جدیدترین مطالب

سایه جنگ گسترده بر خاورمیانه

سایه جنگ گسترده بر خاورمیانه

اکبر فیجانی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تنها یک گزینه متصور است و آن حمله اتمی محدود اما برق آسا به ایران است. اما، گرچه از رژیم نسل کش اسرائیل هر جنایتی بر می آید، با توجه به قدرت دفاعی و تهاجمی ایران و توان و همراهی گروه های مقاومت منطقه، و تبعات اقتصادی امنیتی آن برای جهان، در حالت عادی وقوع چنین اقدام خطرناکی بعید است. 

ایران به «اسرائیل» حمله نکرد!

ایران به «اسرائیل» حمله نکرد!

علی مفتح در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در بحث حمله به «اسرائیل» هم همین است! اول اینکه، ایران به خاک رژیم صهیونیستی حمله نکرده است. بحث در اینجا مربوط به سازمان ملل و حقوق بین الملل نیست. بحث در درجه اول اخلاقی و سیاسی است! رژیم صهیونیستی یک رژیم اشغالگر است که ادعای خاک دارد اما در واقعیت خاکی ندارد (چه برسد به عمق راهبردی)! اصلا حمله انتقام جویانه کشورمان هم هیچ حمله ای به اسرائیل یا خاک آن نبود چرا که اساسا موجودیتی با این مختصات و مشخصات وجود ندارد.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران به بهانه پهپادی

وزارت خزانه داری آمریکا در راستای ادامه سیاست‌های تحریمی خود علیه جمهوری اسلامی ایران، بیش از ۱۲ نهاد، شخص و کشتی را به بهانه ایفای نقش در تسهیل و تامین مالی فروش مخفیانه پهپاد‌های ایرانی در جنگ اوکراین و روسیه تحریم کرد.

Loading

أحدث المقالات

از گردان اسرائیلی «نتزاه یهودا» چه می‌دانیم؟ چرا آمریکا به دنبال تحریم آن است؟

گردان «نتزاه یهودا» در سال ۱۹۹۹ و به منظور سربازگیری از جوانان یهودی با اعتقادات مذهبی افراطی ارتدوکس و دیگر نیرو‌های ملی‌گرای مذهبی در ارتش ایجاد شد. دولت اسرائیل این گردان را به عنوان واحدی برای خدمت افراد معتقد این گروه‌ها در ارتش ایجاد کرد و به آن‌ها اجازه داد تا اعمال مذهبی خود مانند نماز و روزه را به جا بیاورند. این گردان «تن‌ها واحد تک‌جنسیتی در ارتش اسرائیل» است و در آن نه تنها زنان حضور ندارند، بلکه تعامل این نیرو‌ها با زنان سرباز دیگر نیز محدود شده است.

آمریکا ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه را آغاز کرد

آسوشیتدپرس بر اساس عکس‌های ماهواره‌ای از ساخت‌ یک اسکله بزرگ در سواحل غزه خبر داد. آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که به‌زودی ساخت یک اسکله در سواحل غزه را برای ارسال کمک‌های ضروری به ساکنان این باریکه آغاز خواهد کرد.

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

شبکه آمریکایی «سی ان ان» جزئیات تماس اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا و محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را فاش کرد. دو فرد آگاه از این تماس به این شبکه گفتند: «مکالمه دوستانه و بیشتر شامل تبادل نظر و گفتگو‌های غیررسمی درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود.»

یکی از وزرای دولت اوکراین به ظن «فساد مالی» دستگیر شد

دادستانان در اوکراین روز جمعه اعلام کردند که میکولا سولسکی، وزیر کشاورزی این کشور به ظن «فساد مالی» در بازداشت به سر می‌برد. دستگیری این عضو دولت ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین در چهارچوب تحقیق در یک پرونده فساد مالی چند میلیون دلاری صورت گرفت.

دبیرکل ناتو: هنوز برای پیروزی اوکراین و شکست روسیه دیر نشده است

ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو روز پنج‌شنبه ۲۵ آوریل (۶ اردیبهشت) گفت مادامی که متحدان پیمان آتلانتیک شمالی به وعده‌های خود مبنی بر تحویل تسلیحات بیشتر به کی‌یف عمل کنند، برای «پیروز شدن اوکراین» بر روسیه دیر نیست. وی در جریان یک سخنرانی در برلین گفت: «در ماه‌های اخیر متحدان ناتو نتوانسته‌اند حمایتی را که ما قول آن را داده بودیم ارائه کنند. اما هنوز برای پیروزی اوکراین دیر نیست، زیرا حمایت‌های بیشتری در راه است.»

تشدید اعتراض حامیان فلسطین در مراکز آموزش عالی آمریکا؛ دانشگاه کلمبیا از ضرب‌الاجل خود عقب‌ نشست

اعتراضات دانشجویان حامی حقوق فلسطینی‌ها روز پنجشنبه ۲۵ آوریل (۶ اردیبهشت) در حالی به شمار بیشتری از دانشگاه‌های ایالات متحده گسترش یافت که پلیس روند برچیدن چادر‌های تحصن‌کنندگان را آغاز کرده و به نظر می‌رسد صبر مقامات رو به اتمام است. به درخواست روسای شماری از دانشگاه‌ها، افسران ضد شورش پلیس با استفاده از گاز اشک‌آور به تعدادی از دانشگاه‌ها وارد شده‌اند تا مانع از تحصن دانشجویان شوند.

انتخابات هند؛ رقابت مودی و گاندی جدی‌تر شد

دومین مرحله از انتخابات سراسری هند روز جمعه در حالی آغاز شده است که نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند و رقبای او در کارزارهای انتخاباتی خود بر موضوع‌های مهمی مانند تبعیض مذهبی و مالیات تمرکز کرده‌ بودند.

Loading

علل و پیامدهای آزمایش‌های موشکی کره شمالی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: نگرانی حاکم بر شبه‌جزیره کره به‌عنوان میراث‌ دوران جنگ سرد ازجمله چالش‌هایی است که حتی با پایان یافتن این جنگ میان آمریکا و شوروی نیز ادامه پیداکرده است. محمدجواد قهرمانی-کارشناس مسائل چین

حکومت کمونیستی در کره شمالی در دهه 1990 که همچنان نگران از دست دادن بقای خود بود با جدیت توسعه توانمندی‌های نظامی را در دستور کار خود قرار داد. اگرچه در ادوار مختلف مذاکرات بی‌حاصل با آمریکا پیرامون بحران در شبه‌جزیره صورت گرفته، اما همچنان یکی از داغ‌ترین تحولات نظام بین‌الملل محسوب می‌شود.

در سال‌های اخیر و در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، باوجودآنکه سه دور دیدار بی‌سابقه میان وی و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، برگزار شد همان‌طور که قابل پیش‌بینی نیز بود دستاورد خاصی از این دیدارها حاصل نشد.

از ماه سپتامبر 2021 پیونگ‌یانگ چند آزمایش موشکی انجام داده است، اما اوج این آزمایش‌ها در نیمه اول ژانویه 2022 بوده، طوری که طی کمتر از دو هفته، سه پرتاب موشکی مافوق صوت صورت گرفته است. اولین آزمایش در تاریخ 5 ژانویه و دومین آن نیز پس از یک هفته و در تاریخ 12 ژانویه صورت گرفت.

همان‌طور که در گزارش‌ها نیز به آن اشاره شده آخرین موشک پرتاب‌شده، ده ماخ سرعت را تجربه کرده است، اما داستان به همین‌جا ختم نشد. روز جمعه ۱۴ ژانویه نیز دو موشک بالستیک از سوی پیونگ‌یانگ مجدداً مورد آزمایش قرار گرفته شد.

نکات مهمی را می‌توان در ارزیابی آزمایش‌های موشکی کره شمالی مطرح کرد؛ اولین نکته این است که یکی از ابزارهای نمایش قدرت کره شمالی، آزمایش‌های موشکی این کشور به شمار می‌رود. پیونگ یانگ همواره یا خشم خود از سیاست دشمنان را از این طریق به نمایش می‌گذارد یا توان نظامی روزافزون خود را به رخ دیگران می‌کشد. به‌عنوان نمونه، موشک‌های مافوق صوت، کره شمالی را در این رابطه در کنار چین، روسیه و آمریکا قرار می‌دهد.

در کنار این موضوع، با آزمایش موشک‌های مافوق صوت، کره شمالی قدرت مانور خود را به‌ویژه با توجه به قابلیت‌های این نوع موشک (مانورپذیری، سرعت‌بالا و ارتفاع در سطح پایین­تر) افزایش خواهد داد. همچنین سیاست متنوع‌سازی توان موشکی پیونگ یانگ، امکان مقابله و غلبه بر سامانه‌های دفاع موشکی موجود در منطقه را افزایش می‌دهد.

بااین‌حال، یکی از موضوعات شایان‌ذکر این است که آزمایش‌های موشکی کوتاه‌برد و میان‌برد نشان می‌دهد پیونگ‌یانگ بر اهداف منطقه‌ای تمرکز کرده است؛ بدین ترتیب، ضمن توسعه توان موشکی و یافتن نقاط ضعف و قوت آن، حساسیت‌های کمتری از سوی آمریکا را بر‌می‌انگیزد. در چنین شرایطی این کشور اگرچه می‌تواند حتی موشک‌های برد بلند خود را نیز تقویت کند، اما اکنون مقامات آمریکا را در اتخاذ تصمیم قاطع با تردید مواجه ساخته است.

همچنین، این نکته نیز اهمیت دارد که چنین اقداماتی می‌تواند دست پیونگ‌یانگ را در هرگونه گفتگوی دیپلماتیک احتمالی با دولت جو بایدن پرتر کند. تاکنون اگرچه مقامات آمریکایی به این موضوع نیز اشاره کرده‌اند که آماده تعامل دیپلماتیک با کره شمالی هستند اما این پیونگ‌یانگ بوده که استقبالی به عمل نیاورده است. در ماه ژوئن، نماینده ویژه آمریکا در موضوع کره شمالی به این موضوع اشاره کرد که حاضر است در «هر مکان، هر زمان و بدون هیچ پیش‌شرطی» با پیونگ‌یانگ دیدار کند.

باوجود بررسی و آسیب‌شناسی سیاست آمریکا در قبال کره شمالی توسط دولت بایدن، به نظر می‌رسد حداقل در یک سال گذشته توجه زیادی به مسئله کره شمالی در سیاست خارجی آمریکا نشده است. در شرایطی که آمریکا در چند جبهه ازجمله تایوان، اوکراین و یا مسئله هسته‌ای ایران درگیر است، افزوده شدن مسئله هسته‌ای کره شمالی، شرایط را برای واشنگتن پیچیده‌تر می‌کند. این امر خوشایند روسیه و چین نیز خواهد بود که در بالاترین سطح تنش با ایالات‌متحده در چند دهه گذشته قرار دارند. همچنین این آزمایشات می‌تواند به تحریک روسیه و چین و یا با هوشمندی و فهم کیم جونگ اون از درگیری آمریکا در جبهه‌های دیگر و به‌منظور امتیازگیری بیشتر از این کشور صورت پذیرفته باشد. هرچند این آزمایش‌ها با تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا علیه این کشور همراه بود.

در پایان می‌توان گفت انتظار می‌رود آزمایش‌های موشکی کره شمالی در سال پیش‌رو همچنان روندی صعودی را تجربه کند. در چنین شرایطی دولت بایدن مجبور خواهد بود پرونده کره شمالی را مجدداً در دستور کار و اولویت خود در کنار دیگر پرونده‌های موجود در سیاست خارجی آمریکا قرار دهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *