جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

حمله راکتی مقاومت به «نتساریم»

منابع فلسطینی در حالی از حمله مقاومت به مرکز نظامی رژیم صهیونیستی خبر دادند که کابینه جنگ رژیم صهیونیستی تا ساعاتی دیگر جلسه مهمی برگزار خواهد کرد….

ببینید | سلفی مردم روسیه با تانک‌های آمریکایی در «پارک پیروزی»

برپایی نمایشگاهی از تسلیحات و تجهیزات جنگی که در عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین به دست نظامیان روس افتاده است، با استقبال شمار قابل توجهی از شهروندان مسکو در نخستین روز نمایشگاه همراه شد. جمعی از شهروندان مسکو با حضور در پارک پیروزی، از این تجهیزات دیدن کردند و با آنها عکس یادگاری گرفتند. این نمایشگاه تسلیحات ضبط شده متعلق به اوکراین و ۱۱ کشور حامی کی‌یف در مصاف نظامی با روسیه را نشان می‌دهد. منبع: ایرنا

Loading

راهبرد معکوس کری در سوریه

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: آمریکا به تازگی از برنامه استقرار اولین گروه نیروهای زمینی‌اش در سوریه برای جنگ با داعش پرده برداشت و اعلام کرد که ده‌ها نفر از نیروهای ویژه خود را به این کشور اعزام می‌کند تا از گروه‌های مخالف در جنگ با داعش حمایت‌های مستشاری به عمل آورند.

مایکل ای. اوهانلون در تحلیلی که اندیشکده بروکینگز منتشر کرد، نوشت: جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در این خصوص در کنفرانسی مطبوعاتی در اتریش به خبرنگاران گفت: اولا جادارد که همدردی خود را با مردم فرانسه اعلام کنم. ثانیا، وقت آن است که قبول کنیم تهدید موجود در سوریه و عراق و جاهای دیگر غیرقابل تحمل است و در چنین وضعیتی درست نیست که خودمان را کنار بکشیم. راهبرد فعلی ما به ویژه در سوریه، توام با شکست تحقیرآمیز و متاسفانه ناکارآمد بوده است. ستیزه‌جویان خارجی تهدید بزرگی هم برای جوامع غربی و هم برای جوامع منطقه محسوب می‌شوند. ثالثا، تراژدی پاریس حقانیت راهبردهای  تشدید حملات علیه داعش را به اثبات می‌رساند، اما نه از آن نوع عملیات‌هایی که در عراق و افغانستان به کار گرفته می‌شد.

بر اساس این گفته‌ها، نویسنده پیشنهاد می‌کند که آمریکا باید در ائتلاف با نیروهای بومی، سازمان ناتو و با مشارکت کشورهای خاورمیانه به ایفای نقشی بیشتر در سوریه و عراق بپردازد، چرا که تشدید این فعالیت‌ها مستلزم استفاده از نیروهای زمینی ویژه آمریکا، ناتو و شورای همکاری‌ خلیج فارس در هر دو کشور است تا بتوان حملات زمینی موثر و هماهنگ با حملات هوایی انجام داد و همچنین، آموزش جنگجویان میانه‌روی سوریه و ارتش عراق را تسریع بخشید. علاوه بر این، یک منطقه پرواز ممنوع باید به طور سازنده در این فعالیت ها گنجانده شود تا فورا به وضعیت اسکان در سوریه سر و سامان داده شود.

در این میان، حادثه پاریس سبب خواهد شد که جان کری و باراک اوباما به زودی، دیگر منطق شکست خورده گفتگوهای کنونی صلح سوریه را پیگیری نکرده و به دنبال بررسی الگوی ائتلافی و جذب بازیگران کلیدی و متحدان بالقوه باشند.

راهبرد نظامی آمریکا باید با چارچوب سیاسی واقع‌گرایانه و استوار شروع شود. همچنانکه پیگیری چنین سیاستی در افغانستان به شکل‌گیری دولت اتحاد ملی کمک کرد و در روسیه هم تحریم‌های بین المللی علیه رئیس جمهور پوتین را نهادینه ساخت.

با این حال، سوریه یک استثناست؛ کری به عنوان وزیر به وین عزیمت می‌کند تا در دور دیگری از مذاکرات صلح با قدرت‌های خارجی درگیر در سوریه، شرکت کند، اما این نگرانی وجود دارد که این بار ضرر آن از منفعت آن بیشتر باشد. همچنانکه کری می‌گوید: متاسفانه سوریه برای صلح آماده نیست.

این گفته نشان می دهد که سوریه برای صلح مد نظر کری (آتش بس در میدان جنگ و جایگزینی بشار اسد با دولت اتحاد ملی) آماده نیست. وقتی که شرایط آماده نیست، با مذاکره نمی توان مشکل اصلی را تشخیص داد و مستقیما به آن پرداخت.

آتش بس نقش بر آب است

در حال حاضر نیروهایی که آمریکا خواهان قدرت گرفتن آن بوده و در صلح از آنها حمایت می کند، تنها 10 درصد قدرت مسلح در میدان جنگ سوریه محسوب می‌شود. بنابراین، امکان جایگزین کردن اسد با دولت اتحاد ملی از طریق گفتگوهای آتش‌بس وجود ندارد.

با وجود آنکه در جنگ‌های داخلی، بسیاری از آتش‌بس‌ها و توافقات صلح، حتی پس از مذاکره با شکست مواجه می‌شوند، به ناچار باید امیدوار بود که گروه‌های افراطی به مذاکرات وین احترام بگذارند، هر چند که هیچ نیرویی برای تضمین این امر وجود ندارد و اینکه  نیروهای میانه‌رو نیز همچنان از برادرکشی پرهیز می‌کنند. با همه این احوال، شرایط حاکم بر جنگ سوریه، احتمال شکست را بیشتر می‌کند و این در شرایطی است که احتمال کناره‌گیری بشار اسد هم ضعیف است.

در واقع، برای پیشبرد صلح پایدار در سوریه سه مولفه لازم است: اولا، تعادل نظامی که در آن نیروهای میانه‌رو حداقل قابل مقایسه با دشمنان خود باشند. ثانیا، نوعی بازوی اجرایی صلح با عناصر قدرتمند خارجی که بتواند شرایط توافق را کنترل و در صورت لزوم تحمیل نماید. ثالثا، الگوی سیاسی درست برای آینده سوریه طراحی شده باشد.

بر این اساس به نظر می‌رسد عملی ترین رویکرد در سوریه عبارتست از تاسیس دولتی فدرال با چند منطقه خودمختار؛ یعنی منطقه علوی‌ها، منطقه کردها، چند منطقه مسلمان‌نشین سنی، منطقه دروزی‌ها و یک یا دو منطقه شامل شهرستان‌های حلب تا دمشق. در این روش، تعداد نیروهای حافظ صلح در این کشور 23 میلیونی به نصف کاهش می‌یابد، چرا که نیروها فقط لازم است در مرزهای خودمختاری‌ها و در داخل شهرهای مرکزی گشت بزنند.

با این حال، در حال حاضر هیچ کس از چنین مدل سیاسی حرف نمی زند، چراکه همه سعی می کنند به صورت معنوی از این مذاکرات حمایت و وانمود کنند که گفتگوهای وین شانسی برای رسیدن به توافق دارد.

در عوض، آمریکا بایستی تلاش‌هایش را بر تقویت این سه مولفه صلح متمرکز کند و از وظیفه اصلی خود به بیراهه نرفته و باعث طولانی تر شدن جنگ نشود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *