جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading
سیاست گلاسنوست: لحظه تاریخی برای ایران و روسیه

هشدار آیت الله به گورباچف برای اعتماد نکردن به غرب

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها: امام خمینی (ره) ١١ دی ماه ١٣٦٦، درست یک سال و نیم پیش از رحلت در (١٤ خرداد ١٣٦٨)، با وجود وقفه ای طولانی در روابط ایران و روسیه کمونیستی، در اقدامی تاریخی، به میخائیل گورباچوف، رئیس جمهور وقت اتحاد جماهیر شوروی، نامه نوشت. این اقدام در زمان جنگ ایران و عراق و ادامه تلاش آمریکا و اسرائیل برای خرابکاری در ایران انجام شد.اریک والبرگ درنشریه یورو آسیا ریویو به این واقعه اشاره کرده است :

آیت الله خمینی (ره) در دوران کوتاه و دشوار ده ساله رهبری خود بر انقلاب اسلامی در ایران، اقدامات دیگری را نیز انجام داد که خبر از اتفاقاتی می داد که در آینده خواهند افتاد. نخست، تغییر سفارت اسرائیل به نمایندگی فلسطین، لغو به رسمیت شناختن اسرائیل، اعلام آخرین جمعه ماه رمضان به نام «روز قدس» و به عنوان یکی از مناسبت های رسمی در سال. وی با فیدل کاسترو و دیگر رهبران جهان سوم دیدار کرد و از اتحاد بر ضد دشمن جهان خوار حمایت کرد.
سفر بی سابقه هیأت ایرانی به مسکو دربردارنده پیشنهاد صادقانه حمایت از رهبر بی ثبات اتحاد جماهیر شوروی بود که با کفر و الحاد در این کشور در گذشته مخالفت کرده بود. این رفتار نقطه مقابل رفتار ریگان، دوست جدید گورباچوف، بود که در همان زمان برای فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی توطئه می کرد؛ حتی زمانی که گورباچوف صادقانه با ریگان جنگ طلب تماس گرفته و برنامه ای سخاوتمندانه را برای خلع سلاح هسته ای پیشنهاد کرده بود. هشدار آیت الله خمینی (ره) برای اعتماد نکردن به غرب را زمانی گورباچوف به طور کامل و عینی درک کرد که آخرین سربازان شوروی در سال ١٩٨٨ از افغانستان به ازبکستان عقب نشینی کردند. با وجود عقب نشینی یک جانبه نیروهای شوروی از افغانستان، آمریکا به مسلح کردن شورشیان ادامه داد و سربازانی را که از پل دوستی افغانستان – ازبکستان عبور کردند، کشت (این پل در سال ١٩٨٢ ساخته شد). امپریالیسم هیچ کس را به اسارت نگرفت.
در دهه ١٩٨٠، ایران هیچ نقشی در «جهاد» تحت حمایت آمریکا در افغانستان که موجبات فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را فراهم آورد، نداشت. رهبران ایران می دانستند هیچ نتیجه خوبی از همکاری با آمریکا به دست نخواهد آمد.
آیت الله خمینی (ره) این را خوب می دانست و به وی درباره سادگی گورباچوف هشدار داده شده بود.ایشان در نامه خود هشدار داد که جهان غرب «بهشتی خیالی» است که وسوسه انگیز به نظر می رسد. اما حقیقت چیز دیگری است. «اگر امیدوارید در این مقطع مشکلات اقتصادی سوسیالیسم و کمونیسم را با پناه بردن به کانون سرمایه داری غرب حل کنید، نه تنها دردی از جامعه خویش را دوا نخواهید کرد که دیگران باید بیایند و اشتباهات شما را جبران کنند. چرا که امروز اگر مارکسیسم در روش های اقتصادی و اجتماعی به بن بست رسیده است، سرمایه داری غربی هم، اگر چه به شکلی دیگر، در همین مسائل و نیز در مسائل دیگر گرفتار است.»
گورباچوف خشمگین شد و با آیت الله خمینی (ره) مخالفت کرد. «این دعوت مداخله در مسائل داخلی یک کشور است.» وی به جای این که پند صادقانه آیت الله خمینی (ره) را نگرانی دوستانه ای بداند، آن را مداخله خواند. «امام خمینی ما را به اسلام دعوت کرد؛ آیا ما نیز باید وی را به مکتب فکری خود دعوت کنیم؟»
تاریخ ثابت کرده است که نگرانی آیت الله خمینی (ره) موجه بود. گورباچوف در لبه پرتگاهی عمیق ایستاده بود. متأسفانه او این را که آیت الله متوجه این خطر شده است و می خواهد به او کمک کند، تمسخر کرد. اما آن زمان بسیار دیر شده بود. گورباچوف قدرت خود را در حالی از دست داد که فکر می کرد آن را به مردم واگذار کرده است و زیر بار نمی رفت که چنین خواسته ای توهم دیگری است. همان طور که آیت الله خمینی(ره) پیش بینی کرده بود، آثار فاجعه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بر نسل های آینده نیز دیده شد.
زمانی که گورباچوف نامه رهبر انقلاب اسلامی ایران را دریافت کرد، طرز فکری متفاوت داشت و تلاش می کرد خود را در دل آمریکا و اسرائیل جا کند؛ وی باز هم با ساده لوحی فکر می کرد که تظاهر به حسن نیت دو سویه است. او راه را برای مهاجرت یهودیان شوروی در سال ١٩٨٨ میلادی هموار کرد و برای از سرگیری روابط دیپلماتیک کامل با اسرائیل آماده شد.
در همان سال گورباچوف در دیداری رسمی با عرفات، به وی قول داد اگر فلسطین اعلام استقلال کند، اتحاد جماهیر شوروی کشور مستقل فلسطینی را به رسمیت خواهد شناخت و ساده لوحانه ابراز امیدواری کرد اسرائیل با مذاکره بر سر صلحی واقعی با فلسطینی ها، قدردانی خود را به گشاده دستی او نشان دهد. عرفات در نوامبر ١٩٨٨ میلادی استقلال فلسطین را اعلام کرد و سال بعد موافقت شوروی را با به رسمیت شناختن فلسطین به دست آورد؛ اما این اقدام چندان دلگرم کننده نبود. اسرائیل سرگرم تأسیس دفاتر کنسولگری خود در مسکو و دیگر شهرها بود و در نهایت یک میلیون روادید برای سفر یهودیان اتحاد جماهیر شوروی به اسرائیل صادر کرد.
صدها هزار یهودی روس تابعیت فوری اسرائیلی دریافت و مهاجرت کردند و بسیاری از آنها به صورت غیر قانونی در سرزمین های اشغالی که به ظاهر بخشی از کشور فلسطینی است که اتحاد جماهیر شوروی به رسمیت می شناخت، ساکن شدند. تا پایان سال ١٩٩١ میلادی که روابط دیپلماتیک کامل با اسرائیل از سر گرفته شد، بیش از ٣٢۵ هزار یهودی شوروی مهاجرت کرده بودند. امید گورباچوف برای آوردن فوری صلح به خاورمیانه از بین رفت؛ زیرا او از قدرت برکنار شد و در حالی که اسرائیل از هر زمان قدرتمندتر بود، «سازمان آزادی بخش فلسطین» را رها کرد.
صهیونیست ها درست همان طور که با فریب استالین، موجب شدند او اسرائیل را به رسمیت بشناسد، یک بار دیگر یکی دیگر از رهبران اتحاد جماهیر شوروی را فریب دادند تا دوباره اسرائیل از سوی این کشور به رسمیت شناخته شود. در نتیجه این دو باری که شوروی اسرائیل را به رسمیت شناخت، به جای این که نفوذ شوروی / روسیه افزایش یابد، تمام نفوذ این کشور از دست رفت، فلسطینی ها از خیانت اتحاد جماهیر شوروی آسیب دیدند و این در حالی بود که اسرائیلی ها از یک میلیون مهاجر یهودی جدید استقبال می کردند.
هم اسرائیل و هم آمریکا به اعتماد گورباچوف خیانت کردند؛ اتحاد جماهیر شوروی فرو پاشید و یهودیان شوروی به سوی بهشت خیالی غرب گریختند. جهان به صورت منطقی منتظر دورانی تازه بود که از تهدید جنگ رها باشد و صلح در همه جای آن سرنوشت مردم را بهتر کند و ضرورت مادی جنگ از بین رفته باشد. اما فتح امپراتوری هرگز به پایان امپراتوری منجر نشد و تقویت امپراتوری هرگز به بهتر شدن سرنوشت اطراف آن نیانجامید.
این سرنوشت را می شد از قرن ها امپریالیسم که در آن همواره حاشیه قربانی مرکز شده است، پیش بینی کرد. هیچ علتی وجود نداشت که باور کنیم ممکن است بازی بزرگ جدید امپراتوری متفاوت باشد؛ حتی با وجود قدرت بسیار زیاد آمریکا نسخه پسا – مدرن بوش اول نیز تفاوتی نداشت. در واقع، فقط استضعاف همه کسانی که بخشی از مرکز نیستند، یعنی نخبگان حاشیه، تسریع شده است.
امروز آمریکا با همکاری با سعودی ها، برای بی ثبات کردن «هلال شیعی» ایران و عراق تلاش می کند و بازی بزرگ بر ضد اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان را تکرار می کند؛ البته این بار این اتفاق با عملیات مخفیانه ای تکرار می شود که از سوی آمریکا، سعودی ها و اسرائیلی ها، یعنی همه دشمنانی که به افزایش نفوذ ایران در خاورمیانه حسادت می ورزند، انجام می شود.
حمایت آمریکا از اسلام گرایان در منطقه، به ویژه در سوریه، حتی زمانی که قدرت این کشور رو به افول است، ادامه دارد. در پی شورش ها در جهان عرب در ابتدای سال ٢٠١١ میلادی، دیمیتری مدودوف، رئیس جمهور وقت روسیه، گفت انقلاب های جهان عرب را نیروهای خارجی به راه انداخته اند که برای ضربه زدن به روسیه نقشه کشیده اند. «من نمی خواهم از هیچ کشوری نام ببرم، اما کشورهای مختلفی، حتی کشورهایی که ما روابط دوستانه ای با آنها داشته ایم، در تروریسم در قفقاز [روسیه] دست داشته اند.»
در خلاء ایدئولوژیک که در نتیجه فروپاشی کمونیسم به وجود آمده بود، دو ایدئولوژی روسی (یعنی آتلانتیک گرایی و اورآسیاگرایی) به وجود آمد که هر دو ریشه در قرن نوزدهم داشتند و دومی واکنشی ژئوپلتیک به انحطاط غرب بود که نیکولای تروبتسکوی و لیو گویلوف در اواسط دهه ١٩٢٠ میلادی و امروز الکساندر دوگین با دقت تمام آن را بیان کردند.
روسیه و ایران پیش از این با تکیه بر نخستین گامی را که آیت الله خمینی (ره) در سال ١٩٨٨ برداشت، نقشی مهم در تثبیت این واقعیت جدید ایفا می کردند. همان طور که در بخش اصلی پیام تاریخی آیت الله خمینی (ره) در سال ١٩٨٨ آمده بود، مشکلات جهان فقط بر پایه واقعیت ژئوپلتیک جدید با محوریت روسیه و ایران حل خواهند شد.

منبع: اداره کل رسانه های خارجی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *