جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading
دکتر سعدالله زارعی در سمینار هویت های نوظهور و امنیت منطقه ای در غرب آسیا بررسی کرد

محور مقاومت و هویت نوظهور

۱۳۹۶/۰۹/۱۲ | خبرهای شورا

شورای راهبردی آنلاین: ریاست موسسه مطالعات اندیشه سازان نور گفت: مسئله منطقه‌ ما این نیست که یک قدرت جدید تحت نام «مقاومت» و با معرفی «ایران» شکل گرفته است. مسئله منطقه ما این است که این قدرت جدید نه در بستر و نه در چارچوب مفاهیم و نه در کارکرد قدرت‌های پیشین نیست.

آنچه در پی می آید، چکیده مقاله دکتر سعدالله زارعی است که در کارگروه سوم سمینار هویت های نوظهور و امنیت منطقه ای در غرب آسیا ارائه شد:

پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، منطقه حد فاصل دریای عمان تا دریای مدیترانه به عنوان منطقه کانون تحولات سیاسی و فرهنگی و انرژی بین آمریکا و شوروی تقسیم شده بود و در این بین سهم آمریکا به خصوص در حوزه انرژی از شوروی بیشتر بود؛ کما اینکه تعدد پایگاه‌های نظامی آمریکا در این منطقه و انتقاد پیمان نظامی «سنتو» موقعیت ویژه‌ای به آمریکا داده بود و شاید بتوان با اندکی مسامحه گفت منطقه مورد اشاره در حد فاصل جنگ جهانی دوم تا پیروزی انقلاب اسلامی یعنی در حد فاصل 1324 تا 1357 در سیطره نظامی، سیاسی و اقتصادی آمریکا قرار داشت.

پیروزی انقلاب اسلامی در «ایران» هویت منطقه را تحت تأثیر جدی خود قرار داد و اینک 4 دهه پس از آن می‌توان گفت در این منطقه، شوروی و جایگرین او یعنی «فدراسیون روسیه» و ایالات متحده آمریکا، «جایگاه محوری» خود را از دست داده در بسیاری از کشورهای این حوزه فاقد توان تأثیرگذاری هستند و هم‌اینک به جای آنها قدرت‌های منطقه‌ای ایفای نقش می‌کنند که به طور خاص باید به ایران اشاره کرد. امروز ایران جایگاه مستحکمی در منطقه دارد. بر این اساس «جرج فریدمن» در جریان کنفرانسی در قزاقستان تصریح کرد: ایران جایگاه مستحکمی در منطقه دارد و هیچ چیز نمی‌تواند تغییری در آن ایجاد کند. این موقعیت البته علاوه بر آنکه بر بنیان توانمندی‌های ذاتی، ژئوپلیتیکی و ژئوفرهنگی ایران استوار است به جبهه‌ای که ایران کانون آن شناخته می‌شود وابسته است.

کشوری که در کانون تعدادی از کشورهای همگرا قرار می‌گیرد دارای ثبات در داخل و توانمند در ایفای مسئولیت‌های برون‌مرزی‌اش به حساب می‌آید؛ چه اینکه وقتی کشوری با تعدادی از کشورهای همگرا، یک «بلوک» تشکیل می‌دهد می‌تواند بسیاری از نیازمندی‌های داخلی را خود تأمین نماید و در بستر تحولات بین‌المللی به طور طبیعی و حذف‌ناپذیر ایفای نقش نماید.

مسئله منطقه‌ ما این نیست که یک قدرت جدید تحت نام «مقاومت» و با معرفی «ایران» شکل گرفته است. مسئله منطقه ما این است که این قدرت جدید نه در بستر و نه در چارچوب مفاهیم و نه در کارکرد قدرت‌های پیشین نیست. قدرت‌های پیشین ذیل عنوان «هژمونی» یا قدرت اجبار تعریف می‌شوند و مشروعیت اقدامات به ذات قدرت اجبارگر بازمی‌گردد اما در اینجا قدرت مقاومت براساس نیاز کشورها و دولت‌هایی که به آن می‌پیوندند و براساس تأمین آن نیاز صورت می‌گیرد. در این جا تحمیل و اجبار معنای ندارد و توافق و تفاهم بر مبنای کمک به طرف ضعیف‌تر در کانون توجه است و از این رو چنین قدرتی از مانایی بیشتری برخوردار است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *