جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading

جنگ یمن کاخ های سعودی را می لرزاند

۱۳۹۴/۰۳/۰۹ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: کمتر از چهار ماه از آغاز سلطنت، ملک سلمان تغییرات بی‌سابقه‌ای را در روند جانشینی خود ایجاد کرد که به سود فرزند خودش است؛ این تغییرات در حالی صورت گرفت که سلمان تهاجمی‌ترین سیاست خارجی را در تاریخ عربستان دنبال می‌کند.

بروس ریدل در تحلیلی که اندیشکده بروکینگز منتشر کرد، نوشت: سلمان، مقرن، ولیعهد سابق را که برادر ناتنی اش بود، از جانشینی حذف کرد و جانشین ولیعهد را که محمد بن نایف، نوه خودش بود، به ولیعهدی رساند. وی همچنین، محمد بن سلمان، فرزند خودش را به جانشینی ولیعهد گماشت. به علاوه، شاهزاده سعود فیصل را که وزیر خارجه بود با یک فرد غیرسلطنتی- یعنی با عادل الجبیر، سفیر  عربستان در واشنگتن – جابجا کرد. سعود فیصل از سال 1975 وزیر امور خارجه عربستان بود.

 براساس خبرهای منتشر شده از کاخ سلطنتی، شاهزاده مقرن تقاضا کرده بود که به جای او شخص دیگری را معرفی کنند و البته هیچ دلیلی هم برای این اقدام مطرح نشد. این در حالی است که تاکنون هیچ ولیعهدی از زمان شکل گیری سلطنت جدید در سال 1902 در عربستان از مقام خود ‌ انصراف نداده است.

زمانی که سلمان سلطنت را در ژانویه در اختیار گرفت هیچ قرینه‌ای وجود نداشت که مقرن مشتاق نباشد جانشین او شود.  بسیاری بر این باورند که از او خواسته شد تا  استعفا دهد. می توان حدس و گمان‌هایی زد که چرا چنین شد: مقرن تحت حمایت ملک عبدالله، پادشاه پیشین بود و به شاخه خانوادگی سلمان، یعنی سدیری‌ها نزدیک نیست. او همچنین نسبت به سلمان علاقه کمتری به جنگ در یمن از خود نشان داده است.

مقرن به عنوان یک خلبان جنگی سابق، محدودیت های نیروی هوایی را می‌داند و ممکن است درباره هوشمندی آنچه که در ابتدا عملیات طوفان قاطعیت نام گرفت، اما تبدیل به یک بن بست شد، تردیدهایی داشته است.

محمد بن نایف، ولیعهد جدید به کسی معروف است که توسل القاعده به عملیات خشونت‌بار برای سرنگونی آل سعود در یک دهه گذشته را شکست داده است. او رهبری عملیات چهار ساله ضدتروریستی را بر عهده داشت که تلفات زیادی را بر القاعده فعال در عربستان تحمیل کرد و بقایای آنها را واداشت به یمن بروند.

او در این عملیات‌ها دستکم چهار بار از ترور جان سالم به در برد. نایف قبل از فعالیت در وزارت کشور عربستان در اورگان با نیروهای اسکاتلندیارد و اف بی آی آموزش دیده بود و مسئول کمیته هماهنگی همه مسائل امنیتی است.

محمد بن سلمان چهره جنگ یمن است. او ماه ژانویه وزیر دفاع عربستان شد و مرتب در تلویزیون این کشور ظاهر می شود تا از تلاش‌ها در جنگ و و ملاقات با وزیران امور خارجه دیگر کشورهای ائتلاف تحت رهبری عربستان در جنگ علیه یمن سخن بگوید.

او از موقعیت خود به عنوان ریاست دیوان سلطنتی دست کشید، اما بی شک کنترل دسترسی به شاه را در دست دارد.

برخلاف بیشتر شاهزادگان سعودی، محمد بن سلمان در غرب تحصیل نکرده و در دانشگاه پادشاه سعود درس خوانده است. او رئیس برخی از سازمان های مردمی است و می کوشد که خود را رهبر نسل بعدی عربستان معرفی کند.

محمد بن سلمان، همچنین رئیس کمیته اقتصادی و توسعه است که سیاست های اقتصادی چون قیمت نفت و عرضه آن را تعیین می کند.

شاه جدید عربستان،‌ برای پیشرفت برادرزاده و پسرش، مشعل را به نسل بعدی خانواده سلطنتی سپرده است. همه این تغییرات به تایید شورای وفاداری که کمیته ای متشکل از نوادگان ابن سعود است، رسیده، اما مشروعیت انتخاب نسل بعدی، هموار در روند جانشینی مسئله ساز بوده است. پادشاه امیدوار است هم اکنون همه این مسایل حل شود.

شاهزاده متعب، پسر ملک عبدالله، موقعیت قدرتمند خود را به عنوان فرمانده گارد ملی عربستان حفظ کرده است. این گارد نیروهای محافظ خانواده سطلنتی، مدافع پایتخت، اماکن مقدسه در مکه و مدینه و مدافع صنعت نفت عربستان است. این نیروها بحرین را در سال 2011 زمانی که اقلیت سنی حاکم بر آن کشور  با قیام مردمی به خطر افتاده بود، اشغال کردند. ترکیب جدید حاکمان در عربستان به شدت طرفدار آمریکا هستند، اما در عین حال به قابل اعتماد بودن آمریکا تردید دارند.

خانواده سلطنتی معتقدند که جورج بوش با حماقت خود اجازه داد ایران بر عراق تسلط یابد و ترس اوباما سبب توافق هسته ای با ایران و ایجاد روابط حسنه با تهران شده است. اطمینان دادن های مکرر اوباما و پشتیبانی های مکرر در جنگ یمن،تردید عربستان را کاهش نداده است.

تصمیم پادشاه به جنگ در یمن، نگرانی او را از اینکه ایران پایگاهی در شبه جزیره عربستان (یمن) برای خود باز می کند -یعنی سرزمینی که همواره قسمت کوچکی از عربستان بوده است- نشان می دهد. این در حالی است که حوثی ها پیاده نظام ایران نیستند.

با این حال تلاش پادشاه عربستان برای حمایت اسلامی گسترده‌تر از جنگ موفقیت‌آمیز نبوده است. عمان، همسایه یمن تصمیم گرفت تا به دیگر پنج عضو شورای همکاری خلیج فارس در جنگ نپیوندد. همینطور، پارلمان پاکستان با اکثریت آرا تصمیم گرفت بی طرف باقی بماند.

حتی مصر که تاکنون از کمک‌های شورای همکاری خلیج فارس بسیار بهره‌مند شده است، گرچه با نیروی دریایی و محاصره یمن به کمک عربستان شتافته، اما تصمیم گرفت تا نیروی زمینی به یمن نفرستد.

جنگ یمن، بخشی از رقابت‌های منطقه‌ای و بخشی ناتمام از قیام‌های مردمی و خصومت‌های فرقه‌ای است. اما مهم‌تر از همه این جنگ سلمان‌های عربستان (پدر و پسر) است. ترفیع شگفت‌آور نایف و محمد بن سلمان تأیید می‌کند که چقدر سهیم بودن در این جنگ برای آینده یمن و خانواده آل سعود حائز اهمیت است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *