جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

پرده تزویر از چهره مدعیان دروغین آزادی بیان برافتاده است

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با اشاره به اعتراضات دانشجویان یهودی در آمریکا و اعلام بیزاری از جنایات نفرت‌انگیز رژیم صهیونیستی نوشت: پرده تزویر از چهره مدعیان دروغین شعار آزادی بیان و حقوق بشر برافتاده است.

Loading

مولفه‌های کلیدی راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا

۱۳۹۶/۰۹/۲۹ | دفاعی و امنیتی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سند ۶۸ صفحه‌ای راهبرد امنیت ملی جدید آمریکا که اخیرا انتشار یافت؛ اولین سندی است که در دولت دونالد ترامپ منتشر شده و قطعا برگرفته از نگرش کلان ترامپ و مشاورانش به مقوله امنیت و جایگاه ایالات متحده آمریکا و تهدیداتی است که علیه منافع آمریکا وجود دارد.

امیرعلی ابوالفتح/ کارشناس مسائل آمریکا

روح اصلی این سند بر پایه اصل مورد توجه ملی‌گرایان آمریکاست که بر شعار «نخست آمریکا» تاکید دارد و معتقد است که آمریکا تمام تصمیماتی که اتخاذ می‌کند باید مبتنی بر منافع این کشور باشد. رکن بعدی این سند، تاکید بر نظریات رئالیسم برخلاف نظریات نئولیبرالیسم است که شامل نفی سیاست‌های مشارکت‌جویانه دولت آمریکا و نادیده گرفتن بازیگران غیردولتی در عرصه نظام بین‌الملل است. برپایه این دو رکن، سند امنیت ملی آمریکا تنظیم شده و ۴ هدف اصلی دارد؛ تقویت دفاع ملی، تقویت امنیت در درون، ترغیب و تشویق اقتصادی و تضمین صلح از طریق اعمال قدرت و گسترش نفوذ.

در خصوص تقویت دفاع ملی و یا تقویت داخل، توجه این سند بیشتر معطوف بر مقابله با تهدیدات تروریستی داخل آمریکا و تقویت ثبات اجتماعی و ایجاد وحدت در درون است. در مقوله اقتصادی بیشتر متوجه آن است که منافع ایالات متحده آمریکا تامین شود. پرهیز از سیاست‌های چندجانبه‌گرایانه اقتصادی و تمرکز بر قراردادهای تجاری نیز در این خصوص مورد توجه قرار گرفته است. تقویت صلح از طریق تقویت ارتش و اختصاص بودجه‌های بیشتر برای این نهاد است که به زعم آنها باعث می‌شود کشورهایی که به عنوان دشمنان آمریکا از آنها یاد می‌شود؛ یعنی ایران و کره شمالی از سیاست‌های خصمانه خود دست بردارند.

به طور مشخص در این سند ادعا شده که حکومت های کره شمالی و جمهوری اسلامی ایران متعهد به بی ثبات کردن مناطق خود، تهدید اتباع آمریکا و متحدان این کشور و نیز برخورد شدید با مردم خودشان هستند.
همچنین برای دو کشور رقیب و برهم زننده نظم کنونی یعنی روسیه و چین نیز از عبارت تجدیدنظرطلب استفاده و آنها به عنوان رقبای واشنگتن معرفی شده‌اند. بحث آخر نیز گسترش نفوذ، توسعه ارزش‌های آمریکایی و بازگرداندن آمریکا به جایگاه ‍پیشین خود در نظام تک قطبی است. این مواردی است که می‌توان به طور خلاصه از این سند بیان کرد.

درباره ایران به نظر می‌رسد همان سیاست و رویکردی که دولت ترامپ نسبت به جمهوری اسلامی ایران دارد در این سند نیز به چشم می‌خورد. ضمن آنکه باید درنظر گرفت تمرکز این سند بیشتر بر نگرانی‌ آمریکا از آنچه که اقدامات بی‌ثبات یاد می‌شود، است. بعد از آن نیز، توجهش به فعالیت‌ها و توان موشکی ایران است و در نهایت اشاره کمتری به مسئله هسته‌ای و برجام دارد که نشان از این دارد که از دید دولت کنونی اولویت مقابله با اقدامات منطقه‌ای ایران است تا بحث برجام.

در مورد خاورمیانه می‌توان گفت تمرکز ایالات متحده بر اجما‌ع‌سازی و ایجاد ائتلاف بزرگ برای مقابله با ایران و تلاش با هدف برقراری صلح یا رابطه دوستانه کشورهای عرب با اسرائیل است.

درباره تفاوت‌هایی که این سند با سندهای قبلی دارد می‌توان گفت در سند قبلی که در سال ۲۰۱۵ در زمان دولت باراک اوباما تدوین شده، تمرکز بر اجماع سازی، مشارکت جهانی، تاکید بر ارزش‌های مشترک جهانی، نقش آمریکا در کمک‌رسانی به سازمان‌های بین‌المللی و تمرکز بر نهادهای غیردولتی بوده که جزء اصول فکری نئولیبرالیست‌هاست. در حالی که در این سند تمرکز بر بازیگران دولتی است و این که ایالات متحده آمریکا منافع فردی خود را اولویت قرار می‌دهد تا مصلحت جهانی.

یک ویژگی دیگر این سند این است که در سند قبلی تغییرات آب و هوایی یکی از تهدیدات پیش‌روی امنیت آمریکا قلمداد می‌شد ولی در این سند به این قضیه اشاره نشده که آن هم به این دلیل است که ترامپ و مشاورانش اصولا به این موضوع اعتقادی ندارند که تغییرات آب و هوایی تهدید امنیت ملی برای آمریکا یا جامعه جهانی خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *