جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ماکرون: اروپا در معرض خطر قریب‌الوقوع قرار دارد

رئیس‌جمهور فرانسه امانوئل ماکرون در مصاحبه با روزنامه «اکونومیست» هشدار داد: اروپا در معرض خطر قریب‌الوقوع قرار دارد و احتمال اعزام نظامی به اوکراین برای مبارزه با روسیه را منتفی ندانست.

انتقاد اردوغان از بی‌تفاوتی غرب نسبت به نسل‌کشی در غزه توسط صهیونیستها

تهران – ایرنا – رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه گفت، این کشور، توقف و افشای نسل‌کشی فلسطینی‌ها در غزه توسط رژیم صهیونیستی را در صدر اولویت های بین المللی اش قرار داده و با وجود فشارهای لابی جهانی صهیونیسم، از این موضع، دست برنخواهد داشت.

لفاظی مقام سابق آمریکا در مورد اقدام تنبیهی اخیر ایران علیه رژیم صهیونیستی

لندن – ایرنا – مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در تداوم سیاه‌نمایی‌های غرب علیه نقش ایران در منطقه غرب آسیا، عنوان کرد که تهران در پی عملیات نظامی علیه (رژیم) اسرائیل جسورتر شده و درصدد هدایت کشورهای عربی برای پیشبرد اهداف خود در منطقه است.

Loading

مدیریت هسته ای پاکستان

۱۳۹۴/۰۴/۲۱ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: شایعاتی مطرح شده است مبنی بر اینکه عربستان به دلیل نگرانی از توافق هسته‌ای ایران، به دنبال راه اندازی برنامه هسته ای خود است و این، همه توجهات را به دوست نزدیک ریاض، یعنی پاکستان جلب کرده است.

عادل سلطان در مقاله‌ای در دفاع از مدیریت هسته‌ای در پاکستان که موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی (IISS) منتشر کرد، نوشت: اخیرا موجی از اتهامات علیه اسلام آباد سرازیر شده و تا آنجا پیش رفته که پاکستان برای فروش تسلیحات هسته ای با عربستان وارد معامله شده است. این ادعاها که عمدتا توسط افراد ناشناس یا افسران سابق بازنشسته مطرح شده است با تکذیب مقامات رسمی هر دو کشور روبرو شد. با این حال، شایعات همچنان ادامه دارد.

از سوی دیگر جنگ پاکستان با تروریسم تاثیر معکوسی بر امنیت داخلی این کشور گذاشته و موجب افزایش حملات تروریستی در داخل کشور شده است، این امر توجهات را به توانایی پاکستان در حفظ امنیت تاسیسات هسته ای خود از تروریست ها جلب کرده است. ضمن آنکه از نظر نظامی نیز، معرفی سامانه جدید تسلیحاتی در منطقه موجب نگرانی هایی درباره چالش های فرماندهی و کنترل و پتانسیل سرقت این تسلیحات شده است.

با توجه به این مطالب، بجاست که ساختار مدیریت هسته ای پاکستان، از اقدامات سازمانی تا حمایت های زیربنایی مورد توجه قرار گیرد، چرا که نه تنها به پاکستان در تامین امنیت تاسیسات خود در مقابل تهدیدهای احتمالی کمک کرده، بلکه کنترل سازمانی شدید تسلیحات کشور در طول دوره بحران و دوره صلح و آرامش را تضمین کرده است.

اقدامات سازمانی

در فوریه سال 2000، پاکستان سازمان فرماندهی ملی (NCA) را تاسیس کرد که ارگان اصلی تصمیم‌گیرنده در موضوعات هسته ای محسوب می شد. نخست وزیر، ریاست NCA را بر عهده دارد و نمایندگانی از احزاب سیاسی، ارتش و جامعه علمی در کمیته های فرعی آن یعنی کمیته کنترل استفاده (ECC) و کمیته نظارت بر توسعه (DCC) حضور دارند.

بخش برنامه های استراتژیک (SPD) در حکم دبیرخانه NCA فعالیت کرده و مسئولیت اجرای تصمیمات گرفته شده توسط مقامات را برعهده دارد. همه امور مربوط به مسائل هسته ای ازجمله ایمنی و امنیت تجهیزات هسته ای –هم نظامی و هم مدنی –در سطح NCA انجام گرفته و از طریق SPD به اجرا در می آید.

SPD دو بخش جداگانه دارد که با بیش از 25 هزار پرسنل بر امنیت و اطلاعات نظارت می کند. هر دو این بخش ها برنامه قابلیت اطمینان پرسنل (PRP) که در اصل دانشمندان و افراد مشغول در پروژه های حساس را تحت پوشش قرار می دهد و برنامه قابلیت اتکاپذیری انسانی (HRP) را برای کل پرسنلی که مجوز کار با تسلیحات هسته ای در پاکستان را دارند، تحت کنترل و اجرای خود دارند.

همچنین پاکستان سیستم مدیریت هسته ای فوق العاده (NEMS) را برای مقابله با موارد فوق العاده هسته ای و رادیواکتیو ایجاد کرده است که یک طرح فراگیر برای کمک به ارائه همکاری بین نهادهای مختلف دولت محسوب می شود. نیروی واکنش سریع (QRF) و نیروی واکنش ویژه (SRF) با تجهیزات و فن آوری های مدرن، ازجمله تجهیزات هوابرد، برای ایمنی هسته ای و امنیت ایجاد شده است.

همچنین پاکستان به منظور حفظ پویایی و استحکام در سیستم امنیت هسته ای، به تاسیس مرکز تعالی موارد فنی (CoE) مبادرت کرده که دوره هایی تخصصی در مورد امنیت هسته ای، حفاظت فیزیکی، کنترل مواد، امنیت حمل و نقل و اعتبار فردی ارائه می کند.

موسسه ملی امنیت (NISAS) در در قالب سازمان تنظیم مقررات هسته ای پاکستان (PNRA) عمل می کند که دوره های آموزشی ملی و منطقه ای مختلفی در مورد امنیت هسته ای با همکاری آژانس بین المللی انرژی هسته ای (IAEA) برگزار می کند. این امکانات به سایر کشورهایی که خواستار استفاده از تجربیات پاکستان هستند هم ارائه شده است.

سازمان مستقل تنظیم مقررات

سازمان PNRA در سال 2001 تاسیس شد که ارگانی مستقل بوده و کل ایمنی هسته ای و موارد امنیتی، از جمله حفاظت فیزیکی از مواد و تجهیزات هسته ای، ابزار هسته ای کنترل و محاسبه، امنیت حمل و نقل، جلوگیری از قاچاق و موارد اضطراری رادیولوژیکی را تحت پوشش قرار می دهد.

همچنین PNRA مسئولیت تضمین اجرای تعهدات پاکستان در مورد ایمنی و امنیت هسته ای تحت کنواسیون امنیت هسته ای (CNS) و کنوانسیون حفاظت فیزیکی از مواد هسته ای (CPPNM) را بر عهده دارد.

همکاری بین المللی

پاکستان در اقدامات رسمی و غیررسمی بین المللی که هم با سیاست ها و منافع ملی و هم با تعهدات بین المللی اش سازگاری دارد، مشارکت فعالانه داشته است. در راستای این تعهدات، پاکستان متعاقب قطعنامه شماره 1540 شورای امنیت سازمان ملل، چهار گزارش شامل جزئیات اقدامات قانونگذاری داخلی برای جلوگیری از دسترسی فعالان غیردولتی به مواد یا تسلیحات هسته ای ارائه داد.

همچنین، پاکستان در اجلاس امنیت هسته ای (NSS) که توسط آمریکا در سال 2010 شروع شد فعالانه شرکت کرده و تاکنون در هر سه جلسه برگزار شده، در سطح بالایی حضور داشته است. مضاف بر این، پاکستان از سال 2007 عضو ابتکار جهانی برای مبارزه با تروریسم هسته ای (GICNT) بوده و در سه زیرگروه اسناد دستورالعمل ردیابی سلاح هسته ای، پزشکی قانونی هسته ای، و واکنش و کاهش آن عضویت دارد. این کشور همچنین بخشی از طرح امنیت کانتینر (CSI) بوده و در طرح امنیت گسترش سلاح (PSI) هم شرکت می کند.

نتیجه گیری

با در نظر گرفتن همه اینها، شگفت آور است که در مورد اقدامات امنیت هسته ای پاکستان برداشت های نادرستی وجود دارد. بعضی از این برداشت های غلط ممکن است به خاطر فقدان اطلاعات و عدم تفاهم باشد و یا ممکن است انگیزه سیاسی پشت سر آن باشد.

به هر حال، اقدامات پاکستان نه تنها به اعتماد سازی داخلی در ساختار مدیریت هسته ای کمک کرده، بلکه کاملا از سوی آژانس بین المللی انرژی هسته ای و رهبران جهانی از جمله رئیس جمهور آمریکا تصدیق شده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *