جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading

افزایش پدیده رادیکالیسم در جامعه ترکیه

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- ترجمه: ترکیه در سایه سیاست های حزب عدالت و توسعه شاهد افزایش پدیده افراطی گری دینی و رشد جریان های رادیکال در جامعه این کشور است.

محمد عبدالقادر خلیل رئیس کارگروه ترکیه و مشرق عربی در مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی الاهرام در این باره نوشت: ترکیه در طول سال های گذشته به گذرگاهی امن برای جنبش های جهادی و به کانون این جنبش ها و جریان های خشونت طلب تبدیل شده است.

در این باره پدیده همنوایی با برخی از جنبش های جهادی که اقدام به عملیات های تروریستی در صحنه منطقه ای و بین المللی می نمایند، در جامعه ترکیه گسترش یافته است. از این رو روند عملیات های تروریستی در ترکیه افزایش یافته و نشانه هایی همچون رشد تعداد شهروندان ترک عضو تشکل های جهادی یا آنچه داعشی های ترکیه ای نامیده می شود، افزایش یافته است.

سیاست های دولت ترکیه در استفاده از جریان های اسلام سیاسی در صحنه عملیات های منطقه ای و  مهندسی دوباره جامعه ترکیه در صحنه داخلی باعث به وجود آمدن افراطی گری در مقابل افراطی گری سکولاریسم شده است، به شکلی که این امر بیانگر ضعف دولت سایه این کشور است. از سوی دیگر دولت ترکیه اقدام به بازتولید مدل پاکستان نموده که در این مدل پاکستان در گروه های اسلامگرا نفوذ نمود و روابط پیچیده ای با تشکیلات طالبان برقرار ساخت و از این امر برای تسلط یافتن بر صحنه های منطقه ای و همسایگان استفاده نمود.

با وجود آن که دولت ترکیه و نهادهای در سایه آن از نظر تاریخی، از دین در چهارچوب رقابت های سیاسی با نیروهای حزبی و در مقابل ایدئولوژی سوسیالیسم و گروه های چپ گرا استفاده نمود اما گسترش دروس دینی در مساجد و الزام مدارس به شیوه های درسی معین، به هیچ وجه همسو با گذشته ترکیه در سایه حکومت حزب عدالت و توسعه نبوده است. به ویژه این که این مسأله با افزایش نشانه های استقبال جامعه ترکیه از تبدیل شدن به قبله جریان های مختلف گروه های اسلامگرا از جمله سلفی جهادی همراه شده است.

در این باره شهرهای مختلف ترکیه در سال های اخیر شاهد مهاجرت اسلامی شبیه وضعیت پاکستان در اوایل دهه هشتاد قرن گذشته از سوی جنبش های اسلامی افراطی در جهان عرب بوده است. این در حالی است که مهاجرت به ترکیه شامل گروه هایی از کشورهای عربی، آسیایی و غربی بوده است که این امر چالش های متفاوتی برای داخل ترکیه و نیز کشورهای همسایه و منطقه به وجود آورده است.

ترک ها از نظر تاریخی، گذشته مشهودی درباره عضویت در گروه ها و شبکه های تروریسم بین المللی نداشته اند اما سیاست های دولت حزب عدالت و توسعه در رشد بی سابقه نفوذ جریان های رادیکالی در جامعه ترکیه نقش داشته است؛ به شکلی که آمارها به عضویت بیش از ۳ هزار تن از ترک ها در تشکل های جهادی موجود در سوریه و در این میان ۷۵۰ تا ۱۰۰۰ تن در صفوف تشکیلات تروریستی داعش اشاره دارد.

هم چنین ترکیه شاهد اقدام برخی از علمای دینی این کشور برای برگزاری “نمازغائب” برای ارواح عناصر تروریستی کشته شده داعش در سوریه و عراق بوده است و این اقدام محدود به مناطق روستایی و حاشیه های مرزی این کشور نبوده است بلکه این پدیده در قلب برخی از محله های شهرهای اصلی همچون محله الفاتح در شهر استانبول مشاهده شده است؛ به شکلی که برخی نشانه ها و پرچم های داعش را پس از نماز جمعه بالابرده اند.

در این باره گروه هایی طرفدار تشکل های جهادی موسوم به “جوانان مسلمان” در دانشگاه های ترکیه ظهور یافته اند که نقاب های سیاهی را بر چهره می گذارند و بر فعالان و گروه های مخالف گسترش طرفداران داعش در دانشگاه های مختلف ترکیه تعرض می نمایند. هم چنین در این باره مغازه هایی وجود دارد که هدایای یادبودی با داشتن نماد داعش همچون پرچم، پوسترها می فروشند.

در سالهای اخیر شرکتهای مشکوکی گواهی اجازه اقامت رسمی یک ساله در ترکیه برای گروه های جهادی صادر می نمایند و این شرکت ها در کافی شاپ های ترکیه به واسطه ارتباط با عناصر گروه های جهادی تبدیل شده اند و این کافی شاپ ها شاهد نیروگیری رسمی از میان شهروندان هستند. این مراکز در چندین منطقه از جمله استانبول و دیگر شهرهای هم مرز با سرزمین های سوریه پراکنده شده اند و این مناطق به گذرگاه های امنی برای عناصر خواستار عضویت در تشکل های افراطی تبدیل شده اند.

در این باره آمارها حاکی از تشکیل خاستگاه های مردمی در تعداد زیادی از مناطق مرزی است، به شکلی که کردها که از انزوای سیاسی و اجتماعی رنج می برند، ۶۵ درصد تعداد ترک های عضو تشکل های جهادی را تشکیل می دهند.

دراین باره پدیده کردهای داعشی در جامعه کردی که ۱۵ درصد جامعه ترکیه را تشکیل می دهد، در شهرهایی همچون بیتلسی، دبینگول و ایلازیگ افزایش یافته است.

این مسائل نگرانی هایی درباره بازگشت ناآرامی ها و موج خشونت های دهه  هفتاد  قرن گذشته ترکیه به وجود آورده است و این نگرانی ها تنها محدود به تقلید تشکل های کردی همچون  گروه شبه نظامی جوانان کرد انقلابی از تاکتیک های تشکل های افراطی نیست بلکه نگرانی هایی درباره بازگشت جنبش جوانان ملی گرای راست افراطی موسوم به گرگ های خاکستری که درگذشته اقدامات خشونت آمیزی علیه جریان های چپ ترکیه مرتکب شده اند، وجود دارد  و در این باره نشانه هایی درباره تشکیل گروه هایی از جنبش موسوم به” گرگ های خاکستری” از سوی تشکیلات تروریستی داعش وجود دارد.

از این رو کلماتی که مولود ططاش افسر عملیات ضد شورش ترکیه در ۱۰ سپتامبر پس از ترور سفیر روسیه در آنکارا تکرار نمود تنها بیانگر نفوذ افکار افراطی در داخل دستگاه های امنیتی ترکیه نیست بلکه بیانگر افکار حاکم بر طیف های گسترده ای از مردم ترکیه است که از عملیات های تروریستی در برخی از پایتخت های غربی و اروپایی استقبال می کنند و از ایستادن به مدت یک دقیقه به احترام قربانیان آنها پیش از آغاز مسابقات بین المللی که در آن مسئولان ترک و غربی حضور می یابند، امتناع می کنند.

بر این اساس چه بسا تصویری که در آن یک شهروند ترک اقدام به سربریدن یک سرباز ترک برروی پل بوسفور می نماید و یا تصویر مورد ضرب و شتم قرار گرفتن سربازان برهنه از سوی شهروندان در استانبول به شکل دقیقی بیانگر نفوذ افراطی گری و رادیکالیسم  در میان طیف های گسترده ای از جامعه ای است که در گذشته میانه رو و از خشونت و افراطی گری دور بوده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *