جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟

ترکیه به تازگی با عراق برای ایجاد کریدور حمل و نقل با نام «جاده توسعه» خلیج فارس به توافق رسیده است. به نوعی می‌توان گفت که جاده ابریشم ترکیه در حال تبدیل شدن به یک جایگزین برای پروژه آمریکایی ـ هندی است.

Loading

آینده سوریه و عراق در پرتو جنگ فعلی

۱۳۹۴/۰۸/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: به نظر می‌رسد که درگیری ها در عراق و سوریه به بن بست رسیده است. هرچند شهر ها سقوط می کنند و باز پس گرفته می شوند، اما تغییرات مهمی در جبهه های نبرد اتفاق نمی افتد. در حالی که شورشیان در عراق و سوریه نخواهند توانست دولت بغداد و دمشق را سرنگون کنند؛ دولت این کشورها هم قادر به برقراری حاکمیت در قلمرو ملی نیستند. دسته‌های قومی و فرقه ای بر جنگ حاکم شده اند و همزمان جنگ خونین بین شورشیان ادامه دارد.

برایان مایکل جنکینز در تحلیلی که اندیشکده رند منتشر کرد، نوشت: اکنون سوریه و عراق تکه تکه شده اند و این تکه ها هم احتمالا باقی خواهند ماند. کردها به دنبال تحکیم قلمرو خود هستند و با ادغام مناطق تحت تصرف خود در سوریه و عراق سنگ بنای دولتی مستقل را  می چینند، هرچند که تابه حال این مقصود خود را اعلام نکرده اند. کردها اگرچه با پوشش هوایی ائتلاف، جنگجویان قابلی هستند، اما بعید است که وارد مناطق سنی نشین شوند.

قدرت های خارجی منطقه ای و فرامنطقه ای نیز نقش چشمگیری در این جنگ دارند، اما در غیاب مداخله نظامی مستقیم، هیچ کدام از این قدرت‌های خارجی نمی‌توانند پیروزی گروه مورد حمایت و یا شکست دشمن خود را تضمین کنند. علاوه بر این، منافع قدرت‌های خارجی مکمل هم نبوده و در تضاد با هم هستند. ستیزه‌جویان خارجی هم به سوریه سرازیر شده اند تا به گروه‌هایی مثل داعش بپیوندند.

خونریزی وحشیانه در سوریه

از سال 2014، تحولات سوریه از تحولات عراق پیچیده تر بوده است. به نحوی که هم نیروهای دولتی و هم شورشیان با فتح و شکست های متعدد مواجه بوده اند. مهم‌ترین تحول هم عبارت بود از توان دولت در ابقا و بازپس گیری مقداری از اراضی از دست رفته. نیروهای دولتی سوریه با حمایت متحدان خود توانست حمص، حما و تعدادی از شهرهای کلیدی را در مرز لبنان و بخشی از حلب بازپس گیرد. نیروهای دولتی بر حملات هوایی و توپخانه تکیه می‌کنند و شورشیان هم در مقابل این آتش سنگین نیروهای دولتی، از توپخانه خود برای هدف قرار دادن شهرها استفاده می‌کنند که موجب خونریزی و کشتار بسیاری از غیرنظامیان شده است. در سال 2014، 76 هزار نفر در سوریه کشته شدند که تعداد کل کشته‌های این جنگ داخلی را به 200 هزار نفر رساند. تعداد پناهندگان سوری که به خارج گریخته‌اند یا در داخل آواره هستند، به حدود نصف جمعیت سوریه می‌رسد.

الگوی جنگ در سال 2015

با تغییراتی اندک، جنگ در سال 2015 با همان الگوی سابق جریان دارد. نیروهای دولتی که در سال 2014 مقاومت خوبی نشان داده بودند در سال 2015 شکست هایی را متحمل شدند. همزمان مقاومت کردها و بمباران هوایی، داعش را در تصرف کوبانی ناکام گذاشت و مبارزان کرد توانستند داعش را از بعضی شهرها بیرون برانند. در عراق شبه نظامیان شیعه و نیروهای دولتی هم حملات داعش را دفع کردند. با وجود این شکست ها، داعش توانست کنترل خود بر رقه در شرق سوریه را تحکیم بخشد و شهر باستانی پالمیرا و پایگاه هوایی تدمر را تهدید کند. برخی منابع تایید کردند که داعش کنترل 50 درصد سوریه را در اختیار دارد.

اکنون اختلافات قومی و فرقه ای جنگ را به پیش می راند

با فرسایش اپوزیسیون سکولار مخالف دولت، جنگ در سوریه تقریبا به جنگ کاملا فرقه ای تبدیل شده است. بعضی از سنی ها همچنان طرفدار دولت هستند و جنگ داخلی میان آنان ادامه دارد. یک جنگ داخلی دیگر هم بین داعش و جبهه النصره در جریان است که هر دو گروه غالبا سنی هستند. همچنین، تقسیم بندی بین شیعه و سنی و کرد در عراق کاملا واضح است. در این میان، خطوط گسل فرقه ای جلوی پیشروی نظامی را گرفته و ترکیب ارتش ملی را تحت تاثیر قرار داده است. بنابراین، دولتی که اکثر خاک کشورش در دست شورشیان است قادر به سربازگیری و جذب نیرو در سطح ملی نیست. سوریه بیش از پیش به علوی ها و بعضی از قبایل سنی کشور تکیه کرده است و این وضعیت باعث می شود که ارتش کمتر از همیشه متشکل از کل جامعه بوده و آرایش فرقه ای بیشتر و بیشتر شود.

وقفه در موجودیت سوریه و عراق به عنوان یک کشور و تداوم تقسیم بندی ها

مرزهای هر دو کشور سوریه و عراق توسط طراحان نقشه های استعماری به وجود آمده که توجهی به واقعیت های فرقه ای در زمین نداشته و یا از آن آگاه نبودند. حاکمیت استعماری، این مرزها را دست نخورده نگه داشته و این امر تنش بین گروه های قومی و فرقه ای را وخیم تر کرده است. دیکتاتوری نظامی که در پی استقلال این کشورها به وجود آمد، هر نوع شورش قومی و فرقه ای را سرکوب کرد. در نتیجه، حمله آمریکا به عراق و شورش در سوریه باعث شکستن مرزهایی شد که این کشورها را نگه می داشت و تداوم جنگ و آشوب نیز این اختلافات را عمیق تر ساخت. ماهیت فرقه ای روزافزون جنگ و تحلیل قدرت مرکزی بیانگر این است که تقسیم بندی فعلی این کشورها باقی نخواهد ماند. در آینده ای نزدیک هیچ یک از این دو کشور نمی توانند به وضع سابق خود بر گردند.

داعش یا برهوت سنی؟

تحت هر سناریویی، سنی های عراق و سوریه با آینده تاریکی مواجه هستند. نارضایتی آنها باعث موفقیت نظامی شورشیان شد، اما دستاورد شورشیان برای این سنی ها در بلندمدت چیست؟ اپوزیسیون سوریه که متشکل از نیروهای سکولار و میانه رو غالبا سنی بود دیگر نیرویی موثر نیست و از میدان خارج شده است. نه شورشیان سوریه و نه داعش قادر به شکست دولت سوریه یا عراق نیستند تا بتوانند دولتی سنی تشکیل دهند. بنابراین آینده سیاسی اکثریت سنی در سوریه و اقلیت سنی در عراق چه خواهد بود؟ آیا ممکن است سنی های هر دو کشور با هم متحد شوند و کشور مستقل سنی متشکل از شرق سوریه و غرب عراق بسازند؟ در اینجا سوال کلیدی این است که آیا حیات داعش ادامه خواهد داشت یا نه؟ به هر حال، شورشیان سوریه هر نوع دولتی غیر از خود را در دمشق نخواهند پذیرفت و این درحالی است که این گروه‌های جهادی با همدیگر نیز درگیر هستند. این مجموعه پیچیده و درهم آمیخته چشم انداز این کشورها به ویژه سوریه را تیره و تار کرده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *