جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

۳۰۰ تحریم جدید آمریکا علیه نهادهای روسی، چینی و دیگر کشورها به بهانه جنگ اوکراین

نیویورک – ایرنا- وزارت امور خارجه و وزارت خزانه‌داری آمریکا در تداوم سیاست های تحریمی واشنگتن ، حدود ۳۰۰ نهاد در روسیه، چین و دیگر کشورها را به بهانه  حمایت از مسکو در جنگ با اوکراین تحریم کرد.

فرانسه برای کاهش تنش‌ها در مرز شمالی سرزمین‌های اشغالی پیشنهاد برگزاری نشست سه جانبه داد

تهران- ایرنا- رسانه‌های رژیم صهیونیستی گزارش دادند که امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه برای آرام کردن اوضاع در مرز سرزمین‌های اشغالی با لبنان، پیشنهاد برگزاری نشست سه جانبه را داده است.

سرگیجه بزرگ!

«مقام های اسرائیلی و رسانه های متحدشان، بر این باورند که آنچه در قالب اعتراض علیه جنایات رژیم اشغالگر قدس در نوار غزه در آمریکا و دیگر کشورهای جهان روی می دهد، اعتراضی علیه ایدئولوژی غیرانسانی صهیونیسم نیست بلکه باید آن را اعتراضی علیه آیین یهودیت دانست!»

Loading

عربستان در رویای تکرار تاریخ

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: شورای همکاری خلیج فارس از سال ١٩٩١ در حال از بین رفتن است. از این زمان تا کنون فقط باعث تفرقه شده است. ریاض قصد ندارد اجازه دهد سرسپردگانش خود را آزاد کنند. آنچه که عربستان سعودی و امارات متحده عربی در صددند انجام دهند، این است که با سود جستن از انتخاب ترامپ به گذشته بازگردند و تاریخ را بازنویسی کنند.

پژوهشگر الکساندر کازرونی ریشه های تنش بین دو کشور که به قطع همه مناسبات آن ها از اوایل ژوئن انجامیده، تجزیه و تحلیل می کند.
الکساندر کازرونی، کارشناس سیاسی و پژوهشگر دانش سرای عالی، کارشناس مسایل سلطان نشین های حاشیه خلیج فارس است. او به تازگی کتاب «آینه شیوخ» را منتشر کرد. کتاب موزه و سیاست در امیرنشین های خلیج فارس، به مطالعه راهبرد نفوذ فرهنگی دوحه و ابوظبی پرداخته است. او به تجزیه و تحلیل علل بحرانی که قطر را در برابر عربستان سعودی و امارات متحده عربی قرار می دهد، در روزنامه لوموند پرداخته است. 
در اوایل ژوئن این دو کشور همه روابط دیپلماتیک و اقتصادی خود را با قطر قطع و دوحه را به خوش خدمتی به ایران و جنبش های «تروریستی» در خاورمیانه متهم کردند. از نظر کازرونی، ریشه های این رویارویی را باید در خودداری عربستان از اجازه دادن به امیرنشین های خلیج [فارس] برای خارج شدن از مدار دیپلماتیک و فرهنگی آن، پس از نخستین جنگ خلیج [فارس] در سال ١٩٩١، جستجو کرد.
روزنامه لوموند – ریشه های این بحران کدامند؟
کازرونی – ریشه های این بحران به اشغال کویت توسط نیروهای عراقی در سال ١٩٩٠ برمی گردد. این رویداد نقطه عطف واقعی در منطقه بود. در سال ١٩٨١ کشورهای حاشیه خلیج فارس – کویت، قطر، بحرین و امارات متحده عربی – برای تضمین امنیت خود در برابر ایران انقلابی، عضویت در شورای همکاری خلیج فارس را پذیرفتند. این امر مستلزم این بود که از بخشی از حاکمیت خود چشم پوشی کنند. اداره این اتحادیه منطقه ای تحت سلطه عربستان سعودی بود و به ویژه در طول سال های ١٩٨٠ شورای همکاری خلیج فارس در بین جوانان کشورهای عضوی این شورا گسترش سلفی گری سعودی را تسهیل کرد.
چگونه؟
از طریق دانشجویان کویتی، بحرینی و اماراتی که برای تحصیل به ریاض می روند. کشورهای کوچک خلیج فارس در ازای این چشم پوشی از حاکمیت باید تحت حمایت عربستان سعودی که تنها کشور منطقه است که در آن زمان روابط نزدیکی با آمریکا داشت، قرار می گرفتند. اما ناگهان در سال ١٩٩٠ در برابر ورود نیروهای صدام حسین به کویت، آنها متوجه این واقعیت شدند که این پیمان نقش خود را ایفاء نمی کند.
چگونه آنها واکنش نشان دادند؟
امیر کویت، شیخ صباح پول هنگفتی را در زمینه روابط عمومی هزینه کرد. باید ماجرای جنین ها را یادآوری کرد. گفته شده است که نوزادان نارس کویتی توسط سربازان عراقی از جنین خود بیرون کشیده می شدند. یک آژانس روابط عمومی این ماجرا را تهیه کرده بود. اما این ماجرا تأثیر زیادی در غرب داشت. حاکمان امیرنشین های حاشیه خلیج فارس متوجه شدند که تنوع بخشیدن به مشتریان خود ضروری است. تجار اسلحه و شرکت های نفتی دیگر کافی نیستند. باید توجه کسانی که افکار عمومی غرب را شکل می دهند یعنی هنرمندان، ورزشکاران، دلالان آثار هنری و دانشگاهیان …را به خدمت بگیرند.
آیا این منشاء سیاست نفوذ فرهنگی آنهاست؟
دقیقاً عقیده گشایش موزه در دوحه [آنچه که در سال ٢٠٠٨ با موزه هنرهای اسلامی انجام شد] در برابر به آتش کشیده شدن موزه ملی کویت توسط ارتش عراق، در ذهن حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر آینده قطر، در سال ١٩٩١ به وجود آمد. این سیاست به حاکمان کوچک خلیج [فارس] کمک خواهد کرد تا جامعه خود را «سلفی زدایی» کنند و سهم حاکمیت فرهنگی را که در سال های ١٩٨٠ از دست داده بودند، دوباره به دست آورند. این امر به ویژه در قطر تحقق یافت. قطر که تنها کشور حاشیه خلیج [فارس] با اکثریت مذهب حنبلی بود [محافظه کارترین مکتب فکری اسلام سنی] از سلفی گری تحمیل شده از سوی ریاض بیشترین آسیب را تحمل کرده است.
به طور قطع عربستان سعودی نگرش خوبی به آن ندارد…
البته، تا جایی که حمد به آمریکا پیشنهاد کرد که در سرزمینش پایگاه نظامی مستقر کند. او با دیدن برخاستن هلی کوپترهای آمریکایی از دوحه در طول جنگ خلیج فارس این نظر را داشت. (پایگاه العدید که از اوایل سال های ٢٠٠٠ شروع به فعالیت کرد).
بدین ترتیب سعودی ها در صددند از ورود وی جلوگیری کنند و سپس خود را در قدرت حفظ کنند. آنها از شاهزاده عبدالعزیز، برادر ناتنی حمد که از سال ١٩٧۶ تا کنون ولیعهد بود، به عنوان نامزد جانشینی امیر خلیفه که از سال ١٩٧٢ بر سر قدرت بود، حمایت کردند.
در سال ١٩٩٢ یک درگیری در مرز دو کشور در الخافوس روی داد. دو سرباز قطری کشته شدند. در سال ١٩٩۵ حمد با سرنگون ساختن پدر خود قدرت را به دست گرفت. اما در سال ١٩٩۶ جناح طرفدار خلیفه بیهوده کوشید با حمایت عربستان سعودی دست به ضد کودتا بزند. زیرا در قطر بود که دخالت سعودی در ماجرای سیاسی همسایگان آنها بیشتر احساس می شد.
با چه نتیجه ای؟
این امر تصمیم شیخ حمد را در نزدیک شدن به غربی ها تقویت کرد. اما نه فقط غربی ها. روابط به نسبت خوب قطر با ایران تا حدی به این خصومت با ریاض انجامید. وانگهی قطر برای کاهش فشار فرهنگی سعودی از برگ برنده اخوان المسلمین سود جست تا آن جا که تلاش کرد از سال ٢٠١١ تا ٢٠١٣ آنها را در مصر به قدرت برساند.
به عبارت دیگر پیشینه بحران شورای همکاری خلیج فارس به یک ماه پیش برنمی گردد…
شورای همکاری خلیج فارس از سال ١٩٩١ در حال از بین رفتن است. از این زمان تا کنون فقط باعث تفرقه شده است. ریاض قصد ندارد اجازه دهد سرسپردگانش خود را آزاد کنند. آنچه که عربستان سعودی و امارات متحده عربی در صددند انجام دهند، این است که با سود جستن از انتخاب ترامپ به گذشته بازگردند و تاریخ را بازنویسی کنند.

منبع: اداره کل رسانه های خارجی وزارت فرهنگ

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *