جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading
شکست دیپلماسی ضد ایرانی ترامپ

ناکامی ترامپ در ایجاد اجماع جهانی علیه ایران

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: حضور «دونالد ترامپ» به عنوان چهل و پنجمین رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا هرچند در ظاهر بسیاری از معادلات آمریکا با جهان را بهم ریخت اما به باور صاحبنظران دستکم در مناسبات و روابط این کشور با ایران تغییر بنیادینی روی نخواهد داد.

پنجاه و هشتمین انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، از عجیب‌ ترین دوره های انتخاباتی این کشور طی یک قرن گذشته بود. انتخاباتی که با نامزدی «هیلاری کلینتون» وزیرامور خارجه پیشین آمریکا و نامزد جریان دموکرات آغاز شد و سرانجام با پیروزی «دونالد ترامپ» تاجر ساختارشکن آمریکایی پایان یافت.
پیروزی ترامپ بسیاری از معادلات آمریکا و جهان را بهم ریخت. تاثیر پیروزی ترامپ بر منافع ایران و آینده توافق های انجام شده در قالب برجام، از محورهای تحلیلی کارشناسان روابط بین الملل در دوران انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پس از پیروزی ترامپ بود.
در این میان برخی کارشناسان داخلی، در مقایسه سیاست ها و برنامه های ترامپ و کلینتون، حضور ترامپ در کاخ سفید را به نفع ایران ارزیابی کردند.
پس از گذشت نزدیک به یک ماه از روی کار آمدن رییس جمهوری جدید آمریکا به منظور بررسی سیاست های ترامپ در خاورمیانه، آینده برجام و قانون منع ورود شهروندان ایرانی به آمریکا، گفتگویی با «فواد ایزدی» و«مهدی مطهرنیا» کارشناسان مسائل بین الملل وآمریکا انجام شده است.

**ناکامی ترامپ در ایجاد اجماع جهانی علیه ایران
به باور بسیاری از صاحبنظران سیاست های بنیادین آمریکا علیه ایران با تغییر روسای جمهوری این کشور تغییری نخواهد کرد. تنها روش های اجرایی متفاوت خواهد بود.
فواد ایزدی در این باره معتقد است: روسای جمهوری آمریکا در هر دوره و با هر تفکری همگی برای ایران خطرناک هستند، اما نکته ای که بسیاری از کارشناسان مسائل بین الملل پیش از پیروزی ترامپ بر آن تاکید می کردند، کم خطر بودن او برای ایران در مقایسه با کلینتون بود.
«تاکید من در آن دوران بر این بود که ترامپ برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران ناتوان تر از کلینتون خواهد بود. در حال حاضر هم بر این موضوع تاکید دارم که اگر کلینتون رییس جمهور بود، راحت تر می توانست جهان را علیه ایران متحد کند. »
این کارشناس مسائل بین المللی افزود: در بسیاری از نقاط جهان نسبت به ترامپ و سیاست هایش حساسیت وجود دارد. بیشتر کشورهای اروپایی ترامپ را به عنوان یک تهدید می نگرند. به همین دلیل معتقدم خانم کلینتون با توجه به دیپلماسی گسترده و نزدیکی به دولت های اروپایی، می توانست راحت تر علیه جمهوری اسلامی دشمنی کند.
وی گفت : موضوع اجماع جهانی علیه ایران از آن جهت اهمیت دارد که اگر ترامپ نتواند جهان و به ویژه اروپا را علیه ایران متحد کند، کاری از پیش نخواهد بود. زیرا ایران رابطه سیاسی یا اقتصادی خاصی با آمریکا ندارد که ترامپ با قطع آن آسیبی به ایران وارد کند.
« بنابراین تنها حربه ترامپ تلاش برای ایجاد اجماع جهانی خواهد بود. اگر ترامپ در این حوزه موفقیتی کسب کند برای ایران خوب نخواهد بود. اما ترامپ در این حوزه ضعیف است.»

**آینده برجام در دوران ترامپ
با توجه به اظهارات متناقض ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی، درباره سند برجام، آینده توافق ایران و کشورهای 1+5 با ابهاماتی روبرو شده است.
ایزدی درباره آینده توافق برجام در دوران ترامپ معتقد است: ترامپ برجام را پاره نخواهد کرد چون برجام توافق خوبی برای آمریکایی ها است.
روزنامه واشنگتن پست چند روز پیش در مقاله ای نوشت که اسراییل و عربستان از ترامپ خواسته اند که به برجام متحد بماند و آن را پاره نکند. یعنی نتانیاهو و عربستان نگران پاره شدن برجام از سوی ترامپ هستند. اما کاری که ترامپ خواهد کرد این است که از ظرفیت های برجام به ویژه ظرفیت های نظارتی و بحث احکام دوگانه برای فشار بیشتر به ایران استفاده خواهد کرد.
«از سوی دیگر ترامپ یا خود تحریم ها علیه ایران را افزایش خواهد داد یا کنگره را برای تصویب تحریم های جدید ترغیب خواهد کرد. این اقدامات در صورت روی کار آمدن خانم کلینتون هم انجام می شد، اما او برای ایجاد این تحریم ها نظر مثبت اروپایی ها را هم جلب می کرد. »

مهدی مطهرنیا نیز به اشاره به اینکه روی کار آمدن ترامپ یا کلینتون در مواضع بنیادین آمریکا علیه ایران تغییری به وجود نخواهد آورد، به پژوهشگر ایرنا گفت: روی کار آمدن ترامپ در ماه های آخر منتهی به انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، یک شگفتی محسوب می شد.
وی ادامه داد : اما حدود بیست روز قبل از انتخابات ریاست جمهوری چهار نوامبر(14 آبان ) ، آرام آرام این معنا پدید آمد که امکان پیروزی ترامپ وجود دارد. بنابراین مسئله ترامپ و آینده ایران وآمریکا در این برهه مهم شد.
«من در همان زمان معتقد بودم که چه ترامپ سر کار باشد چه کلینتون، دکترین آمریکایی ها علیه جمهوری اسلامی ایران، بعد از ماجرای پرونده هسته ای، متوجه محدودسازی همکاری های بین المللی با ایران در قالب بحران درون برجامی و محاصره تهران در منطقه است. از این رو هر کدام از دو رقیب رییس جمهوری آمریکا می شد، تفاوتی دراین دکترین ایجاد نمی شد .
** چرخش سیاست های آمریکا در خاورمیانه
تغییر سیاست های خاورمیانه ای آمریکا در طول سه هفته گذشته هرچند نامحسوس اما آغاز شده است.
به باور کارشناسان ترامپ بار فرماندهی در منطقه را بر دوش رژیم صهیونیستی خواهد گذاشت، هرچند از جلب حمایت های عربستان نیز غافل نخواهد شد.
مطهرنیا درباره آینده خاورمیانه و موقعیت ایران در این منطقه آشوب زده معتقد است: در صورت پیروزی کلینتون در انتخابات ، او سیاست کلان و دیپلماسی خود را مبتنی بر استفاده از کشورهای عربی با فرماندهی عربستان علیه ایران قرار می داد. اما ترامپ چون نماینده تراست های تسلیحاتی است، بنابراین رهبری محاصره منطقه ای علیه ایران را به اسرائیل خواهد سپرد.
« ترامپ تلاش دارد در دو لایه علیه ایران وارد عمل شود. لایه نخست لایه بین المللی و فرا منطقه ای است، سیاست ترامپ همگرایی با دولت روسیه به عنوان حامی اصلی تهران در مناقشه سوریه و دیگر بحران های منطقه ای، همگرایی با انگلستان به دلیل نفوذ تاریخی در منطقه به ویژه در تهران سال های پیش از انقلاب و فرانسه به عنوان یک کشور مطرح در حوزه ناتوی جنوبی، است تا از این طریق بتواند خطی از محاصره بین المللی علیه تهران به وجود آورد.»
وی تصریح کرد : از طرف دیگر ترامپ در منطقه تلاش دارد که اسراییل را بر اساس انگیزه هایی که همواره پس از انقلاب وجود داشته، به عنوان فرمانده منطقه ای معرفی کند. و تلاش دارد با استفاده از تئوری ایران هراسی و جنگ های نامتعادل، عربستان را به عنوان حامی و پشتیبان اسراییل در محدود سازی قدرت ایران حفظ کند.
مطهرنیا می گوید : در مجموع باید گفت ترامپ استراتژی و هدف خود در دوره نخست ریاست جمهوری، را ایران قرار داده است، تا اگر در این زمینه موفق باشد بتواند برگ برنده ای برای دوره دوم ریاست جمهوری رو کند. بنابراین تهران یا باید یک نه بزرگ به ترامپ بگوید یا یک بله بزرگ، و وارد معامله بد با ترامپ شود.

**ابهامات توفیق ترامپ در تحریم ایران
رییس جمهوری تازه آمریکا تنها چند روز پس از ورود به کاخ سفید، با اعلام قانونی جنجالی ورود شهروندان هفت کشور از جمله ایران را به خاک آمریکا ممنوع کرد. هرچند این قانون با اعتراض آمریکایی ها به مرحله اجرای کامل نرسید، اما نگرانی هایی را برانگیخت.
مطهرنیا گفت: در موضوع منع ورود شهروندان ایرانی به آمریکا، قطعا شهروندان ایرانی اذیت خواهند شد و حتی ممکن است به دلیل فشارهای موجود، دوباره به ایران بازگردند. اما این موضوع در مقایسه با مشکلاتی که کلینتون می توانست با اجماع جهانی علیه ایران به وجود آورد، ناچیز است.
«اقدامات ترامپ طی این مدت زمان کوتاه چهره واقعی آمریکا را هم به نمایش گذاشت و آمریکا را آن طور که هست به جهان نشان داد. کلینتون در این حوزه ها دقیق تر عمل می کرد. یعنی فشارهای کنونی اعمال می شد اما با پنهان کاری. ترامپ چهره بدون روتوش آمریکا را نمایان ساخت.»
وی با اشاره به ناتوانی آمریکا در تفکیک حکومت و ملت ایران از یکدیگر به پژوهشگر ایرنا گفت: مردم، دولت و حکومت ایران را نمی توان از هم جدا کرد. اندیشکده های سیاسی در آمریکا به این نتیجه رسیده اند که اگر بخواهند مردم ایران را از دولت و حکومت در ایران جدا کرده و زمینه های برخورد و تحریم حکومت (از دیدگاه آمریکا) را به صورت مجزا انجام دهند، موفق نخواهند شد.
در اقتصاد نفتی که 98 درصد درآمد کشور از آن تامین می شود و نیز در کشوری که اقتصاد و جامعه خصوصی وجود ندارد، نمی توان چنین تفکیکی قائل شد و تحریمی اعمال کرد. هرگونه تحریم و برخورد با دولت و حکومت در ایران به دلیل اقتصاد وابسته به نفت ایران بر مردم فشار وارد خواهد کرد. تحریم منع ورود شهروندان نیز از این قاعده جدا نیست.
مطهرنیا معتقد است: ترامپ یک «اکتور» و «اکتیویزم» است. او طراحی نمی کند و رهبری کار را برعهده ندارد. رهبری کار در اندیشکده های نوپدیدِ تراست های تسلیحاتی، صورت می پذیرد. ترامپ نقش هایی که به او سپرده شده است را به خوبی بازی می کند. او در قالب یک شومن وارد بازی شده است و همان نقشی را دارد که ریگان در فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بازی کرد، ترامپ در ارتباط با تهران می خواهد بازی کند. هرچند این اکتور اکتیویزیوم که قائل به اقدام قاطع است، اما برجام را پاره نخواهد کرد.
وی گفت : ترامپ تا جایی که ممکن است برجام را به صورت مضیق و محدود تفسیر خواهد کرد تا بند بند برجام با نگرشی بسیار محدود کننده اجرا شود. بنابراین هرگونه تندروی تهران چه در مسائل داخلی و چه در مسائل بین المللی، اجماعی جهانی علیه ایران را شکل خواهد داد. و به عبارت دیگر تمام سعی ترامپ بر این است که ننگ پاره کردن برجام بر پیشانی تهران بنشیند.
روابط ایران و آمریکا در سی و هشت سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره بر بستری از بی اعتمادی قرار داشته است. در این سال ها سیاست های آمریکا در قبال ایران با تغییر دولت یا رییس جمهوری، تغییر خاصی نداشته و بر همان روال خصمانه پیشین بوده است. روالی که با روی کار آمدن ترامپ، پیش بینی آینده همین سطح از روابط هم دیگر ساده نخواهد بود.
ترامپ از همان ساعت های نخست حضور در کاخ سفید، با امضای فرمانی تحریم های تازه ای را علیه ایران آغاز کرد و نشان داد که سیاست های بنیادی آمریکا در قبال ایران با تغییر رییس جمهوری تغییر نخواهد کرد و تنها ممکن است روش های تحریم و دشمنی دچار تغییرات نا محسوسی شود.
هرچند نگرانی هایی از آینده توافق برجام و مناسبات ایران و آمریکا در دوران ترامپ وجود دارد اما به باور صاحبنظران ترامپ در مسیردشمنی با ایران نخواهد توانست جهان را با خود متحد کند و این در درازمدت به نفع ایران خواهد بود. از سوی دیگر ترامپ به توافق برجام متعهد باقی خواهد ماند اما این احتمال وجود دارد که شرایط اجرای آن را دشوارتر کند.

منبع: ایرنا

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *