جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

حملات «گسترده» روسیه به نیروگاه‌های تولید برق اوکراین

اوکراین می‌گوید ارتش روسیه در حملات «گسترده» تأسیسات انرژی این کشور را هدف قرار داده است و از سوی دیگر فعالیت یک پالایشگاه نفت روسیه بر اثر حمله پهپادی کی‌یف متوقف شده است. همچنین اعلام شده که این حملات تلاف جانی نیز داشته، اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نشده است.

همکاری قزاقستان و افغانستان در حوزه معادن

تهران- ایرنا- معاون نخست‌وزیر قزاقستان، در دیدار با سرپرست وزارت معادن و نفت حکومت سرپرست طالبان گفت: آستانه خواهان تقویت روابط ۲ کشور برای توسعه دادوستد و همکاری اقتصادی در بخش‌های مختلف از جمله در بخش معادن با افغانستان است.

Loading
اندیشکده چتم هاوس بررسی کرد

سوریه؛ چرخش القاعده به سمت حملات انتحاری

۱۳۹۵/۱۲/۲۲ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – ترجمه: روند فزاینده از دست رفتن مناطق تحت کنترل القاعده، احتمال توسل دوباره این گروه به حملات انتحاری در سوریه را دوچندان کرده است.

حائد حائد در تحلیلی که اندیشکده چتم هاوس منتشر کرد، نوشت: 25 فوریه، دو حمله انتحاری در تأسیسات امنیتی تحت کنترل دولت در شهر حمص، 50 کشته و 24 نفر زخمی برجای گذاشت.

سه روز پس‌ازآن، ابو محمد جولانی، رهبر جبهه فتح شام، گروه وابسته به القاعده در سوریه مسئولیت این حملات را بر عهده گرفت و آن‌ها را آغازی برای اجرای مجموعه حملات مشابه در این کشور اعلام کرد.

درحالی‌که استفاده از حملات انتحاری همواره یکی از قوی‌ترین ابزارهای این گروه بوده است، اما با تحول در جنگ سوریه، استفاده راهبردی از این تاکتیک تغییر کرده است.

اولین حمله انتحاری در سوریه که القاعده مسئولیت آن را رسماً پذیرفت، در دسامبر 2011 اتفاق افتاد که در آن، دو بمب‌گذاری انتحاری در دمشق که به‌ظاهر هماهنگ با یکدیگر عمل کرده بودند، حداقل 44 کشته برجا گذاشت.

در این دو حمله انتحاری که شباهت زیادی به حملات اخیر داشت، دو مرکز امنیتی بسیار امن هدف قرار گرفت. عملیات انتحاری با اهداف تروریستی، در ادامه به‌عنوان یک تاکتیک نظامی در مقیاس وسیع به کار گرفته شد.

تشدید جنگ در بحران سوریه (و تغییر عملیات نظامی از تاکتیک جنگ‌وگریز چریکی به جنگ سنتی برای کنترل سرزمین‌ها) باعث تغییر در اهداف حملات انتحاری شده است.

جبهه فتح شام در آغاز جنگ از حملات انتحاری برای شکستن خطوط دفاعی دشمن و ترساندن جنگجویان دشمن استفاده می‌کرد و به همین خاطر این گروه به‌سرعت به دلیل عملیات نظامی خود علیه دولت سوریه شهرت یافت.

اما اکنون، با کاهش سطح رویارویی نظامی با حکومت سوریه، حملات انتحاری بار دیگر متداول شده است. با آزادی حلب در دسامبر 2016، قلمرو راهبردی شورشیان از دست رفت و احتمال سقوط حکومت سوریه را از بین برد.

ترکیه نیز شورشیان ذی‌نفوذ خود را برای کاهش جنگ علیه نظام سوریه زیر فشار گذاشت و در همین حال حمایت‌های خارجی نیز از سایر گروه‌های مسلح کم شد.

این عوامل، به همراه تشدید حملات تحت رهبری آمریکا علیه جبهه فتح شام، باعث شده است تا جنگ با مقیاس بزرگ علیه دولت سوریه خطرناک و غیرقابل‌پیش‌بینی قلمداد شود. ضمن آنکه جنگ با مقیاس وسیع، منابع محدود جبهه فتح شام را تحلیل برده و به حمایت اجتماعی از آن آسیب خواهد زد. مضاف به راین، هر نوع حمله به دولت سوریه، به‌ویژه حملات ناموفق، باعث تشدید حملات دولت علیه غیرنظامیان در مناطق تحت کنترل شورشیان می‌شود.

بنابراین، به نظر می‌رسد که جبهه فتح شام به گزینه امن‌تری روی آورده و برای کسب مشروعیت و حمایت بیشتر، از عملیات انتحاری استفاده می‌کند.

احیای این تاکتیک، روشی برای کاهش فشار از دست رفتن سرزمین‌ها محسوب می‌شود. بااین‌حال، این گروه ظاهراً حملات انتحاری سنتی خود را تغییر داده و به حملات پشت خطوط دشمن تبدیل کرده است. جبهه فتح شام در بیانیه اخیر خود توضیح داده است که در مقیاس وسیع به آموزش مهاجمان انتحاری پرداخته و این حملات بار دیگر تشدید خواهد شد.

نیاز این حملات به منابع ناچیز، به جبهه فتح شام امکان می‌دهد تا برای مدت بیشتری دوام بیاورد و غنائم جنگی و سرزمین‌های تحت کنترل خویش را حفظ کند. این گروه سال‌ها برای جذب و آموزش کودکان سرمایه‌گذاری کرده است و سنین پایین مهاجمان انتحاری (همه آن‌ها شش سال پیش در زمان آغاز بحران در سوریه، در سنین کودکی بودند) حاکی از آن است که نسل جدیدی از ستیزه‌جویان جوان برای اجرای این حملات آماده هستند.

روش و ماهیت حملات اخیر نشان می‌دهد که تعداد نیروهای امنیتی دولت سوریه به حد کافی نیست و ظرفیت لازم را برای تأمین امنیت منطقه خویش ندارد. همچنین، شبه‌نظامیان، مردم محلی و نیروهای خارجی که رهبری عملیات نظامی و امنیتی دولت را بر عهده دارند، صلاحیت و تجربه لازم برای پیشگیری از حملات انتحاری را ندارند.

در حال حاضر هیچ پاسخ نظامی برای این راهبرد جبهه فتح شام وجود ندارد. خطر ناشی از جبهه فتح شام تنها هنگامی کاملاً خنثی می‌شود که برای جنگ سوریه راه‌حلی سیاسی و فراگیر پیدا شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *