جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

مشکلات عراق بعد از آزادسازی موصل

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها: در طول ماه های طولانی هیچ رویکرد سیاسی جامعی بر سر عراق شکل نگرفته است که به موجب آن بتوانیم آینده موصل و کلا عراق را متصور شویم،

بعد از گذشت بیش از 8 ماه از آغاز جنگ آزادسازی موصل در اکتبر 2016 حیدر العبادی، نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق آزادی شهر موصل را اعلام کرد. به حق باید گفت که مردم عراق و همه عرب باید به این دستاورد بزرگ افتخار کنند، چرا که به دست آوردن این پیروزی به هیچ وجه آسان نبود، هزاران نفر برای رسیدن به این هدف شهید شدند، هزاران نفر دیگر مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند، و فردای روزی که شهر آزاد شد به گونه ای شده بود که گویی از جنگ جهانی سوم خلاص شده است. این در حالی است که همان طور که کسی انتظار نداشت سقوط موصل به دست داعش به آن سرعت صورت بگیرد، آزادسازی آن نیز با این سرعت انجام شود، در عین حال کسی هم انتظار نداشت که عملیات آزادسازی موصل این قدر طول بکشد، همچنان به یاد می آورم که شیخ عبداللطیف الهمیم، رئیس وقف سنی عراق با اعتماد به نفس کامل در نشست فرهنگی ماهانه عراق در قاهره که «فراکسیون المواطن» دو روز قبل از آغاز جنگ «ای نینوا ما آمدیم» برگزار کرده بود، گفته بود که عملیات نظامی آزادسازی موصل نهایتا دو تا سه هفته طول خواهد کشید.

در طول این ماه های طولانی هیچ رویکرد سیاسی جامعی بر سر عراق شکل نگرفته است که به موجب آن بتوانیم آینده موصل و کلا عراق را متصور شویم، نبود این آگاهی به نظر من دلایل متعددی دارد. اول از همه که از همه دلایل دیگر هم مهمتر است این است که طرف های مختلف تمایلی ندارند که مواضع سیاسی خود را قبل از این که غبار جنگ فرو بنشیند، مشخص کنند، آنها منتظرند که موازنه های قدرت بر اساس دستاوردهای نظامی به روی زمین روشن شود، بعد مواضع خود را اعلام کنند. شاید بد نباشد به یاد اظهارات مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق بیفتیم که گفته بود مرزها را خون ها ترسیم خواهند کرد و بر برافراشتن پرچم کردستان بر استانداری کرکوک و تعیین موعد برای انتخاب سرنوشت برای کردها در سپتامبر آینده اصرار کرده بود. در عین حال به نظر می رسد که تلاش هایی وجود دارد که می خواهد خیلی زود ثمره های پیروزی بر داعش را بقاپد. به عبارت دیگر معیار مشارکت در جنگ با داعش و همچنین حجم مشارکت در این جنگ به معیاری مهم در ترسیم چارچوب کشور در عراق تبدیل شده است. بارزانی چند روز پیش در بروکسل، جنبش تغییر، حزب اپوزسیون خود را متهم کرد که درگیر جنگ آزادسازی موصل نشده است، این انتقاد به طور ضمنی این توجیه را در خود دارد که تلاشی برای تضعیف سیاسی وجود دارد و این مساله ما را از روابط اعراب با کردها به روابط داخلی خود کردها رهنمون می کند.

دلیل دوم این است که شبه توافقی میان طرف های مختلف بر اساس عملیات سیاسی فعلی موجود در عراق وجود دارد که بعد از همه بی ثباتی هایی که به وجود آورده به نظر می رسد که دیگر قابل استمرار نیست، این مساله همه را بر آن می دارد که در امور تجدید نظر کنند، اما اختلاف از لحظه ای آغاز می شود که بحث بر جوانب مطلوب برای تعدیل این عملیات در می گیرد، پیش از این سید عمار حکیم طرح «آشتی ملی» را با بازنگری بر موارد قانونی موجود که می تواند شکل نظام حکومتی فعلی، از پارلمان تا اختلاط های سیاسی و تعویق مطالبات تاسیس اقلیم ها را در بر بگیرد، مطرح کرده بود، اینها نکاتی هستند که همچنان محل اختلافند. طرحی که مقتدی صدر و ایاد علاوی پیشنهاد داده اند و به موجب آن سهم خواهی احزاب پایان می یابد و بر نیازهای شهروندان تاکید می شود، نیز مطرح است که هنوز به طور روشن تشریح نشده است، اما آن چه در این میان حائز اهمیت است نزدیکی این دو مرد است که از اساس با یکدیگر متفاوتند، علاوی طایفه گری سیاسی را رد می کند و بر اساس این مفهوم معتقد به حکومت سکولار است در حالی که جریان صدر و موسس آن، خود سوار موج طایفه گری هستند! حد و مرز نزدیکی «جنبش الاحرار» و ائتلاف ملی که صدر و علاوی آنها را رهبری می کنند تا کجاست و قرار است از کدام مبنای طایفه گری عبور کند تا به وفاق داخلی برسد؟

دلیل سوم به همه تلاش های اهل تسنن برای ایجاد مرجعیت سیاسی یکپارچه باز می گردد که تا حالا ناکام بوده است. چندی پیش کنفرانسی توسط محمود المشهدانی، رئیس اسبق مجلس عراق برای اهل تسنن این کشور با شعار «برای کشور شهروندان نه کشور جریان ها» تشکیل شد. این کنفرانس به خود افتخار می کند که با تجزیه عراق مخالف است و بر اساس مطالبات تشکیل اقلیم سنی شکل نگرفته و تسلیم دیکته های خارجی نشده است. این در حالی است که قرار بود کنفرانس دیگری برای اهل تسنن توسط رئیس مجلس فعلی، سلیم الجبوری، برگزار شود که به دلایل مختلف به تعویق افتاد. می بینیم آن چه در عرصه سیاسی اهل تسنن می گذرد بر خلاف آن چه ادعا می کنند خلاف جهت تشکیل مرجعیت سیاسی یکپارچه است، و با توجه به این که اهل تسنن مرجعیتی دینی همانند شاکله موجود برای مرجعیت دینی شیعیان ندارند تا جلوی اختلافات سیاسی آنها را بگیرد و به حل و فصل آنها بپردازد، بنابراین هر گونه تصوری که اهل تسنن برای آینده موصل و عراق مطرح می کنند بخشی از آنها قلمداد می شود که مورد حمایت دیگر جریان های سنی نیست.

در تحلیل رقابت اهل تسنن برای کسب رهبری نباید از تاثیر متغیرات منطقه ای غافل ماند، بر کسی پوشیده نیست که ترکیه در انتصاب الجبوری به عنوان رهبر اهل تسنن در کنفرانس استانبول که ماه می گذشته برگزار شد، نقش داشت، بعد با حمایت برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در کنفرانس بروکسل علیه این انتصاب کودتا شد برای این که الجبوری، معاون رئیس «حزب اسلامی»، وابسته به جریان اخوانی سنی عراق است.  

دلیل چهارمی که باعث می شود نتوان تصوری جامع از آینده عراق ترسیم کرد به تحولات جاری در سوریه باز می گردد که احتمالات بسیاری را با متغیرهای وحشتناک که تعدد بازیگران بین المللی و منطقه ای مسبب آن هستند، ایجاد می کند. در عین حال ارتباط بزرگی که میان دو پرونده سوری و عراقی وجود دارد، باعث می شود تا قضیه آینده عراق همچنان در انتظار روشن شدن تصویر در سوریه، از نقشه های مناطق نفوذ تا وضعیت کردها و سرنوشت بشار اسد که همه این متغیرها بر حد و مرز نقش آفرینی ایران در عراق انعکاس می یابد، باقی بماند.

ملت عراق از لحاظ نظامی در موصل پیروز شده است و با همه قلبمان می خواهیم که پیروزی سیاسی نیز به دست آورد، شهروند عراقی مستحق بهترین هاست که توانایی های بشری و ثروت های طبیعتی و تمدن اصیل آن ملت عراق را شایسته نهضتی در خور توجه می کند. الآن وقت جشن گرفتن برای پیروزی بزرگ است و باید منتظر پیروزی عراق تکثرگرای دموکراتیک یکپارچه ماند که امیدواریم این انتظار هم زیاد طول نکشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *