایسه با انتظارات رأی‌دهندگان عملکرد ضعیفی داشته‌اند؛ اما در سال‌های اخیر، ما شاهد عمیق‌تر شدن این شکاف بوده‌ایم؛ زیرا اولاً، انتظارات رأی‌دهندگان زیاد است و ثانیاً، دموکراسی‌ها به خاطر محدودیت‌های مالی، روزگار سختی داشته‌اند و ازاین‌رو، بن‌بست‌های سیاسی شرایطی به وجود آورده‌اند که مردم را به سمت این باور سوق داده است که شاید یک دولت غیر دموکراتیک عملکرد بهتری داشته باشد که البته این‌طور نخواهد بود. چون واقعیت این است که دولت‌های غیر دموکراتیک می‌توانند بر عملکرد ضعیف خود سرپوش بگذارند و به سرکوب کسانی بپردازند که دولت را به چالش می‌کشند و اعتراض می‌کنند.

پرسش: آلینا، از دیدگاه شما چه اتفاقاتی در اروپا در حال رخ دادن است؟

آلینا: امروزه با نگاهی به اروپای غربی و شرقی می‌توان خیزش احزاب و رهبران پوپولیست راست افراطی را به‌خوبی مشاهده کرد. به‌طورکلی، جهان ازآنچه ما آن را لیبرالیسم غربی می‌نامیم، فاصله می‌گیرد و علت این امر در اروپای غربی و شرقی و حتی در آمریکا با یکدیگر مشابه است. به نظر من، آنچه در آمریکای جنوبی، در سراسر اروپا و در آمریکا اتفاق می‌افتد رویدادهایی جداگانه نیستند، بلکه بخشی از جنبش تاریخی بزرگی هستند که باعث ظهور دیکتاتورهای پوپولیستی شده‌اند که احتمالاً در کشورهای دموکراتیک بر سر قدرت می‌آیند و به‌صورت تدریجی باعث پسرفت قوانین دموکراتیک خواهند شد. نکته مهم‌تر اینکه ظاهراً برچیدن آن‌ها چندان ساده به نظر نمی‌رسد.

پرسش: نعیم، شما شاهد چه اتفاقی به‌طور خاص در ونزوئلا هستید؟

نعیم: ونزوئلا بهترین نمونه از دولتی است که به‌صورت دموکراتیک آغاز شد، اما به‌تدریج شروع به تخریب دموکراسی از درون کرده است. این دولت از قدرت خود برای تحدید قدرت نهادها، برای برخورد سیاسی با مردم و مخالفان و همچنین ایجاد جرم و اتهام برای مخالفان استفاده کرد که ما در جهان نیز شاهد آن هستیم، به‌طوری‌که دولت‌ها در برخی مناطق به‌صورت مخفیانه و در مناطق دیگر آشکارا به این امر می‌پردازند. با در نظر گرفتن این روند، ونزوئلا نمونه‌ای از آن‌ها محسوب می‌شود.

پرسش: آقای مونک، مردم و رسانه‌ها به چه میزان در تضعیف دموکراسی سهیم هستند؟

مونک: اکنون میزان بی‌توجهی مردم به دموکراسی و تمایل به یافتن جایگزینی برای آن، به موضوع نگران‌کننده‌ای تبدیل‌شده است. اگر از مردم بپرسید که زندگی در شرایط دموکراتیک چقدر برایشان مهم است، از بین کسانی که متولد دهه 1930 یا دهه 1940 هستند، بیش از دو سومشان خواهند گفت که صد در صد مهم است، اما از میان کسانی که متولد سال 1980 به بعد هستند، کمتر از یک‌سوم آن‌ها به اهمیت آن پاسخ مثبت خواهند داد.

پرسش: آیا آن‌ها منظور شما از دموکراسی را می‌فهمند؟

مونک: به نظرم آن‌ها می‌دانند که منظور ما از دموکراسی چیست؛ اما شاید از جایگزین آن شناختی نداشته باشند. مردم درباره زندگی در دنیای کمونیسم و فاشیسم و زندگی درزمانی که آن‌ها یا والدینشان علیه کمونیسم و فاشیسم می‌جنگیدند، احساس متفاوت دارند. بسیاری از مردم از شکل این رژیم‌ها هیچ تجربه‌ای ندارند و بنابراین، شایستگی‌های نظام خود را بدیهی می‌پندارند و تنها بعد منفی آن و همچنین بی‌عدالتی‌ها را می‌بینند. طبیعی است که در جوامع ما بی‌عدالتی هم وجود دارد و ازاین‌رو، مردم آشکارا علیه دموکراسی شورش می‌کنند.

در مورد ونزوئلا نیز از گذشته دور کارشناسان سیاسی تصور می‌کردند که دموکراسی در ونزوئلا نسبتاً برقرار و کاملاً تثبیت شده است. اگرچه در همان زمان نیز تعدادی از مردم می‌گفتند که زندگی در شرایط دموکراتیک برایشان مهم نیست، اما در حال حاضر بسیاری از مردم در ونزوئلا به دیکتاتوری متمایل شده بودند، همان‌طور که امروز مردم آمریکا نیز به این سمت رفته‌اند، به‌نحوی‌که تمایل آن‌ها به حکومت‌نظامی از یک نفر در هر 16 نفر در 20 سال پیش، به یک نفر از هر 6 نفر در زمان فعلی رسیده است.

پرسش: آلینا نظر شما چیست؟

آلینا: به نظرم پوپولیسم که موردبحث همه ماست، یک ایدئولوژی سیاسی نیست، بلکه ابزاری سیاسی است که هم جناح چپ و هم راست از آن استفاده می‌کنند. اکنون نمونه آن را در اروپا نیز شاهد هستیم. البته باید توجه کرد که اگر دولت پوپولیست سر کار بیاید، لزوماً دموکراسی از بین نمی‌رود. این مسائل تغییرات ناچیز و تدریجی هستند که در طول زمان اتفاق می‌افتد. به نظر من نهادها و اصول دموکراتیک برای همه مردم آمریکا ارزشمند و برای آمریکا و جمهوری‌خواهان کلیدی است. چیز نگران‌کننده‌ای که ما شاهد آن هستیم عبارت است از سخنرانی‌ها و گفتمان‌هایی که هدفشان تخریب این اصول کلیدی است که به جمهوری‌خواهان یا دموکرات‌ها مربوط نمی‌شود و بلکه در همه آمریکا فراگیر شده است.

پرسش: نعیم نظر شما چیست؟

نعیم: در آمریکا یا مناطق دیگر، شاهد مجموعه‌ای از شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی هستیم که چندان مثبت به نظر نمی‌رسد؛ یعنی دولت‌هایی سر کار آمده‌اند که ممکن است قدرت و نفوذ نهادهای تعدیل‌کننده قدرت را که ذات دموکراسی و ملزومِ آن است، محدود سازند؛ اما بااین‌حال معتقدم که آمریکا بازهم از نهادهای تعدیل‌کننده قدرت برخوردار است که می‌تواند جلوی قدرت اجرایی ایستادگی کند و این نهادها از تمرکز قدرت جلوگیری خواهند کرد؛ بنابراین آمریکا وارد فاز تبدیل‌شدن به دولت دیکتاتوری نخواهد شد؛ اما نباید دچار سردرگمی یا خشنودی شد. سردرگمی ایجادشده توسط احزاب ذینفع باعث ایجاد وضعیتی می‌شود که بسیار خطرناک است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *