جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | لحظه اصابت 3 موشک خوشه‌ای اوکراینی به ارتش روسیه

طبق گفته اوکراینی‌ها محل تجمع نیروهای روسی به وسیله موشک‌های دارای کلاهک خوشه‌ای ATACMS مورد اصابت قرار گرفته، باتوجه به ویدئو حداقل سه موشک در حمله استفاده شده است.اگر به لحظات اول ویدئو توجه کنید در ثانیه دوم پیش از رسیدن موج بمب‌های خوشه‌ای یک برخورد بزرگ دیده می‌شود که در واقع حاصل اصابت کلاهک ‌خوشه‌ای خالی شده موشک ATACMS در فاز آخر است./Viral vids

فون در لاین خشونت پلیس علیه معترضان در گرجستان را محکوم کرد

تهران- ایرنا- اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا با بیان اینکه گرجستان در حال حاضر بر سر یک دو راهی قرار دارد، خشونت پلیس این کشور علیه معترضان به تصویب لایحه «شفافیت نفوذ خارجی» از سوی پارلمان گرجستان را محکوم کرد.

Loading

دلایل مخالفت و موافقت با خط‌ لوله نورد استریم 2

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ساخت خط لوله نورد استریم 2 که در بستر دریای سیاه از روسیه تا ساحل آلمان امتداد دارد، موجب ایجاد نوعی زلزله ژئوپلیتیکی و نگرانی در ایالات‌متحده و برخی دیگر از کشورهای اروپایی شده است. این موضوع مطرح است که نورد استریم 2 می‌تواند به کرملین اهرم فشار جدیدی در قبال آلمان و سایر اعضای ناتو بدهد. این خط لوله که در سال 2019 متوقف شده بود، بار دیگر در دسامبر 2020 از سر گرفته شد. هرچند ممکن است که تحریمهای ایالات‌متحده بار دیگر این پروژه را با وقفه مواجه کند. علیرضا ثمودی – کارشناس مسائل اروپا

دلایل مخالفت آمریکا

مخالفت با نورد استریم 2 یکی از معدود موضوع‌های موردتوافق دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه است. دولت اوباما نیز مخالف سیاست‌های مرکل در قبال خط لوله بود. هم ترامپ و هم بایدن خواستار لغو این قرارداد هستند. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا با حمایت اعضای کنگره این ادعا را مطرح می‌کرد که نورد استریم 2 اروپا را به‌طور کامل به عرضه انرژی روسیه وابسته می‌کند و با تکمیل این خط لوله، آلمان به اسیری در دستان روسیه تبدیل خواهد شد. این امر مشخص است که ایالات‌متحده علاقه‌مند به افزایش فروش گاز خود به اروپا است که از آن با عنوان گاز آزادی[1] نام می‌برد. گروهی از سناتورهای هر دو حزب نیز ژوئن 2020 پیشنهاد گسترش تحریم بر ضد شرکت‌هایی را مطرح کردند که در این پروژه فعال هستند. این محدودیت‌ها در قانون دفاع 2021[2] گنجانده شد و در آغاز سال 2021 به اجرا درآمد. از یک‌سو، دولت بایدن به دنبال ترمیم روابط میان واشنگتن و بروکسل است که در دولت ترامپ آسیب‌دیده بود و از سوی دیگر، به‌دنبال اتخاذ موضع قاطع در برابر روسیه است، به همین خاطر نیز تحریم‌های کنگره را اجرا خواهد کرد.

دلایل مخالفت ایالات‌متحده با نورد استریم 2 دقیقاً مشابه با دلایلی است که روسیه خواستار تکمیل آن است. نخست، با توجه به انتقال گاز از روسیه به آلمان از طریق بالتیک، روسیه اهرم فشار بیشتری بر اروپا پیدا خواهد کرد و این امر می‌تواند موجب تقویت نفوذ کرملین در اروپا شود و در صورت بروز تنش، میلیون‌ها اروپایی دچار مشکل خواهند شد. دوم، وابستگی انرژی اروپا می‌تواند امکان مداخله بیشتر مسکو را در تحولات اروپایی به‌ویژه از طریق جنگ هیبریدی فراهم سازد. این خط لوله جدید همچنین می‌تواند اوکراین و لهستان را از درآمدهای قابل‌توجهی محروم کند. چهارم، برخی به این موضوع اشاره می‌کنند که تکمیل نورد استریم 2 تهدیدی اطلاعاتی برای غرب است و این خطر وجود دارد که از این زیرساخت‌ها برای تعبیه ابزارهای نظارتی در بستر دریای بالتیک و در امتداد مسیر خط لوله استفاده شود. آن‌هم با توجه به اینکه ناتو از دریای بالتیک برای برگزاری مانورهای خود استفاده می‌کند و تنها آبراهه برای انتقال ال ان جی به کشورهای اروپایی است. لهستان نیز معتقد است که هرگونه تعامل با روسیه در این زمینه به معنای همکاری با نهادهای امنیتی روسیه است. همچنین ایالات‌متحده به دنبال افزایش صادرات انرژی به اروپا در سال‌های پیش رو است. نکته دیگر آنکه واشنگتن معتقد است این خط لوله اروپا را دچار اختلاف می‌کند، اوکراین و اروپای مرکزی را در معرض تهدیدهای روسیه قرار می‌دهد و حتی مغایر با اهداف اعلامی اروپا درحوزه انرژی است. در حقیقت، ایالات‌متحده آمریکا و برخی کشورهای اروپایی معتقدند نورد استریم بخشی از تدابیر سیاسی و اقتصادی روسیه برای مداخله در کشورهای اروپایی و تضعیف روابط فراآتلانتیکی است.

 

دلایل اهمیت خط لوله برای آلمان

از زمان مطرح‌شدن پیشنهاد ساخت نورد استریم 2 در سال 2011 میان ایالات‌متحده با حامیان اروپایی این پروژه اختلاف‌هایی بروز است. حامیان نورد استریم 2 به‌ویژه آلمان، مسکو را یک عرضه‌کننده قابل‌اطمینان در حوزه نفت و گاز می‌دانند، درحالی‌که منتقدان اروپایی و آمریکا این پروژه را موجب آسیب‌پذیری امنیتی اروپایی‌ها می‌دانند. این خط لوله آلمان را نسبت به تأمین نیازهای گازی خود باقیمت پایین آن‌هم در بحبوحه کاهش تولید اروپا مطمئن می‌سازد. روسیه هم تلاش می‌کند گزینه‌های صادرات خود به اروپا را متنوع کند. مرکل صدراعظم آلمان حمایت خود از نورد استریم 2 را در چارچوب سیاست موسع تعامل با روسیه و چین در حوزه تجارت پیگیری می‌کند. حامیان خط لوله معتقدند این روسیه است که بیشتر بر درآمد گاز طبیعی وابسته است تا آلمان برای دریافت انرژی. به همین دلیل، با اجرایی شدن این خط لوله، روسیه دیگر نمی‌تواند رفتار نامتعارفی از خود نشان دهد، زیرا در غیر این صورت با تحریم مواجه می‌شود. درواقع، برلین معتقد است وابسته ساختن روسیه به توافق‌های تجاری می‌تواند رفتار روسیه را در اروپا معتدل کند. از یک‌سو، دسترسی به گاز طبیعی که در مقایسه با زغال‌سنگ، آسیب کمتری به محیط‌زیست می‌زند، می‌تواند به گذار آلمان از قدرت هسته‌ای کمک کند. از سوی دیگر، برلین می‌تواند از تبعات قطع انتقال انرژی در صورت اوج‌گیری تنش میان کیف و مسکو در امان بماند. درواقع، تکمیل خط لوله آن به این کشور اجازه می‌دهد قدرت سیاسی و اهرم‌های نفوذ خود را در اروپا به‌ویژه پس از برگزیت تقویت کند. در این میان، هشت کشور اروپای شرقی هم مخالف این خط لوله هستند، زیرا موجب آسیب‌پذیری بیشتر آن‌ها در برابر ارعاب و نوعی اخاذی انرژی از سوی روسیه می‌شود. ایتالیا نیز معتقد است انتقال گاز روسیه از طریق آلمان به‌جای اوکراین، موجب تقویت نفوذ برلین در اتحادیه اروپا می‌شود. البته برلین امیدوار بود دولت بایدن موضع نرم‌تری در پیش بگیرد، اما ایالات‌متحده معتقد است که این پروژه یک ایده بد برای اروپا و آمریکا است.

 

جمعبندی

آینده نورد استریم 2 به یکی از مناقشه‌انگیزترین موضوع‌های فرا آتلانتیکی تبدیل‌شده و این پروژه مانعی جدی برای شروع جدید در روابط فرا آتلانتیکی پس از خروج ترامپ از کاخ سفید است. برخی به این موضوع اشاره می‌کنند که نورد استریم 2 نه به لحاظ اقتصادی ضروری است و نه به لحاظ ژئوپلیتیکی معقول و بیشتر یک پروژه سیاسی است که رهبری آن بر عهده نهادهای مالی آلمان و طرح‌های ژئوپلیتیک روسیه برای افزایش وابستگی اروپا به گاز این کشور است. البته مخالفت با نورد استریم و گسترش تحریم‌ها می‌تواند پیامدهایی نیز به همراه داشته باشد. درواقع، تحریم شرکت‌ها، سیاستمداران یا مقام‌های آلمانی می‌تواند روابط برلین و واشنگتن را دچار مشکل کند و به بروز تنش بیشتر میان اروپا و آمریکا ختم شود. یک رویکرد محافظه‌کارانه در این میان، به انتظار نشستن تا انتخابات سال 2021 آلمان است، زیرا حزب سبز آلمان مخالف پروژه است و پیروزی سبزها می‌تواند به معنای پایان پروژه باشد. می‌توان گفت مخالفت با تکمیل خط لوله با سیاست‌های موسع غرب برای منزوی ساختن روسیه به دلیل مداخله در اوکراین، مداخله در سوریه و انجام جنگ هیبریدی مرتبط است. البته آلمان به دنبال توافق با آمریکا برای تکمیل خط لوله است و سازوکاری را پیشنهاد داده است که به‌موجب آن روسیه نتواند در بازار انرژی اروپا اختلال به وجود بیاورد. دیپلمات‌های آلمانی می‌گویند نسبت به همتایان جدید خود در آمریکا اعتماد دارند، زیرا از دوره اوباما با آن‌ها آشنا هستند و معتقدند که می‌توان به توافقی میانه دست‌یافت.

[1]. Freedom Gas

[2]. 2021 Defense Act

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *