جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

پیامدهای حضور و نفوذ چین در بندر گوادر

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: دکتر سجاد بهرامی مقدم ، کارشناس مسائل چین به بررسی موقعیت استراتژیک بندر گوادر پاکستان و اهداف اقتصادی و سیاسی چینی ها دراین زمینه پرداخته است .

موقعیت بندر گوادر

تا پیش از بهره برداری از بندر گوادر، پاکستان دو بندر اصلی کراچی و قاسم بوده است. مشارکت فعال چینی ها در پی ریزی بندر گوادر از سال 1993، آغاز شده است. این بندر از سال 2007 فعالیت خود را آغاز کرده است. ظرفیت ناکافی دو بندر کراچی و قاسم عوامل اولیه است که اسلام آباد را به ضرورت پی ریزی بندری جدید در آب های عمیق دریای عمان واقف کرد. گوادر در سواحل دریای عمان در فاصله تقریبی 533 کیلومتری از بندر کراچی و 120 کیلومتری از سواحل ایران واقع شده است.  شهر گوادر مطابق آمار سال 2004، 85 هزار نفر جمعیت داشته است و مقامات محلی برآود می کنند که تا سال 2020 جمعیت این شهر به حدود 500 هزار نفر افزایش یابد. چین در طول دهه گذشته سرمایه گذاری های چشمگیری در بندر گوادر داشته است. از جمله این که در سال 2015، پکن متعهد به 1.62 میلیارد دلار سرمایه گذاری در این بندر شده است و پاکستان 923 هزار هکتار از اراضی گوادر را با تسهیلات معافیت های مالیاتی در اختیار چین قرار داده است. فعالیت های چین در این بندر هم اکنون از جمله شامل اجاره بخشی از این بندر به مدت 43 سال، سرمایه گذاری در زیرساخت ها، اسکله ها، فرودگاهها، بیمارستانها، خدمات دریایی و حوزه آزاد تجاری است.

 اهداف و منافع ژئوپلیتیک، نظامی و سیاسی چین در گوادر

بندر گوادر در متن رقابت های ژئوپولیتیکی آسیای جنوبی ارزش استراتژیکی چشمگیری یافته است، آسیای جنوبی در طول بیش از شش دهه گذشته شاهد رقابت هند و پاکستان به مثابه یکی از طولانی ترین رقابت های ژئوپولیتیکی بوده است. از طرفی چین و هند به رغم لفاظی های مشترک جهان سوم گرایانه مائو و نهرو، از بدو استقلال به مثابه دو رقیب با اختلافات سرزمینی و رقابت سیستمی ظاهر شده اند. در متن چنین رقابت هایی چین، دسترسی و توسعه گوادر را مزیتی برای به چالش کشیدن قدرت دریایی دهلی نو و افزایش فشار ژئوپولیتیکی بر هند یافته است که بطور فزاینده ای پیوندهایش را با نظام اتحادهای امریکایی بر علیه چین تقویت می نماید. هم چنین دسترسی نیمه غربی چین به بندر گوادرر  از وابستگی این دولت به مسیرهای تجاری دریای جنوبی و تنگه مالاکا که قویا تحت نفوذ ایالات متحده است می کاهد.

 

اهداف و منافع اقتصادی و تجاری چین در گوادر

گوادر در پیوند با کریدور اقتصادی چین پاکستان نقش مهمی در دسترسی نیمه غربی چین به بازارهای بین المللی ایفا خواهد کرد. بویژه این که پکن سیاست مدرنیزاسیون نیمه غربی کشور را اتخاذ کرده است، بطوریکه در نتیجه آن در سال 2013، سین کیانگ، کویزو و کینگ های در نیمه غربی کشور به ترتیب با نرخ رشد 14.3، 14.2 و 14.2 درصد بالاترین نرخ رشد اقتصادی را در بین استان های چین داشته اند و در سال 2015، بالغ بر دو و نیم تریلیون دلار حجم تجارت چین با همسایگان حوزه مسیر تاریخی جاده ابریشم رقم خورده است. هم چنین حدود نیمی از میزان مصرف سالیانه جهانی مواد معدنی به چین اختصاص دارد. بر این اساس پکن سرمایه گذاری به ارزش بیش از 46 میلیارد دلار را از 2015 در کریدور اقتصادی پاکستان آغاز کرده است که این کریدور از سین کیانگ تا گوادر امتداد می یابد و از طریق خطوط لوله و جاده های ترانزیتی دسترسی نیمه غربی چین را به بازارهای بین المللی برای صادرات کالا و واردات نفت و دیگر مواد معدنی تسهیل می کند.

 

پیامدهای ژئوپولیتیک، سیاسی و نظامی گسترش حضور و نفوذ چین در گوادر

توسعه بندر گوادر این قابلیت نظامی را ایجاد خواهد کرد که ظرفیت های نیروی دریایی پاکستان در ترکیب با نیروی دریایی چین به چالشی قابل ملاحظه برای تفوق دریایی دهلی نو در اقیانوس هند تبدیل شود. دیگر پیامد برجسته نظامی آن، افزایش ظرفیت چین برای مانیتور فعالیت های نیروی دریایی آمریکا در این حوزه خواهد بود. هم چنین تقویت موضع پاکستان در کشمکش با هند از پیامدهای مهم نفوذ چین در گوادر است، بطوریکه هند قابلیتی را که در طول دهه ها در محاصره دریایی پاکستان داشته است از دست خواهد داد.

پیامدهای اقتصادی و تجاری گسترش حضور و نفوذ چین در گوادر

گسترش حضور و نفوذ چین در گوادر به این بندر نقشی تعیین کننده در رقابت با دیگر بنادر بین المللی حوزه دریای عمان می بخشد، تقویت رشد اقتصادی پاکستان و افزایش نفوذ چین بر تجارت دو حوزه خلیج فارس و آسیای میانه از دیگر پیامدهای مهم اقتصادی و تجاری آن خواهد بود.

 

تاثیر  افزایش حضور و نفوذ چین در گوادر  بر منافع قدرت های جهانی و منطقه ای

توسعه بندر گوادر با نقش غالب پکن سبب تقویت موضع پاکستان و چین به هزینه هند خواهد شد. از طرفی چنین نقشی دسترسی مرزهای محصور غربی چین را از طریق کریدور اقتصادی پاکستان  به بازارهای بین المللی تسهیل نموده و به چین مزیت هایی بیشتر برای به چالش کشیدن تفوق ایلات متحده می بخشد.

 

حضور چین در گوادر و منافع سیاسی، اقتصادی و امنیتی ایران

نقش کلیدی چین در توسعه بندر گوادر پیامدهای پیچیده ای برای منافع ایران دارد. توسعه بندر گوادر در کوتاه مدت موقعیت بندر چابهار را تضعیف می کند و هم زمان رغبتهند را برای افزایش سرمایه گذاری در بندر چابهار افزایش می دهد. هم چنین توسعه بندر گوادر اهمیت مسیرهای ترانزیتی پاکستان به آسیای میانه را به هزینه مسیرهای ترانزیتی ایران به این حوزه کاهش می دهد. از طرفی با توجه به این که چین سیاست توسعه اقتصادی به مثابه شیوه ای برای غلبه بر چالش های امنیتی دنبال می کند، رشد اقتصادی گوادر و افزایش جایگاه می تواند سبب افزایش حساسیت پکن و اسلام آباد نسبت به نا امنی های بلوچستان پاکستان شود. فراتر از چنین مزایایی ایران می بایست از رقابت های هند و چین وو رقابت های همسایگان  دور و نزدیک چین در گستره وسیع آسیا پاسیفیک در جهت تحقق طرح بزرگ کریدور بین المللی شمال- جنوب بهره بگیرد که مستلزم محاسبات و سیاست های عمل گرایانه ایران در جهت بهره گیری بیشتر از فرصت های جهان بیرونی برای ارتقا بیشتر استانداردهای زندگی روزمره مردم است. در واقع عمل گرایی اقتصادی به کاهش فقرر از 84 درصد جمعیت چین در سال 1981 به 16 درصد تا سال 2005 و کاهش هم زمان نرخ فقر در هند از 60 درصد به 42 درصد شده است. به طور کلی بهره گیری بیشتر از فرصت های بیرونی مستلزم تمرکز بر بالندگی اقتصادی است. رشد نسبتا بالای اقتصادی همانگونه که در میان مدت نرخ فقر ملی را کاهش می دهد منابع مالی برای تامین بیشتر مخارجج نظامی دفاعی را نیز افزایش می دهد. بهره گیری از فرصت های ناشی از نقش کلیدی چین در توسعه بندر گوادر و مواجهه موثر با پیامدهای زیانبخش آن برای ایران مستلزم اتخاذ سیاست هایی عمل گرایانه است.

منبع:مرکز بین المللی مطالعات صلح – IPSC

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *