جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

اکثر آمریکایی‌ها تیک‌تاک را ابزار نفوذ چین می‌دانند

بر اساس نظرسنجی رویترز/ ایپسوس که همزمان با نزدیک‌تر شدن واشنگتن به ممنوعیت احتمالی اپلیکیشن ویدئویی چینی تیک‌تاک، انجام شد، اکثر آمریکایی‌ها معتقدند که چین از تیک‌تاک برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی آمریکا، استفاده می‌کند.

عراق قیمت بنزین بهبود یافته را ۳۰ درصد و قیمت بنزین سوپر را ۲۵ درصد افزایش داد

دولت عراق از امروز قیمت بنزین بهبود یافته را ۳۰ درصد و قیمت بنزین سوپر را ۲۵ درصد افزایش داد. شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی عراق اعلام کرد که از امروز چهارشنبه اول ماه مه قیمت بنزین بهبود یافته و سوپر در این کشور افزایش یافت. بر اساس بیانیه این شرکت قیمت بنزین بهبودیافته با اکتان ۹۵ از ۶۵۰ دینار (۰.۵۰ دلار) به ۸۵۰ دینار (۰.۶۵ دلار) در هر لیتر و بنزین سوپر با اکتان ۹۸ از ۱۰۰۰ دینار (۰.۷۶ دلار) به ۱۲۵۰ دینار (۰.۹۶ دلار) در هر لیتر رسیده است.

انتخابات شورا‌ها در انگلیس

انتخابات محلی و شورا‌ها، نزدیک‌ترین انتخابات به انتخابات سراسری در انگلیس که به آزمون واقعی برای میزان محبوبیت دو حزب عمده این کشور مبدل شده است. دو حزب محافظه کار و حزب کارگر که دهه هاست قدرت را در این کشور در دست دارند.

رایزنی وزیر خارجه استونی درباره خدمه کشتی توقیفی اسرائیل

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به درخواست همتای استونیایی در خصوص آزادی خدمه استونی کشتی توقیف شده در آب‌های سرزمینی ایران، گفت: کشتی در توقیف قضایی قرار دارد، اما ایران همه خدمه آن را با نگاه انسانی آزاد کرده و در صورت همراهی کاپیتان کشتی، امکان بازگشت آنها به کشورشان از جمله استونی فراهم است.

چراغ سبز لندن به تداوم همکاری‌های تسلیحاتی با اسرائیل در سایه مرگ امدادگران انگلیسی

لندن – ایرنا – یک نشریه انگلیسی گزارش داد که دولت لندن پس از گذشت دو روز از کشته شدن سه تن از امدادگران این کشور در جریان حمله مرگبار رژیم صهیونیستی به کاروان حامل کارکنان سازمان آشپزخانه مرکزی جهانی در غزه، به تداوم همکاری‌های تسلیحاتی با این رژیم تروریستی چراغ سبز نشان داد.

Loading
کارشناس مسایل آمریکا تحليل کرد

سرنوشت «مقررات بازدارنده» اروپا

۱۳۹۷/۰۲/۲۹ | گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل آمریکا معتقد است اگرچه احیای قانون «مقررات بازدارنده» نمایش نوعی استقلال عمل اقتصادی و سیاسی اروپا در برابر یکجانبه‌گرایی آمریکا است، اما با این حال نمی تواند خسارات آمریکا از برجام را به صفر برساند.

امیرعلی ابوالفتح در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی به ارزیابی نتایج و پیامدهای تصمیم اخیر دولت های اروپایی برای احیای قانون «مقررات بازدارنده» در برابر تحریم های آمریکا پرداخت و در این باره گفت، این قانون می‌تواند باعث شود، شرکت‌های متوسط و کوچک در ایران باقی بمانند و خسارات خروج آمریکا از برجام به حداقل برسد.

در ادامه، متن کامل این گفتگو از نظرتان می‌گذرد:

پرسش: پس از جلسه اخیر سران اتحادیه اروپا، رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد این اتحادیه برای مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه ایران بار دیگر روند حقوقی «مقررات بازدارنده» را کلید خواهد زد. این قانون چیست و چگونه عمل می‌کند؟

سابقه قانون‌های بازدارنده اروپا به سال 1996 و زمانی که قانون تحریم علیه کوبا در ایالات متحده آمریکا به تصویب رسید، بازمی‌گردد. در آن مقطع شرکت‌های اروپایی مورد تهدید قرار گرفتند، به طوری که اگر با کوبا همکاری‌های اقتصادی انجام می‌دادند، تحریم می‌شدند. اتحادیه اروپا برای حفظ منافع شرکت‌های اروپایی، قانونی تصویب کرد که این شرکت‌ها را از تبعیت از تحریم‌های آمریکا منع و زمینه اعلام شکایت از دولت آمریکا در دادگاه‌های اروپایی را فراهم می‌کرد. در چنین شرایطی، در صورتی که شرکت‌های اروپایی متحمل خساراتی می‌شدند، می‌توانستند به دادگاه مراجعه کنند و بدین ترتیب اموال آمریکا توقیف و خسارت آنها پرداخت می‌شد.

البته به دلیل آنکه در آن زمان، بیل کلینتون در راس کار بود و نگرش وی تاکید بر چند‌جانبه‌گرایی و ایجاد ائتلاف‌های بزرگ برای حل مشکلات جهانی بود، این قانون تحریم علیه کوبا به اجرا گذاشته نشد و عملا هیچ اتفاقی مبنی بر اینکه شرکت‌های اروپایی تحریم‌ شوند یا متقابلا به دادگاه مراجعه کنند و ادعای خسارت کنند، مشاهده نشد.

باید توجه داشت که این قانون اگرچه به اجرا گذاشته نشد، ملغی هم نشد و اقدامی که اتحادیه اروپا انجام داد یعنی قانون 1996 مبنی بر اقدام متقابل علیه تحریم‌های آمریکا در مورد کوبا، امروز در مورد ایران و برجام از سر گرفته شده است؛ لذا همان ضوابطی که در مورد کوبا مدنظر بود در مورد ایران نیز به کار گرفته خواهد شد.

پرسش: با توجه به وضعیت کنونی روابط اروپا و آمریکا در مقایسه با بیش از دو دهه گذشته، این قانون همچنان می تواند موثر باشد؟

یک تفاوت مهم نسبت به آن زمان مشاهده می‌شود و آن اینکه در هم پیوستگی اقتصادی ایالات متحده آمریکا و اروپا در حال حاضر به مراتب گسترده‌تر از 20 سال پیش است و شرکت‌های خصوصی بزرگ به دلیل نگرانی از اینکه منافع‌شان در آمریکا به خطر بیفتد و یا دسترسی‌شان به نظام مالی دلار قطع شود، احتمالا از مقررات جدید اتحادیه اروپا در مورد ایران پیروی نکرده و حاضر به ماندن در بازارهای ایران نمی‌شوند، اما با این حال، این وضعیت حفاظتی باعث می‌شود شرکت‌های کوچک و متوسط اروپایی که در بازار آمریکا حضور ندارند، بتوانند در ایران باقی بمانند.

در این رابطه امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه اعلام کرده است اگرچه هیچ قدرتی برای حفظ شرکت‌های بزرگ اروپایی مانند توتال در بازار ایران وجود ندارد، اما این مقررات می‌تواند باعث شود، شرکت‌های متوسط و کوچک در ایران باقی بمانند و خسارات خروج آمریکا از برجام را به حداقل برسانند.

پرسش: این اقدام اروپا تاچه حد می‌تواند رضایت ایران را به همراه داشته باشد و آنچه را که تحت عنوان تضمین عینی مطرح شده، محقق کند؟

این مسئله که این وضعیت تا چه اندازه باعث رضایت ایران خواهد بود و اینکه آیا بحث تضمین‌های عینی را محقق می‌کند یا خیر بستگی به ادامه مذاکرات ایران و اروپا و همچنین مذاکرات اروپا با آمریکا دارد و اینکه آیا در نهایت اروپایی‌ها قادر خواهند بود معافیت‌هایی را از آمریکا برای فعالیت‌های شرکت‌های بزرگ دریافت کنند یا خیر، اما به هر حال این اقدام قدم بزرگی برای نمایش نوعی استقلال عمل اقتصادی و سیاسی اروپا و تاکید بر هویت اروپایی در برابر موج یک‌جانبه‌گرایی است که توسط ملی‌گرایان آمریکایی به نمایندگی دونالد ترامپ در جهان گسترش پیدا می‌کند.

پرسش: واکنش آمریکا به این اقدام اروپا را چطور پیش‌بینی می‌کنید؟

برای پیش‌بینی واکنش واشنگتن به این اقدام هنوز زود است، زیرا از جمعه تازه این مقررات اعمال شده است. من تصور می‌کنم شاید در نهایت اروپا و آمریکا به نوعی مصالحه دست یابند. چون امروز دیگر بحث برجام و فعالیت‌های ادعایی بی‌ثبات‌کننده ایران مطرح نیست، بلکه بحث منافع اقتصادی ایالات متحده و اروپا مطرح است. خیلی از کارشناسان هشدار داده‌اند که اجرای سرسختانه برنامه ترامپ علیه ایران باعث می‌شود اروپایی‌ها منافع‌شان را از دست بدهند و دست به اقدام متقابل بزنند. در حال حاضر فقط روی کاغذ این اتفاق افتاده است حال درمورد اینکه تا چه اندازه ترامپ مصر خواهد بود که حتما تحریم‌ها را علیه شرکت‌های اروپایی اجرا کند و یا اروپایی‌ها حاضر شوند ریسک دعوای حقوقی را با آمریکا بپذیرند، تردید وجود دارد.

آنچه اکنون برای ایران اهمیت دارد اینکه این قوانین حفاظتی نیز نمی‌تواند تضمین کننده ادامه حضور شرکت‌های بزرگ اروپایی در ایران باشد. این مسئله که مناسبات آمریکا و اروپا چگونه خواهد بود و آیا دعواها میان دو طرف افزایش پیدا می‌کند و درحقیقت جنگ دوسوی اقیانوس اطلس علیه منافع اقتصادی طرفین شکل خواهد گرفت یا خیر، بحثی ثانویه است و خیلی برای ایران دغدغه نیست، اما به نظر می‌رسد که آن اندازه‌ای که تصور می‌شد اروپایی‌ها واقعا می‌توانند خسارات آمریکا از برجام را به صفر برسانند، محقق نخواهد شد و بدون شک اعمال تحریم‌های آمریکا می‌تواند خسارات سنگینی به اقتصاد اروپا هم وارد کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *