جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

هیل: آمریکا در بحبوحه اعتراضات دانشگاهی علیه جنگ غزه، حمایت از اسرائیل را دوچندان می‌کند

تهران- ایرنا- تارنمای «هیل» با اشاره به اعتراضات دانشجویان آمریکایی علیه جنگ غزه و کمک ۲۶ میلیارد دلاری جدید برای رژیم اسرائیل که در کنگره ایالات متحده تصویب شد، نوشت: رئیس جمهوری آمریکا این قانون را در بحبوحه تشدید بحران انسانی در غزه و حمله قریب الوقوع اسرائیل به شهر جنوبی رفح، جایی که بیش از یک میلیون غیرنظامی فلسطینی آنجا پناه گرفته‌اند، امضا کرد.

اکثریت کابینه نتانیاهو از پیشنهاد مصر برای جلوگیری از جنگ در رفح حمایت کردند

«سازمان رادیو و تلویزیون» اسرائیل، شنبه هشتم اردیبهشت، به نقل از یک منبع آگاه خبر داد به‌رغم اولویت متفاوت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این دولت، دستیابی به توافق تل‌آویو و حماس، براساس پیشنهاد جدید مصر، ظرف چند روز امکان‌پذیر است. به گفته این منبع آگاه، اکثریت اعضای کابینه نتانیاهو از مفاد پیشنهاد جدید مصر حمایت می‌کنند. پیشنهاد قاهره پیش از این به مقامات حماس ارائه شد و هدف آن دستیابی به توافقی برای مبادله گروگان‌ها و زندانیان و آغاز آتش‌بس موقت است.

Loading

تحریم‌های جدید آمریکا پیامدهایی فراتر از روسیه دارد

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – ترجمه: مجلس نمایندگان آمریکا در 25 ژوئیه قانونی تصویب کرد که براساس آن تحریم‌های جدیدی علیه روسیه وضع خواهد شد. تحریم جدید توانایی رئیس جمهور ترامپ برای برداشتن تحریم‌های فعلی و در حال اجرا علیه روسیه را محدود خواهد ساخت.

اندیشکده استراتفور در تحلیل خود درباره این تحریم های جدید که روز گذشته به تصویب مجلس سنای آمریکا نیز رسید، نوشت: 419 رای موافق و سه رای مخالف در مجلس نمایندگان آمریکا تنها سه روز پس از توافق رهبران کنگره بر سر لایحه‌ای که به شدت مورد بحث و بررسی قرار گرفت، حاصل شد که شامل تحریم‌ها علیه کره شمالی و ایران نیز هست.

عناصر کلیدی طرح بسته تحریمی
عناصر و مولفه‌های کلیدی طرح بسته تحریمی علیه روسیه شامل موارد زیر است:
مکانیسم بررسی توسط کنگره در ارتباط با لغو تحریم‌ها یا اعمال آنها همچنان دست‌نخورده و بدون تغییر باقی خواهد ماند. اگر رئیس جمهور بخواهد تحریم‌ها علیه روسیه را لغو کند باید گزارشی در این ارتباط به کنگره ارائه کند و دلایل منطقی خود و تاثیر این اقدام بر امنیت ملی آمریکا را ذکر کند. مجلس نمایندگان و سنا سی روز وقت دارند که با نظر رئیس جمهور موافقت یا مخالفت کنند. البته رئیس جمهور می‌تواند تصمیم مجلس نمایندگان و سنا را وتو کند. ناگفته نماند کنگره نیز می‌تواند با رای دو سوم اعضا وتوی رئیس جمهور را لغو کند.
تحریم‌های مالی علیه برخی شرکت‌های انرژی روسیه که افراد و موسسات آمریکایی از انجام معاملات در برخی بازپرداخت بدهی‌ها را متاثر می‌ساخت، اینک تمامی بدهی‌ها با دوره بازپرداخت 60 روزه و نه 90 روزه را در بر خواهد گرفت. یکی از بندها در نسخه قبلی لایحه مربوط به تحریم روسیه در سنا می‌تواند به منع سرمایه‌گذاری در بدهی دولتی روسیه منجر شود.
تحریم‌هایی که مانع از مشارکت افراد و شرکت‌های آمریکایی در پروژه‌های نفتی روسیه در مناطق آبی در قطب شمال، آب‌های عمیق و نفت شیل می‌شود تغییر کرده‌است. افراد و شرکت‌های آمریکایی با تحریم‌های جدید مجاز به مشارکت در پروژه‌های نفتی جدید در قطب شمال، اعماق اقیانوس یا نفت شیل در سراسر جهان که شرکت‌های روسی سهامدار عمده یا حداقل 33 درصد سهام و یا بیشتر را دارند نخواهند بود. با قانونی شدن تحریم‌های کنگره آمریکا علیه روسیه، نه تنها شرکت‌ها، ساختارها و افراد کنترل کننده آنها، بلکه فردی که سرمایه‌ای معادل 33 درصد از این شرکت‌ها را در اختیار داشته باشد مشمول تحریم‌های جدید خواهد شد.
براساس لایحه جدید ضد روسی، وضع تحریم‌ها از سوی دولت آمریکا علیه موسسات و شرکت‌های خارجی که در روسیه سرمایه‌گذاری می‌کنند یا در پروژه‌هایی در قطب شمال، اعماق اقیانوس و نفت شیل در این کشور یا منطقه ویژه اقتصادی آن کمک می‌کنند، اجباری خواهد بود نه اختیاری. رئیس جمهور می‌تواند از این نوع تحریم‌های ثانویه علیه شرکت‌های خارجی فعال در پروژه‌های روسیه صرفنظر کند، البته چنانچه انجام این کار در راستای منافع امنیت ملی آمریکا باشد. اروپا اساساً چنین تحریم‌هایی دارد، اما کمیسیون اروپایی معافیت از این قبیل تحریم‌ها را به شرکت‌هایی محول کرده‌است که از قبل دارای پروژه‌هایی هستند همانند شرکت اِنی در پروژه‌های دریای سیاه و قطب شمال.
تحریم‌های اختیاری علیه موسسات و شرکت‌هایی که به ساخت و توسعه خطوط لوله گاز صادراتی روسیه به اروپا کمک می‌کنند همانند شرکت‌های آلمانی فعال در خط لوله موسوم به نورد استریم 2 برای انتقال گاز طبیعی روسیه به اروپا ادامه خواهد داشت.
بسته تحریمی جدید وجه نظارتی قابل ملاحظه‌ای به کنگره جهت اِعمال و اجرای تحریم‌ها توسط دولت ترامپ در نظر گرفته و تغییرات محدودکننده زیادی بر اجزای تحریم‌های مربوط به انرژی ایجاد می‌کند. سارا هاکبی سندرز سخنگوی کاخ سفید در 31 جولای گفت که دولت ترامپ توانست با مجلس نمایندگان و سنا در خصوص بسته تحریمی همکاری کند و دولت اینک خرسند است که توان این کار را دارد. البته دولت تغییراتی را که ضروری می‌داند انجام می‌دهد و از وضعیت فعلی قانون تحریم علیه روسیه حمایت می‌کند. اظهارات سخنگوی کاخ سفید بنظر نشان از آن دارد که ترامپ بسته تحریمی جدید که توسط سنا تایید شود(احتمالا قبل از شروع تعطیلات اگوست) را امضا خواهد کرد. با توجه به حمایت قوی، لایحه تحریم از حمایت هر دو حزب در کنگره(مجلس نمایندگان و سنا) برخوردار است. چنانچه رئیس جمهور درصدد وتوی لایحه باشد، احتمالا وتوی رئیس جمهور توسط کنگره خنثی و بلااثر خواهد شد.
لایحه تحریم روسیه احتمالاً تنش زیادی بین مسکو و واشنگتن ایجاد خواهد کرد آن هم در شرایطی که ترامپ و پوتین در تلاش برای حصول توافق بر سر مسائلی همچون حل و فصل توقیف اماکن دیپلماتیک روسیه در خاک آمریکا هستند تا مناسبات دو کشور را در مسیر آشتی قرار دهند. روسیه اعلام کرد که تحریم‌های جدید را به شدت منفی قلمداد می‌کند، اما اظهار نظر نهایی را پس از روشن شدن جزئیات تحریم‌ها اعلام خواهد کرد. در همین زمینه دیمیتری پسکف سخنگوی کاخ کرملین اعلام داشت که ما برخی تعدیل‌ها در لایحه تحریم ضدروسی را شنیده‌ایم و تا نهایی شدن متن لایحه صبر پیشه خواهیم کرد.
فرض کنید متن لایحه تحریم علیه روسیه تغییر نکند و به همین شکل فعلی آن باشد و توسط ترامپ امضا شود، روسیه می‌تواند به اشکال مختلف علیه آمریکا دست به اقدام متقابل بزند. روسیه می‌تواند محدودیت‌های اقتصادی علیه آمریکا وضع کند یا فشار علیه آمریکا در هر یک از میدان‌های درگیری را افزایش دهد. یکی از میدان‌های احتمالی اوکراین خواهد بود که روسیه می‌تواند جدایی‌طلبان را به تشدید درگیری در دونباس به عنوان ابزاری جهت افزایش فشار بر کیف و حامیان غربی آن استفاده کند. در حقیقت تشدید درگیری اخیر و پیشنهاد رهبر جدایی‌طلبان در شرق اوکراین برای تشکیل کشور جدید به نام مالوروسیه یا روسیه کوچک می‌تواند علائمی از نارضایتی مسکو از روند مذاکرات تلقی شود. میدان دیگر سوریه است جاییکه روسیه می‌تواند از آتش‌بس توافق شده با آمریکا خارج شود و نقش تخریبی بیشتر علیه شورشیان تحت حمایت آمریکا ایفا کند.
روسیه همچنین ارتباطاتی با دیگران و میدان‌های ثانویه به عنوان ابزاری جهت تقویت اهرم فشار در مذاکرات خود با آمریکا ایجاد کرده‌است. بحران سیاسی ونزوئلا پتانسیل لازم برای وضع تحریم آمریکا علیه شرکت نفت دولتی به نام پترولئوس ونزوئلا دارد و علائم زیادی دال بر وضع تحریم‌های آمریکا علیه ونزوئلا مشاهده می‌شود. این در حالی است که روسیه مدتی است به شدت درگیر مذاکرات با رئیس جمهور مادرو است. در کره شمالی، روسیه ارتباطات اقتصادی و انرژی با این کشور برقرار کرده‌است، اما آمریکا آماده وضع تحریم‌ها علیه پیونگ یانگ در شورای امنیت سازمان ملل است. البته روسیه در شورای امنیت دارای حق وتو است. در افغانستان، روسیه مناسبات دیپلماتیک و امنیتی با طالبان برقرار کرده‌است، در شرایطی که آمریکا به دنبال افزایش حضور نظامی در این کشور است.
روسیه تنها قدرتی نیست که نسبت به تحریم‌های پیشنهادی آمریکا نگران است. اتحادیه اروپا نیز نسبت به تحریم‌های آمریکا واکنش منفی نشان داده‌است، چراکه عملیات انرژی اتحادیه شدیداً متاثر از این تحریم‌ها خواهد شد. کمیسیون اروپایی نسبت به پیامدهای گسترده و ناخواسته تحریم‌های جدید آمریکا هشدار داد و کشورهایی همچون آلمان تهدید کردند چنانچه تحریم‌های جدید آمریکا پروژه خط لوله نورد استریم 2 را به متاثر سازد دست به اقدام متقابل خواهد زد.
تحریم‌های ثانویه اجباری اساساً همان تحریم‌هایی است که اروپا در دستورکار دارد، اما اروپا به شرکت‌هایی که پروژه‌هایی را منعقد کرده‌اند همانند شرکت اِنی در پروژه‌های قطب شمال و دریای سیاه معافیت داد. تحریم‌های ثانویه مسائل را پیچیده می‌سازد. به عنوان مثال شرکت ایتالیایی اِنی قصد دارد عملیات حفاری در دریای سیاه را در تابستان امسال آغاز کند و اگر آمریکا تصمیم بگیرد تحریم‌های ثانویه را بر این شرکت اِعمال کند در آن صورت ایتالیا به اِعمال چنین تحریم‌هایی اعتراض خواهد کرد. اعتراض و اقدام ایتالیا علیه اِعمال تحریم‌های ثانویه آمریکا، درخواست از اتحادیه اروپا برای احیای بحث قدیمی در خصوص قانونی بودن تحریم‌های ثانویه آمریکا خواهد بود و این موضوع می‌تواند به سطح سازمان تجارت جهانی نیز کشیده شود. براساس یکی از یادداشت‌های داخلی کمیسیون اروپایی چنانچه تحریم‌های آمریکا قانونی شود، اتحادیه اروپا ظرف چند روز به این امر واکنش نشان خواهد داد. از اینرو، قانون تحریم کنگره آمریکا نه تنها ممکن است بن‌بست بین آمریکا و روسیه را تشدید کند، بلکه همچنین مناسبات بین آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به واسطه تحریم‌های مرتبط با انرژی پیچیده خواهد ساخت.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *