جدیدترین مطالب

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

دیپلماسی هنجارگرای ایران در قبال رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: در حالی که به نظر می رسید تک و پاتک های ایران و رژیم اسرائیل پس از عملیات وعده صادق ایران در برابر حمله تروریستی این رژیم به ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق در فروردین 1403 (آوریل 2024)، پایان یافته، اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن اسماعیل هنیه در تهران در بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ (31 ژوئیه 2024) نشان داد آتش باری مستقیم در روابط تهران و تل‌آویو ادامه دارد و احتمال بازگشت آن به شرایط منازعه غیرمستقیم دشوار است.

کشیده شدن روسیه به درگیری‌های غرب آسیا تشدید می‌شود

شورای راهبردی آنلاین – رصد: غرب آسیا در حال تجربه سطحی از درگیری است که در دهه‌های اخیر بی‌سابقه محسوب می‌شود. اکنون تقریبا یک سال از شکل‌گیری مارپیچ تشدید تنش که با حملات 7 اکتبر 2023 آغاز شد، می‌گذرد و منطقه بیشتر به مرحله جدیدی در تاریخ خود وارد شده است.

Loading

أحدث المقالات

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

مولانا فضل الرحمان: آمریکا حامی جنایات اسرائیل و ناقض حقوق بشر است

اسلام‌آباد- ایرنا- رهبر حزب جمعیت علمای اسلام در پاکستان با محکومیت تلاش‌های داخلی و خارجی برای پیشبرد طرح سازش با رژیم صهیونیستی گفت: خون ملت‌های مظلوم منطقه از دست آمریکا که حامی جنایات اسرائیل و ناقض واقعی حقوق بشر است می‌چکد.

Loading
رای الیوم مطرح کرد:

تشدید سیاست رویارویی در شورای همکاری خلیج فارس

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: نگاهی به عملکرد سیاسی عربستان و قطر در دوره پس از انقلاب های بهار عربی، تفاوت ها و اختلاف های متعددی را در عملکرد سیاسی دو کشور نشان می‌دهد.

بحران کنونی بین کشورهای خلیج [فارس] پرسش های متعددی درباره عملکرد سیاست خارجی دو قطب این مناقشه یعنی عربستان سعودی و قطر مطرح می‌کند، به ویژه که مناقشه کنونی، شدیدترین مناقشه و یافتن راه حلی برای آن، دشوارترین کار است. 
ویژگی کشورهای خلیج [فارس] این است که این کشورهای پادشاهی همگی با کمک اشغالگران خارجی تأسیس شدند و حاکمان آنها با حمایت این اشغالگران از طریق پایگاه هایی نظامی که در خاک این کشورها ایجاد شد یا کمک های نظامی و سیاسی آنان توانستند به بقای حکومت خود ادامه دهند. این مسئله در عملکرد قطر دیده می‌شود. بعد از آغاز بحران کنونی، این کشور با الگو برداری از قراردادهای چندین میلیارد دلاری که عربستان سعودی با واشنگتن امضا کرد، اقدام به امضای قراردادهای تجاری با آمریکا کرد. قطر همواره نگران است زیرا این کشور نیز مانند سایر کشورهای خلیج [فارس] قدرتش را از ائتلاف های خارجی می گیرد نه از مردمش. 
بحران کنونی بین این دو کشور خلیج [فارس] علل متعددی دارد از جمله توانایی قطر برای گسترش نفوذ اقتصادی خود به زیان ریاض. به عنوان مثال، بخش هواپیمایی قطر به رقیبی قدرتمند برای شرکت های هواپیمایی عربستانی و اماراتی تبدیل شده است. همچنین قطر رقیبی در زمینه پروژه های تجاری در فرانسه و دیگر کشورها است. در ثانی، دوحه توانست نفوذ سیاسی خود را در چند کشور عربی مانند لبنان و عراق و سوریه به زیان نقش عربستان سعودی تقویت کند و توسعه دهد. همه این مسائل، نقش رهبری قطر را به زیان نقش منطقه ای و بین المللی عربستان تقویت کرد. 
نگاهی به عملکرد سیاسی عربستان و قطر در دوره پس از انقلاب های بهار عربی، تفاوت ها و اختلاف های متعددی را در عملکرد سیاسی دو کشور نشان می‌دهد. نخست این که، عربستان سعودی سیاست رویارویی با دشمنان و افزایش سقف خواسته هایش را در پیش گرفت در حالی که قطر سیاست عملگرایی و تلاش برای جذب قطب های مناقشه در منطقه را در پیش گرفت هرچند رسانه های این کشور به ویژه شبکه الجزیره، مواضع تندی در قبال مسائلی که جهان عرب با آن مواجه است اتخاذ کردند. این سیاست به احتمال ناشی از این درک حاکمان قطر است که رویارویی مطلق با هر طرف منطقه ای، هزینه ای بیش از آنچه که قطر توان تحملش را دارد بر این کشور تحمیل می کند به ویژه که قطر از نظر مساحت جغرافیایی و جمعیت، کشور کوچکی در منطقه محسوب می‌شود و از هیچ گونه مرکزیت دینی – مثل حرمین شریفین در عربستان – برخوردار نیست که به این کشور مشروعیت دینی ببخشد. چنین سیاستی را معمولاً کشورهای کوچک به ویژه در مناطقی که درگیر ناآرامی های سیاسی و جنگ است در پیش می‌گیرند. 
سیاست عربستان سعودی در قبال مسائل متعدد نشان دهنده ضعف در دیدگاه سیاسی و تجربه دیپلماتیک حاکمان کنونی این کشور است. نخست این که، عربستان بدون هیچ چشم انداز سیاسی وارد جنگ با یمن شد. ریاض این جنگ را بیش از دو سال پیش آغاز و میلیاردها دلار برای آن هزینه کرد بدون آن که هیچ پیروزی قاطعی به دست آورد. در مقابل، دوحه از ریاض در جنگ علیه یمن حمایت کرد ولی روابط دیپلماتیک خود را با ایران نیز حفظ کرد در حالی که علت اعلام شده برای این جنگ، جلوگیری از گسترش نفوذ تهران در یمن به عنوان حیاط خلوت عربستان بود. شاید، علت این است که دوحه می داند نمی‌تواند در برابر عربستان بایستد و خصومت با ایران نیز بی‌فایده است. علت دیگر نیز،‌ تمایل قطر به غرق شدن عربستان در باتلاق یمن و هزینه سنگین آن برای بودجه عربستان و ایجاد شدن دردسر دیپلماتیک برای این کشور است. بر اساس نوار صوتی درز کرده از سخنان امیر سابق قطر حمد بن خلیفه، دوحه به کشمکش در داخل خاندان حاکم بر عربستان به منظور از هم پاشیدن آن دل بسته است و معتقد است جنگ علیه یمن نیز به احتمال این اختلافات را تسریع می‌کند به ویژه که ولیعهد سابق محمد بن نایف با این جنگ موافق نبود. 
دوم این که، عربستان موضع تندی در برابر اخوان المسلمین در کشورهای عربی و جلوگیری از گسترش نفوذ آن اتخاذ کرد و می‌دانست این جریان را نمی‌توان با اتخاذ موضعی سیاسی از بین برد زیرا از پایگاه گسترده مردمی و قدرت سازمانی کارآمدی برخوردار است که می‌تواند حضور سیاسی و پایگاه مردمی آن را تضمین کند. خصومت با اخوان المسلمین موجب شد عربستان در برابر ترکیه و قطر موضع گیری کند. در مقابل، قطر به دنبال جذب جریان های اسلام گرا با ایدئولوژی های مختلف و ایجاد پناهگاهی برای آنان است. دوحه میزبان شیخ یوسف القرضاوی یکی از برجسته ترین حامیان اخوان المسلمین است و همچنین مسجدی به نام محمد بن عبدالوهاب یکی از برجسته ترین مراجع دینی جریان های سلفی احداث کرده است. 
سوم این که، عربستان سعودی به رویارویی با ایران پرداخت و سقف رویارویی با این کشور را به حداکثر رساند. در مقابل، قطر روابط خود را با ایران حفظ کرد هرچند رسانه های وابسته به قطر موضع تندی در برابر این کشور اتخاذ می‌کنند. عربستان در مدیریت مناقشه ها در منطقه، سیاست ضعیفی در پیش گرفته است و گمان می‌کند با به کار بردن گفتمان طایفه ای و تکیه کردن بر ائتلاف خود با آمریکا، جایگاه سیاسی خود و توانایی خود را برای رویارویی با رقبای منطقه‌ایش تقویت خواهد کرد. 
ویژگی سیاست عربستان سعودی این است که متکبرانه است و هیچ دیدگاه سیاسی روشنی ندارد. آنچه موجب محدودتر شدن سیاست خارجی عربستان و ناکامی آن شده، تلاش برخی شخصیت های حاکم برای بهره گیری از آن به منظور تقویت اقتدار خود در داخل کشور است. به عنوان مثال، از جنگ عربستان علیه یمن به منظور افزایش مشروعیت رهبری محمد بن سلمان برای حکومت کردن استفاده شد. ویژگی حکومت محمد بن سلمان، تهاجمی عمل کردن و ریسک کردن برای تسریع در انتقال قدرت به او است. او به هدف خود یعنی برکناری محمد بن نایف و نشستن در جایگاه او به عنوان ولیعهد دست یافت. او به لطف پدرش به قدرت رسید و از هیچ تجربه ای در زمینه فعالیت سیاسی و دیپلماتیک برخوردار نیست و دیدگاهی روشن برای حکومت کردن و اداره امور کشور ندارد. در مقابل، سیاست قطر عاقلانه‌تر و کمتر احساساتی به نظر می‌رسد. این کشور در بحران کنونی به رغم خصومتی که کشورهای خلیج [فارس] نشان دادند، سیاست صبر و شکیبایی را در پیش گرفته است. 
ممکن است عربستان سعودی در آینده به سیاست خارجی متکبرانه‌تر و عجولانه‌تری روی آورد. محمد بن سلمان تا پیش از آن که نشستن بر تخت پادشاهی را برای خود تضمین کند آرام نخواهد گرفت از این رو سعی خواهد کرد به منظور تقویت محبوبیت خود در داخل و جلب رضایت هم پیمانان منطقه ای و بین المللی‌اش، سیاست هایی پرخطرتری در پیش بگیرد. وی برای تقویت نظام حکومتی عربستان و جایگاه خود در آن، میلیاردها دلار به دولت آمریکا رشوه داد. قابل توجه این که برکناری محمد بن نایف پس از سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی صورت گرفت که همین مسئله احتمالا موجب افزایش تنفر از محمد بن سلمان در داخل خاندان حاکم بر عربستان خواهد شد. از این رو بن سلمان به دنبال اتخاذ سیاست هایی خواهد رفت که افکار عمومی را به سوی او جذب کند، مثل برنامه چشم انداز 2030 برای تقویت رشد اقتصادی عربستان یا در پیش گرفتن سیاست خارجی پرخطرتر تا محبوبیت خود را افزایش دهد و خود را به عنوان دولتمرد و حاکم قوی‌تر تحمیل کند.

منبع: اداره کل رسانه های خارجی وزارت فرهنگ

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *