جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

فون در لاین خشونت پلیس علیه معترضان در گرجستان را محکوم کرد

تهران- ایرنا- اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا با بیان اینکه گرجستان در حال حاضر بر سر یک دو راهی قرار دارد، خشونت پلیس این کشور علیه معترضان به تصویب لایحه «شفافیت نفوذ خارجی» از سوی پارلمان گرجستان را محکوم کرد.

Loading

کنکاشی در سفر پوتین به ترکیه

۱۳۹۳/۰۹/۱۰ | موضوعات

ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، روسای جمهور روسیه و ترکیه در پنجمین نشست شورای عالی همکاری دو کشور، برگسترش همکاری‌های دوکشور تاکید کردند. سران روسیه و ترکیه علاوه بر گفتگو در خصوص روابط دوجانبه، به بررسی خطر گروه تروریستی داعش، مسائل اوکراین و سوریه نیز پرداختند. جالب آنکه پوتین در حمایت از دولت بشار اسد، ریس جمهور سوریه درست در نقطه مقابل اردوغان قرار دارد که خواهان سرنگونی اوست.

روابط ترکیه و روسیه در قرون 18 و 19 میلادی همواره تیره و سرد بود و در دوران جنگ سرد هم این دو با دید خصمانه به یکدیگر می‌نگریستند. پس از فروپاشی شوروی و در اوایل دهه 1990، شرایط برای بهبود روابط این دو کشور فراهم شد.

اگرچه به لحاظ مسائل امنیتی و نظامی هنوز دو کشور دغدغه‌ها و نگرانی‌های متفاوتی دارند که می توان به حضور ترکیه در ناتو، حمایت مقام های ترک از اقلیت های قومی نظیر تاتارها در شبه جزیره کریمه و حمایت آنکارا از مخالفان سوری اشاره کرد، ولی در حوزه‌های اقتصادی و تجاری؛ مناسبات گرم‌تری بر روابط این دو حاکم است.

حجم مبادلات تجاری روسیه و ترکیه درسال گذشته 23 میلیارد و 700 میلیون دلار بوده است. در حال حاضر انگیزه‌های اقتصادی باعث شده است که روسیه و ترکیه، همکاری را بر تعارض مقدم بشمارند.

در همین راستا، پوتین و اردوغان امروز فارغ از اختلافات سیاسی در منطقه، گفتمان توسعه روابط اقتصادی را با جدیت در شورای عالی همکاری راهبردی ترکیه و روسیه که در سال 2010 میلادی تاسیس شد، پیگیری خواهند کرد.

سرگئی کریینکو، مدیر اجرایی شرکت “روس اتم” اخیرا از ساخت اولین نیروگاه اتمی ترکیه در سواحل جنوبی این کشور خبر داد و گفت روس اتم پس از ساخت نیروگاه اتمی آکویو در ترکیه به مدت 60 سال آن را ضمانت می کند.

وی افزود که روسیه چهار میلیارد دلار از بودجه دولتی خود را برای این پروژه تخصیص داده است.

روس اتم به عنوان شرکت دولتی انرژی اتمی روسیه توافق با ترکیه برای ساخت و راه اندازی نیروگاه اتمی با چهار راکتور در استان مرسین واقع در ساحل دریای مدیترانه را در سال 2011 امضا کرد.

رئیس‌ جمهوری روسیه همچنین قانون فدرال مربوط به ایجاد منطقه آزاد تجاری در شبه‌جزیره کریمه و بندر سواستوپل را روز یکشنبه امضا کرد که بر اساس آن تسهیلات خاصی برای تجار و سرمایه گذاران در این منطقه در نظر گرفته شده است.

سرمایه گذاران براین اساس می‌توانند محصولات خود را به بازارهای روسیه فرستاده و حتی به کشورهای عضو اتحاد گمرکی صادر کنند.امضای این سند یک روز پیش از سفر پوتین به ترکیه شاید برای تجار ترک حامل پیام مثبتی درجهت گسترش روابط اقتصادی دوجانبه باشد.

علی الحال، با وجود اختلاف‌های موجود، ترکیه و روسیه دو متحد واقعی در منطقه محسوب می‌شوند. علی الخصوص که آنکارا و مسکو در بخش های اقتصادی و تجاری همکاری های متنوعی دارند. به عنوان مثال در سال 2012 میلادی ، حجم سرمایه گذاری روسیه در ترکیه به حدود 20 میلیارد دلار بالغ گشت.

میزان سرمایه گذاری ترکیه در روسیه نیز در همان سال بیش از 5/5 میلیارد دلار بود. در حال حاضر، روسیه دومین شریک تجاری ترکیه است. روسیه 9.3 درصد حجم تجارت خارجی ترکیه را در اختیار دارد. در مقابل، ترکیه نیز هفتمین شریک تجاری روسیه است.

به اعتقاد کارشناسان، تنوع همکاری های ترکیه و روسیه موجب شده است، اختلاف های دو کشور چندان جدی قلمداد نشود.

در دو سال اخیر باتوجه به تحولات اوکراین و اعمال تحریم‌ها ضد مسکو و همچنین بحران سوریه و نیز گسترش ناتو به شرق، جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در سیاست خارجی روسیه جایگاه ویژه ای یافته اند.

هرچند مقامات کاخ کرملین مراودات با تهران و آنکارا را همیشه از زوایه ایجاد رقابت میان دو قدرت منطقه ای و سپس بهره برداری از منافع امنیتی و اقتصادی دو رقیب جستجو کرده اند، با این وجود، در شرایط حاضر به نظر می رسد که ایران، روسیه و ترکیه باید برای افزایش ثبات منطقه ای و امنیت منطقه، توسعه اقتصادی و هم چنین مقابله با تروریسم همکاری کنند و با چالش ها و تهدیدات نوین که بازیگران بیرون از منطقه مانند آمریکا و دیگر اعضای ناتو آن را رقم زده اند، به مقابله بپردازند.

به عبارتی منافع سه کشور کاملا بستگی به همکاری مشترکی دارد که تحت تاثیر رقابت های سنتی و همکاری پایدار میان آنان امکان‌پذیر است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *