جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

تنش یا مذاکره؟

تنش یا مذاکره؟

علی اکبر فرازی می گوید: زمانی که تنش‌زدایی و اعتمادسازی توسط تهران انجام شد و ترتیبات منطقه‌ای در سطح عملیاتی از جانب ایران به سمت کاهش تنش میل کرد، می‌توان روندی را ترسیم کرد که یا خبری از ناتوی عربی یا ناتوی عربی – غربی یا ناتوی عربی – غربی – عبری و سامانه یکپارچه پدافند عربی نباشد یا ایران هم باید جزء ترتیبات قرار گیرد.

​​​​​​​لتونی: اوکراین مجوز غرب برای حمله به خاک روسیه را دریافت کرده است

تهران- ایرنا- بایبا برازه وزیر خارجه لتونی با بیان اینکه در حال حاضر کشورهایی وجود دارند که بدون هیچگونه محدودیت و پیش‌شرطی، سلاح‌های خود را در اختیار کی‌یف قرار داده‌اند، گفت: اوکراین پیش‌تر مجوز غرب برای حمله به خاک روسیه را دریافت کرده است.

نماینده پاکستان: عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل برای حل مناقشه کنونی بسیار حائز اهمیت است

اسلام‌آباد- ایرنا- نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل مصونیت از مجازات را علت اصلی سرکشی رژیم آپارتاید اسرائیل از اجرای قطعنامه آتش‌بس شورای امنیت در غزه دانست و تاکید کرد: برداشته شدن حق وتو و تصویب عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل برای حل مناقشه کنونی بسیار حائز اهمیت است.

پلیس آمریکا دانش‌آموز مسلح را در محوطه مدرسه کشت

تهران- ایرنا- اداره پلیس شهر مونت هورب در ایالت ویسکانسین آمریکا روز چهارشنبه (به وقت محلی) در بیانیه‌ای اعلام کرد که در جریان یک حادثه تیراندازی در محوطه بیرونی یک دبیرستان در این شهر، یک دانش‌آموز مسلح به دست افسران پلیس کشته شد.

مقام حماس: پایان رژیم صهیونیستی اجتناب ناپذیر است

تهران- ایرنا- عزت الرشق عضو دفتر سیاسی جنبش حماس در واکنش به قطع رابطه دیپلماتیک کلمبیا با رژیم صهیونیستی و اعتراضات گسترده افکار عمومی جهانی در حمایت از غزه گفت که همه این رویدادها متغیرهایی هستند که نشان می‌دهد پایان رژیم صهیونیستی اجتناب ناپذیر است.

Loading

قوس تاریخ به سمت خلع سلاح هسته‌ای

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – رصد: 26 سپتامبر 2018 با پنجمین روز بین‌المللی حذف تسلیحات اتمی مصادف بود.

درل جی. کیمبال در مطلبی که اتحادیه کنترل تسلیحات آن را منتشر ساخت، نوشت: تصمیم‌های جامعه بین‌المللی بر پیشرفتی که ظرف سالیان اخیر در راستای هدف مهم یادشده صورت گرفته‌ است، تأثیرگذار خواهد بود و باید در نظر داشت که کارهای مهمی نیز همچنان باقی است.

انتظار می‌رود در سازمان ملل 10 کشور دیگر معاهده منع تسلیحات هسته‌ای[1] را امضا یا تصویب کنند؛ معاهده‌ای که از 20 سپتامبر سال گذشته برای امضا گشوده شد و تا 25 سپتامبر 2018، 122 کشور به آن پیوسته‌اند.

امروز، چالش‌های دشواری وجود دارد که تهدید جدی علیه نظم هسته‌ای بین‌المللی ایجاد می‌کند. تنش‌ها بین دولت‌های دارای سلاح هسته‌ای روبه افزایش است. پیشرفت در ارتباط با خلع سلاح هسته‌ای، آن‌گونه که مدنظر برنامه اقدام اجلاس مرور هسته‌ای سال 2010 بوده، با بن‌بست مواجه شده است.

واشنگتن و مسکو در مسیر جایگزین ساختن زرادخانه هسته‌ای خود با هزینه سرسام‌آور هستند. دیگر کشورهای هسته‌های به‌تدریج ظرفیت‌های هسته‌های خود را بهبود بخشیده‌اند. چنانچه برنامه هسته‌ای و موشکی کره شمالی از طریق ابتکار دیپلماتیک محدود نشود، برنامه یادشده به‌زودی می‌تواند به این کشور ظرفیت عملیاتی برای ضربه به کشورهای منطقه با سلاح هسته‌ای بدهد.

ترامپ آماده است تا تنش‌های هسته‌ای را بیشتر کند. توئیت 22 دسامبر 2017 وی مبنی بر اینکه آمریکا باید تا حد زیادی زرادخانه هسته‌ای خود را تقویت کند و توسعه دهد، در حقیقت استقبال از رقابت هسته‌ای است. آمریکا و روسیه باید به‌زودی تصمیم بگیرند که آیا موافقت‌نامه سال 2010 موسوم به استارت جدید را تمدید خواهند کرد که قرار است در سال 2021 منقضی شود. اگر این موافقت‌نامه تمدید نشود، در آن صورت محدودیت‌های حقوقی الزام‌آور بین دو بزرگ‌ترین زرادخانه هسته‌ای جهان وجود نخواهد داشت.

در مناطق دیگر جهان، رقابت در بخش فناوری سلاح هسته‌ای در جریان است. به‌ویژه چین، هند و پاکستان موشک بالستیک جدید، موشک کروز و سامانه‌های پرتاب هسته‌ای دریاپایه را پی می‌گیرند.

اگرچه زرادخانه‌های کشورهای یادشده از حیث تعداد کوچک‌تر هستند، لکن خطرناک و بی‌ثبات‌کننده‌اند. رهبران پکن، دهلی‌نو و اسلام‌آباد اظهار حمایت از خلع سلاح و حداقل بازدارندگی می‌کنند، اما گفتگویی میان آن‌ها و با دیگران بر سر کاهش خطر هسته‌ای وجود ندارد.

این روندها از یک‌سو موجب شده تا اکثر کشورهای فاقد سلاح هسته‌ای بر سر معاهده‌ای برای منع تسلیحات هسته‌ای مذاکره کنند و از سوی دیگر بر معاهده منع تکثیر هسته‌ای (ان. پی. تی) فشار فزاینده‌ای وارد آورده که 50 سال پیش امضا شد.

رهبران مسئول در جهان و افراد نگران نسبت به خطرهای هسته‌ای امروز جهان باید تلاش‌های خود را جهت مقابله با رقابت هسته‌ای تجدیدشده مضاعف سازند و از تلاش‌ها برای کاهش تعداد تسلیحات هسته‌ای و کاهش جایگاه و نقش این تسلیحات در امور نظامی و امنیتی حمایت کنند.

امروزه شرایط خطرناکی وجود دارد، اما باید خوش‌بین بود که قوس تاریخ آرام و به‌تدریج به سمت جهان عاری از سلاح هسته‌ای میل خواهد کرد.

 

[1] – علیرغم مخالفت و مقاومت کشورهای دارنده تسلیحات اتمی به‌ویژه آمریکا، سازمان ملل معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را تصویب کرد. این معاهده با 122 رأی موافق یک رأی مخالف و یک رأی ممتنع تصویب شد. این معاهده در 20 سپتامبر 2017 پس از سه هفته نشست و مذاکره فشرده در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، تدوین و تصویب شد. بر اساس این معاهده ساخت، آزمایش، تولید، اکتساب، تملک، انباشت، انتقال، استفاده و تهدید به استفاده از سلاح هسته‌ای تحت هر شرایطی ممنوع است. طبق این معاهده کشوری که دارنده سلاح هسته‌ای است و به عضویت این معاهده درمی‌آید باید زرادخانه هسته‌ای و تمامی تأسیسات مرتبط با آن را طی یک مهلت زمانی مشخص منهدم کند. اصلی‌ترین تفاوت معاهده منع تکثیر هسته‌ای (ان.پی.تی) با معاهده فوق‌الذکر این است که ان.پی.تی با هدایت و جهت‌دهی کشورهای دارنده سلاح هسته‌ای به‌صورت ایجاد حقوق نابرابر تدوین و امضاشده است، درحالی‌که معاهده منع تسلیحات هسته‌ای عمدتاً از سوی کشورهای غیرهسته‌ای دنبال و تدوین گردیده است.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *